kaszą jaglaną. Doskonale poprawi odporność organizmu. Jeszcze lepsza na drugi dzień, po odgrzaniu. Polecam tę wersję jarzynowej. Składniki: 1 skrzydełko z kurczaka 20 dag mostka wołowego ½ szklanki kaszy jaglanej 7 dużych ziemniaków 3 marchewki 2 pietruszka 20 dag mrożonej brukselki ½ pora Kilka różyczek kalafiora Garść fasolki szparagowej zielonej ½ szklanki słodkiej śmietanki 18% Jarzynka lub sól do smaku
Wanilia i KardamonMakaron do podania Przygotowanie: Soczewicę zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem ok 30 minut. W tym czasie gotujemy udko (po zawrzeniu odlewamy wodę). Marchewkę obieramy i wrzucamy pociętą w plastry do garnka z mięsem. Do kurczaka dodajemy soczewicę wod ę, passatę i pomidory. Wrzucamy również ziele angielskie, papryczkę chilli, maggi i liście. Gotujemy pod przykryciem ok 15 minut i blendujemy
ChilliJemyjest również na 1L ( galareta wychodzi wtedy bardziej miękka): Składniki: drób na rosół (mogą to być udka lub piersi, a także dodatkowo korpus kurczaka - dla mnie rosół musi być ugotowany na korpusie), kawałek selera, 3 marchewki, 1 pietruszka, połowa pora, sól, pieprz, 3 jajka, puszka zielonego groszku, kilka listków natki pietruszki ( ja tym razem niestety nie dałam ), żelatyna
W kuchni u Monikipieprz 4-5 ząbków czosnku żelatyna butelka po wodzie 5 litrowej z szeroką szyjką plastry szynki i goździki do dekoracji Kurczaka obieramy ze skóry, wkładamy do dużego garnka dodajemy obraną włoszczyznę (2 marchewki, pół selera, 1 pietruszkę, por, opaloną nad ogniem cebulę), związane nitka nacie selera, pietruszki i lubczyku (ten można zastąpić suszonym) zalewamy
Rozpustne gotowanieprawdę wyjątkowo smaczna i cały wielki garnek zupy zniknął w mgnieniu oka. Na garnek około 6-7 l: 2 udka z kurczaka ok 1/2 kg wędzonych żeberek wieprzowych 1 kg kiszonej kapusty 4 marchewki 2 większe pietruszki 1/2 pora 4 średnie ziemniaki 4 cebule 3-4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju gałązka maggi 4 liście laurowe
Jemy Pijemymało, a obawy całe szczęście okazały się bezpodstawne . :) Po raz kolejny, metodą prób i błędów, powstał pikantny sos w kolorze pomarańczowym, choć ni marchewki, ni pomarańczy w nim się nie uświadczy. ;) 1 średnia, podwójna pierś kurczaka 1 szklanka makaronu penne 6 łyżek słodkiej śmietanki 30% 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku pół sporej cytryny sól morska i pieprz czarny
Kuchenna Kontrrewolucyawięcej . Nie jest zbytnio sycąca , ale swoim smakiem i aromatem sprawia , że talerz szybko się opróżnia . składniki na 4 porcje włoszczyzna ( 2 marchewki , pietruszka , pół selera , pół pora , cebula , ząbek czosnku ) 1 udko z kurczaka 40 dag pieczarek 5 dużych ziemniaków ziemniaków kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego 3/4 szklanki śmietany natka pietruszki sól i pieprz przepis
Smakowite Daniaprzecedzam, przelewam do czystych słoików i zamrażam, później służy mi jako baza do wszelkich innych zup i sosów. Polecam :) Składniki - 2 udka z kurczaka - 1 duże skrzydło z indyka - garść serduszek lub żołądków drobiowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - mały seler lub pól większego - kawałek pora - cebula - 2 ząbki czosnku - 2-3 łodyżki liści lubczyku - sól, domowa wegeta Wykonanie Wypłukane, oczyszczone
Kuchnia z widokiem na ogródwięcej czasu dla siebie. Do tego jest idealny na takie chłodne dni, gdyż idealnie rozgrzewa Składniki: - 1/2 kalafiora – 1/2 brokuła - 3 marchewki - 2 cebule – 1/2 szklanki mrożonego groszku; – 1 kg ziemniaków - pierś z kurczaka – 1,5-2 l wody – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 1,5 litra wody – curry, sól, pół szklanki śmietany
dom-agi.plSkładniki : 1 mała marchewka 1 mała pietruszka biała 3 gałązki zielonej pietruszki 2 skrzydełka z kurczaka por - kawałeczek ok. 3-4 cm 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 duży pomidor 5 listków bazylii - drobno posiekać 2 łyżki makaronu literki 1 łyżka śmietany 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina oregano mniej niż pół łyżeczki wegety Przygotowanie: Do garnuszka wlewamy
ClauditteMissCookingskładniki * 1 filet z kurczaka* 1 młoda cukinia* 2 średnie białe lub żółte papryki* 2 średnie marchewki* 1 opakowanie świeżych kiełków fasoli mung* 2 łyżeczki sosu sambal oelek* 3-4 łyżeczki orientalnej vegety*2 łyżeczki sosu sojowego jasnego* 3 łyżeczki tapioki lub skrobi kukurydzianej* 2 wiązki makaronu udonSposób wykonania Fileta umyć, osuszyć, pokroić w cienkie paski
Mix smakuSkładniki:pół dużej kapusty pekińskiej lub jedna mała filet z kurczakamała puszka kukurydzy (bonduelle takie małe robi :)4 ogórki konserwowe1 marchewka (dla nadania koloru między
Walijskie PichcenieSkładniki: ziemniaki młode 8 sztuk, kapusta biała 1 ćwiartka, marchewki 6 sztuk, kalafior 1 ćwiartka, czosnek świeży 1 główka, pierś z kurczaka 1 podwójna, jajko 1 sztuka, panierka do kurczaka Prymat 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba, bułka tarta 1 łyżka, olej rzepakowy 4 łyżki obrane młode warzywa: marchew, kapusta, kalafior, ziemniaki, czosnek - wszystko włożyć do parowara - dodałam też połowę
W Mojej Kuchni LubięKochani , dzisiaj proponuje krupnik. Przepyszna i pożywna zupa, na jesienne i zimowe dni. Jako zupa jest nieziemska :) ale pamiętam że jako dziecko nie lubiłam jej
Smaki Edytyjuż pasztet z przepisu mojej mamy. Teraz przepis z "Polskie tradycje kulinarne. Przysmaki do chleba." Pasztet mięsno - warzywny.Składniki:6 udek z kurczaka;300 g mięsa wołowego;200 g wątróbki drobiowej;2 jajka;2 marchewki;pietruszka;1/2 selera;3 łyżki mielonych orzechów włoskich;liść laurowy;3 ziarna ziela angielskiego;sól, pieprz, rozmaryn. Umyte mięso (poza wątróbką) i obrane
Miksturownik