typu II. Co może powodować otyłość u młodych ludzi? Jest wiele powodów... brak ruchu, nadmierne spożycie cukru w tym słodkich napojów, przekąsek, słodyczy, nie dość wystarczające spożycie owoców i warzyw, nieregularne spożywanie posiłków czy niedostateczne spożycie błonnika pokarmowego. Odpowiednio dopasowana dieta nie tylko pomoże zmniejszyć wagę ale również może zoptymalizować czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy typu II w tym odporność(...)Dlatego zapraszam do korzystania z przepisu na mini pizze wykonane z bazy warzywnej – bakłażanowej. Jest to zdrowa alternatywa zwykłej pizzy. Składniki: 2 duże bakłażany mała cebula 2 piersi z kurczaka puszka pomidorów (250g) oregano sól, pieprz, chilli 2 łyżki oleju 100g sera żółtego Sposób przygotowania: Bakłażana pokrój w centymetrowe plastry. Posól z każdej strony i odstaw na parę minut. Następnie
wysmienityDrukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr Składniki 3 skrzydełka z kurczaka 2,5 litra wody 1 pęczek włoszczyzny 2 pęczki botwinki 1 średni burak 1 pęczek koperku 3-4 łyżki słodkiej śmietanki szczypta cukru 1/2 cytryny pieprz sól Dodatkowo 4 jajka(...)czasie botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, buraczki i łodyżki kroimy na małe kawałki. Buraka obieramy i kroimy na ćwiartki. Z ugotowanego wywaru mięsnego wyjmujemy mięso i warzywa. Dodajemy pokrojoną botwinkę i buraka, który nada piękny kolor naszej zupie. Gotujemy około 5-10 minut. Botwinka powinna być miękka, ale nie rozgotowana. Wyjmujemy buraka i doprawiamy zupę do smaku pieprzem, solą
Wędrówki po kuchniJakiś czas temu publikowałam szaszłyka ukrytego w piersi z kurczaka, smażonego. Dzisiaj przedstawiam wersję w warzywnym sosie z cukinią. Może będzie dla Was inspiracją na obiad. Składniki: Dowolna ilość mięsa mielonego ( wieprzowego lub woł-wp ) Vegeta Czerwona słodka papryka Czosnek granulowany Dodatkowo: Pieczarki ( małe ) Młoda cukinia Papryka czerwona Papryka zielona Pomidory w puszce krojone Sól Pieprz Patyczki do szaszłyków olej(...)podobnie jak paprykę. Na patyk do szaszłyków nadziewamy kolejno papryki, cukinie i pieczarki. Z części mięsa mielonego formujemy płaskiego kotleta, układamy na nim patyk z warzywami i zawijamy / obklejamy ( jeżeli mięso lepi się do rąk wystarczy zwilżyć ręce wodą ). Na patelni rozgrzewamy olej ( ok. 2 łyżek ) obsmażamy szaszłyki z każdej strony a następnie układamy w naczyniu do zapiekania. Warzywa
Smaki Ewyszczypta pieprzu cayenne; kilka kropel soku z cytryny; nać pietruszki (do smaku). Zaczynamy od ugotowania bulionu. Do garnka wlewam 300 ml wody, kiedy zacznie wrzeć wrzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa (małą marchew i pietruszkę). Przykrywam pokrywką i czekam aż się zagotuje. W tym czasie robię "pastę" czyli łączę ze sobą starty imbir(...)kaszę, przykrywam pokrywką i czekam aż cały bulion zostanie wchłonięty. Na koniec do garnka przekładam wcześniej zrobioną "pastę", natkę pietruszki i mieszam. GOTOWE. Można podawać np. z grillowanym kurczakiem na słodko. Ja pokusiłam się na samą kaszę posypaną cynamonem . Smacznego
Życie na widelcudrobiowe. Nadziane szynką, sałatą i oliwkami. Bardzo szybkie w przygotowaniu i naprawdę smaczne. Świadczy o tym fakt, że równie szybko znikają ze stołu:)) Składniki: 1/2 kg filetu z kurczaka, 3 łyżki zielonych oliwek nadzianych papryką, 3 liście sałaty, 6 plasterków szynki np. parmeńskiej, sól, pieprz, 2 łyżki soku z limonki, jajko, szklanka bułki(...)roladki, spiąć wykałaczką. Roladki obtaczać kolejno w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Odsączyć na ręczniku papierowym. Podawać z dodatkiem warzyw
Z miłości do słodkościSkładniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej 2 garście rukoli łyżka czarnych, drylowanych oliwek 1/2 małej, czerwonej cebuli 1 łyżeczka posiekanej natki
Moja smaczna kuchniapowstał w wyniku robienia porządków w lodówce i okazał się pyszny. Lekko kremowy przyjemnie komponuje się z mięsem drobiowym. Równie dobrze poza indykiem można przygotować w ten sposób np. kurczaka. Składniki (4 porcje) -500 g mięsa z indyka -mała cukinia -100 g pora -pół cebuli lub 1 mała -2 trójkąciki serka topionego (ok. 50g) -100 ml śmietanki kremówki -ząbek(...)olej, zeszklić cebulę z czosnkiem. Zalać bulionem, dodać mięso, listek laurowy i ziele angielskie. Cukinię i por obrać, pokroić w kawałki. Dodać do garnka. Gotować do miękkości mięsa i warzyw. Wyjąć mięso, listek i ziele angielskie. Całość zblendować. Włożyć mięso z powrotem. Dodać pokrojone serki i śmietanę. Podgotować do rozpuszczenia, mieszając. Zagęścić mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Smacznego
Zielona KuchniaPyszny domowy rosół z makaronem to podstawa obiadu niedzielnego w moim domu. Do tego jeszcze rolada , modro kapusta i śląski łobiod momy gotowy. Składniki: 1/2 kurczaka 250 g wołowiny z kością szyja z kaczki lub gęsi 250 g podrobów 4 marchewki 3 pietruszki seler średni por 1 cebula 2-3 liście kapusty 2 ząbki czosnku natka pietruszki kilka(...)zagotowaniu zmniejszyć ogień, zdjąć szumowiny (można pominąć) dodać przyprawy i gotować przez 2,5 godziny na małym ogniu, ma delikatnie pyrkać. Po tym czasie obrać i umyć warzywa. Cebulę przekroić na pół, opalić nad ogniem. Całą jarzynę dodać do garnka. Gotujemy cały czas na małym ogniu tak by tylko pyrkał, do momentu aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawiamy
magiczna kuchnia Kasizdjęcia innego brak..tzn.miałam,ale przez przypadek usunęłam.Kotleciki mięsne owinięte w skórki z kurczaka i gotowane w wolnowarze..Takie "zrazy "można także upiec [ klik ] ..ale , że ja i córka nie jemy nic smażonego, więc zrobiłam gotowane i była z tego wywaru zupka chrzanowa z tymi zrazikami.Takie zraziki nawet po ugotowaniu można podsmażyć na patelni. skórki drobiowe(...)mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną cebulkę i doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić, formować niewielkie kotleciki i nałożyć na kawałek skórki.Ciasno zawinąć w roladki i spiąć wykałaczką. Wodę z warzywami i przyprawami zagotować, dodać spięte zrazy i gotować [ ja gotowałam w wolnowarze [high 2 -4 lub low około
Moje domowe kucharzeniefont-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} U mnie dzisiaj pyszna majowa zupa z pokrzywą Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka lub udko 2 spore szklanki młodych czubków z pokrzywy 3 marchewki 3-4 ziemniaki kawałek selera kawałek białej części pora mała cebula 1-2 ząbki czosnku 4 liście laurowe(...)czosnek wraz z drobno posiekaną cebulką, chwilkę podsmażyć. Dodać na patelnię pokrojoną pokrzywę lekko posolić i dusić razem kilka minut. Odstawić. Z około 1,5 litra wody, mięsa i warzyw łącznie z przyprawami ugotować wywar. Gdy mięso i warzywa są już miękkie dodać duszoną pokrzywę i gotować jeszcze około 10 minut. Po wyłączeniu już ognia pod garnkiem dodać do zupy
W garach u GosiNajczęściej do niej dodaję ryż lub ziemniaki. Ale w ostatni weekend ogórkowa zyskała nowe oblicze, bo dodałam do niej kaszę jęczmienną. Dzieci prosiły o dokładkę :) Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka 1/2 selera 1 mała pietruszka 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej 4 ogórki kiszone 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony(...)Gotować ok. 45 minut. Dodać przepłukaną kaszę. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem, Gotować aż wszystkie warzywa i kasza będą miękkie. Wówczas dodać posiekany koperek i ugotowane ogórki razem z wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Śmietankę zahartować gorącym
Czerwień i błękitSkładniki: -dwie piersi z kurczaka -jedna duża cebula -jedna mała papryczka chili -trzy ząbki czosnku -300 g małych pieczarek -dwa ogórki konserwowe -mały słoiczek koncentratu pomidorowego np. http://kulinariagosi.blogspot.com/2016/10/domowy-przecier.html -pół małego słoiczka pikantnego keczupu np. http://kulinariagosi.blogspot.com/2016/10/domowy-keczup.html -szklanka śmietany 18 % -sól, pieprz -słodka i ostra papryka w proszku -100 g kaszy bulgur lub pęczaku -mąka(...)mięsa, duże płaty przekrawamy wzdłuż na pół. Każdy kawałek solimy, pieprzymy, oprószamy papryką ostrą (ostrożnie!) i słodką. Dokładnie wklepujemy przyprawy i najlepiej odstawić do lodówki na pół godziny. Przygotowujemy warzywa: cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, oczyszczoną z nasion papryczkę w cienkie paseczki a pieczarki dokładnie myjemy i usuwamy korzonki. Następnie obtaczamy piersi w mące ( nadmiar mąki
Kulinarne przemysleniaostatnim miesiącu całą kulinarną blogosferę ogarnęły przepisy na orientalne dania. Nie będę gorsza, dlatego też dodaję przepis na pyszną wegańską chińszczyznę z nutą kokosową. Typowa wersja tego dania, zawiera kurczaka- u mnie został on zastąpiony niezawodną cieciorką. Oczywiście nie mogło zabraknąć pysznej dyni hokkaido, która dodaje całości orginalne walory smakowe. SKŁADNIKI : marchewka cebula dymka kawałek pora 1/2 czerwonej papryki(...)gotujemy do miękkości, makaron wrzucamy do gotującej się wody, po czym gotujemy ok 5 min grzyby mun zalewamy wrzącą wodą na ok 20 min, następnie kroimy je w paski warzywa siekamy w paski rzucamy je na patelnię podlaną wodą wraz z grzybami mun i dusimy ok 7 min do warzyw dodajemy przyprawy i mleko kokosowe, całość mieszamy - w razie potrzeby
healthy dreamsjesienno-zimowe obiadki. Wystarczy miska z wkładką mięsną, plus pieczywo najlepiej chleb żytni, aby si ę najeść tą zupą do syta . Polecam. Składniki: 3 skrzydełka z kurczaka 2 średnie marchewki pokrojone w małą kostkę 1 korzeń pietruszki pokrojony w małą kostkę ćwiartka selera ( korzeń) pokrojona w małą kostkę kawałek pora (ok. 7 cm białej części pora(...)brukselki Wykonanie: Skrzydełka myjemy, zalewamy 1 i 1/2 litra zimną wodą , dodajemy grzyby, ziele angielskie, liść laurowy i zagotowujemy. Po zagotowaniu dodajemy kaszę i gotujemy 20 minut. Dodajemy wszystkie warzywa do garnka i gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Dodajemy sól, pieprz i kurkumę . Gorącą zupę rozlewamy na talerz i posypujemy zieleniną. Smacznego
Gorący kąsekczasu do czasu serwuję na obiad tłumacząc się walorami hmm... zdrowotnymi kaszy :) Bo przecież od dobrego krupniczku nikt jeszcze nie umarł prawda? Składniki: ok 0,75 kg żołądków z kurczaka 5 ziemniaków 0,5 szkl. suchej kaszy jęczmiennej 1 marchewka 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego kawałek pora kilka suszonych grzybków liście laurowe, ziele angielskie, sól, świeżo zmielony(...)ponownie aż będą prawie miękkie. Po ugotowaniu odcedzić, pokroić w paseczki i wrzucić z powrotem do wywaru. Grzyby namoczyć (2-3h) odcisnąć, pokroić w paseczki, wrzucić do wywaru. Warzywa pokroić w tzw. zapałkę albo zetrzeć na tarce jarzynowej, pora pokroić w półplasterki dodać do wywaru.Gotować ok pół godziny.Następnie dodać opłukaną kaszę. Ziemniaki obrać, pokroić
Walijskie Pichcenie