połączenie mięsa, sałat i egzotycznych owoców - polecam, bo sałatka jest przepyszna :) SKŁADNIKI (na 4 osoby) podwójna pierś kurczaka 1 duża pomarańcza 1 duże dojrzałe mango 1 dojrzałe awokado 6 dużych garści rukoli (lub innych ulubionych sałat) sól pieprz 1 łyżeczka wędzonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki oliwa z oliwek na dressing: 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki soku(...)kotlety. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami i skrapiamy oliwą. Odstawiamy na kwadrans do lodówki. Grillujemy na złoto, przestudzone kroimy w paski. Sałaty myjemy i rozkładamy na 4 talerze. Awokado i mango obieramy i kroimy w paski. Pomarańczę filetujemy ( tutaj przydatny filmik, jak łatwo to zrobić). Układamy owoce na rukoli i dokładamy kawałki kurczaka. Składniki dressingu łączymy i podajemy
Moje Kuchenne Rewelacjepikantnym ryżem, ulubioną sałatką oraz kleksem jogurtu naturalnego i sosu pomidorowego. SKŁADNIKI / 4-6 porcji KURCZAK 2 filety z kurczaka 2 łyżeczki ziaren kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego lubczyku szczypta chili sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki oliwy RYŻ 1 łyżka oliwy(...)gotujemy 10 minut, bez otwierania i mieszania. Wyłączamy ogień, zostawiamy na 10-15 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy do ostygnięcia. Solimy i spulchniamy widelcem. Przed podaniem podgrzewamy. FILETY Z KURCZAKA osuszamy i oczyszczamy z białych błon i kostek. Kolendrę i kmin rzymski rozcieramy w moździerzu. Każdy filet kroimy w poprzek na pół, a następnie grubszą część dodatkowo
cool and mintycałość mieszamy i sprawdzamy, czy nie trzeba salsy odrobinę dosolić albo dodać jeszcze więcej kuminu czy papryki. Nam najbardziej smakowała do wieprzowiny – do karkówki z grilla i do wieprzowych kiełbasek w kilku wydaniach, ale ta kompozycja smaków sprawdzi się też do grillowanego kurczaka i do ryb. Pikantna, przyjemnie ostra, świetnie zastąpiła na grillowym stole klasyczne dodatki jak ketchup i musztarda
Karo in the Kitchenjesteśmy głodni dłuugo! Mój wywar na zupę koperkową z kiełbasą: 2 ćwiartki z kurczaka, można dodać dla wzbogacenia smaku skrzydełka, pałki włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek kapusty, cebula z łupinką, kawałek pora oraz selera 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe sól, pieprz, papryka ostra i słodka, lubczyk niecałe pęto dobrej jakościowo kiełbasy 2 mniejsze pęczki świeżego koperku
Zasmakuj Kuchnigości , bardzo lubimy drób w każdej postaci , a tutaj zapraszam na aromatyczne udka z kurczaka , zapraszam na wersję ostrą , ale można także przyrządzić w wersji łagodnej , zapraszam do wypróbowania . Składniki 4 sztuki podwójnych udek 1 pęczek szczypiorek 2 łyżeczki curry 1 łyżeczka papryki chilli Sól pieprz ziołowy Wykonanie Udka kroję
Mój Smakoczywiście słodkości, które zresztą kocham :) Zabierajmy się za sałatkę. Składniki: ok 15 g rukoli 1 pierś kurczaka 10 g serka typu włoskiego pomidorki koktajlowe ( ok 10 sztuk) 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1 łyżka masła tymianek, oregano, słodka papryka, sól, pieprz sos: 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 0,5 łyżeczki octu jabłkowego(...)garnuszku 1,5 szklanki gorącej wody i odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Następnie gotujemy z solą ok 20 minut. Po ugotowaniu dodajemy masło, mieszamy i studzimy. Kurczaka kroimy w kosteczkę, doprawiamy przyprawami i smażymy na patelni grillowej (można dodać trochę oliwy, jednak ja nie używałam). Kaszę jaglaną mieszamy z rukolą, układamy pokrojone pomidorki, serek
Niezły MłynekSkładniki: Pulpety: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 garść płatków owsianych 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka maggi sól, pieprz, słodka papryka Sos: 400 g miąższu z dyni 1 marchew 1 mały ziemniak 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 papryczki chili 2 łyżki masła łyżka oleju sól, pieprz, maggi Sposób przygotowania: Marchew i ziemniaka gotujemy(...)się rozpadać. Przekładamy zawartość patelni do garnka, dokładamy rozdrobnionego ziemniaka i marchew. W razie potrzeby uzupełniamy odrobiną wody i miksujemy na gładko blenderem. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Piersi kurczaka mielimy w malakserze. Mieszamy w misce z pozostałymi składnikami na jednolitą masę. Zwilżonymi dłońmi formujemy z mięsa nieduże pulpety i wrzucamy je na wrzącą wodę. Gotujemy ok. 20 minut
Dobra zagrycha u Krychy i ZdzichaAtlantyckiego, ale okazuje się, że pochodzi z za Uralu, choć oczywiście wpływy z za Oceanu nie są bez znaczenia. Składniki: - leśny kurczak- żółciak siarkowy - niemiecka cola - polska zdecydowanie jest za droga na tego bloga - ketchup - powidła śliwkowe - papryka wędzona - ryż Wykonanie: Żółciaka kroimy w kostkę i gotujemy 15 min. Wrzucamy do rondla, podsmażamy, zalewamy colą. Dodajemy ketchupu, trochę powideł
Kryzysowa Książka Kucharskapieczywem. Zobacz: Klasyczne pszenne bułki Składniki na marynatę 400g gęstego jogurtu naturalnego szczypta soli łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka oregano 3 ząbki czosnku Dodatkowo ok. 1,3 kg karkówki folia spożywcza Przeczytaj: Grillowany kurczak z brokułami Karkówka w jogurtowo – paprykowej marynacie – przepis Czosnek drobno kroimy, solimy i delikatnie ucieramy nożem. Możemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sekwańskie Udeczka Delikatne mięso z kurczaka z dodatkiem ziemniaków, polane sosem musztardowy. Składniki: · 5 udek z kurczaka · 6 łyżeczek płynnego miodu · 180 g musztardy francuskiej · 3 łyżki musztardy sarepskiej · Szczypta czosnku(...)Pieprz · Papryka ostra · Sól · 4 duże ziemniaki · Papryka czerwona · 2 duże marchewki Sposób przygotowania: 1. Udka kroimy na połówki i solimy. 2. Robimy marynatę z musztardy, miodu, czosnku
Kulinarna ChwilaKotleciki Szu Szu – to pyszne kotleciki o tajemniczej nazwie, które smakują każdemu. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale także dorośli. Jeśli szukacie inspiracji na pyszny
Kulinarne Przebojepiekarnika. Możemy przygotować wszystko dzień wcześniej a kolejnego dnia po pracy tylko wstawić danie do piekarnika:). 2 filety z kurczaka 100g szynki 100g tartej mozzarelli 4-5 pieczarek 3 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka olej 1. Przygotowujemy farsz: szynkę, cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę
Szefowa kuchniWygląda efektownie i równie dobrze smakuje a jego wykonanie to około 10 minut + czekanie aż się upiecze. Polecam:). 2 filety z kurczaka 1/2 pęczka szparagów 10 plastrów szynki parmeńskiej 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku sól, pieprz, papryka słodka 1. Filety kroimy na 3 części, rozbijamy je dość cienko. Posypujemy solą, pieprzem i papryką. 2. Ze szparagów odcinamy twarde
Szefowa kuchninastępnie upieczone w piekarniku. Jako dodatek świetnie nada się sos czosnkowy, frytki i jakaś soczysta surówka:) 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 żółtko 3 ząbki czosnku płatki kukurydziane 2-3 łyżeczki przyprawy curry 1/2 łyżeczki ostrej papryki 3-4 łyżki bulionu drobiowego 1-2 łyżki płatków owsianych górskich 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem
Smaki Na Talerzuaromaty przypraw są jeszcze bardziej intensywne. Składniki na obiad dla 4 osób: - 35 dag grubego makaronu - 1 filet z piersi kurczaka - 1 pęczek cebuli dymki - 3 łyżki płatków migdałowych - 3 ząbki czosnku - sól - pieprz - słodka wędzona papryka - sos sojowy - ajvar - olej - 250 ml słodkiej śmietany 18% - 250 ml wody w której gotował się makaron 1. Makaron gotujemy wg. przepisu
Apetyczna babeczka