Składniki : 1kg filetów z kurczaka 250g czerwonej fasoli 3 duże pomidory 2 cebule 1l bulionu drobiowego 3 łyżki mąki 3 łyżki oleju 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Fasolę zalewamy zimną wodę, tak aby wody było 3 razy więcej niż fasoli. Odstawiamy na 12 godzin
Kuchnia Łukaszamięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem. Giouvetsi ( γιουβέτσι - czyt. juwetsi) Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista ( γεμιστά - czyt. jemista ) Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska, ale moje danie zawierało maleńkie kawałeczki mielonego
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki - 80 dag filetów z kurczaka - ½ szklanki ( 200 g ) śmietany 18% - 4 woreczki ryżu - 1 puszka brzoskwiń w zalewie - 4 średnie cebule - curry, vegeta - ostra mielona papryka, bazylia - sól, pieprz - olej Wykonanie Ryż gotować ok. 10 minut w lekko osolonej wodzie, odcedzić i przełożyć na rozgrzany na patelni olej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Dodać do ryżu, doprawić vegetą
Świat Smakubardzo pikantne. Do tego mocno je przypiekam. Synek stwierdził, że te skrzydełka są "charakterne":)) Składniki: 1kg skrzydełek z kurczaka, 3 łyżki soku z limonki, łyżeczka bazylii, łyżeczka oregano, 1/2 łyżeczki tymianku, 1/2 łyżeczki estragonu, 1/2 łyżeczki rozmarynu, łyżeczka ostrej papryki (użyłam Kamis), łyżeczka ognistej mieszanki przypraw (użyłam Kamis), 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki ziaren kolendry (użyłam Kamis), 6 ziaren
Z miłości do słodkościfalse false PL X-NONE X-NONE Medaliao, czyli pierś z kurczaka zawijana w boczek Składniki: pierś z kurczaka (400-500g) 20 plasterków boczku 50 ml jasnego piwa 2 ząbki czosnku 50 ml oleju sól, pieprz ziołowy słodka papryka 2 listki laurowe Wykonanie: Mięso dokładnie myjemy i kroimy na kawałki o wielkości około 3-4 cm. Przyprawiamy solą
Czerwona Porzeczkakorzenia) 3 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki kilka liści zielonych pora pół pęczka natki pietruszki łodygi selera zielone z liśćmi (ja mam zawsze mrożone, ale można pominąć) 1 kostka rosołowa - ewentualnie 1-2 łyżki vegety - ewentualnie sól, pieprz do smaku 1. Do 5-litrowego garnka wkładam oczyszczone mięso (dobrze jest pozbawić kurczaka płuc i nerek, jeśli kupujemy całego, ponieważ(...)czarne plamki) z każdej strony cebulę pokrojoną na połówki. Obieram warzywa. Siekam połowę natki pietruszki, pozostawiając grube łodygi. Do rosołu wrzucam kapustę, zieleninę i pora. 4. Wrzucam warzywa (bez papryki i czosnku) pokrojone na 2-3 kawałki-marchewki przekrajam na pół i węższe części kroję w plasterki i odkładam. 5. Gotuję dalej na małym ogniu z częściowym przykryciem
Kuchnia Prezydentowejktóre najczęściej dodajecie do tej potrawy. U mnie to najprostsza wersja z cukinią i czerwoną papryką, ale takie leczo będzie też świetnie smakować z pieczarkami albo czerwoną fasolą. Możecie też wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa - wieprzowinę, wołowinę albo chude mięso mielone z indyka lub kurczaka. Jeśli chcecie by danie było naprawdę sycące, możecie dodać kawałeczki podsmażonej kiełbasy lub boczku - wtedy oczywiście(...)szukacie przepisu na obiad z mięsem mielonym, polecam również pyszną pieczeń z mięsa mielonego z warzywami : Przepis na leczo z mięsem mielonym, składniki: 500 g mięsa mielonego, duża czerwona papryka, mała cukinia, cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi albo passatą), 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego), opcjonalnie średnia marchewka
Lekcje w kuchnimleczka kokosowego. Moje satay'e przygotowałam z kurczaka i usmażyłam na patelni grillowej. Myślę, że równie wybornie smakują z innym rodzajem mięsa np. polędwiczką wieprzową. Składniki: 2 piersi z kurczaka na marynatę: szalotka ząbek czosnku 2 cm świeżego imbiru papryczka chilli łyżeczka kurkumy łyżeczka nasion kolendry łyżeczka kuminu łyżka cukru brązowego 2 łyżki sosu sojowego łyżka sosu rybnego(...)łyżeczka cukru brązowego łyżka sosu sojowego łyżka soku z limonki 1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli Szalotkę posiekać, czosnek i imbir zetrzeć na tarce, papryczkę chilli drobno pokroić. Nasiona kolendry i kumin utrzeć w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty wymieszać lub zmiksować w blenderze. Piersi z kurczaka pokroić w podłużne grube paski i obtoczyć w marynacie. Wstawić do lodówki
wyzwania kuchennedopiero smak! Zapraszam Ok. 2 kg dyni Hokkaido Ser owczy urda Papryka wędzona Pieprz czarny mielony 2-3 ząbki czosnku Odrobina oliwy Mieszanka orzechowa 1,5 – 2 litry bulionu drobiowego* Puder orzechowy z kminkiem i kolendrą** Zaczęłam od nastawienia *bulionu drobiowego: 2 ćwiartki z kurczaka zagrodowego, 2-3 marchewki, 2 korzenie pietruszki, kawałeczek pora, kawałeczek selera oraz przyprawy: kilka listków
Kate's Kitchenfiletów drobiowych do ugotowania kurczaka: 1/3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 150 g wątróbki drobiowej 150 g wędzonego boczku marchewka pół pietruszki mały kawałek pora cebula ząbek czosnku 2 świeże kajzerki + mleko do ich namoczenia 3 średnie jaja przyprawy do całości masy: 1 i 1/3 łyżeczki soli pół łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu łyżeczka majeranku 1. Wieprzowinę kroimy
NA MOIM TALERZUinnych przypraw dodałam czerwonej czubricy - bułgarskiej przyprawy na bazie cząbru z dodatkiem bazylii, tymianku, papryki chili, soli i cukru. Przygotowanie nie trwa długo, więc to świetna propozycja na obiad, gdy nie mamy wiele czasu na jego przygotowanie. Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 brokuł 2 torebki brązowego ryżu oliwa czubrica imbir kolendra czosnek curry kurkuma pieprz cytrynowy koper
Taste TherapySkoro była już u nas tortilla w wersji wegetariańskiej oraz tortilla z kurczakiem, obie w kilku wersjach, spróbujmy teraz czegoś z wieprzowiną. Z góry możemy przy tym zapowiedzieć, że to na pewno nie koniec i zobaczycie jeszcze różne inne zastosowania tego popularnego meksykańskiego placka. Tym razem kukurydzianego, który dość wyraźnie różni się smakiem od najczęściej wykorzystywanej na naszym gruncie tortilli(...)cebula (120g) kilka liście sałaty (najlepiej lodowej) pęczek świeżej naci kolendry 2 łyżki soku z limonki 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki 5 łyżek oliwy 8 niedużych tortilli kukurydzianych Instrukcje W niedużej misce mieszamy ze sobą 5 łyżek oliwy oraz po 1/2 łyżeczki: oregano, mielonego kminku, soli oraz ostrej papryki. Polędwicę kroimy
Kulinarna Pokusadorzućmy ją do zupy później niż pozostałe warzywa - po ok 10 minutach gotowania. Bardzo polecam dodanie szpinaku. Jeżeli lubimy ostre smaki, można dodać więcej papryki. Paprykę wędzoną możemy zastąpić zwykłą. składniki 1 marchewka, pokrojona w plasterki 3 łodygi selera naciowego, obrane i pokrojone w plasterki 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę(...)oliwek 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku, startego 1,5 l bulionu z kurczaka 2 łyżki pasty pomidorowej 1 łyżka bazylii suszonej lub garść świeżej łyżka natki pietruszki posiekanej łyżka koperku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki parmezan do posypania przygotowanie W dużym rondlu, podsmażyć , seler i cebulę, na oleju
Stare Garywygląda podane na stół Składniki: 25 dag kaszy gryczanej 500 g piersi z kurczaka 15 dag wędzonego boczku 40 dag grzybów- leśne,ale moga być też pieczarki 1 cebula 1 por- zielona część 1 szklanka bulionu warzywnego 1 dynia sól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczki chili, rozmaryn ząbek czosnku Wykonanie: Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, studzimy(...)obgotowujemy). kiedy zaczną sie rumienić dokładamy posiekana cebulę i pokrojonego w piórka pora.Wszystko dusimyczęsto mieszając. Na patelnię dokładamy pokrojony w drobną kostkę boczek,chwilę podsmażamy, dodajemy obsmażaone kawałki kurczaka,kaszę,wlewamy bulion, dodajemy wszytskie przyprawy i zioła do smaku.Kiedy wchłonie się cały płyn, wyłaczamy. Dynię wydrążamy, do środka wkładamy kaszotto, wstawiamy do piekarnika na ok 20 minut
Z Majeczką w kuchnidziś chciała bym zaprosić na pysznego kurczaka w śmietanie , rewelacja , na obiady rodzinne, czy kolację ze znajomymi , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki 6 sztuk podudzia 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 10 ziaren pieprzu kolorowego 2 łyżki warzywka 1 łyżeczka pieprzu czarnego 2 łyżki papryki czerwonej 250 ml śmietany Wykonanie
Mój Smak