Roladki drobiowe z warzywami i mozzarellą Mięciutkie, rozpływające się w ustach roladki z kurczaka, wypełnione warzywnym farszem i zanurzone w aromatycznym sosie to świetny pomysł na smaczny i niebanalny obiad. Polecam! Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka pół niewielkiej cukinii pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 kulka sera mozzarella z zalewy kilka suszonych grzybków Przyprawy: sól, pieprz(...)koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki, wymieszanej z kilkoma łyżkami wody, wymieszać i zagotować *** *** Podajemy z ziemniaczkami, kluskami, kaszą, ryżem lub makaronem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SIEKANE KOTLECIKI Z KURCZAKA I MAJONEZU PRZEPIS TUTAJ MARYNOWANE KOTLETY SCHABOWE PRZEPIS TUTAJ OSZUKANE ZRAZY PRZEPIS TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY
Blog z Apetytemzagotował. Ravioli, gdyż makaron zawsze mnie przerażał. No i rzuciłam się na głęboką wodę. Zaszalałam i zamiast jednego wyzwania podjęłam dwa. W ciągu tego samego dnia! :) Okazało się, że moje obawy nie były uzasadnione, więc jeżeli i Wy się boicie - przestańcie! ;) CONSOMME DROBIOWE Z POROWO-SZPINAKOWYM RAVIOLI Składniki na bulion drobiowy: - 1 porcja rosołowa z kurczaka - 3-4 marchewki(...)wody - 2 liście laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Przygotowanie bulionu: Porcję rosołową myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do zagotowania, zmniejszamy ogień i zdejmujemy szumowiny. Warzywa myjemy i obieramy. Cebulę opalamy. Wrzucamy wszystko do garnka razem z przyprawami. Gotujemy do miękkości mięsa, na małym ogniu. Przecedzamy przez sito, żeby otrzymać sam bulion - bez warzyw i mięsa
Życie zamknięte w smakusałatką. Bardzo popularne danie i jedne z tańszych, szczególnie w wersji ulicznej na wynos, gdzie mięso wkładane jest do bułki z warzywami i sosem tzatziki (można kupić za 3-4 euro). Souvlaki (Σουβλάκι)Suwlaki to kawałki wieprzowiny lub kurczaka, nadziewane na szpadkę i pieczone na ruszcie. Dostępne na wynos w chlebie pita lub jako kompletne danie. W naszej(...)tawernie miano dziwny zwyczaj i dania mięsne często podawano zarówno z frytkami, jak i ryżem. Giouvetsi (γιουβέτσι - czyt. juwetsi)Jest to mięsko (wołowina, kurczak lub jagnięcina) duszone w sosie pomidorowym, podawane z drobnym makaronem, przypominającym orzo. Gemista (γεμιστά - czyt. jemista)Gemista to pomidory i papryki faszerowane nadzieniem z ryżu, a następnie pieczone. Zazwyczaj jest to potrawa wegetariańska
Chilli Czosnek i OliwaSzpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!dodatkiem bulionu i dodać pokrojone warzywa, gotować około 15 minut. Do gotujących się warzyw dodać soczewicę i gotować kolejne 15 minut, po czym dodać przyprawy (bez soli i pieprzu) i koncentrat pomidorowy, zagotować. Po zagotowaniu wsypać makaron i gotować tyle ile podaje producent makaronu. Na koniec przyprawić zupę pieprzem i solą do smaku, dodać posiekany koperek i pietruszkę, zagotować(...)Natki pietruszki pozostawić nieco do posypania zupy w talerzu. Zamiast dodawać do zupy bulion, można ją ugotować na kawałku kurczaka. Po ugotowaniu mięso kurczaka pokroić i dodać do zupy, która stanie się jeszcze bardziej pożywna. Zobacz również: zupa kalafiorowa
Kuchcik gotujeTradycyjnie, czy urozmaicacie ? :) #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam Składniki: 2 skrzydełko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka korzeń 2 natki pietruszki, kawa kawałek pora kawałek selera 1 niewielka cebula sól 3 ziarenka ziele angielskie 4 ziarenka pieprzu czarnego 1 liść laurowy 2 litry wody dodatkowo: makaron (użyłam kokardek Lubella) do smaku sól, pieprz Przygotowanie: Mięso opłukać, umieścić w dużym(...)garnku i zalać zimną wodą, posolić i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu dodajemy obrane i umyte warzywa, oraz spaloną (dosłownie - u mnie na "węgiel") cebula. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Podajemy z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki
Gotuj z MąkąMamy Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny 1 kurczak 6 marchewek 6 pietruszek 1 seler 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek(...)lubczyku łyżka pieprzu 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych sól Przygotowanie rosołu: Wszystkie warzywa i mięso umyć. Cebulę opalić (można w plastrach na suchej patelni skarmelizować lub na palniku na kuchence). Mięso pokroić. Warzywa obrać i pokroić. Mięso i warzywa (bez natki i świeżego lubczyku) zalać zimną wodą filtrowaną (musi być smaczna), dodać przyprawy i nie solić
Zasmakuj KuchniMamy:) Zazwyczaj gotuję go popołudniu, najlepiej smakuje na drugi dzień z cienkim makaronem. Rosół podaję z koprem lub drobno posiekaną natką. Smakiem dzieciństwa jest dla mnie taki rosół, na mięsie wołowym i drobiowym podawany z koprem i młodymi kawałkami ziemniaków. Składniki: 500 g wołowiny 1 kurczak 6 marchewek 6 pietruszek 1 seler 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki(...)pęczek lubczyku łyżka pieprzu 5 goździków 5 ziarenek ziela angielskiego 5 liści laurowych sól Przygotowanie rosołu: Wszystkie warzywa i mięso umyć. Cebulę opalić (można w plastrach na suchej patelni skarmelizować lub na palniku na kuchence). Mięso pokroić. Warzywa obrać i pokroić. Mięso i warzywa (bez natki i świeżego lubczyku) zalać zimną wodą filtrowaną (musi być smaczna), dodać przyprawy
Zasmakuj Kuchninastępnie zmniejszamy temperaturę, tak aby wywar tylko "mrugał" i gotujemy ok 70-80 minut ( jeżeli używamy części z kurczaka skracamy gotowanie do 30 minut) Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego garnka, (najlepiej użyć do tego durszlaka) odrzucając wygotowane warzywa i kawałki drobiu ( możemy ich użyć na przykład do pasztetu). Do garnka z odcedzonym wywarem, dodajemy drugą obraną(...)pokrojoną w plastry marchew , posiekana natkę pietruszki, szczypior oraz koper, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Podajemy z makaronem najlepiej domowym
Miód i pieprznastępnie zmniejszamy temperaturę, tak aby wywar tylko "mrugał" i gotujemy ok 70-80 minut ( jeżeli używamy części z kurczaka skracamy gotowanie do 30 minut) Po tym czasie przelewamy wywar do drugiego garnka, (najlepiej użyć do tego durszlaka) odrzucając wygotowane warzywa i kawałki drobiu ( możemy ich użyć na przykład do pasztetu). Do garnka z odcedzonym wywarem, dodajemy drugą obraną(...)pokrojoną w plastry marchew , posiekana natkę pietruszki, szczypior oraz koper, doprawiamy solą, czarnym pieprzem i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty. Podajemy z makaronem
Miód i pieprzpora ( w przypadku braku pora pasuje tez szczypiorek ale dodajemy go na patelnie na samym końcu z pietruszką). Podsmażany mięso i warzywa na oleju. Kurczaka lepiej smażyć osobno i potem dodać do warzyw bo potrzebuje trochę więcej oleju przez to że jest "pomazany" masłem orzechowym. Dodajemy zmiażdżony czosnek i przyprawy (papryczki kruszymy przed dodaniem), polewamy sosem sojowym i odrobiną wody(...)dusimy (około 5 minut). W kubku rozrabiamy łyżeczka mąki ziemniaczanej z woda. Dodajemy pietruszkę, orzeszki ziemne i podlewamy mąka. Całość mieszamy i dusimy jeszcze minutkę. Podajemy z makaronem chińskim lub ryżem. Smacznego
Lubczyk i WaniliaJakoś ostatnio tak się stało że jadaliśmy mało mięsa drobiowego. W daniu orientalnym nie mogło go jednak zabraknąć. Użyłam tutaj polędwiczek z kurczaka a jeśli nie
Moje Małe Czarowanieponieważ moje szczęście dziś łączy się z tematem pracy, a jak wiadomo najwięcej i najwydajniej pracują w Japonii to wrzucam Wam miso ramen, pyszną wielką zupę japońską z makaronem i dodatkami. Moim zdaniem, to prawdziwa królowa wszystkich zup! Muszę koniecznie dodać, że miso ramen była pierwszą z azjatyckich zup, którą zrobiłam samodzielnie, czyli porwałam się nieco z motyką na słońce(...)WYWAR (jest to podstawa wszystkich japońskich zup ramen) 1 mały kurczak, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 cebula, 1 szalotka, kawałek selera, 1/4 główki kapusty pekińskiej, 1 łyżka ziaren pieprzu, 2 łyżki soli Kurczaka pokroić na małe kawałki, warzywa obrać, w całości włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą, dodać ziarenka pieprzu
Kuchnia Prezydentowejzmiksowaniu, dobrze doprawione tworzą pyszny krem. Środa: Kurczak pod parmezanem Klasyk włosko-amerykańskiej kuchni. Wspaniałe dania główne z dodatkiem ryżu, makaronu lub kaszy. Łatwe do zrobienia i wychodzi zawsze! Możecie użyć dowolnego rodzaju mięsa: schabowego, albo cielęciny. W przypadku kurczaka też panuje dowolność i możecie sięgnąć po filety z piersi albo udek. Udka są najlepsze! Czwartek: Chowder z pieczonych batatów(...)Chowder co do zasady jest zupą rybną, ale nie musi taki być. Chowder to również metoda gotowania, to lekki, zawiesisty krem z pływającymi kawałkami, np. warzyw. Nasz chowder jest na wskroś wegański, słodki, kremowy i mega zdrowy! Piątek: Proste curry z kurczaka i małż Może nie lubicie kuchni hinduskiej, może jej nie próbowaliście, może nie przepadacie za owocami morza. Wierzcie
Niedzielny kucharz