PRZEPIS Będziemy potrzebować -½ kg mięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka -1 cebula -3 marchewki -1 pietruszka -½ małego selera -5 liście laurowe -10 ziaren ziela angielskiego -20 ziaren czarnego pieprzu -15-17 g soli na wagę mięsa i podrobów razem -1/3 szklanki bułki tartej(...)przez praskę ilość według uznania -wywar z gotowanego mięsa dawałem na oko mniej więcej 200 mil -cztery plastry słoniny najlepiej wędzonej Wykonanie Do garnka włożyć wszystkie rodzaje mięs i warzywa z wyjątkiem wątroby.Dwie łyżeczki soli,5 liście laurowe , 10 ziaren ziela angielskiego,20 ziaren czarnego pieprzu. Zalać zimną wodą – tyle, aby mięso i warzywa były przykryte. Gotować do miękkości
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.końcu dodać pokrojone pomidory suszone, przyprawić solidnie pieprzem i solą i wszystko przesmażyć jeszcze parę minut, odstawić. Ja czasem dodaję troszkę pokruszonej fety, tak dla podbicia smaku. Piersi z kurczaka rozbić i przyprawić pieprzem i solą. Na tak przygotowane kotlety nakładamy farsz, najlepiej na środek filet. Zawijamy jak tradycyjne rolady i nabijamy wykałaczkami, żeby filety się nie rozleciały w trakcie(...)czekamy chwilkę aż roladki odpoczną na talerzu, po czym kroimy je na mniejsze kawałki. Jeśli chodzi o dodatki, to pozostawiam wam dowolność. Ja lubię je jeść ze świeżymy sezonowymi warzywami i ziemniaczkami w mundurkach. Smacznego! Jeżeli pokochałeś/ aś ten przepis, miło mi będzie, jeśli polubisz lub udostępnisz go innym :) Dzięki
Calzonella.comPyszna surówka obiadowa z kiszonych ogórków Przepis na surówkę z kiszonych ogórków i cebuli do obiadu. Smaczna i prosta surówka obiadowa z kiszonych ogórków i cebuli
Moja Książka KucharskaNazwałam ją wielkanocną bo idealnie będzie się komponowała na świątecznym stole. Mogłabym nazwać wiosenną bo idealnie wpasuje się do wiosennego obiadu. Mogła by być też imprezowa
Mój pomysł nasałatkę każdy ma swój, troszkę inny ale jak zapewnia najlepszy przepis . Jedni lubią dodawać fasolkę, inni paprykę, znam tez wersje z porem, bez pora, z szynką, z bekonem , z kurczakiem wędzonym a nawet wersję fit z majonezem z kalafiora . Czy u was znajdzie się w tym roku na świątecznym stole? Jakie składniki wy koniecznie wrzucacie do tej sałatki? SAŁATKA JARZYNOWA(...)jabłka – najlepiej kwaśne i dość twarde 3-4 jajka ugotowane na twardo majonez ulubiony sól himalajska pieprz czarne świeżo mielony Jak zrobić sałatkę jarzynową tradycyjny przepis: Najpierw przygotowujemy warzywa korzeniowe. Po pierwsze marchew, pietruszkę i selera gotujemy, najlepiej na parze,albo w mundurkach. Kiedy warzywa są ugotowane, studzimy je a potem obieramy. W kolejnym kroku warzywa kroimy w kosteczkę
Dorota Smakujekalorie, w przeciwnym wypadku możesz oczekiwać efektu jojo. Po zakończeniu diety: ogranicz smażone posiłki, zrezygnuj ze słodkich napojów m. in. cola, zrezygnuj ze słodyczy, ogranicz węglowodany proste, jedz dużo warzyw i owoców, pij co najmniej 1,5 litra wody dziennie. Jeśli będziesz stosować zdrowe żywienie dłużej będziesz chudnąć dalej oraz nie będziesz musiała się obawiać o efekt jojo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)soków, ponieważ zawierają one spore ilości cukrów. Produkty i posiłki, które są podstawą diety ogórkowej: – sałatka z ogórków, – koktajl z ogórków, – jajka, tuńczyk, pierś z kurczaka, – ziemniaki, kasza gryczana, chleb razowy. – owoce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dieta ogórkowa – stosowanie W ciągu dnia możesz jeść te 5 wyżej wymienionych posiłków. Możesz dobrowolnie je dostosowywać zależnie
To Musisz WiedziećProsta zapiekanka, którą można zrobić z resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, kawałka upieczonego kurczaka, albo ze świeżych składników. Jeśli dodatkowo zapieczecie casserole w słoiku będziecie mieli gotowe danie na wynos. Czas przygotowania : 20 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi(...)tylko ogólna nazwa, która wwodzi się od starofrancuskiego słowa „cassa” i oznacza „rondel”, alb patelnię. Casserole jest daniem jednogarnkowym, duszonym, lu zapiekanym, najczęściej na bazie gotowanego ryżu, warzyw, sera. Tak jest w kontynentalnej Europie i USA. W Wielkiej Brytanii i krajach korony brytyjskiej caserole to duszona potrawka. Kryzysowe danie Generalnie przeważa jednak opcja europejsko-amerykańska, przy czym na kontynencie
Niedzielny kucharzzmielić składniki, wymieszać, doprawić i krótko usmażyć. Kotlety podajcie z ulubionym sosem, naprawdę idealnie pasuje do nich sos tatarski. Polecam Wam także: – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej kotlety RYBNE PRZYGOTOWANIE: 25 minut Ilość porcji: 8 niewielkich kotletów SKŁADNIKI: – 300 g filetów(...)jeśli ryba będzie oporna dodaj jajko i wtedy blenduj. Przełóż masę do miski. Dodaj mąkę i śmietanę oraz pieprz. Wymieszaj. Na tarce z małymi oczkami zetrzyj marchewkę i ziemniaka. Warzywa odciśnij mocno i dodaj do masy z rybą. Dodaj koperek i wszystko połącz. Masa powinna być zwarta i klejąca. Na patelni rozgrzej olej, formuj niewielkie kotleciki i smaż
nietylkopasta.plkolorowy, sól do dekoracji cząstki pomarańczy WYKONANIE W garnku zagotować bulion drobiowy, wsypać ryż i często mieszając gotować do miękkości. Jeżeli odparuje nadmiar bulionu, to dolać wody. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kotkę. Cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Do głębokiej patelni wlać oliwę, dodać mięso i cebulę, po czym całość przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem(...)usmażonego mięsa wlać odrobinę wody i dodać paprykę. Dusić pod przykryciem kilka minut, po czym dodać również pomarańczę. Całość dusić do momentu, aż papryka zmięknie. Do mięsa i warzyw dodać ryż i curry, wymieszać i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy
Passions hobbies lifeprzygotowania, podstawą każdego jest prażony, a potem wolno gotowany ryż, który tradycyjnie zabarwia się szafranem. W zależności od przepisu, do ryżu dodaje się owoce morza, ryby, mięso, kiełbasę chorizo, warzywa- wszystko to w różnych proporcjach i kombinacjach. W Walencji najlepszą paellę przygotowuje się na powietrzu, na płonącym drewnie pomarańczowym, w ten sposób naczynie nazywane paellerą, otoczone jest płomieniami, a potrawa(...)pominąć. Przepis na paelle to luźna formuła, w której mieszczą się różne produkty i ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Składniki: 100 g chorizo, pokrojone w plasterki 250 g piersi kurczaka, pokrojona w kawałki ośmiornica, wcześniej ugotowana* 1 cebula, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 2 pomidory, sparzone, obrane ze skóry, pokrojone
Smakowity Blog Kulinarnytworzą na potrawie białą "pierzynkę". Danie można podać z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi. Polecam! Schab pod pierzynką Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów mięsa (schabu, szynki wieprzowej, filetów z kurczaka lub indyka), lekko rozbitych 1 cebula ząbek czosnku 1 duża marchew 1 por 6 pieczarek 5 łyżek majonezu 100g startego na drobnych oczkach żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka(...)kroimy w półtalarki, pieczarki kroimy w plasterki. Na łyżce masła podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy marchew i chwilę razem dusimy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pora i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Majonez mieszamy z serem. Mięso układamy
Smak mojej kuchniPolecam wszystkim, którzy tęsknią za latem. Przed wami lekka, orzeźwiająca tajskasałatka w wersji podstawowej, jeżeli tylko masz ochotę i nie wyobrażasz sobie posiłku bez mięsa dodaj pieczoną kaczkę albo kurczaka. Będziesz potrzebować 2 porcję zielony ogórek - 1 szt marchewka - 1 szt czerwona cebula - 1 szt mango - 1 szt czerwona papryka - 1 szt sałata rzymska świeża kolendra świeża mięta dressing słodkie(...)Etap II - Orzechy Na rozgrzaną patelnie wsyp orzechy ziemne najlepiej solone dla przełamania slodkiego smaku. Orzechy prażymy na patelni do czasu aż zbrązowieją. Uważaj aby nie przypalić ! Etap III - Warzywa Ogórka, paprykę kroimy w słupki. Marchew kroimy w paseczki. Cebulę w piórka. Etap IV - Serwujemy Na dużym talerzu połóż sałatę następnie puree z mango, pokrojone warzywa. wszystko delikatnie
Wylizany RondelRobię je często gdy spodziewam się gości, a nie mam zbyt wiele czasu na przygotowania. Nie da się go zepsuć i zawsze wychodzi pyszne! Składniki: -ok.1 kg udek z kurczaka -1 duża cebula -2 marchewki -2 cukinie -1 papryka Marynata do mięsa: -5 łyżek oliwy z oliwek -2 łyżki musztardy -2 łyżki miodu -2 łyżki sosu sojowego(...)dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Składniki na marynatę połączyć ze sobą i natrzeć nimi mięso. Cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę. Marchew i cukinie pokroić w grube talarki. Warzywa wyłożyć do naczynia i ułożyć tak, by mięso było na wierzchu. Całość zostawić w lodówce, do marynowania najlepiej na całą noc. Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez godzinę
Smakuj życie!Rosół mogłabym jeść codziennie, klasyczny, gorący z makaronem i kawałkami kurczaka. Często jednak po zjedzeniu rosołu i jego całej pływającej zawartości zostaje mi tylko garnek bulionu. Czasem uratuje się jakieś mięso. O marchewkach z pewnością można zapomnieć, one są zjedzone pierwsze. Ostatnim razem bulionu zostało mi prawie 2 litr, więc postanowiłam wieczorową porą przerobić go na galarety drobiowe - pracy może(...)galaretki wyglądają na bardzo nadziane groszkiem. Składniki: 2 litry rosołu 40g żelatyny mięso drobiowe z rosołu słoiczek marchewki z groszkiem Rolnik listki natki pietruszki sól, pieprz opcjonalnie jeśli zostały warzywa z rosołu - seler, pietruszka Rosół podgrzewam tylko by był lekko ciepły, ale nie gorący i doprawiam go pieprzem i solą - ma być bardzo wyrazisty w smaku i lekko pikantny. Przecedzam
Gotowanie i blogowanieCzęsto przyrządzam taki ryż jako dodatek do pieczonego lub smażonego kurczaka, możemy też usmażyć pokrojoną pierś i dodać do ryży, mamy wtedy smaczne kolorowe danie. Ryż zabarwiłam na żółty kolor kurkumą od firmy Skworcu . . Składniki: 2 torebki ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 300 gram pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona 1,5 łyżki kurkumy od Skworcu curry(...)dodatkiem kurkumy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, pieczarki i paprykę oczyszczamy , kroimy w kostkę , podsmażamy na rozgrzanym oleju. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do podsmażonych warzyw. Dodajemy ostudzony ryż , podsmażamy przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodka i ostrą papryką oraz curry. Wszystko dokładnie mieszamy, podajemy na ciepło
Bajeczna Kuchnia