kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:190/624)

Pieczone ćwiartki z kurczaka w rozmarynie 177

razu, a część ususzyłam i teraz nie mogę nacieszyć się jego cudownym zapachem:) Na wieczór przygotowałam marynatę z dodatkiem rozmarynu i czosnku, umieściłam w niej podzielone ćwiartki i zostawiłam w spokoju na całą noc. Następnego dnia wystarczy przełożyć kurczaka do piekarnika i obiad(...)gotowy. Aromatyczne, miękkie mięso, z nutką rozmarynu, wystarczy zrobić sałatkę i obiad gotowy. Sprawnie, szybko i co najważniejsze smacznie. Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka sok z małej cytryny 50 ml oleju 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku łyżeczka słodkiej papryki większa szczypta ostrej papryki pół łyżeczki białego pieprzu 3-4 gałązki rozmarynu sól Sposób przygotowania: Ćwiartki umyć, osuszyć, podzielić

na moim stole...
Curry z botwinką i kurczakiem 161

niezależnie od ilości zjedzonego curry, cały czas ma się ochotę na więcej. Składniki: pęczek botwinki 2 łodygi selera naciowego 500 g podudzi z kurczaka (bez kości i skóry) 1 papryczka chili 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 cm kawałek korzenia imbiru świeża kolendra sok z 1/2 limonki 3 łyżki oleju do smażenia 400 g mleczka kokosowego 2 szklanki bulionu Przygotowanie(...)Zaczynamy od przygotowania mięsa. Podudzia kroimy w kawałki. Na dużej patelni, a najlepiej w woku rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka na złoty kolor. Usmażone mięso wyjmujemy z patelni i smażymy na niej pokrojoną cebulę, seler naciowy, papryczkę, czosnek, imbir i buraczki. Po 10 minutach dodajemy usmażone mięso i pokrojone liście i łodygi botwinki. Zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Doprawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Jedzenie i uczty Jezusa: Kurczak duszony z suszonymi morelami i pilaw z kaszy bulgur 197

grubym dnem rozgrzewamy oliwę i smażymy udka z obu stron na złocisty kolor. Wyciągamy, a na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę.  2. Do garnka wkładamy kurczaka, dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 40 minut, co jakiś czas przewracając kurczaka.  3. Kurczaka wyciągamy na półmisek(...)Zwiększamy ogień i redukujemy sos max 5 minut. Polewamy nim kurczaka i podajemy z kaszą bulgur. Pilaw z kaszy bulgur (dla 4 osób): 1/2 szklanki kaszy bulgur 1/6 szklanki oliwy 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki

My Culinary Art
Kurczak tandoori 125

proporcji, które podałam ( jednych względem drugich). Gwarantuję, smak jest super. Składniki: 1 kurczak ( u mnie 1,50 kg) 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki przyprawy garam masala  1 łyżeczka drobno startego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/4 łyżeczki płatków chili sok z połowy cytryny(...)oliwy lub oleju 2 płaskie łyżeczki soli Sposób wykonania: Do dużej miski wlać jogurt, olej i sok z cytryny. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Kurczaka przeciąć na części i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobionego kurczaka przełożyć do miski, polać resztą marynaty

Gosia gotuje
KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU 8582

kolendra lub w zastępstwie natka pietruszki. Smak i wyrazistość dzisiejszego kurczaka po meksykańsku   podkreślą przyprawy: cynamon, kolendra, goździki, papryka chili, pieprz cayenne. Składniki: pierś z kurczaka 1 szt. cebuli 2 ząbki czosnku garść lub dwie kolendry lub natki pietruszki pół puszki 130 g kukurydzy złocistej z czerwoną i zieloną papryką od Bonduelle 125 g czerwonej fasoli gotowanej na parze(...)zeszkliłam cebulę pokrojoną w grube piórka. Dodałam pokrojone ząbki czosnku. Lekko posoliłam.  W czasie gdy smażyłam cebulę, na osobnej patelni podprażyłam nasiona kolendry i goździki.  Utarłam je następnie w moździerzu i dodałam do cebuli.    Wsypałam pozostałe przyprawy. Wymieszałam.  Dodałam pokrojone w paseczki piersi  kurczaka.   Podsmażyłam go z przyprawami.    Wsypałam kukurydzę

potrawyregionalne
Makaron smażony z jajkiem po chińsku 784

kiedy nie mamy czasu na gotowanie. Makaron smażony z jajkiem po chińsku Składniki: 200-250 g chińskiego makaronu błyskawicznego 1 pierś z kurczaka 1/2 pęczka zielonej cebulki ½ marchewki ½ papryki ½ papryczki chilli 1 cm korzenia imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki ziaren sezamu 3 jajka 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka(...)doprawiamy przyprawą 5-smaków, jasnym sosem sojowym, ostrygowym i pieprzem cytrynowym. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew, papryczkę, imbir, czosnek   i paprykę kroimy na bardzo drobną kosteczkę. W woku rozgrzewamy olej roślinny i podsmażamy kurczaka. Następnie wyciągamy go z woka i to samo robimy z warzywami. Przesmażamy je przez około 2-3 minuty, zestawiamy z ognia

Mania Gotowania
Piersi z suszonymi pomidorami w prosciutto 194

Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami z dodatkiem serka topionego , bazylii, czosnku,owinięta w szynkę prosciutto. Lubię tak  robić wtedy piersi są bardziej soczyste i aromatyczne. Jako dodatek świetnie pasują pieczone ziemniaczki, makaron, kasza, ryż i ulubiona surówka. Składniki: 2 piersi z kurczaka (mniejsze) 6-8 suszonych pomidorów w oleju 1 serek topiony z ziołami 25g 5 listków bazylii

Ala piecze i gotuje
Enchilada z kurczakiem w sosie pomidorowym 123

ostro więc nie żałujmy przypraw , ta jest pyszna, gorąca i pożywna. Składniki na 4 porcje: 8 sztuk pszennych tortilli ½ kg fileta z kurczaka 20 dag ugotowanego na sypko ryżu basmati 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka ½ papryki białej 1 mała puszka fasolki czerwonej 1 mała puszka kukurydzy 20 dag sera mozzarella lub gouda ½ łyżeczki ostrej papryki(...)łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki suszonego tymianku Szczypta ostrej papryki Sól morska do smaku Natka pietruszki do posypania Przygotowanie dania: Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać posiekać w kostkę tak samo czosnek. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy wrzucić mięso, oprószyć oregano , papryką, szczyptą chili i solą , wymieszać, wsypać cebulę z czosnkiem i obsmażyć całość

Wanilia i Kardamon
Pasztet drobiowy 672

pasztet robi się właśnie z kurczaka:)! Pasztet drobiowy 1 kg kurczaka (u mnie 4 ćwiartki) 40dag wątróbek drobiowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, lub wykorzystujemy mięso z rosołu. Ważne aby mięso bardzo łatwo odchodziło od kości. Wątróbkę gotujemy w osolonej wodzie przez

Zapiski Młodej Żony
Zapiekanka Gyros 657

papryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 czerwone cebule 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku pół słoiczka majonezu 4 łyżki ketchupu   Danie dla wielbicieli zarówno potrawy Gyros jak i dań z drobiu. Doskonale smakuje razem z frytkami.   Kurczaka umyć i pokroić w kostkę(...)Posypać przyprawą Gyros i zalać olejem. Wymieszać. Ostawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, a czosnek i chilli na drobną kosteczkę. Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej  kurczaka, następnie dodać warzywa. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu całość posypać obficie startym żółtym serem. Zapiekać

Świat Domowej Kuchni
Cytrynowe mięso z udek z kurczaka, z ryżem pełnoziarnistym na żółto i brokułem 158

pary koloru całości dodały i smakowo idealnie z ryżem  🍚  i kurczakiem 🍗  współgrały . 😋 🍴 Składniki na 4 porcje: 500 g mięsa z udek kurczaka (4 szt.), 1 szt. trawy cytrynowej, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki oleju rzepakowego, ½ łyżeczki suszonego lubczyku ogrodowego, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól do smaku, świeży szczypior z cebulką, 300 g ryżu pełnoziarnistego Uncle

Moniki Smakołyki
Curry z kurczaka z warzywami 145

niej pestki. Curry idealnie smakuje z ugotowanym na sypko ryżem, polecam. Składniki: 250 g filetów z kurczaka 1 mała cukinia ( u mnie 200 g) garść liści świeżej bazylii 1 papryczka chili  1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka pasty curry 250 ml mleka kokosowego  sól i pieprz(...)być też olej) Sposób przygotowania : Filety z kurczaka  pokroić  w cienkie paseczki, cebulę w piórka. W dużym rondlu rozgrzać masło i obsmażyć kawałki kurczaka. Dorzucić cebulę, pastę curry , wyciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w plasterki papryczki chili,  słodką czerwoną i zieloną paprykę w paski i cukinię w półplasterki . Dusić  na małym ogniu 10 min często

Gosia gotuje
Naleśniki z kurczakiem na ostro 335

wody, sól, smalec (lub inny tłuszcz do smażenia), 1/2 żółtej papryki, 1/2 zielonej papryki, 2 czerwone cebule, ząbek czosnku, łyżeczka kolendry, łyżeczka oregano, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 6 łyżek pikantnego ketchupu, oliwa, awokado, zielona sałata, podwójna pierś z kurczaka, Wykonanie: Jajko musimy roztrzepać z mlekiem oraz wodą i stopniowo dodawać mąkę. Na rozgrzaną patelnię posmarowaną tłuszczem wlewamy(...)cienką warstwę ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i kroimy w drobną kostkę. Kurczaka smażymy na oliwie. Papryki i cebulę myjemy i kroimy w paski, czosnek przepuszczamy przez praskę. Cebulę i paprykę podsmażamy, dodajemy czosnek, kolendrę, ostrą paprykę, oregano, sól, pieprz, ketchup i całość musimy zagotować. Awokado obieramy, kroimy

paapilotkaa
Śląskie kolorowe szaszłyki 158

niedużych pieczarek (jeśli są większe można przekroić na połówki lub ćwiartki) 3 średnie cebule Zalewa do mięsa: 1/3 szklanki oleju 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki dowolnej przyprawy do kurczaka Dodatkowo: Długie szpilki do szaszłyków Grill(...)opałem Na kilka godzin przed planowanym grillowaniem, (co najmniej 4 – 5) marynujemy mięso z kurczaka, by nabrało ładnego aromatu przypraw, czyli filety z kurczaka kroimy w kawałki, a następnie suche składniki zalewy wraz z czosnkiem zalewamy olejem, mieszamy, po czym wylewamy na mięso. Całość dokładanie mieszamy, szczelnie przykrywamy i wkładamy do lodówki. Robienie szaszłyków jest dość czasochłonne, dlatego najlepiej zabrać

Smakowy Raj
Zupa z topinamburem i czosnkiem niedźwiedzim 149

przerabiać! Składniki ok 50 g  liści czosnku niedźwiedziego 400 g topinamburu, obrany, pokrojony w kostkę 1 cebula, obrana i pokrojona w kostkę 4- 5 ząbków czosnku 600 ml wywaru warzywnego lub z kurczaka 20 g masła Świeżo zmielony pieprz i sól morska  do podania grzanki  (opcjonalnie) śmietana - opcjonalnie Przygotowanie Umyć liście czosnku, pokroić w paski. Ząbki czosnku

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania