warzyw. Składniki: 1 czerwona papryka 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 czerwona cebula 3 łodygi trawy cytrynowej liście kafiru 1 cytryna 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki syropu z agawy (ewentualnie miód) 2 kolby kukurydzy - gotowanej mleko kokosowe 250 ml pieprz, sól bulion warzywny 1,5 l papryczka chilli opakowanie podudzi z kurczaka - bez kości ok. 400g(...)minut mieszając. Można zagęścić mąką kokosową. Doprawiamy dla smaku Czerwoną paprykę, pół zielonej, pół żółtej kroimy w słupki. Następnie kroimy cebulę na 6 części, czosnek w cienkie plastry. Następnie świeżą trawę cytrynową kroimy drobno. Podsmażamy wszystko na dobrze rozgrzanej oliwie, solimy i pieprzymy. Ciepłe warzywa, kukurydzę i kurczaka nakładamy na talerz, następnie zalewamy naszym bulionem. Kurczaka możemy też podać
dlaSmaQchcesz, zobacz też nasze ulubione przepisy na: chrupiące nuggetsy smażone lub pieczone ). około 500 g piersi kurczaka 4 łyżki majonezu 4 łyżki ketchupu 1 jajko około 2 łyżki tartego parmezanu około 2 łyżki tartego sera żółtego (u mnie cheddar) płatki kukurydziane mielona papryka słodka zioła prowansalskie sól, pieprz Oczyszczone mięso kroimy na cienkie pasy. Majonez łączymy z ketchupem, rozmąconym jajkiem
Smaki Na Talerzuwarzywa, wymieszaj i smaż aż prawie zmiękną, przez około 10 minut, po czym dodaj tymianek i paprykę i smaż przez 5 minut. Dodaj pomidory i bulion i gotuj na małym ogniu przez około 25-30 minut, aż sos zgęstnieje, a warzywa i kurczak będą miękkie. Dodaj śmietankę, zamieszaj, gotuj przez kilka minut, po czym dopraw do smaku solą, pieprzem
karmelowyznudzi się nigdy. Zwłaszcza gdy dobierzemy do niego ciekawe sosy czy marynaty. Składniki: 5 udek z kurczaka Marynata: 50 ml ciemnego sosu sojowego 2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka startego imbiru 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka pikantnej czerwonej papryki w proszku 2 łyżki ostrego ketchupu 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku sok z połowy cytryny sól i pieprz
Gosia gotujeSmaku . Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 2-3 osób: 300 g oczyszczonej piersi z kurczaka 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki mleka 1 białko jajka bułka tarta do obtaczania 3 łyżki oleju Przyprawy: 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki kolendry mielonej 1/2 łyżeczki suszonego majeranku sól do smaku świeżo mielony
My Culinary Artczosnek - 3 duże ząbki marchewka - 2 szt papryka - możesz dać po 1 małej z każdego rodzaju seler naciowy - 2 słupki ogórek zielony - 1 szt korzeń imbiru ( w ostateczności suszony) - 3 łyżeczki startego szczypiorek papryczka chili ( w ostateczności suszona) - wg uznania orzechy nerkowca - 100 gr 3 łyżki soku z cytryny pierś z kurczaka - 500 gr sos sojowy - 1/4 szklanki(...)patelni. Usmażonego kurczaka pozostaw na patelni. Etap II - Orzechy Na patelni rozgrzej olej ( 3 łyżki) i wsyp orzechy nerkowca, smaż aż do zbrązowienia orzechów ( uwaga jeżeli olej jest naprawdę gorący orzeszki zarumienią się w dosłownie kilka sekund więc uważaj aby ich nie przypalić). Orzechy wynurz z oleju najlepiej na ręcznik papierowy do wyschnięcia. Etap III- Warzywa Cebulę, paprykę pokrój
Wylizany Rondelpłynnego miodu (opcjonalnie, dla złagodzenia smaku) odrobina soku z cytryny sól, pieprz, ostra papryka, chilli natka pietruszki + sos pomidorowy* i tarty ser * u mnie klasycznie - pomidory z puszki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i ketchupu, przyprawione solą, pieprzem i chilli, podgrzane i zblendowane wcześniej na sos Kurczaka pokroić w kosteczkę, przełożyć do miseczki i zamarynować w kilku łyżkach sosu sojowego
Kuchnia Ellietrochę eksperymentować aby nie popaść w rutynę. Składniki : 300 g makaronu lasagne 300 g piersi kurczaka 500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 cebula 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 50 g serka topionego śmietankowego 0,5 szklanki wody 0,5 łyżeczki papryki słodkiej i oregano sól i pieprz do smaku 2 duże cukinie kilka kropli oliwy
Niezły MłynekSkładniki na sos (na ok. 3, 4 porcje): filet z kurczaka (ok. 300g) 2 cebule 2 małe ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów ok. 200 ml soku pomidorowego (ja dałam ok. 3 łyżeczek przecieru i wodę przegotowaną) 3 łyżki oleju pół łyżki mielonej słodkiej papryki pół łyżki soli pół łyżki mielonego pieprzu pół łyżki imbiru(...)kroimy w kostkę wkładamy do miski a następnie dodajemy sól , pieprz , paprykę słodką i ostrą oraz imbir. Wszystko mieszamy i zostawiamy na około 15-20 min. Cebulę kroimy w piórka lub kostkę jak kto woli , czosnek drobno siekamy. Na patelnie dajemy olej oraz przygotowanego kurczaka. Smażymy na złoty kolor, następnie wrzucamy cebulę i czosnek
W kuchni bez szafekwyszedł GENIALNY ! ! ! ! ! ! :) DZIĘKUJĘ ZA PRZEPIS! ;) chyba będę musiała zorganizować jakiś konkurs, żeby poznać więcej Waszych pomysłów, tylko muszę skombinować gdzieś nagrody! ;) Składniki na (2 osoby): 1 pierś z kurczaka (ok 300g) 400-450g mieszanka chińska 4 krążki ananasa z puszki (bez dodatku cukru, dostępny w NETTO) pół soku z ananasa z puszki 1 mała cebulka(...)skrobię kukurydzianą) 100g ryżu brązowego firmy Kupiec 1 łyżka oliwy z oliwek przyprawa curry sól, imbir, słodka i ostra papryka, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją wskazaną na opakowaniu z dodatkiem curry i soli pierś z kurczaka kroimy w cienkie paski, cebulę w kostkę, ząbek czosnku rozduszamy kurczaka obtaczamy w curry i pieprzu i wstawiamy
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrozpływa się w ustach. Sos, w zależności do upodobań, można doprawić bardziej na ostro. Najlepiej smakuje podany z ryżem. Zapraszam do gotowania! :) Składniki dla dwóch osób: 2 piersi z kurczaka sól świeżo mielona pieprz świeżo mielony mąka ziemniaczana 2 łyżki oleju Sos słodko-kwaśny: 1 mała cebula 4 plastry ananasa z puszki 1/2 szklanki soku ananasowego z puszki(...)minuty). Dodajemy papryczkę, ketchup, dokładnie mieszamy. Wlewamy sok brzoskwiniowy i ananasowy, dodajemy sos sojowy, imbir i słodką paprykę. Gotujemy 5 minut, po czym wrzucamy brzoskwinię i ananas. Doprawiamy octem i cukrem i gotujemy jeszcze 5 minut. 2. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Nacieramy solą i pieprzem, dokładnie obtaczamy w mące ziemniaczanej. W woku
Tajskie smakiSkładniki: 1 ½ kg udek z kurczaka do marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek 3 łyżki octu 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 1 łyżeczka płatków czerwonej papryki do sosu: 1 szklanka keczupu ¼ szklanki octu ¼ szklanki brązowego cukru 2 łyżki papryki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka chili w proszku 2 łyżeczki czosnku w proszku 1 łyżeczka pieprzu cayenne Przygotowanie: Wszystkie(...)godziny wyjąć uda z marynaty. Nadmiar marynaty wylać. Uda grillować na grillu rozgrzanym do około 150 °C przez około 20 minut obracając od czasu do czasu. Pod koniec grillowania kurczaka natrzeć wcześniej przygotowanym sosem. Mięso kurczaka powinno osiągnąć minimalną temperaturę wewnętrzną 74 °C. Do jej sprawdzania polecamy termometry do mięs GrillPro 13850 z wyświetlaczem LED. Klasyczne udka z kurczaka
naRuszciełyżek majonezu papryka pikantna lub wędzona sól i pieprz Przygotowanie: Pokrojonego fileta dopraw solą, pieprzem i papryką, po czym usmaż na średnim ogniu do lekkiego zarumienienia i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce wymieszaj ananasa, kukurydzę, selera, jajka, ser i kurczaka. Wmieszaj kilka łyżek majonezu i dopraw solą i pieprzem. Włóż do lodówki na minimum godzinę i podawaj z tostami
karmelowySavarinki" chicken with tamarind sauce Składniki na "savarinki" 40 dag piersi z kurczaka 20 dag pieczarki 1 por 1 jajko 1 żółtko 1 łyżka majonez 1 łyżka śmietana 18% 1.5 łyżeczki przyprawa do dań Kucharek pieprz papryka słodka gałka muszkatołowa chilli sól olej do smażenia masło Sos z tamaryndu z jabłkami do mięs 2 łyżki pasty z tamaryndu
Kulinarny karnet Christopheraprzygotowania 15 min Czas gotowania 30 min Czas całkowity 50 min Marynata 4 filety z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 3,5 cm imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 płaska łyżeczka chili w proszku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kozieradki mielonej sok z 1/2 limonki
Wędrówki po kuchni