spora szczypta oregano Ćwiartki z kurczaka gotujemy. Studzimy i obieramy z mięsa .Mięso siekamy na drobno. Grzyby kroimy drobno i smażymy na maśle -dodajemy do mięsa z kurczaka,doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka dajemy pokrojoną cebulę,startą na tarce lub w nitki marchew i cukinię oraz kukurydzę. Dodajemy łyżkę masła i dusimy całość około 10 minut(...)Obrane ziemniaki kroimy na około 0,5 cm plastry. Dno dużego naczynia żaroodpornego (5l) wykładamy warstwą ziemniaków,polewamy je niewielką ilością masy z jajkami,na to dajemy warzywa (trochę zostawiamy) , następnie ziemniaki,znów trochę masy z jajkami,mięso z grzybami (trochę odkładamy),ziemniaki,trochę masy z jajkami, warzywa i mięso i ,ostatnią warstwę ziemniaków. Na nie wylewamy resztę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuSkładniki: - fasolka szparagowa zielona z Hortex (450g) - 100g masła - 2 łyżki bułki tartej - przyprawy: sól Sposób przygotowania: 1. Fasolkę szparagową zieloną gotujemy na parze. Solimy, kiedy
Od łyżki do widelcaCałkiem nie dawno robiłam taką sałatkę, w necie jest mnóstwo wersji więc w końcu i ja postanowiłam ją przygotować. Hmmm.... co mogę powiedzieć, w smaku bardzo
Radość kipiąca uśmiechem.To danie inspirowane kuchnią chińską jest bajecznie szybkie w przygotowaniu. Obiecuję że przy jego przygotowaniu się nie napracujecie a całość nie zajmie Wam więcej niż 20
Pyry na GazTo danie inspirowane kuchnią chińską jest bajecznie szybkie w przygotowaniu. Obiecuję, ze przy jego przygotowaniu się nie napracujecie a całość zajmie nam nie więcej niż 20
Pyry na GazSKŁADNIKI 500-600 g podudzi z kurczaka bez kości 200 g pieczarek 2 zielone marchewki (mogą być zwykłe) 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1/2 buteleczki sosu czosnkowego z miodem TaoTao 2 łyżki oleju ryżowego szczypta pieprzu cayenne 1/2 opakowania makaronu z ryżu brązowego TaoTao PRZYGOTOWANIE Makaron przygotuj wedle zaleceń producenta. Podudzia opłucz i oczyść. Pieczarki umyj gdy trzeba obierz. Marchewki(...)szczotką (nie obieraj). Pieczarki i marchewki pokrój w plasterki. Na patelni WOK rozgrzej olej. Mięso pokrój na mniejsze kawałki i zalej octem i sosem, przemieszaj. Na patelni najpierw podsmaż warzywa, potem dodaj mięso. Obsmaż tak aby stało się leciutko chrupiące z zewnątrz. Dopraw pieprzem cayenne. Podawaj na dużym talerzu dekorując i dodając smaku czerwoną cebulą i szczypiorkiem. INFORMACJA
ClauditteMissCookingPóźne lato - sezon na krajowe warzywa w pełni. Teraz są najbardziej aromatyczne, pełne smaku i witamin, a do tego świeże i w przystępnych cenach. Żal nie wykorzystać tego bogactwa, bo niestety niedługo się skończy to szczęście. Znów zostaną tylko szklarniowe lub zagraniczne, sztucznie dojrzewane, bezsmakowe "produkty warzywopodobne" sprzedawane za bezcen. Dlatego na obiad postanowiłam przygotować faszerowaną paprykę. Zawsze używałam(...)tego celu mięso mielone. Dla odmiany tym razem zdecydowałam się na inne wykonanie: Składniki (dla dwóch osób i Syna z apetytem): 2 czerwone papryki średniej wielkości 1/2 piersi z kurczaka ok 300 gram udźca z indyka bez kości i skóry 3 niewielkie, dojrzałe pomidory 1/4 opakowania makaronu pełnoziarnistego (pióra) 1 kulka mozzarelli 2-3 suszone pomidory 1 łyżka oliwy
Kuchnia po mojemukonkretnym daniu. Według mnie kiełbasa świetnie pasuje do pieczonych ziemniaków, więc zadbałam o takie zestawienie. Dla ewentualnego złagodzenia smaku podałam z wiosennym jogurtowym sosem-sałatką . Składniki : Roladki podwójna pierś kurczaka (na 4 roladki) czubryca czerwona kiełbasa węgierska (ok. 10 cm) marynowana papryka cebula sól Piersi przekroić na 4 części. Rozbić tłuczkiem. Posolić i posypać czerwoną czubrycą. Odstawić na ok. godzinę(...)spodu. Piec razem z ziemniakami i dynią ok. 20 minut. W połowie pieczenia warto je obrócić. Ziemniaki i dynia ziemniaki (po 2 na porcję) dynia olej sól Warzywa obrać i pokroić na kawałki. Przełożyć na natłuszczoną blachę i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W połowie pieczenia odwrócić warzywa i posolić. Zacieśnić
Weekendy w domu i ogrodzieSKŁADNIKI: 4 ćwiartki z kurczaka 1 opakowanie włoszczyzny mrożonej (może być jak najbardziej świeża, mnie na galaretę ochota naszła wczoraj wieczorem i miałam tylko mrożoną) 1/2 opakowania mrożonej fasoli 1 duży batat 2 litry wody 1 opakowanie suszonego lubczyku pieprz czarny mielony (do smaku) żelatyna PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki (oprócz batatów i żelatyny) wrzuciłam do misy multicookera. Zalałam 2 litrami wody(...)Ustawiłam program COOK i czas 1 godzina i 15 minut. Na 15 minut przed końcem dodałam pokrojone w kosteczkę bataty. Po upływie czasu z wywaru wyjęłam mięso i warzywa. Do dość ciepłej ale nie gorącej wody dodałam żelatynę. Mięso rozdziobałam na kawałki. Podzieliłam warzywa i mięso do trzech większych pojemników. Zalałam wywarem. Odstawiłam do całkowitego ostygnięcia, następnie do lodówki
ClauditteMissCookingTa sałatka zawsze pojawia się na naszym stole przy okazji świąt i różnych uroczystości. Może dlatego, że ładnie prezentuje się w szklanej salaterce? Dobre połączenie smaków
Pasja Smakuu00f3l, wegetai \u015bwie\u017co zmielony pieprz","LANE CIASTO","1 jajko","1,5 \u0142y\u017cki m\u0105ki pszennej","1 \u0142y\u017cka g\u0119stej \u015bmietany"],"recipeInstructions":[{"@type":"HowToStep","text":"Skrzyde\u0142ka kurczaka wk\u0142adamy do garnka, zalewamy zimn\u0105 wod\u0105. Dodajemy ziele angielskie oraz li\u015bcie laurowe. Gotujemy na ma\u0142ym gazie 30 minut."},{"@type":"HowToStep","text":"Oczyszczamy ros\u00f3\u0142(...)HowToStep","text":"Kluseczki z lanego ciasta: jajko roztrzepa\u0107 z m\u0105k\u0105 i \u015bmietank\u0105 do uzyskania g\u0142adkiej konsystencji."},{"@type":"HowToStep","text":"Z roso\u0142u wyjmujemy wszystkie warzywa oraz mi\u0119so, pozostawiaj\u0105c jedynie bulion. Ros\u00f3\u0142 doprowadzi\u0107 do wysokiej temperatury i ci\u0119\u017ck\u0105 stru\u017ck\u0105 wlewa\u0107 ciasto na kluski."},{"@type":"HowToStep
ProstePesto.plnaszym organizmem. Składniki na 4 porcje 1 litr bulionu 4-5 ziemniaków 1-2 marchewki 1 pomidor 1 korzeń pietruszki 2 łyżki zmielonego lub rozdrobnionego mięsa z piersi kurczaka lub indyka na porcję 2 łyżki jogurtu naturalnego do zabielenia na porcję pół łyżeczki roztopionego masła na porcję, opcjonalnie Bulion powinien być ugotowany na chudym mięsie – drób lub wołowina, cielęcina(...)preferencji- solą, listkiem laurowym, zielem angielskim. Nie dodawaj kostek rosołowych ani przypraw typu maggi. Bulion ugotowany w większej ilości i zredukowany (czyli po częściowym odparowaniu wody) możesz mrozić. Wszystkie warzywa:ziemniaki,marchewka, pomidor bez skórki i pestek, korzeń pietruszki- zmiksuj. Już na talerzu dodaj mięso ,masło opcjonalnie i jogurt. Zamiast ziemniaków może być ryż, płatki owsiane, miękki makaron,kasza manna
Z Kuchni Do Kuchnipotem do pieca trafił kurczak zielonej bogini. W międzyczasie udusiliśmy czyli wołowinę z chorizo i rodzynkami – czyli przyrządziliśmy picadillo oraz ugotowaliśmy zupę z orzo. Na niedzielny obiad zjedliśmy kurczaka z kuglem i groszkiem. Wieczorem ugotowaliśmy penne, groszek i przysmażyliśmy prosciutto. Następnego dnia wystarczyło połączyć makaron z sosem alla vodka i danie było gotowe. Lancz na wtorek zrobiliśmy od podstaw(...)gotowe. Od podstaw zrobiliśmy też sushi bowl na piątek – przygotowaliśmy je w czwartek wieczorem. Ten przepis jest dziecinnie prosty – praca ogranicza się do ugotowania ryżu i posiekania warzyw. Ryż bardzo dobrze się mrozi – jeśli nie chce Wam się gotować go dwa razy w tygodniu (ryż jest potrzebny też do picadillo) – możecie od razu zrobić podwójną porcję
Niedzielny kucharzsię tym, którzy cenią sobie czas, a lubią dobrze i treściwie zjeść. W przepisie użyliśmy kopytek, które można kupić w opakowaniach do gotowania lub smażenia. Składniki 4 udka z kurczaka 3 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 zielona papryka 1 czerwona cebula 1 biała rzepa 50 ml oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru(...)łyżeczki mielonego anyżu 1/2 łyżeczki mielonego kminku 290 ml soku pomidorowego (najlepiej Pudliszki) 500 g kopytek (do smażenia lub gotowania) sól, pieprz Przygotowanie Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Warzywa kroimy: Marchew i seler w półtalarki, paprykę w paski, rzepę w kostkę, cebulę w piórka. Olej, sosy, przeciśnięty przez praskę czosnek, cukier i przyprawy (cynamon, paprykę, kolendrę, imbir, koper włoski, anyż
R'n'G KitchenPrzepis z bloga Tastes Lovely . Składniki: (na 1 1/4 szklanki; zwykle wystarczy na 2 razy) szklanka = 250ml 1/2 szklanki sosu sojowego 1/2 szklanki bulionu warzywnego, lub z kurczaka 1 łyżka skrobi kukurydzianej 1 łyżka miodu, lub syropu z agawy, a u mnie sprawdził się golden syrup 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 łyżeczka octu ryżowego 5 cm kawałek imbiru, obranego(...)tarce, lub przeciśnięte przez praskę Wszystkie składniki roztrzep dokładnie w miseczce. Możesz też wlać je do słoika i energicznie nim potrzasnać. Po wlaniu do ulubionego stir fry z warzyw lub mięsa zagotuj całość i zostaw na pełne 3 minuty - w ten sposób skrobia będzie miała czas na zagęszczenie sosu. Z proporcji wychodzi około 1 i 1/4 szklanki gotowego
Lejdi of the house