sałatkę każdy ma swój, troszkę inny ale jak zapewnia najlepszy przepis . Jedni lubią dodawać fasolkę, inni paprykę, znam tez wersje z porem, bez pora, z szynką, z bekonem , z kurczakiem wędzonym a nawet wersję fit z majonezem z kalafiora . Czy u was znajdzie się w tym roku na świątecznym stole? Jakie składniki wy koniecznie wrzucacie do tej sałatki? SAŁATKA JARZYNOWA(...)jabłka – najlepiej kwaśne i dość twarde 3-4 jajka ugotowane na twardo majonez ulubiony sól himalajska pieprz czarne świeżo mielony Jak zrobić sałatkę jarzynową tradycyjny przepis: Najpierw przygotowujemy warzywa korzeniowe. Po pierwsze marchew, pietruszkę i selera gotujemy, najlepiej na parze,albo w mundurkach. Kiedy warzywa są ugotowane, studzimy je a potem obieramy. W kolejnym kroku warzywa kroimy w kosteczkę
Dorota Smakujekalorie, w przeciwnym wypadku możesz oczekiwać efektu jojo. Po zakończeniu diety: ogranicz smażone posiłki, zrezygnuj ze słodkich napojów m. in. cola, zrezygnuj ze słodyczy, ogranicz węglowodany proste, jedz dużo warzyw i owoców, pij co najmniej 1,5 litra wody dziennie. Jeśli będziesz stosować zdrowe żywienie dłużej będziesz chudnąć dalej oraz nie będziesz musiała się obawiać o efekt jojo. (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)soków, ponieważ zawierają one spore ilości cukrów. Produkty i posiłki, które są podstawą diety ogórkowej: – sałatka z ogórków, – koktajl z ogórków, – jajka, tuńczyk, pierś z kurczaka, – ziemniaki, kasza gryczana, chleb razowy. – owoce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dieta ogórkowa – stosowanie W ciągu dnia możesz jeść te 5 wyżej wymienionych posiłków. Możesz dobrowolnie je dostosowywać zależnie
To Musisz WiedziećProsta zapiekanka, którą można zrobić z resztek jedzenia: wczorajszego ryżu, kawałka upieczonego kurczaka, albo ze świeżych składników. Jeśli dodatkowo zapieczecie casserole w słoiku będziecie mieli gotowe danie na wynos. Czas przygotowania : 20 minut Czas pieczenia : 25 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Z casserole jest trochę jak z pierogami – nazwa odnosi się tylko do sposobu przygotowania potrawy. Pierogi(...)tylko ogólna nazwa, która wwodzi się od starofrancuskiego słowa „cassa” i oznacza „rondel”, alb patelnię. Casserole jest daniem jednogarnkowym, duszonym, lu zapiekanym, najczęściej na bazie gotowanego ryżu, warzyw, sera. Tak jest w kontynentalnej Europie i USA. W Wielkiej Brytanii i krajach korony brytyjskiej caserole to duszona potrawka. Kryzysowe danie Generalnie przeważa jednak opcja europejsko-amerykańska, przy czym na kontynencie
Niedzielny kucharzzmielić składniki, wymieszać, doprawić i krótko usmażyć. Kotlety podajcie z ulubionym sosem, naprawdę idealnie pasuje do nich sos tatarski. Polecam Wam także: – kotlet quinoa – kotlety mielone z kurczaka – kotlety ziemniaczane – wege burger z kalafiora – kotlet schabowy – schabowy inaczej kotlety RYBNE PRZYGOTOWANIE: 25 minut Ilość porcji: 8 niewielkich kotletów SKŁADNIKI: – 300 g filetów(...)jeśli ryba będzie oporna dodaj jajko i wtedy blenduj. Przełóż masę do miski. Dodaj mąkę i śmietanę oraz pieprz. Wymieszaj. Na tarce z małymi oczkami zetrzyj marchewkę i ziemniaka. Warzywa odciśnij mocno i dodaj do masy z rybą. Dodaj koperek i wszystko połącz. Masa powinna być zwarta i klejąca. Na patelni rozgrzej olej, formuj niewielkie kotleciki i smaż
nietylkopasta.plkolorowy, sól do dekoracji cząstki pomarańczy WYKONANIE W garnku zagotować bulion drobiowy, wsypać ryż i często mieszając gotować do miękkości. Jeżeli odparuje nadmiar bulionu, to dolać wody. Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kotkę. Cebulę obrać i pokroić również w kostkę. Do głębokiej patelni wlać oliwę, dodać mięso i cebulę, po czym całość przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem(...)usmażonego mięsa wlać odrobinę wody i dodać paprykę. Dusić pod przykryciem kilka minut, po czym dodać również pomarańczę. Całość dusić do momentu, aż papryka zmięknie. Do mięsa i warzyw dodać ryż i curry, wymieszać i doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Podawać udekorowane cząstkami pomarańczy
Passions hobbies lifeprzygotowania, podstawą każdego jest prażony, a potem wolno gotowany ryż, który tradycyjnie zabarwia się szafranem. W zależności od przepisu, do ryżu dodaje się owoce morza, ryby, mięso, kiełbasę chorizo, warzywa- wszystko to w różnych proporcjach i kombinacjach. W Walencji najlepszą paellę przygotowuje się na powietrzu, na płonącym drewnie pomarańczowym, w ten sposób naczynie nazywane paellerą, otoczone jest płomieniami, a potrawa(...)pominąć. Przepis na paelle to luźna formuła, w której mieszczą się różne produkty i ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Składniki: 100 g chorizo, pokrojone w plasterki 250 g piersi kurczaka, pokrojona w kawałki ośmiornica, wcześniej ugotowana* 1 cebula, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 2 pomidory, sparzone, obrane ze skóry, pokrojone
Smakowity Blog Kulinarnytworzą na potrawie białą "pierzynkę". Danie można podać z ziemniaczkami gotowanymi lub pieczonymi. Polecam! Schab pod pierzynką Składniki na 8 sztuk: 8 plastrów mięsa (schabu, szynki wieprzowej, filetów z kurczaka lub indyka), lekko rozbitych 1 cebula ząbek czosnku 1 duża marchew 1 por 6 pieczarek 5 łyżek majonezu 100g startego na drobnych oczkach żółtego sera przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka(...)kroimy w półtalarki, pieczarki kroimy w plasterki. Na łyżce masła podsmażamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy marchew i chwilę razem dusimy. Następnie dorzucamy pieczarki i smażymy, aż warzywa zmiękną, doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pora i dusimy jeszcze 2-3 minuty. Zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy. Majonez mieszamy z serem. Mięso układamy
Smak mojej kuchniPolecam wszystkim, którzy tęsknią za latem. Przed wami lekka, orzeźwiająca tajskasałatka w wersji podstawowej, jeżeli tylko masz ochotę i nie wyobrażasz sobie posiłku bez mięsa dodaj pieczoną kaczkę albo kurczaka. Będziesz potrzebować 2 porcję zielony ogórek - 1 szt marchewka - 1 szt czerwona cebula - 1 szt mango - 1 szt czerwona papryka - 1 szt sałata rzymska świeża kolendra świeża mięta dressing słodkie(...)Etap II - Orzechy Na rozgrzaną patelnie wsyp orzechy ziemne najlepiej solone dla przełamania slodkiego smaku. Orzechy prażymy na patelni do czasu aż zbrązowieją. Uważaj aby nie przypalić ! Etap III - Warzywa Ogórka, paprykę kroimy w słupki. Marchew kroimy w paseczki. Cebulę w piórka. Etap IV - Serwujemy Na dużym talerzu połóż sałatę następnie puree z mango, pokrojone warzywa. wszystko delikatnie
Wylizany RondelRobię je często gdy spodziewam się gości, a nie mam zbyt wiele czasu na przygotowania. Nie da się go zepsuć i zawsze wychodzi pyszne! Składniki: -ok.1 kg udek z kurczaka -1 duża cebula -2 marchewki -2 cukinie -1 papryka Marynata do mięsa: -5 łyżek oliwy z oliwek -2 łyżki musztardy -2 łyżki miodu -2 łyżki sosu sojowego(...)dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Składniki na marynatę połączyć ze sobą i natrzeć nimi mięso. Cebulę i paprykę pokroić w grubą kostkę. Marchew i cukinie pokroić w grube talarki. Warzywa wyłożyć do naczynia i ułożyć tak, by mięso było na wierzchu. Całość zostawić w lodówce, do marynowania najlepiej na całą noc. Piec pod przykryciem w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez godzinę
Smakuj życie!Rosół mogłabym jeść codziennie, klasyczny, gorący z makaronem i kawałkami kurczaka. Często jednak po zjedzeniu rosołu i jego całej pływającej zawartości zostaje mi tylko garnek bulionu. Czasem uratuje się jakieś mięso. O marchewkach z pewnością można zapomnieć, one są zjedzone pierwsze. Ostatnim razem bulionu zostało mi prawie 2 litr, więc postanowiłam wieczorową porą przerobić go na galarety drobiowe - pracy może(...)galaretki wyglądają na bardzo nadziane groszkiem. Składniki: 2 litry rosołu 40g żelatyny mięso drobiowe z rosołu słoiczek marchewki z groszkiem Rolnik listki natki pietruszki sól, pieprz opcjonalnie jeśli zostały warzywa z rosołu - seler, pietruszka Rosół podgrzewam tylko by był lekko ciepły, ale nie gorący i doprawiam go pieprzem i solą - ma być bardzo wyrazisty w smaku i lekko pikantny. Przecedzam
Gotowanie i blogowanieCzęsto przyrządzam taki ryż jako dodatek do pieczonego lub smażonego kurczaka, możemy też usmażyć pokrojoną pierś i dodać do ryży, mamy wtedy smaczne kolorowe danie. Ryż zabarwiłam na żółty kolor kurkumą od firmy Skworcu . . Składniki: 2 torebki ryżu 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku 300 gram pieczarek 1 cebula 1 papryka czerwona 1,5 łyżki kurkumy od Skworcu curry(...)dodatkiem kurkumy według przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy, pieczarki i paprykę oczyszczamy , kroimy w kostkę , podsmażamy na rozgrzanym oleju. Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy, dodajemy do podsmażonych warzyw. Dodajemy ostudzony ryż , podsmażamy przez kilka minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodka i ostrą papryką oraz curry. Wszystko dokładnie mieszamy, podajemy na ciepło
Bajeczna Kuchniafarszu!). SKŁADNIKI: ciasto: 3,5 szkl. mąki pszennej kostka margaryny u mnie Kasia 2 jajka 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól farsz: 50 dag. karkówki chudej pierś z kurczaka lub udko z rosołu 10 dag, parzonego wędzonego boczku marchewka, pietruszka z rosołu 1 jajko 1 bułka 1 szkl. mleka 1-2 łyżki masła klarowanego cebula ząbek lub dwa czosnku(...)karkówkę kroimy na kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, majeranek wkładamy na patelnię z masłem, smażymy do miękkości mięsa, studzimy, mielimy wszystkie mięsa(również boczek) i warzywa, ewentualnie doprawiamy do smaku, dodajemy rozkłócone jajko, bułkę namoczoną i wyciśniętą z mleka, mieszamy i farsz gotowy, ciasto wałkujemy na 3-5 milimetrowe placki, wykrawamy krążki, nakładamy farsz zlepiamy
Kuchnia BeatyPyszne, wegetariańskie danie rodem z kuchni arabskiej :) Miłośnicy mięsa mogą wkroić sobie np. smażoną/grillowaną pierś kurczaka. Danie dzięki ciecierzycy jest jednak naprawdę sycące, aromatyczne i smaczne :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 1 woreczek brązowego ryżu 400g soczewicy z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kminu rzymskiego(...)przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego w kostkę selera i smażymy razem na małym ogniu prze około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy kuminem i sokiem z cytryny. Dorzucamy ciecierzycę i ugotowany ryż. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy kolendrą. Mieszamy chwilę, aż ciecierzyca się zagrzeje. Od razu podajemy. Smacznego :) źródło
Moje Kuchenne Rewelacjemieszamy Mięso przekładamy na patelnię, na której będzie smażone Kurczaka smarujemy dokładnie marynatą, delikatnie wciskając ją w nacięcia. Z podanej ilości powinna wyjść 1 łyżeczka marynaty na każdy kawałek kurczaka, czyli 6 łyżeczek Dolewamy trochę oliwy z oliwek (nie szkodzi, że jest zimna), podgrzewamy patelnię i podsmażamy mięso z każdej strony. Najpierw pod przykryciem, na małym ogniu. Przekręcamy kawałki drobiu(...)mięso. W takim przypadku należy łyżeczkę masła rozgrzać delikatnie na patelni, posiekać pora i chwilkę poddusić - do miękkości. Posypać mięso, lub tak, jak w moim przypadku - ryż Do tego warzywa: kalafior i fasolka Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcamembert swoją kremow ością dopełnia całość, a rukola swoją wyrazistością pasuje tu idealnie. Składniki: 1 batat, 1 czerwona cebula, 1 okrągły ser camembert, 20 szt. serc z kurczaka, 10 g rukoli, 1 łyżka masła, 2 ząbki czosnku, ½ łyżeczki soku z cytryny, sól himalajska do smaku, pieprz czarny do smaku, 1 łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: Batat myjemy, osuszamy(...)osuszamy. Masło topimy, dodajemy do niego wyciśnięty czosnek, sól, pieprz i cytrynę. Tak przygotowane masło mieszamy z sercami i odstawiamy na ok. 15 min. Następnie zawijamy w folię aluminiowa. Warzywa i serca grillujemy. Przed podaniem na grilla dajemy ser camembert i również grillujemy go z dwóch str. tak, aby ser nie wypłyną ze środka. Ser przekrawamy na połowę, dodajemy
Moniki SmakołykiJeżeli jak ja mrozicie na zimę pokrojoną w kostkę paprykę i inne warzywa oraz owoce to pora wziąć się za opróżnienie zapasów z lodówki przed zbliżającym się sezonem wiosennym. Wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, które przeważnie są w domu, by wyczarować obiad nie tylko tani, ale i prosty, z którym poradzi sobie dosłownie każdy. A teraz zapraszam(...)marca) do godz. 22 Składniki na 3 porcje: 300g makaronu świderki 3 garście mrożonej papryki lub 2 szt. Świeżej (u mnie czerwona) – pokrojone w kostkę Pół piersi z kurczaka Kilka łyżek bulionu lub wody 2 czubate łyżki śmietany (u mnie 18%) 1 mała cebula Sól Pieprz 1 łyżka oleju ¾ łyżeczki słodkiej papryki ¼ łyżeczki ostrej papryki Opcjonalnie serek topiony
Fabryka pomysłówsię gotuje. Sezon na przeziębienia w pełni, więc kapusta kiszona na piedestale – tania i jaka zdrowa! Wypróbujcie też moje inne przepisy na Kapuśniak z białą kiełbasą , kapuśniak z kurczakiem , Kapuśniak dieta dr Dąbrowskiej , zupa z kiszonej kapusty . PRZEPIS ZUPA KAPUŚNIAK Z KASZĄ GRYCZANĄ Składniki zupa kapuśniak z kasza gryczaną: 500g ziemniaków 3 łyżki kaszy gryczanej suchej 1 cebula(...)zrobić zupę kapuśniak z kasza gryczaną: Zaczynamy od cebuli. W garnku rozgrzewamy olej. Nastepnie cebule obieramy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy do garnka. Na oleju szklimy pokrojoną cebulę. Następnie warzywa korzeniowe obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub kroimy w plasterki. Potem do cebuli dodajemy startą na tarce marchew i pietruszkę, przesmażamy wszystko minutę. W następnym kroku
Dorota SmakujeMięso - główny składnik obiadu. Czasami jest to pierś z kurczaka, czasami jakieś udko - ale jedno jest pewne do mięsa musi być jakiś sos. Ja od dawna, dawna robię między innymi sos paprykowo -marchewkowy (ulubiony mojego męża). Delikatny, aromatyczny a przede wszystkim łatwy do zrobienia. Zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. Składniki: Papryka - czerwona, zielona, żółta (na dwie osoby wystarczy(...)Składniki są podane orientacyjnie - wszystko zależy od tego jaką ilość sosu chcecie przygotować. Przygotowanie: 1. Paprykę i marchew kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle. 2. Dodajemy bulion, czekamy aż warzywa zrobią się miękkie. 3. Dodajemy śmietanę, zagęszczamy mąką - według uznania. 4. Doprawiamy - ja daję pieprz zwykły i ziołowy, odrobinę lubczyku oraz paprykę słodką. Sos najlepiej smakuje z ryżem albo kaszą
My World by Dagmara RekSkładniki: - udo z kurczaka - 2,5l wody - 1 marchewka - łyżka posiekanego pora - kawałek selera (ok 30g) - ok. 6-7 pieczarek - pół niedużej cebuli - 1-2 łyżki śmietany - 2 łyżki mąki pszennej - łyżka masła - przyprawy: 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego,sól, pieprz, koperek, natka pietruszki Przygotowanie: Z mięsa ugotować i odszumować wywar. Dodać ziele, liść laurowy i pokrojoną(...)maśle, dodać pokrojone w pół plastry pieczarki, smażyć. Pieczarki dodać do wywaru. Śmietanę zahartować i dodać do zupy. Zagęścić zawiesiną z mąki. Doprawić do smaku i gotować do miękkości warzyw
Kulinarne blogowanieDziś sałatka jako danie obiadowe na ciepło. Zakupiłam piękną kolorową fasolę i aż prosiła się o tak cudne wykorzystanie. Miałam 10 rurek makaronu cannelloni które zostały
Moje Małe Czarowaniesklejenia" masy wykorzystujemy wieprzowe podgardle oraz jajka. SKŁADNIKI: 1 kaczka bez szyi i podrobów (1,5 kg) marchew korzeń pietruszki opalona cebula pieprz w ziarnkach 1 ćwiartka z kurczaka (ok. 0,5 kg) 1 kg podgardla wieprzowego 2 średnie cebule 4 - 5 jajek 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego chilli mielone - opcjonalnie Kaczkę oraz(...)Wedle uznania można dorzucić także pora, selera czy lubczyk. Jednak dla samego smaku pasztetu nie jest to konieczne. Mięso gotujemy, aż zacznie odchodzić od kości. Wyciągamy wraz z warzywami i studzimy. Podgardle mielimy przez maszynkę wraz z kaczką, podudziem, warzywami z rosołu oraz cebulami. Dodajemy jajka oraz przyprawy i mieszamy na gładką masę. Przekładamy masę do wyłożonej papierem
Kuchnia od dwojgarodzajów pizzy, dania z makaronu ( Spaghetti Bolognese, Spaghetti Carbonara, Lasagne, Cannelloni ze szpinakiem, ricottą i pomidorami), włoskie desery ( Panna cotta, Tiramisu, Crema Catalana) oraz przystawki jak: Bruschetta z grillowanymi warzywami czy z świeżymi pomidorami. W karcie znajdą coś dla siebie również miłośnicy mięsa, ryb i sałatek. Do picia mamy do wyboru oczywiście wina, typowe napoje zimne: coca cola, fanta, woda(...)Lokal oferuje im kartę z daniami przystosowanymi do gustu dzieci podawane w mniejszych porcjach. Bruschetta z pomidorkami i bazylią posypana parmezanem Penne w sosie na bazie sera mascarpone z kurczakiem, pomidorami i chilli Crema Catalana J eśli chodzi o smak to dania , które spróbowałam bardzo mi smakowały. Dania są smaczne, dobrze przyprawione, a porcje solidne. Kocham włoską kuchnię, a dania
Projekty ze smakiemOstatnio sporo czasu (który powinnam poświęcić na pisanie pracy mgr;p) spędzam buszując w internecie w poszukiwaniu ciekawych przepisów;) kto nie lubi bułki pity wypchanej po brzegi pysznymi warzywami i mięskiem? ;) to danie głownie kojarzy mi się z wakacjami, bo chyba poza tym okresem nie zdarzyło mi się jej jeść, teraz oczywiście unikam pszennych bułek, dlatego bardzo się ucieszyłam kiedy(...)zwarte Składniki: 1 jajko 200g chudego sera białego (kostka) 3 łyżki otrębów 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól, kminek, papryka, oregano nasiona do posypania dodatki do środka (u mnie, kurczak, pomidor, mieszanka sałat, sos jogurtowy) Sposób przygotowania: Z sera staramy się odcisnąć jak najwięcej wody (ja po prostu wycisnęłam go w ręce) dodajemy pozostałe składniki i mieszamy następnie formujemy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćSkładniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe kawałek białej kapusty 1 główka kalafiora Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny rosół. Z tym, że ja wykorzystałam zamiast porcji rosołowej nową bulionetkę Knorr(...)bulionetce na samym końcu posta. Wy oczywiście możecie zrobić tradycyjny wywar na porcji rosołowej lub dowolnym mięsie. Wywar na zupę gotuję na średnim ogniu pod przykryciem do momentu aż warzywa zmiękną. Gdy wywar będzie gotowy wyławiam z niego por, ponieważ niszy on blender (2 już straciłam). Całą resztę można spokojnie miksować bez obaw. Dodatkowo: Do gotującego się wywaru dodaję
ClauditteMissCookingwkładamy mięso, smażymy. 3. Myjemy warzywa oraz kroimy je w plasterki, cebulkę w tzw. piórka. 4. Podrzgwamy bułki. 5. Na przekrojoną na pół bułkę, układamy sałatę, mięso, i resztę warzyw:) Ich ilość i proporcje zależą od nas samych:) Dla wielbicieli sera, można dodać i położyć na mięso ulubiony ser żółty albo pleśniowy. Hamburgery doskonale smakują także z sosami, np. czosnkowym(...)które nie mają czasu na smażenie mięsa do tego dania, sklepy oferują niekiedy naprawde bardzo dobre zamienniki, przeznaczone stricte do hamburgerów albo taki hamburger wyśmienicie smakuje z piersią z kurczaka, usmażoną np. w przyprawie gyros lub tradycyjnej panierce, co jest zdecydowanie delikatniejsze. Smacznego
Kuchnia Pełna Pasji