kurczak z piekarnika - 6838 przepisów (strona:93/456)

Tarta zapiekana z kurczakiem i pieczarkami 204

maśle przez 10 minut, do odparowania wody. Dodać posiekaną cebulę, smażyć razem przez 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dołożyć mięso z kurczaka. Ciasto rozwałkować i wyłożyć foremkę. Nagrzać piekarnik do 180C, ciasto przykryć folią aluminiową i zapiekać przez 15 minut, zdjąć folie i piec jeszcze 5 minut. Wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Posiekać szczypiorek. Wymieszać

Apetyczna babeczka
Rozmarynowy kurczak z warzywami 178

marchew i fasolkę. Podsmażać około 5 minut stale mieszając. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszać. Na warzywach ułożyć na przemian kurczaka i ziemniaki. Posypać rozmarynem.  Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę

Pasja Smaku
Mielonka drobiowa 397

domową, tym razem na blogu króluje Mielonka drobiowa ze słoika . Wędlina jest tania, smaczna, a do jej przygotowania potrzebne są słoiki, mięso z ćwiartek kurczaka i przyprawy. Do utrwalenia mielonki drobiowej tym razem został wykorzystany piekarnik. Wędliny ze słoika przygotowane tym sposobem nie mają ulepszaczy smakowych i są bez konserwantów, wiemy co jemy. Przy okazji przygotowywania domowej białej kiełbasy robimy(...)wyciągnięciem mięsa), dokładnie zakręcamy nakrętki. Tym razem słoiki były pasteryzowane w piekarniku. Raz 60 minut w 100 stopniach C, po wystudzeniu kolejne 30 minut w takiej samej temperaturze. Po wystudzeniu płyn powstały podczas pasteryzacji uzyska postać galaretki, będzie też niewielka ilość smalcu (dlatego, że wykorzystaliśmy skóry z kurczaka). Jeśli chcemy pasteryzować tradycyjnie, to na dno garnka kładziemy ściereczkę, aby odizolować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Podchmielony kurczak na piwie po staropolsku 150

smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Osuszamy papierowym ręcznikiem kurczaka i własny pot z czoła " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kuraka podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika , gdyż jak poleży, to skórka straci chrupkość . Warzywka pieczone w ściekającym z kuraka soku i piwku są obłędne , nie wiem czy nie leprze od kurczaka…. " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Shawarma kurczak czyli kurczę pieczone na ostro 176

wstaw do lodówki na noc. Na drugi dzień wyjmij mięso z lodówki na pół godziny przed pieczeniem. Nastaw piekarnik na 200ºC na funkcję grilla jeśli taką dysponujesz. Żaroodporne naczynie posmaruj masłem. Przełóż mięso do naczynia, bez cebuli. Piecz kurczaka przez 20-25 minut. W międzyczasie ugotuj ryż i przygotuj jogurt. Pokrój kolendrę i wymieszaj z jogurtem, płynnym miodem i sokiem(...)limonki. Wyjmij mięso z piekarnika, zakręć w folię i odczekaj 10 minut. soki zostaną w mięsie. Po tym czasie pokrój filety pod skosem na grube plastry i podaj z ryżem i jogurtem. Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Shawarma kurczak czyli kurczę pieczone na ostro appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Udka zapiekane z pomidorem, cebulą i pieczarkami 344

Wystarczy udka przyprawić, przesmażyć i zapiec w piekarniku. Jeżeli macie ochotę na inne kombinacje dań z udkami drobiowymi to kliknijcie tu (udka w cytrynach) i tu (udka zapiekane z serem i pomidorem). Poniższe danie podałam z roszponką i ziemniaczanymi talarkami . Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,5 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości) 1 duży pomidor(...)Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki. Pomidora umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa ułożyć pomiędzy udkami z kurczaka i całość posypać suszoną bazylia. Naczynie żaroodporne przełożyć do piekarnika i piec w 195ºC, aż warzywa i mięso wyraźnie się zarumienią (ja najpierw piekłam pod przykryciem około 30 minut, a później zdjęłam pokrywkę

Ugotować
Patelnia pełna warzyw i mięsa, obiad jednogarnkowy. 174

Taki obiad zadowoli każdego. Jest w nim pełno warzyw jak i mięso. Jest to duża porcja wystarczy na 4-5 dorosłych osób. Zacząć od przygotowanie ziemniaków

Kuchnia Pokoleń
Kurczak pieczony z marchewką i cebulą o smaku wędzonym 112

godziny, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 minut w 230 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Następnie temperaturę obniżyć do 180 i kurczaka piec do miękkości. (Pod koniec pieczenia worek można przeciąć, aby mięso się zarumieniło

Di gotuje
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, brokułem i serem feta 222

cebulę i czosnek na oliwie. Wrzucamy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy. W misce mieszamy jajka, ser i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron, brokuła i kurczaka. Całość posypujemy pokruszonym serem feta. Zalewamy masą z jajek. Pieczemy przez 20-25 min (do zarumienienia

Czarnawisienka
Poniedziałek: Udka w glazurze miodowo-musztardowej 123

przyprawionego kurczaka, bez tony przypraw, macerowania i marynowania całymi godzinami. Prosty trick polega na tym, żeby upieczone mięso pokryć glazurą i wstawić do piekarnika do zapieczenia. To naprawdę świetny i prosty sposób na dobre jedzenie. Kurczaka możecie podać z pieczonymi frytkami, które upieką się razem z kurczakiem. Przepis wzorowany na Tasty.co Składniki: 0,5 kg podudzi 1 łyżka papryki wędzonej(...)passaty 2 łyżki miodu 2 łyżki octu winnego 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka suszonego czosnku Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Udka osusz ręcznikiem papierowym. Przypraw łyżką papryki. Posól i popieprz. Przełóż na tackę do pieczenia. Wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut. Krok 2 Włóż do miseczki

Niedzielny kucharz
Kotlet pożarski light 728

kurzych udek. Nie potrzeba przepłacać, jak się umie luzować mięso kurczaka. Kotlety pożarskie z reguły smażę, ale te kotlety w dzisiejszym przepisie są moją wariacją na kotlety, które przygotowywało się u mnie w domu. Pod koniec sierpnia przygotowałam ich odtłuszczoną wersję, gdyż kotlety pożarskie upiekłam w piekarniku wraz z ziemniakami. Ale tradycyjne kotlety mielone też bardzo lubię i bardzo często(...)blogu jest też przepis na kotlety mielone drobiowe, ale przygotowane tak samo jak wieprzowe. Polecam Wam jednak przepis na Kotlet pożarski light z piekarnika, szczególnie gdy liczycie kalorie: 1 kg mięsa z udek kurczaka 2 jajka czerstwa bułka namoczona w mleku 2 łyżki  masła natka pietruszki sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania Białka jajek ubijamy na sztywno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak pieczony w CocaColi 170

Colę, ketchup, koncentrat pomidorowy i pozostałe dwie łyżki sosu sojowego. Dodajemy cukier, czosnek granulowany, chili i sól. Wszystko dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Pałki z kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy powstałym sosem.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzałka góra-dół i pieczemy bez przykrycia 40 minut od czasu do czasu polewając mięso sosem, następnie włączamy termoobieg i pieczemy

Cook&Love
5 pysznych przepisów i test patelni WOLL Diamond 155

zakochana w tej patelni. Dawno nie miałam patelni, która byłaby tak uniwersalna i… odporna na moje „kulinarne eksperymenty” Niezwykle solidnie wykonana, idealna do różnych kuchenek, do piekarnika, prosta w myciu, można w niej przygotowywać dania bez tłuszczu, długo utrzymuje ciepło (mąż ma cieplutki obiad po powrocie do pracy bez konieczności podgrzewania), niezwykle uniwersalna, zajmująca mało miejsca (dzięki(...)pokryło cały dół. Odstawiamy jeszcze na chwilę. Następnie smarujemy sosem pomidorowym (passatą lub ketchupem). Na wierzch wykładamy obrane i pocięte w półplasterki pieczarki, kawałki kurczaka i całość posypujemy startym serem. Pizze wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Pamiętajcie, aby odpiąć rączkę z patelni Pieczemy około 25 minut. Pizze z łatwością wyciągniecie z patelni

Słodkie okruszki
Kurczak zapiekany z warzywami 217

Najpierw pokroilam piersi z kurczaka , wrzucialam na patelnie do podsmazenia, wrzucialm 2 cebule I smazylam jeszcze ok 3 min. W miedzyczasie wlozylam papryki do piekarnika , by zciagnac skorki. Zblanszowalam tez brokuly. Wlozylam do naczynia zaroodpornego kurczaka, na to brokuly , pokrojona papryke I posypalam serem mozzarella.Wlozylam do nagrzanego na 180 C piekarniaka na 15 min Przygotowalam sos czosnkowo pomidorowy, podalam

Smaki Edyty
Bułeczki na Tang Zhong, nadziewane kurczakiem w curry 182

łyżkami wody.Rozgrzej na patelni olej Kujawski z pomidorami, czosnkiem i bazylią, podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę dodając curry zmieszaną z wodą. Kiedy cebula zacznie się szklić, dodaj kurczaka, ziemniaki, sól, pieprz zmielony, inne przyprawy wg gustu, 3 łyżki wody i smaż mieszając dopóty, dopóki woda całkiem nie odparuje.Składniki na ciasto (na 11 bułeczek): 75 g Tang Zhong(...)blasze wiązaniem do dołu. Odstające końce pora będzie można odciąć nożyczkami po upieczeniu.Odłóż bułeczki pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia, dopóty, dopóki nie podwoją swojej objętości. Nagrzej piekarnik do 200 °C, wstaw naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka z mlekiem w celu poglazurowania. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż

Grahamka, weka i kajzerka