kurczak z papryką - 10695 przepisów (strona:448/713)

Kurczak w sosie pomidorowym z suszonymi pomidorami 191

położyć plasterki bekonu, obsmażyć. Muszą zrobić się chrupiące, następnie rozłożyć na papierowym ręczniku kuchennym. Pałki kurze doprawić solą, czarnym pieprzem, papryką słodką i ostrą w proszku, ziołami prowansalskimi. Jeśli jest za mało tłuszczu to troszeczkę wlać. Położyć pałki kurczaka i obsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Zdjęć z patelni. Na tej samej patelni obsmażyć pokrojoną drobno. Cebulę i ząbki

Kuchnia Pokoleń
Kurczak po turecku z ryżem. 224

Kurczak po turecku z ryżem. 2 piersi z kurczaka lub 1 cały kurczak 1 pomarańcza 2 jabłka 1 cebula 1 garść rodzynek 1 garść orzechów włoskich 1 łyżka maggi 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka papryki sól, pieprz olej Mięso podzielić na mniejsze części ,oprószyć solą ,pieprzem ,papryką i curry ,ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Mięso obłożyć kawałkami cebuli

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z kurczakiem i mozzarella 180

bułka tarta jajko olej (ja używam olej kokosowy) sól, pieprz, przyprawa do gyrosa, papryka słodka Na początek robię sos, nie ma nic prostszego :) wszystkie składniki mieszam (sos najlepiej jak postoi trochę, wtedy wszystkie składniki się ''przegryzą'' i sos jest smaczniejszy). Gdy sos gotowy, kroję pierś z kurczaka jak na kotlety (wzdłuż) rozbijam je tłuczkiem i przyprawiam je solą i pieprzem(...)kostkę, ogórka obieram i kroję na plasterki i wszystko wrzucam do większej miski i mieszam.  Mozzarellę, kroję np. w kostkę i przyprawiam przyprawą do gyrosa i słodką papryką. Na koniec zostaje już tylko wyłożyć na talerz warzywa, kotlety pokrojone w kostkę, mozzarellę, polać sosem i gotowe.  Życzę smacznego

Kuchnia Viki
Tortille z kurczakiem i warzywami chińskimi w formie wrapa. 478

podałam Remuladę duńską Folwark. Pysznie i troszkę inaczej :) Zapraszam :) Składniki : gotowe tortille  3 podwójne piersi z kurczaka 1 cebula czerwona 1 woreczek warzyw chińskich na patelnię 6 pieczarek sól, pieprz,szczypta chili do smaku sałata lodowa pomidorki koktajlowe 1 łyżka czerwonej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich szczypta suszonego tymianku Do polania Remulada duńska Folwark. Wykonanie :   Piersi myjemy(...)kroimy w paseczki lub dużą kostkę.Następnie nacieramy papryką, tymiankiem,ziołami prowansalskimi,solą i pieprzem,dobrze mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, przekładamy cebulę, pieczarki i chwilę smażymy, następnie dodajemy kurczaka i dusimy na małym ogniu aż mięso zmięknie.Na drugiej patelni

Sama słodycz i szczypta chili
Przystawki na Sylwestra 228

oryginalne i aby wszyscy zapamiętali je na długo :) Sprawdźcie poniższe przepisy: Przystawka – tortilla na ostro Przystawka – tortilla z papryką Szybka przystawka – tortilla z szynką Tortilla z cukinią i serem feta Szybka i smaczna tortilla z kurczakiem Przystawka – jajka z szynką Roladki z szynki z serem żółtym Rolls pizza Post Przystawki na Sylwestra pojawił się poraz pierwszy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Miska soczewicy 225

odgrzać. SKŁADNIKI: 300g soczewicy zielonej 500g ziemniaków 2 marchewki 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 filety z kurczaka 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego 1 1/2 l bulionu drobiowego 1 liść laurowy 4-6 ziaren ziela angielskiego sól ziołowa pieprz czarny słodka papryka mielona Soczewicę zalać zimną wodą i odstawić. Ziemniaki oraz marchewkę pokroić w taką samą, małą kostkę, obsmażyć

https:KKuchniaMniam
Kurczak jerk po karaibsku z warzywami 177

inną ostrą papryką. Do tych dwóch składników dodaje się np. goździki, cynamon, gałkę muszkatołową, tymianek, czosnek, brązowy cukier, dymkę, imbir i sól. Wcześniej „jerkowanie” pochodziło prawdopodobnie od nakłuwania mięsa ostrym narzędziem i wcieraniem w niego przypraw; „jerk” to właśnie „grzebanie, dźganie” – tak robili myśliwi z upolowaną zwierzyną. Tak więc kurczak jerk po karaibsku(...)łyżeczki papryki chili przyprawa włoska: 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżka cebuli granulowanej 1 łyżka cukru 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżeczka pieprzu 1/4 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka natki pietruszki 2 łyżki soli Wykonanie: W misce dobrze wymieszać wszystkie składniki marynaty (powinna mieć konsystencję dość gęstej pasty). Kawałki kurczaka umyć i dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym lub czystą

Pociąg Do Kuchni
Pikantne, kawałki kurczaka z piekarnika z wódką 186

Proste i smakowite w sam raz na obiad Składniki na 3 osoby : 3 ćwiartki z kurczaka ( lub innych , dowolnych części , byle nie piersi,są zbyt chude do tego przepisu ) marynata : 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka, mielonego chilli ( można mniej lub zmienić na ostrą paprykę ,my lubimy ogniście ) 1 łyżka cukru ( zapewnia, chrupkość skórki ) 1 łyżka sosu worcester 1/2 łyżeczki

Ogrodnik w podróży
Farfalle (kokardki) z kurczakiem i szparagami w białym sosie 146

cytryny - olej rzepakowy - 3 łyżki tartego parmezanu - sól, pieprz czarny, ziołowy, papryka słodka, ostra, gałka muszkatołowa  Makaron ugotuj zgodnie z opakowaniem, koniecznie al dente. Dokładnie umyte szparagi pozbaw stwardniałych końcówek i gotuj ok. 4-5 minut we wrzącej, osolonej wodzie. Kurczaka pokrój w kostkę, przypraw i odstaw. Cebulę, czosnek i wędlinę pokrój w kostkę. Ugotowane szparagi pokrój na mniejsze

Corner With Recipes
Polędwiczki z kurczaka w sosie z winnych jabłek 278

ryżem. Świetnie będzie pasował również do makaronu np. tagiatelle! SKŁADNIKI: – filet z kurczaka – 2 szt - jabłka – 3 szt - miód – 2 łyżki - czerwone wino – 2 łyżki - mąka – 1 łyżka - sól – 1 szczypta - pieprz – 1 szczypta - papryka – 1 szczypta - masło – 2 łyżki   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:   Mięso oczyszczamy, k roimy w polędwiczki(...)pieprzem i odrobiną papryki. Masło rozgrzewamy na głębokiej patelni. Smażymy mięso z obu stron na delikatnie rumiano. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do mięsa, p odlewamy winem, czekamy aż odparuje. Dokładamy miód. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy ok. 15 minut na małym ogniu. Mąkę mieszamy ze 100 ml wody. Wlewamy do kurczaka. Doprowadzamy do wrzenia. gotujemy

Ostra na Słodko
Sałatka meksykańska 1556

użyłam zwykłych chipsów. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 pomidory 3 piersi z kurczaka 30-40 dag pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 70 g żółtego sera chipsy o ostrym smaku 5 łyżek majonezu 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy sól, pieprz, papryka słodka, przyprawa do gyrosa Pieczarki obieramy(...)kroimy w plasterki. Podsmażamy chwilę na oleju. Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką i dusimy po przykryciem aż zmiękną. Następnie smażymy jeszcze przez parę minut bez przykrycia aby płyn nieco odparował i dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilkę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Smażymy aż mięso będzie

My simple kitchen
Makaron z kurczakiem w marchewkowe paski, ananasem, pomidorkami i chipsami serowymi z jarmużu 152

porcje 150 g makaronu świder Czaniecki z pomidorem, szpinakiem i kurkumą, 1 filet z kurczaka, jedna mała marchew, garść jarmużu, w łyżki startego sera żółtego, 6 pomidorków koktajlowych, sól do smaku, pieprz czarny grubo mielony do smaku, 3 łyżki ananasa pokrojonego w kostkę, szczypta papryk łagodnej czerwonej w proszku, olej rzepakowy. Przygotowanie: Jarmuż dokładnie płuczemy, osuszamy i polewamy 1 łyżką(...)oleju. Dodajemy soli, papryki i rękoma mieszamy. Jarmuż posypujemy startym serem i przekładamy blachę do pieczenia wyłożoną na papierem do wypieków. Wkładamy na ok. 6-8 min do piekarnika rozgrzanego do 140°C. Filet z kurczaka myjemy, kroimy na bardzo cienkie plastry i doprawiamy solą i pieprzem (pieprzu dajemy dużo). Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i smażymy kurczaka

Moniki Smakołyki
Kurczak po toskańsku (Pollo alla Toscana) 362

Doeser, wydawnictwa Parragon. Składniki (przepis na 4 osoby): 4 części kurczaka ze skórą (u mnie pierś podzielona na 2 części i 2 całe uda) sól, pieprz 2 łyżki mąki 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 posiekana czerwona cebula 2 ząbki czosnku, pokrojone dość grubo 1 posiekana czerwona papryka (u mnie zielona) 1 szczypta szafranu 150 ml bulionu drobiowego(...)świeża bazylia do dekoracji 1. Umyte i osuszone części kurczaka natrzeć solą i pieprzem, odstawić na 1-2 h. Następnie dokładnie obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso na złoto z każdej strony średnim ogniu. Zdjąć z patelni, odstawić. 2. Na patelnię wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, zmniejszyć ogień, dusić mieszając ok. 5 minut. Do bulionu

Kuchnia Prezydentowej
Peruwiańska causa po mojemu 196

danie przygotowywane ze specjalnej odmiany żółtych ziemniaków - papa amarilla , rozgniecionych na gładką masę i doprawionych ostrą żółta papryką aji oraz sokiem z limonki.     Ziemniaczane warstwy przekłada się plastrami smaczliwki (awokado) i najczęściej tuńczykiem, krewetkami, lub mięsem kurczaka, pomieszanymi z majonezem. Niekiedy dodaje się też jajko ugotowane na twardo. Causę można przygotować w jednej dużej prostokątnej formie(...)krewetki.      Sporym problem jest dokładne odwzorowanie smaków ze względu na brak dostępu w Polsce do peruwiańskich lokalnych składników. Raczej graniczy z cudem kupienie papa amarilla , ostrą paprykę aji zastępuję inną, na przykład pepperoni, albo habanero, a dostępne u nas limonki też niestety różnią się smakiem od tamtejszych. Od czego jest jednak wyobraźnia?    Akurat przygotowywanie causy

Quinoa Raz!
LEŚNA SAŁATKA MOJEJ SIOSTRY 811

smak rekompensuje cały wysiłek. Zapraszam :) i SMACZNEGO  SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka 2 marchewki 10 dag sera żółtego tartego 5 ogórków konserwowych 3 jajka słoik pieczarek konserwowych natka pietruszki majonez sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:    Jajka gotuję, obieram i kroję drobno. Marchewkę gotuję a następnie obieram(...)Mięso kroję w kostkę, przyprawiam solą, pieprzem i czerwoną słodką papryką. Mięso smażę na rumiano. Natkę pietruszki drobno siekam. Sałatka jest warstwowa dlatego zaczynamy od przygotowania dużej miski. Na dno kładziemy tarty ser żółty. Każdą warstwę smarujemy majonezem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kolejna warstwa to ogórki, kurczak, marchewka, jajko. Następnie smarujemy majonezem i układamy pieczarki konserwowe. Szczeliny

Gotowanie Patki