kurczak z ryżem - 7081 przepisów (strona:320/473)

Pulpeciki w sosie kokosowo-orzechowym z warzywami 61

Przepyszne! Idealne dla całej rodziny. Naszym dzieciom bardzo zasmakowały więc na pewno będziemy częściej wracać do tego przepisu. Pulpeciki w tym aromatycznym sosie z warzywami możemy podać np. z ryżem albo pieczonymi ziemniakami. Do tego oczywiście jakaś surówka lub kiszonki. Serdecznie polecam! Składniki (4 porcje): Pulpeciki: 500g mielonego mięsa z indyka, 1 jajko, 2 łyżki kaszy manny, łyżeczka majeranku, szczypta(...)minut aby odparował nadmiar wody. Gotowe danie możesz podać np. z ryżem i ulubioną surówką. Smacznego! WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI: 375kcal Białko: 31,6g Węglowodany: 15,4g Tłuszcz: 22g Błonnik pokarmowy: 3,8g Ładunek glikemiczny: 5,9 Spróbuj także: rybka w sosie kokosowo-cytrynowym , kurczak curry z pomidorami. Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź

Natka Pietruszki
Klopsiki w sosie własnym / Meatballs in Gravy 86

mięsa. W wersji mniej kalorycznej sprawdzi się mielone mięso z indyka lub kurczaka, ale można wykorzystać też wieprzowinę, wołowinę lub mieszankę mięs. Ciemny sos do klopsików warto zabielić śmietanką lub mlekiem. Idealnym dodatkiem będzie też kilka łyżek posiekanego koperku. Klopsiki w sosie własnym pysznie smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą oraz dowolną surówką. To wspaniały obiad dla całej rodziny. Polecam

Lekcje w kuchni
Strogonow- Boeuf Stroganow 148

wołowej polędwicy i serwowany w postaci gęstej potrawki – gulaszu z chlebem, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Czasem możemy strogonowa spotkać w wersji nieco rzadszej, podobnej bardziej do zupy. Danie to jest popularne nawet w Japonii czy Brazylii. Spotkacie również naprawdę różne warianty tego dania jak choćby z kurczaka czy nawet krewetek. Dlaczego je lubię? Bo średnim nakładem pracy i czasu

Mieszam w Garnku
Skrzydełka smażone 137

Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Podawać można z ryżem, ziemniakami, kaszą lub jako samodzielna przekąska. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na różne dania z mięsem w roli głównej. Polecam również przepis na skrzydełka w sosie barbecue Składniki 12 skrzydełek z kurczaka 1 szklanka mąki pszennej 3 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano

O kuchni z uczuciem
Kurczak zapiekany z jabłkami i porem. 240

chrzanem, sokiem z cytryny i szczyptą soli (nie polewać bezpośrednio skórki kurczaka). Położyć na każdym kawałku dodatkową 1/4 łyżeczki masła i posypać całość kolejną łyżką majeranku. Wstawić do piekarnika na dodatkowe 5 - 10 minut bezpośrednio pod górną grzałkę. Podawać z dużą ilością zielonej pietruszki z ziemniakami, ryżem lub świeżym pieczywem

zadanie-gotowanie
Podudzia z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym z goździkami i kminkiem 132

czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie do nich ulubione dodatki;D Składniki: 6 podudzi z kurczaka 6 łyżek oleju 0,5 szklanki wody łyżka musztardy łyżka miodu 6 goździków

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka z gyrosem 662

ogórków. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: makaron 1/3 sosu 1/3 sera żółtego kurczak 1/3 sosu 1/3 sera żółtego papryka i ogórek pozostała część sosu pozostały ser żółty Całość pieczemy przez ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Smacznego! Polecamy również inne zapiekanki: Zapiekanka z ryżem i parówkami Zapieknaki makaronowe - PRZEPISY Post Zapiekanka z gyrosem pojawił się poraz

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pietruszkowy kurczak z marchewką 172

kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Szklimy cebulę, po czym dodajemy kurczaka. Delikatnie przesmażamy. Dokładamy pieczarki i marchewkę. Podlewamy wodą. Doprawiamy solą, pieprzem i Vegetą. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki i koperek. Dokładnie całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut.  Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami

VioletoweKucharzenie
Kotleciki z kurczaka w cieście... majonezowo-musztardowym 208

solą i pieprzem. Do ciasta dodałam porcjowane mięso z kurczaka. Wymieszałam i odstawiłam na 30 minut.   Na patelni rozgrzałam 1 łyżkę oleju i kładłam okrągłe placuszki wielkości małych kotlecików. Smażyłam na średnim gazie z obu stron na złoty kolor.     Do takich kotlecików można podać ryż ugotowany na sypko lub frytki i koniecznie ulubioną surówkę

Kuchnia u Krysi
Kurczak Balti 191

patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy pomidory, kurczaka wraz z marynatą i kremówkę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Pod koniec dodajemy liście szpinaku i podgrzewamy przez 2-3 minuty, aż liście zmiękną. Danie podajemy z chlebkami Naan bądź ryżem basmati. Notatki * w sezonie można zastąpić świeżymi pomidorami, obranymi ze skórki by Małgorzata

Wędrówki po kuchni
Risotto z dynią piżmową 119

pół dyni piżmowej 200 g kurczaka pieczonego garść żurawiny 1 cebula 2 ząbki czosnku zielone liście pora usiekane ok 4 łyżki oregano szczypta lubczyku chili w płatkach sól pieprz przyprawa Biryani masala Skworcu 1 łyżeczka 2 łyżki oliwy 1 szkl ryżu Dynię obrać, pokroić w kostkę lub przy pomocy specjalnej łyżeczki wyciąć kulki. W garnku rozgrzać tłuszcz podsmażyć posiekaną cebulę

Gotowanie jest łatwe
Pikantne "Pałki"z Woreczka 151

wrzucamy wszystkie przyprawy i mieszamy dokładnie ze sobą Całość wysypujemy na kurczaki w woreczku Dokładnie wszystko ze sobą mieszamy Do woreczka wlewamy olej oraz wodę Woreczek związujemy zapinką.     Woreczek z mięsem wkładam do piekarnika Piekę ok 60 minut - 180 stopni - piekarnik góra- dół Mięso podaję z ryżem i surówką --przepis  TU KLIK  SMACZNEGO

Gotowanie Patki
Drobiowe podudzia bez kości po azjatycku z makaronem TaoTao 176

SKŁADNIKI 500-600 g podudzi z kurczaka bez kości 200 g pieczarek 2 zielone marchewki (mogą być zwykłe) 4 łyżki sosu sojowego TaoTao 1/2 buteleczki sosu czosnkowego z miodem TaoTao 2 łyżki oleju ryżowego szczypta pieprzu cayenne 1/2 opakowania makaronu z ryżu brązowego TaoTao PRZYGOTOWANIE Makaron przygotuj wedle zaleceń producenta. Podudzia opłucz i oczyść. Pieczarki umyj gdy trzeba obierz. Marchewki

ClauditteMissCooking
Chili con carne 164

carne można zajadać samodzielnie, ale można też podawać je w tortilli, z ryżem lub nachosami z dodatkiem startego żółtego sera lub kleksem kwaśnej śmietany, który lekko łagodzi smak. Podobne przepisy Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Gazpacho z oliwkami i płatkami migdałów Zupa pomidorowa z prawdziwych pomidorów Kurczak w kilku smakach z sałatką yuzu .yuzo_related_post img{width:180px

Pociąg Do Kuchni
KURCZAK TANDOORI MASALA Z PIECZARKAMI I CZERWONĄ FASOLĄ 236

patelnię wlać 2-3 łyżki oleju, na mocno rozgrzany olej wrzucić naszego kurczaka, podsmażyć ze wszystkich stron, po czym dodać pieczarki pokrojone w kostkę. Smażyć całość około 20 minut, mieszając. Na koniec wlać fasolę wraz z zalewą, wymieszać, doprawić do smaku. Podawać z bagietkę, chlebkiem nan lub ryżem

Walijskie Pichcenie
Sos śmietanowo - warzywny z kurczakiem 1064

Przyprawa włoska (u mnie Kamis) Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć. Podsmażyć na oleju, dodać do niego mrożone warzywa na patelnię i smażyć do miękkości. Następnie dodać śmietanę i doprawić do smaku przyprawą włoską. Podawać z makaronem, ziemniakami lub ryżem. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Kurczak korma- chicken korma 382

mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy kurczaka I rosól. Miksujemy mleko z mąką. Wlewamy do garnka. Zmniejszamy gaz I dusimy ok 20-25 min. Na koniec dolewamy śmietanę. Zamykamy pokrywkę I dusimy jeszcze ok 15 min. I gotowe. W międzyczasie szykujemy ryż. Posypujemy pietruszką. Smacznego

Smaki Edyty
Kurczak carry z pomidorkami cherry 173

pokroić i rozgnieść. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, włożyć schłodzonego kurczaka, chili i czosnek. Obsmażyć do wyparowania wody, ciągle mieszając. Gdy mięso jest już miękkie dołożyć pomidorki cherry i podlać śmietaną, zmniejszyć ogień i wszystko razem chwilę pogotować. Pod koniec dołożyć świeżego tymianku. Podawać z ryżem, kuskusem lub carry

Apetyczna babeczka
Kurczak w sosie musztardowym 290

Dijon sol, bialy pieprz natka pietruszki ewentualnie 1 lyzka maki wykonanie: Piersi kurczaka, myjemy, osuszamy i kroimy na kawaleczki. Podsmazamy przez chwile na oleju, podlewamy bulionem i dodajemy musztarde. Gotujemy sos przez okolo 15 minut. Doprawiamy sola, pieprzem i natka pietruszki. Mozemy zagescic go maka. Podajemy z ryzem i warzywami. Smacznego

Przysmaki Karolki
Kurczak korma- chicken korma 180

mniejsze kawałki. Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy kurczaka I rosól. Miksujemy mleko z mąką. Wlewamy do garnka. Zmniejszamy gaz I dusimy ok 20-25 min. Na koniec dolewamy śmietanę. Zamykamy pokrywkę I dusimy jeszcze ok 15 min. I gotowe. W międzyczasie szykujemy ryż. Posypujemy pietruszką. Zapewniam że potrawa ma nieziemski smak I na długo pozostanie

Smaki Edyty
Gołąbki z suszonymi grzybami 238

Gołąbki z suszonymi grzybami to pomysł na wegeteriańskie gołąbki z grzybami. To dość pracochłonne danie niemniej jednak gdy robię gołąbki przypomina mi się dzieciństwo, jak mama

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szpinat sie zakurzoł ;) (Kurczak ze szpinakiem) 130

baje 10 fertich, 11 to jōm przeciepcie 12 do wiynkszego gorka- w takim gorku lepi nōm sie bydzie 13 blanszować tyn szpinat. Na patelnia niech przidzie terozki 14 pokrajany kurczak, a jak sie przipiecze, to tyż go wciepcie do gorka. Tera już patelnia niy bydzie nōm potrzebnoł. Do gorka wyciście czosnek, wlyjcie śmiytōnka, dejcie prziprawy (pieprz i bazylia), szpinat, przikryjcie(...)jakōm pokrywkōm i niech sie to wszyjsko połra 15 minut powarzi. Jak już liście trocha ôklapnōm 16 , to mōmy nasza zōłza fertich. Idzie jōm zjejś ze nudlami 17 , ryżym, karołflami 18 abo i ze jakōm dobrōm żymłōm 19 . Po wiyrchu 20 mogecie 21 jōm na talyrzu postrojić 22 liściami bazylii. Smacznego 1 sosów; ō- samogłoska w wymowie między

Chop w kuchni
Filet drobiowy w sosie miodowo-sezamowym 65

również ryż czy frytki z batatów. Zapraszam po przepis. Składniki Sos 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu słodkiego chili 4 łyżki ketchupu łagodnego 4 łyżki sosu sojowego 1/2 kubka wody łyżka nasion sezamowych prażonych na patelni Dodatkowo 2 filety drobiowe mały kubek jogurtu naturalnego pieprz,sól olej do smażenia torebka strunowa średnia Filety z kurczaka przeciąć(...)ketchup oraz wodę. Wszystko razem wymieszać i gotować, aż sos lekko zgęstnieje.Włożyć filety, polać sosem i dusić kilka minut. Na koniec posypać prażonym sezamem. Podawać z młodymi marchewkami, ryżem lub frytkami z batatów. Smacznego:)   Artykuł Filet drobiowy w sosie miodowo-sezamowym pochodzi z serwisu gotuj

gotuj ze mną
Poniedziałek: Smażone sajgonki 78

smażonych sajgonek wymaga pewnej wprawy, ale w gruncie rzeczy jest proste. Warto poświęcić im trochę czasu, ponieważ jest to pyszna danie, które może być przekąska, ale sajgonki podane z ryżem i sałatą zamieniają się w pełnowartościowy obiad. Sajgonki trzeba uważnie smażyć, gdyż papier ryżowy jest kleisty i przykleja się do dna i boków naczynia Smażone sajgonki nie są solone, dlatego(...)sojowy, ale można do niego dodać trochę sosu słodko-kwaśnego, sosu sriracha i rozrobić z odrobiną wody. Przepis pochodzi z bloga Danaandcuisine.com Składniki: 200 g mielonego mięsa (wieprzowina, kurczak) 200 g drobno posiekanych krewetek koktajlowych 2 marchewki starte na tarce 1 szklanka posiekanej kapusty pak choy albo kapusty pekińskiej 50 g drobnego makaronu ryżowego (mała garść) 20 g (kilka łyżek

Niedzielny kucharz
Mięso z Udek z Kurczaka w Żółtym Sosie Śmietanowym 207

Mało, bo nie chciałam przedobrzyć, ale jak masz ochotę sypnij jej więcej, ja przynajmniej tak zrobię :) To co, zaczynamy! Składniki na 2 osoby: mięso z ok. 5 podudzi z kurczaka (kupuję w Biedronce od razu bez kości, ale możesz się pobawić i oddzielić mięso z takich standardowych udek) nierafinowany olej kokosowy - do smażenia ok. 2 płaskie łyżeczki kurkumy świeżo zmielona(...)mnie sól himalajska świeżo zmielony pieprz 2 garści żółtej fasolki szparagowej - u mnie była mrożona natka pietruszki 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego ok. 200 ml śmietanki kremówki 30% makaron albo ryż - u nas wygrał makaron barwiony sepią - można zamówić w sklepach internetowych, w stacjonarnych w moich okolicach nie widziałam Sposób przygotowania: Tym razem bajka będzie szybka, bo czasu za dużo

Blondynka Gotuje
Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką 202

natką pietruszki do dekoracji) przyciąga uwagę i działa na zmysły. Poza tym stanowi ono dobrze sprawdzoną kompozycję smaków – wędzonego boczku, pomidorów, brukselki, żółtego sera i mięsa z kurczaka. Być może pewne obawy niektórych może budzić brukselka – ma ona bowiem w Polsce niezasłużenie złą sławę czegoś niekoniecznie smacznego. Doświadczenie uczy jednak, że negatywne doświadczenia z brukselką wiążą się zwykle(...)ugotowana al dente w osolonej wodzie brukselka z dodatkiem lekko pikantnego sosu pomidorowego naprawdę doskonale smakuje. W szczególności należy jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do np. ziemniaków czy ryżów określonych rodzajów i marek, brukselki nie gotujemy wg z góry ustalonego czasu, tylko każdorazowo sprawdzamy jej stan smakując wyłowione z wody warzywo. Mrożona brukselka potrafi być gotowa do jedzenia już

Kulinarna Pokusa
KRUPNIK JĘCZMIENNY POLSKI - NA DRÓBKACH 137

jęczmienny na dróbkach.      Krupnik - pyszna polska zupa z kaszy jęczmiennej perłowej, z ziemniakami, marchewką i grzybami. Prawdziwy polski krupnik ugotowany na dróbkach, czyli szyjce i skrzydełkach kurczaka, zabielany śmietaną. Zamiast śmietany do krupniku można dodać serwatkę albo maślankę. Ciekawe i pyszne - warto wypróbować. Pyszny krupnik na żeberkach. Wyjątkowy smak będzie miał krupnik ugotowany na żeberkach lub innym(...)Krupnik polski.      W dawnej kuchni polskiej do krupniku gotowanego na dróbkach dodawano koncentrat pomidorowy. Zwykle gotowano go z kaszy jęczmiennej. Mianem krupniku określano także zupę zasypaną ryżem. Dawniej zarówno kaszę jęczmienną, jak i ryż nazywano krupami. Dlatego, tak często, w staropolskich książkach kucharskich można znaleźć krupniki gotowane także na ryżu.      Krupnik nabierze wyjątkowego smaku

Moja Książka Kucharska
Szybkie obiady na tydzień w 25 minut 67

chcesz codziennie jeść makaronu, który faktycznie gotuje się szybko, to na ryż, ziemniaki, czy kasza potrzebują czasu na ugotowanie. W zestawie pięciu obiadów znajdziesz przepisy na kompletne dania, z dodatkami, sycące i pożywne. Niektóre możesz spokojnie podać na niedzielny obiad, np. filet w panierce z parmezanu, albo kurczaka piccata, ponieważ są eleganckie i ładnie się prezentują, Jest super prosta zapiekanka

Niedzielny kucharz
Egzotyczna sałatka z żurawiną 108

odrobiną egzotyki w postaci cynamonu, imbiru i gałki muszkatołowej.  Prosta i szybka w przygotowaniu. Miły akcent w Twojej kuchni na przywitanie nadchodzącej wiosny. składniki: 1 duży filet z kurczaka 2 łyżki oleju 5 plastrów ananasa 1 mała puszka kukurydzy 2 łodygi selera naciowego 3 łyżki żurawiny 1 mała czerwona cebula  1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru szczypta gałki(...)wody.  Do szklanej miski przełożyć przestudzone  wystudzonego kurczaka, dodać pozostałe, przygotowane składniki. Z majonezu, jogurtu i szczypty kurkumy przyrządzić sos. Sos delikatnie połączyć z sałatką, posypać natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem.  Sałatkę można podać również  jako danie główne, jeśli przyrządzimy ją z ryżem i żółtym serem pokrojonym w kostkę. Smacznego

kgwjanczewo
Kurczak curry z mango 63

wiedziałam, że musze go wypróbować :) Delikatne mięso z kurczaka z dodatkiem mango, chili i mleczka kokosowego - daje niepowtarzalny ostro-słodki smak. To danie kojarzy mi się z tajskimi klimatami - więc jeżeli lubicie kuchnię orientalną, to koniecznie musicie spróbować. Bardzo proste - i bardzo smaczne :) Składniki: 300 g fileta z piersi kurczaka, 1 łyżeczka czerwonej pasty curry, 1 świeże mango(...)oczkach. Papryczkę chili pokroić drobno. Na patelni rozgrzać olej kokosowy, przesmażyć kurczaka, dodać imbir, czosnek i papryczkę. Poddusić razem. Całość zalać mleczkiem kokosowym i dusić. Mango obrać i pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Doprawić sosem sojowym i dusić kilka minut. Skropić sokiem z limonki. Podawać z ryżem i pokrojonym szczypiorkiem z dymki. Źródło: @odzywiajsiezdrowo   Drukuj przepis

Świat Domowej Kuchni
Kurczak po koreańsku 130

miałam w miniony weekend ochotę na kurczaka w cieście i padło na kurczaka po koreańsku z przepisu znajdującego się pod tym linkiem  https://www.kwestiasmaku.com/przepis/kurczak-po-koreansku  Nie będę ściemniać, że sama wpadłam na te proporcje bo tak nie było, ale wg mnie to strzał w dziesiątkę w połączeniu z ryżem i surówką

Emskie Smaki
Kurczak kung-pao 119

paprykę, papryczki i orzechy. 5. Po chwili dodaj na patelnię usmażonego kurczaka i wlej szklankę wody, dodaj sos ostrygowy, sojowy i olej sezamowy do smaku. 6. W kubeczku wymieszaj łyżkę mąki ziemniaczanej z 3 łyżkami wody i wlej do sosu, aby go zagęścić. Idealnie smakuje podany z ryżem

Z notatnika dietetyka
Kaszotto z pieczarkami i szpinakiem 64

temu robiłam risotto z kurkami ( przepis ), które nam bardzo smakowało. Dzisiaj ryż zamieniłam na kaszę, a kurki zastąpiłam pieczarkami i z dodatkiem szpinaku powstało pyszne kaszotto. Robiąc tę potrawę postępujemy tak samo jak w przypadku robienia risotta. Możemy do tego dania dodać również pokrojonego w kostkę podsmażonego kurczaka. Kasza w takim wydaniu może być świetnym pomysłem na piątkowy obiad! (adsbygoogle

Danka Pichci
Curry z kurczakiem, ananasem i kukurydzą 257

przygotowaną zaprawkę wlać, na sam koniec duszenia, na patelnię z kurczakiem i warzywami. Cały czas gotując na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, po czym dalej gotować na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotowe curry przyprawić solą i pieprzem do smaku. Curry podawać gorące, z ryżem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 osób. Ostrość

Gospodyni Miejska
Kurczak po Czerkiesku 119

bułkę i posiekane ząbki czosnku. Ponownie zmieliłem. Wymieszałem z wywarem z kurczaka na jednolitą masę, doprawiłem pieprzem i słodką papryką. Mięso ułożyłem na półmisku, pokryłem je masą. Na patelni podgrzałem olej, dodałem ostrą paprykę, wymieszałem. Czerwonym, pikantnym olejem polałem po wierzchu danie. Udekorowałem natka pietruszki. Podałem z ryżem

R'n'G Kitchen
Risotto z ziołowym kurczakiem i pieczarkami 187

Danie dla cierpliwych kucharzy. Jego przygotowanie zajmuje sporo czasu i jest dość monotonne. Warto jednak pomęczyć się przy mieszaniu ryżu, gdyż efekty końcowe są wyśmienite. Taki

Czekoladowa muffinka
Tajskie curry z kurczakiem 182

osób - 1 porcja - 486 kcal) 500 g mięsa z udek kurczaka 1 duża cebula 1 czerwona papryczka chili 3 ząbki czosnku sok z 1 limonki 1 łyżka sosu sojowego 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 1 łyżka oliwy z oliwek pół pęczka kolendry 2-3 woreczki ryżu basmati lub jaśminowego PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak po indyjsku z chlebkiem chapati (butter chicken) 173

momencie dodawania imbiru trzeba też dodać posiekany ząbek czosnku). Kurczaka lekko oczyścić z masy jogurtowej i smażyć partiami na maśle klarowanym aż będzie lekko brązowy. Dodać kawałki mięsa do sosu pomidorowego, wymieszać i gotować przez 20 minut. Podawać z jogurtem naturalnym i listkami kolendry oraz ryżem, albo domowymi chlebkami chapati. Chlebki chapati Składniki: 1,5 szklanki mąki

Kulinarne Inspiracje
Risotto z dynią 156

Risotto to jedno z kilku klasycznych dań kuchni włoskiej… zresztą jego historię przeczytacie TUTAJ . Tym razem postanowiłem przygotować wariację tego dania i jako, że sezon

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Cynamon – nie tylko do wypieków 247

grzane wina oraz soków owocowych Najczęściej używany do przyprawiania potraw z ryżu, pieczonych jabłek i wina. Dla podkreślenia aromatu mięs (niewielkie ilości przyprawy), a także kompotów, słodkich kaw, deserów, ciast, piwa i wina grzanego. Cynamon jest powszechnie znaną i stosowaną przyprawą w kuchni indyjskiej i chińskiej. Cynamonowy kurczak W naszym przepisie, cynamon zostanie użyty do podkręcenia smaku kurczaka. Już niebawem

Ciasna Kuchnia
uda kurczaka kukurydzianego z tajskimi przyprawami 101

miodem, sokiem z limonki, skórką cytryny i 150 ml wody. Uda kurczaka umyć, osuszyć. W naczyniu z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso na rumiano z obu stron. Zlać tłuszcz, dodać wymieszane przyprawy, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut. Podawać z ryżem i jogurtem. zastawa

królestwo garów
Kurczak z pomidorami i cytryną 144

połówki. Wszystko układamy w naczyniu w którym całość zapieczemy. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w plaster boczku. Układamy w naczyniu. Całość wkładamy do piekarnika pod grill na 15-20 minut. Zamiast boczku można użyć szynki parmeńskiej, ale zmniejszamy wówczas ilość soli przy przyprawianiu mięsa. Całość możemy podać z ryżem. Przepis pochodzi z książki: Jamie Oliver "30 minut w kuchni" Smacznego

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Kurczak sezamowo-cytrusowy 263

ilość cukru we krwi. Kurczak sezamowo-cytrusowy to potrawka z piersi kurczaka o bardzo intensywnym smaku pomarańczy z cytryną. Baza dania jest praktycznie identyczna jak w klasycznych daniach chińskich z tym, że tutaj jest mocno wzbogacana o smak soku i skórki cytrusowej. Idealne danie do serwowania z ryżem. Mięso pokroić w paseczki. Przyprawić sosem sojowym i dobrze wymieszać. Odstawić

Świat Domowej Kuchni
Kurczak w sosie curry z ananasem 180

nich ........ Składniki /2 porcje/ 2   filety  z kurczaka 4 plastry świeżego ananasa 1 szklanka mleka kokosowego 1 łyżka mąki 2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne 1 łyzka soku z cytryny sól i pieprz /do smaku 2 łyżki oliwy  oraz: ok. 150 g ryżu bosmani /lub venere/ świeży szpinak sos sałatkowy Wykonanie:  Piersi umyć, osuszyć

Zakamarki mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania