kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:88/456)

,,Rolada z kurczaka z pistacjami i żurawiną’’ 215

śmietany 30% 100 g suszonej żurawiny Helio Łyżeczka konfitury z żurawiny Stovit 60 g obranych pistacji Helio 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej Wykonanie: Myjemy i osuszamy kurczaka następnie zabieramy się za rozcinanie na plecach lub brzuchu i wypruwanie z kości nie uszkadzając skóry, począwszy od odcięcia skrzydeł, szyjki i kupra. Zaczynamy od rozcinania piersi i po kościach(...)rozgniatamy ząbki czosnku i łączymy z musztardą, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Kurę dobrze nacieramy przygotowaną marynatą i pieczemy 90 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. C. Co kilkanaście minut podlewamy mięso powstałym sosem. Zwiniętego kurczaka obwijamy na około szpadatem i papierem do pieczenia a następnie wkładamy do rozgrzanego piekarnika w temp. 200 stopni

Podróż w kulinaria
Kotlety z kurczaka i szynki z pieczonymi warzywami 95

przygotowania potrawy będziesz potrzebować: 2 filety z piersi kurczaka, 4 plastry szynki, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 cebule, 2 marchewki, 2 pietruszki, 600g dyni, oregano, sól, pieprz i zioła prowansalskie. 1. Warzywa obierz, po czym cebulę pokrój w cząstki, a marchew, pietruszkę i dynię w dużą kostkę. 2. Piekarnik nagrzej do 180 stopni(...)Pokrojone warzywa przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, polej 2 łyżkami oleju, dodaj sól, pieprz i zioła prowansalskie, po czym wstaw do piekarnika na 20-25 minut. 4. Pierś z kurczaka przetnij wzdłuż na pół (tak, żeby otrzymać 2 kotlety), lekko rozbij, dopraw oregano i zepnij wykałaczką z cienkim plasterkiem szynki. 5. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, połóż kotlet

Z notatnika dietetyka
Obiad na niedzielę: Kurczak pepsi-coca-cola 124

udka i skrzydełka z kurczaka. Generalnie przeważają przepisy na smażone mięso, wcześniej zapanierowane w mące z przyprawami, ale kurczska można też spokojnie upiec w piekarniku. Przepis pochodzi z serwisu nytimes.com. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Sól Olej do smażenia Marynata 2 szklanki Coli lub Pepsi (co kto lubi) 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 posiekane ząbki czosnku 2 łyżki słodkiego sosu

Niedzielny kucharz
Kurczak zapiekany z serem feta i pesto 136

maśle. Krok 2 Ser feta kroimy w drobną kostkę, siekamy czosnek, łączymy pesto ze śmietanką. W naczyniu żaroodpornym układamy na dnie usmażonego kurczaka, następnie dodajemy ser feta i czosnek. Całość zalewamy mieszanką pesto. Krok 4 Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni (góra, dół) przez 20 – 30 minut, na złoty kolor. Smacznego function load(url, callback

Coś bym zjadła
KURCZAK W PARMEZANIE Z KASZKĄ KUSKUS 152

kuskus  ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kurczaka czyścimy,płuczemy,osuszamy,kroimy na kawałki,oprószamy przyprawą uniwersalną i białym pieprzem.Majonez dokładnie mieszamy z pikantnym keczupem i smarujemy kawałki kurczaka,odstawiamy na 1 godz. .Układamy w natłuszczonej formie i wstawiamy do piekarnika o temp.200st.i pieczemy 50-60 min.10 min.przed końcem pieczenia posypujemy startym parmezanem(jeśli skórka kurczaka jest sucha, smarujemy ją ponownie majonezem).Smacznego.Podajemy z kaszką

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pyszny makaron z pietruszką, oliwą, suszonymi pomidorami i pieczoną piersią kurczaka 417

pomidorów  2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli  sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek chilli w płatkach pół pęczka natki pietruszki Piersi kurczaka opruszamy solą, pieprzem i chilli w płatkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut (tak by nie był suchy). Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy piersi kurczaka by odrobinę "odpoczęły". Gotujemy makaron

Mango Papaja
Filet na patyku z pieczonymi ziemniakami oraz sałatką ze szpinaku i cukinii 167

mięciutkie i pyszne. Do tego sałatka ze świeżego szpinaku i pieczonej cukinii oraz coś, czego chyba nikt nigdy nie odmawia – ziemniaczki z piekarnika. Z przyjemnością do powtórki właśnie w takim zestawieniu:) Mięso: 2 duże piersi kurczaka mielona papryka – słodka i ostra 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego(...)Oprószamy ją solą oraz ziołami prowansalskimi. Mieszamy z 1-2 łyżkami oliwy oraz przeciśniętym przez praskę małym ząbkiem czosnku. Wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (funkcja grill) na 15-25 minut. Sok z cytryny łączymy z 2 łyżkami wody, miodem, oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem (mały ząbek, lub pół większego) oraz

Smaki Na Talerzu
Kurczak miętowy 109

środku i na zewnątrz. Do środka kurczaka wkładamy połowę mięty. Naczynie żaroodporne wykładamy folią aluminiową, na folii układamy połowę pozostałej mięty, na nią kładziemy kurczaka, przykrywamy pozostałą miętą i zawijamy folię. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy 60 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni, odchylamy folię zdejmujemy miętę z wierzchu i pieczemy aż kurczak

Marder&Marder Manufacture
Golonka pieczona 107

środku to od dziś nie problem. Najpierw konieczne jest jej ugotowanie, tak aby uzyskać odpowiednią miękkość mięsa, a później zostaje już marynowanie i zapiekanie w piekarniku lub opcjonalnie grillowanie. Polecam Wam także: –  kurczak z czerwonym pesto –  kurczak pieczony na butelce piwa –  kurczak z batatami –  sałatka cezar z kurczakiem –  kurczak z mozzarellą –  kurczak pieczony(...)orientalne skrzydełka z kurczaka –  kotlety mielone z kurczaka –  kotlet schabowy –  schabowy inaczej GOLONKA PIECZONA PRZYGOTOWANIE: 3-4 h Ilość porcji: 2 SKŁADNIKI GOLONKA: – 2 golonki – pęczek włoszczyzny (2-3 marchewki, kawałek selera, 1 pietruszka, ew 1 cebula) – 1 płaska łyżka soli – 2-3 listki laurowe – 3-4 kulki ziela angielskiego -5-6 kulek czarnego

nietylkopasta.pl
Temperatura pieczenia – nie zawsze 180 stopni 187

Przyjęło się, że większość potraw i składników pieczemy w 180 stopniach. Tymczasem, nawet najprostszy piekarnik możemy ustawić w bardzo szerokim przedziale temperatur. Zobacz, do czego służą

COOKMAGAZINE
Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym i curry 198

wykorzystać w idei slow-cooking, jeśli dysponujecie wolnowarem (kilka godzin w niskiej temperaturze). Natomiast jeśli chcecie zobaczyć, jak kurczak z makaronem po tajsku smakuje, gdy jest przygotowywany „wolno”, a nie dysponujecie hiper fajnymi urządzeniami, wystarczy wykorzystać naczynie żaroodporne, ustawić piekarnik na niską temperaturę (w starych piekarnikach gazowych najmniejszy ogień i lekko uchylone drzwi piekarnika – wystarczy między(...)nasiąknął. Po parunastu minutach mieszamy dobrze, żeby makaron był zupełnie pokryty sosem i stanowił całość z resztą składników. Zamykamy piekarnik (naczynie powinno nadal być przykryte) i gotujemy jeszcze przez ok. 30-40 minut, aż makaron zmięknie i nasiąknie sosem. Kurczak po tajsku z makaronem ryżowym przygotowany w ten sposób jest niesamowicie wilgotny, soczysty, a sos nieziemsko wręcz kremowy.   Post

Pociąg Do Kuchni
Kurczak w sezamie 202

sezamu i mieszamy z podobną ilością bułki tartej. Obtaczamy kurczaka najpierw w jajku a następnie w panierce i układamy do naczynia żaroodpornego. Nagrzewamy piekarnik na ok. 220 stopni. Pieczemy aż do uzyskania chrupiącej skórki.Ja podałam kurczaka z warzywami na patelnię, które przygotowałam zgodnie z instrukcją przedstawioną na opakowanie i doprawiam słodką i ostrą papryką kilkoma kroplami tabasco.Bon Appetit

Pudełko rozmaitości
Sałatka z kurczakiem, mango, miętą i orzechami nerkowca 169

mixu sałat (użyłam z burakiem) garść orzechów nerkowca  dressing: 1/2 łyżeczki musztardy francuskiej, łyżka syropu klonowego, sól, pieprz, sok z połowy limonki  Pierś kurczaka kroję na mniejsze kawałki, marynuję i piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 15 minut. Mango obieram, kroję w kostkę. Orzechy siekam drobno. Miętę myję. Na dnie naczynia układam sałatę, pokrojone, mango

Mango Papaja
Pieczone ziemniaki z piersią z kurczaka 454

ćwiartki, gotujemy w osolonej wodzie, ok 10 min. 2. Włączamy piekarnik, rozgrzewamy do temp. ok 180* C. Do naczynia żaroodpornego wykładamy ziemniaki. Wkładamy do piekarnika, pieczemy ok 30 min. 3. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w przyprawie gyros. Smażymy. 4. Przygotowujemy sos czosnkowy. Śmietanę łączymy z majonezem, wyciskamy czosnek, dodajemy sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki

Kuchnia Pełna Pasji