kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:198/624)

MAKARON Z KURCZAKIEM I SZPARAGAMI W ŚMIETANOWO-SEROWYM SOSIE 139

białych szparagów ok 500 g kurczaka (u nas to pozostałości po  kurczaku na soli  , ale mogą to być też lekko wcześniej podsmażone piersi z kurczaka), pokrojonego na dowolne kawałki 3 ząbki czosnku 300 ml śmietany kremówki 2-3 garście startego parmezanu (lub więcej jeśli lubicie ;)) masło (klarowane) do smażenia sól, pieprz makaron Przygotowanie Białe szparagi umyjcie i obierzcie(...)kawałki. Czosnek obierzcie i pokrójcie w plastry. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzejcie masło. Wrzućcie plasterki czosnku, chwilę przesmażcie i dorzućcie pokrojone szparagi. Smażcie na niewielkim płomieniu do momentu, aż szparagi zaczną lekko mięknąć. Dolejcie śmietanę, wrzućcie kawałki kurczaka i parmezan, wymieszajcie.  Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Całość chwilę pogotujcie, śmietana powinna trochę się zredukować. Spróbujcie, jeśli trzeba

OliveandThyme
Risotto z kurczakiem 1419

wracam późno z pracy, to ostatnie o czym marzę, to robienie obiadu ;-) Porcja dla 4 osób. SKŁADNIKI 2 piersi z kurczaka 4 torebki ryżu (całe opakowanie) 3 duże cebule 1 puszka kukurydzy 250-300 g. pieczarek 3 ząbki czosnku(...)papryka 1 kostka rosołowa 50 g masła 2 łyżki oliwy do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, papryka  WYKONANIE   Piersi z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Dodać nieco oliwy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawić pieprzem, solą, papryką, ziołami prowansalskimi (można też dodać nieco ostrej papryki), na koniec wymieszać, przykryć folią i wstawić do lodówki

Passions hobbies life
kuskus z warzywami i orientalnym kurczakiem 185

powietrza smaku nie weźmie. Bulion, rosół, pomidory, sos wytworzony podczas gotowania - to sposoby na dobry kuskus.  Składniki: - pojedyncza pierś z kurczaka - 1,5 szklanki kuskusu - 6 średnich pieczarek - 1 czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - średnia cebula - papryka wędzona - sól morska - 2 łyżki sosu sojowego - 1,2 szklanki bulionu (warzywnego lub drobiowego) - oliwa do smażenia  marynata: - 2 łyżki sosu(...)dzień wcześniej. Filet oczyszczamy z błon i żyłek i kroimy w grube paski.  Składniki marynaty mieszamy ze sobą i nacieramy nią kurczaka. Wkładamy do miski, szczelnie zamykamy i pozostawiamy na całą noc. Cebulę kroimy w piórka, czosnek siekamy. Pieczarki oczyszczamy, płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy w plasterki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki

Cook&Love
Spaghetti aglio olio z suszonymi pomidorami 228

Składniki: makaron spaghetti 250g pierś z kurczaka 200g suszone pomidory z kaparami (wg uznania) 1 duża cebula 1 ząbek czosnku ser feta ziarna(...)słoneczika bazylia, papryka ostra sól pieprz Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy al dente. 2. Między czasie na oleju z pomidorów smażymy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. 3. Dodemy pokrojonego w kostkę kurczaka i przyprawiamy do smaku. 4. Na koniec dodajemy suszone pomidory i jeszcze chwilę smażymy. 5. Zawartość patelni łączymy z makaronem i delikatnie mieszamy. 6. Układamy

FITBUuK
Podudzia z kurczaka 152

Dzisiaj coś dietetycznego i zdrowego w sam raz na jutrzejszy sobotni obiad! Czyli drób! Składniki: - 1 tacka z podudziami kurczaka - cebula - 1 łyżka kuminu - szczypta chilli - 2 ząbki czosnku - sok z cytryny - garść posiekanej mięty - 2 łyżki przecieru pomidorowego Przygotowanie: Podudzia natrzeć zmieszanymi wcześniej w soku z cytryny przyprawami (kumin, chilli) i posiekaną mięta oraz startym czosnkiem. Odstawić

Smaki Brazylii
Grillowane pałki z kurczaka w lekko pikantnej marynacie 177

razem grill dla osób lubiących dania lekko pikantne. Pałki z kurczaka z grilla w lekko pikantnej  marynacie, z nutką czosnku i cebuli.  Składniki marynaty: 2 czubate łyżeczki papryki słodkiej 1,5 czubatej łyżeczki chili czubata łyżeczka majeranku pół czubatej łyżeczki lubczyku pół czubatej łyżeczki pieprzu pół płaskiej łyżeczki soli pół płaskiej łyżeczki curry 1 bulionowa kostka warzywna(...)przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę olej Ponadto: 8 - 10 pałek z kurczaka Wykonanie: Pałki czyścimy, myjemy i wkładamy do zamykanego naczynia. Składniki marynaty mieszamy w misce. Oleju dajemy tyle, aby marynata była gęsta, lecz nie sucha. Musi się łatwo po mięsie rozprowadzać. Na pałki wykładamy marynatę i dokładnie wszystko mieszamy, tak, aby pałki były

Smak mojego domu
Brak tytułu 211

danie i wzbogacą je wyjątkowym smakiem.     Mieszanka przypraw do Kurczaka na dziko Royal Brand W składzie: suszone pomidory, pieczarki suszone, liście laurowe, czosnek, cebula, seler, por, estragon, tymianek, natka pietruszki.   PRZEPIS - Kurczak na dziko Kurczak podzielony na części, bądź jak w moim przypadku - udka. Obsmażyć na oleju z każdej strony - na rumiano. Podlać białym winem - nie miałam

kolorowotorcikowo
Paella z kurczakiem i warzywami 4166

kurczakiem i warzywami Składniki: około 600   ml   bulionu drobiowego lub warzywnego 1/3 szklanki białego wina 2 piersi   z kurczaka 1,5 szklanki ryżu arborio (jak do risotto)* 1 czerwona papryka 4-5 pieczarek 2 ząbki czosnku ½ papryczki chilli 1 pęczek cebuli dymki 10-12 czarnych oliwek  300 g pomidorów z puszki bez skórki 1/2 łyżeczki papryki(...)swoją sypkość. Możecie użyć również ryżu parboiled, ugotować go w tradycyjny sposób i podsmażyć na patelni. Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w około 1,5-2 centymetrową kostkę. Przyprawiamy mięso kurkumą, papryką słodka i wędzoną, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Czosnek, papryczkę oraz cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Pieczarki obieramy. Oliwki kroimy na plasterki, paprykę oraz pieczarki

Mania Gotowania
Pikantne Stripsy w chrupiącej panierce 245

Jeśli nie lubicie panierowanego mięsa, polecam zamarynować mięso w ten sposób i upiec lub usmażyć saute :) SKŁADNIKI 2 podwójne piersi z kurczaka zalewa 4 szklanki wody 1,5 łyżki soli gruboziarnistej 3 łyżki cukru muscovado 3 ząbki czosnku 1/2 świeżej papryczki chilli ( można więcej) 1 płaska łyżka słodkiej papryki 1 płaska łyżka ostrej papryki 3 łyżki oleju o łagodnym smaku(...)szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka słodkiej papryki 2-3 jajka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki zalewy dokładnie mieszamy ( czosnek przeciskamy przez praskę, a papryczkę drobno siekamy). Kurczaka kroimy w dość cienkie kawałki o długości ok. 8-10 cm (mi wyszło w sumie ok. 20 kawałków). Kurczaka wkładamy do zalewy i odstawiamy

DefinicjaSmaku
Kurczak pieczony na butelce piwa 126

Rewelacja! Potrzebujemy: 1 kurczak (1-1,5 kg) 1 piwo 6 ziemniaków 3 marchewki 1 cebula oliwa z oliwek sól, pieprz zioła prowansalskie Marynata do kurczaka: 7 łyżek oliwy z oliwek 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżki sosu sojowego Kurczaka myjemy i osuszamy. Przygotowujemy marynatę i dokładnie nacieramy nią kurczaka

Marder&Marder Manufacture
Lepimy pierogi 228

przepis na najlepsze ciasto pierogowe i kilka inspiracji na nietypowe nadzienia.  Jak przygotować ciasto na pierogi? Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem

Moja smaczna kuchnia
Zupa tajska 165

poradzimy , to jedna z naszych ulubionych kuchni;) Zainspirowane kuchnią Okrasy zabieramy się do pracy:) Składniki; 1 litr wody, puszka mleczka kokosowego, papryczka chili, 1 pierś z kurczaka, 1/2 łyżeczki pasty curry, ząbek czosnku, 2 grzybki shitake, krewetki gotowane, kiełki fasoli mung, cytryna, olej, sól, pieprz, kolendra, Wykonanie; Zagotuj wodę, dodaj puszkę mleka kokosowego.Posól i popieprz do smaku. Posiekaj papryczkę(...)chili, ząbek czosnku i namoczone wcześniej grzybki shitake /jeśli nie masz shitake użyj pieczarek,ale wcześniej podsmaż je na maśle/, sok z połówki cytryny i gotuj na wolnym ogniu. Gdy zupa się gotuje obierz krewetki z pancerza, głowy i ogona. Skrop sokiem z cytryny, posól i polej olejem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie plasterki, posól, popieprz, dodaj trochę papryczki

Anioły w kuchni
Ekspresowy kurczak masala z szybkowaru / Pressure cooker chicken masala 253

skorzystałam z gotowej pasty Patak’s Tikka Masala i danie wyszło przepyszne. Polecam! Scroll down for recipe in English Ekspresowy kurczak masala z szybkowaru (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 5 ząbków czosnku, posiekanych 6 łyżek pasty Patak’s Tikka Masala 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 1x400g puszka krojonych pomidorów 1/2 szklanki świeżej kolendry(...)Podgrzej olej w szybkowarze, dodaj cebulę i smaż mieszając przez około 4 – 5 minut lub do zeszklenia. Dodaj pastę i czosnek, porządnie wymieszaj i smaż przez około minutę. Dodaj cayenne, bulion, pomidory, połowę kolendry i kawałki kurczaka i wymieszaj. Zamknij pokrywę i gotuj pod ciśnieniem przez 20 minut. Wyrównaj ciśnienie, po czym zdejmij pokrywę i wmieszaj resztę kolendry wraz

karmelowy
Sycąca zupa krem z kurczakiem 215

upodobania) ok 2 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki korzeń 1 średni seler 1 większy por 2 malutkie cebule lub 1 średnia 2-3 ząbki czosnku 3 ziemniaki 2 małe filety z kurczaka 3-4 łyżki kukurydzy konserwowej 500 g świeżych brokułów masło i olej do smażenia 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego kilka kulek pieprzu kolorowego lub czarnego(...)dodaj w całości, a czosnek przekrój na pół lub rozgnieć i wrzuć do wody. Cebulę obierz i drobno pokrój. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz w kulkach oraz płaską łyżeczkę soli. Zagotuj pod przykryciem.  Łyżką zbierz szumowinę z zagotowanego rosołu. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw, bez przykrycia. Filety z kurczaka opłucz, osusz i pokrój

Anioszek w kuchni
Kurczak smażony z warzywami i ryżem 137

Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 50 dag mieszanki warzyw mrożonych (brokuły, marchewka baby, kalafior) 20 dag ryżu (np. jaśminowego) 2 łyżki oleju roślinnego 4 ząbki czosnku 1 łyżka tymianku 1 łyżka startego imbiru(...)łyżki masła orzechowego 1 łyżka oleju sezamowego 1/2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka czarnuszki sól, pieprz Sposób wykonania: Ryż gotujemy w osolonej wodzie. Pierś kurczaka kroimy w kostkę, obtaczamy w tymianku i zmiażdżonym czosnku. Oprószamy solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzewamy olej roślinny i smażymy mięso. Gdy będzie rumiane dodajemy warzywa. Smażymy około 10 minut a następnie dodajemy imbir

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania