kombinacji ;) Składniki na 8 sztuk: Farsz: 1 duża czerwona cebula 1 duża biała cebula ok. 300 g szynki z indyka (można użyć również innej wędliny, parówek lub piersi z kurczaka) 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 nieduża cukinia 2 duże ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, chilli w proszku Dodatkowo: 8 placków tortilli 8 plasterków żółtego(...)zeszklą dodać szynkę, wymieszać i podsmażyć chwilę. Następnie dodać papryki, wymieszać, podsmażać przez kilka minut. Na końcu wrzucić cukinię, doprawić solą i pieprzem, wymieszać i smażyć pod przykryciem, aż warzywa zaczną mięknąć. Wtedy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chilli i smażyć bez przykrycia, aż nadmiar wody trochę odparuje. W miseczce wymieszać ketchup z ziołami prowansalskimi i posmarować nim każdy
Simply Foodkurczaka zapiekanego z fasolką szparagową i mozzarellą podałam surówkę z młodej kapusty z dodatkiem kopru włoskiego. Do tego młode ziemniaki z koperkiem. Całość komponowała się smakowicie. Składniki: 1/2 główki młodej kapusty 1 bulwa kopru włoskiego 3 łyżki posiekanego koperku 1 posiekana dymka ze szczypiorem Sos: 1/3 szklanki wody 4 łyżki białego octu winnego bądź jabłkowego 3 łyżki dowolnego oleju(...)oliwy (użyłam z ostropestu) sól, pieprz 1 łyżeczka płynnego miodu 1 łyżeczka suszonych ziół do sałatek Kapustę i bulwę kopru drobno posiekać lub poszatkować. Wszystkie warzywa wraz ze szczypiorkiem i koperkiem wymieszać w misce lub salaterce. Składniki sosu połączyć ze sobą. Warzywa polać sosem i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Schłodzić kilkanaście minut. Podawać do mięs
Czerwień i błękitśmietany nigdy by nie tknął… O ja biedna, nie świadoma…. Teraz już na stałe zupa przedszkolaka jest wpisana w nasze menu. Polecam. Składniki: dwa udka z kurczaka pietruszka seler por 4-5 marchewek 3-4 ziemniaki pół główki kalafiora 20 dkg fasolki szparagowej lub mała cukinia (Jaśkowi z cukinią smakuje lepiej) 100 ml śmietanki słodkiej(...)garnku zagotować 2 litry wody. Obrać udka ze skóry, wypłukać i wrzucić do garnka. Dodać ziele angielskie, liście laurowe i kostkę. Gotować ok. 20 minut. 2. Umyć i obrać warzywa (oprócz kalafiora). Pokroić w kostkę, por w talarki. Wrzucić do garnka. Gotować ok. 20 minut. 3. Umyć i rozdrobnić kalafior. Wrzucić do garnka i gotować ok. 15 minut. Gdy wszystko
Mama z miastaudko kurczaka pół brokuła pęczek włoszczyzny 2 x ziemniaki jajko do dekoracji sól i pieprz Gotujemy wywar ( TUTAJ ). Miękką włoszczyznę i mięso wyciągnąć z wywaru. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Brokuł umyć, podzielić na różyczki i wraz z ziemniakami dodać do wywaru. Gotować do miękkości. Ugotowaną marchew i pietruszkę ścieramy na tarce(...)wraz z pokrojonym w kostkę mięsem dodajemy do zupy. Doprawiamy sola i pieprzem. Dekorujemy ćwiartkami ugotowanego jajka. 3 w 1 W ( 1 rok, skaza białkowa ) - zupkę delikatna, warzywa rozdrabniam widelcem, dodaję samo żółtko, część ugotowanego mięska z zupy zostawiam na obiadek K ( 3 lata ) - jajka na twardo nie lubi, przemycam drobno pokrojone w zupie ;) Rodzice - wg przepisu
Atlas SmakówKulki ziemniaczane fot. Moja Książka Kucharska Kulki ziemniaczane. Przepis na kulki ziemniaczane do obiadu. Pyszne, chrupiące z wierzchu i niezwykle mięciutkie w środku kulki ziemniaczane, to
Moja Książka KucharskaCzęsto zostaje Wam mięso z rosołu? Jeśli tak to, to jest jeden z wariantów który być może zasmakuje Tobie. Są dwie wersje: odchudzona i normalna. Odchudzona
Pasje Jolkinatomiast islam . Muzułmańscy władcy z dynastii Wielkich Mogołów przez wiele wieków kształtowali przyzwyczajenia kulinarne tamtejszej ludności, takie jak unikanie spożywania wieprzowiny i skłonność do łagodniejszych potraw z powszechnym zastosowaniem kurczaka . Większość indyjskich restauracji w Polsce oferuje kulinaria z północy kraju. Na północy, gdzie przeważa uprawa pszenicy , podstawowym pożywieniem są podpłomyki -chlebki (ćapatti) w kształcie dużych placków. Sztuka kulinarna północnych Indii(...)kształcie beczki, zwanych tanduri. Piekarniki te są do dzisiaj w użyciu. Najbardziej znaną potrawą północnych Indii jest curry (kari), mięso duszone z wieloma przyprawami, podawane ze specjalnie przyrządzonymi warzywami oraz różnymi pilawami . Do każdego nieomal posiłku podaje się gotowaną soczewicę. Cały posiłek doskonale łączy jogurt z warzywami lub owocami ( raita ), marynaty oraz pikantny, ostro-kwaśny, niekiedy słodki sos (chutney) albo
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirzeczy z czerwonego mięsa to by było chyba tyle ;-). Kurczaków sklepowych, które rosną 3 tygodnie na antybiotykach i innym syfie, unikam, jak ognia. Jeśli sięgam po drób to wybieram kurczaka zagrodowego lub indyka. Indyk to delikatny ptak i nawet brojlery jeśli chciałoby się, je paść chemią to padną, dlatego jeśli już kupuję białe mięso to wolę sto razy bardziej(...)chce to dobrą rybę można kupić. Zresztą nie dajmy się zwariować, pamiętajmy aby we wszystkim znaleźć jakiś złoty środek. Bo idąc takim tokiem rozumowania to w pierwszej kolejności unikałabym warzyw i owoców, które rosną tylko dzięki pestycydom, a jabłka są nawet 30 -krotnie opryskiwane... Także, tak aby zdrowo jeść trzeba się niestety postarać, trzeba chcieć i trzeba szukać miejsc
SMYKWKUCHNIpierwsza to sałatka ziemniaczana na którą przepis znajdziecie TUTAJ ). Fajne połączenie smakowe jajek z ogórkiem, rzodkiewkami i szczypiorkiem sprawia, że sałatka świetnie komponuje się z grillowanym mięsem, rybami oraz warzywami. Polecam! Składniki: 3-4 jajka 1 długi ogórek pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól i pieprz do smaku *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy(...)solą oraz pieprzem do smaku *** *** Do czasu podania sałatkę przechowujemy w lodówce *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE ŚLIMACZKI Z KURCZAKA PRZEPIS TUTAJ KARKÓWKA Z GRILLA W PYSZNEJ MARYNACIE PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE
Blog z Apetytemuświadomię sobie, że to tylko 2 dni – a zapasów się robi jak na miesiąc. Zawsze się potem conajmniej tydzień dojada to wszystko. Ja jeszcze w lodówce mam kawałek kurczaka i indyka no i resztki wędliny do przejedzenia ale niedługo będę wolna:) Zawsze wtedy przychodzi mi ogromna ochota na lekkie, warzywne gotowanie. To też jakiś cykl, dojadam święta i przechodzę(...)przepis na kremowe pesto z avocado z dodatkiem szpinaku, pestek słonecznika i parmezanu. Klasycznie można je wykorzystać jako dodatek do makaronu, ale też jako dip do maczania warzyw lub też pastę na kanapkę. Niech w końcu będzie zielono, ciepło i lekko. Makaron z pesto z avocado i szpinaku Drukuj Prep time 15 min Cook time 19 min Total time
Cooking for EmilyMój kolejny eksperyment w kuchni, kurczaczek jest niesamowicie smaczny. Jeszcze bardziej smakuje w połączeniu z frytkami i surówką z czerwonych buraczków. Składniki: Filet z kurczaka pojedynczy 1 szt. Pieczarki 3 szt. Cebula biała ½ szt. Papryka czerwona świeża ¼ szt. Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Ser żółty starty 2-3 łyżki Bułka tarta do panierki Kardamon mielony(...)jajku wymieszanym z kardamonem do smaku, obtoczyć w bułce tartej i obsmażyć z obu stron. Pieczarki, cebulę, paprykę oczyścić, drobno pokroić i zeszklić na patelni z dodatkiem oleju. Przygotowane warzywa wyłożyć na kotleta, posypać startym żółtym serem, zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 15-20 minut
Tradycyjna Kuchniacezar, żeby nie być kłamliwym od początku roku :) Prosty przepis na sos do sałatki z mięsem. Znaleziony na portalu KWESTIA SMAKU . Idealnie nada się do sałatki z grzankami i kurczakiem, na którą jakiś czas temu naszło naszą rodzinkę. Składniki: 4 łyżki majonezu 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny 1 - 2 łyżeczki sosu worcestershire sól(...)worestershire. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy drobno tarty ser. Dressing gotowy. Początkowo nie byłam pewna jego smaku i ciężkiej majonezowej konsystencji jednak w połączeniu z warzywami i mięskiem smakuje pysznie. Z domowymi grzankami i takim dressingiem sałatka stanowi idealną kompozycję. Prosty w wykonaniu, pyszny. Kolejny przepis wart zapamiętania
Kuchnia po mojemuoliwą z oliwek. Pamiętaj, że oliwa w tym daniu jest bardzo ważna to ona nadaje smak zupie i grzankom. Każdy tłuszcz bowiem jest nośnikiem aromatów, a zupę robimy z warzyw, więc dobór dobrej oliwy jest dość ważny. Zupę przelej do miseczki, dodaj grzanki. Dodatkowo i opcjonalnie: - zupę możesz też podać np. z chipsami z boczku, w tym celu(...)możesz podać również z uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi lub laskowymi. Potem wystarczy je rozgnieść wałkiem i posypać dodatkowo grzanki na zupie. - trzeci wariant z mięsem: mięso z kurczaka obtocz w przyprawie curry usmaż na oleju, i dodaj do zupy. Pyszne! Polecam na jesienny obiad
SMYKWKUCHNIcebule 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 łyżeczka cukru lub miodu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki lubczyku 1/2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka musztardy 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka sól, pieprz WYKONANIE: mięso siekamy na małe kawałki, dodajemy zioła, musztardę i przyprawy, wyrabiamy, 1/2 cebuli białej i czosnek drobno siekamy i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy(...)pokrojone w piórka cebule (najlepiej na masełku, na którym smażyliśmy mięsko), dodajemy cukier (miód), sól, pieprz, na każdy rumsztyk kładziemy zeszkloną cebulkę, podajemy np. z ziemniaczkami smażonymi i warzywami, bądź surówką
Kuchnia Beaty