pysznie...mniam. Zapraszam :) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 50 dag pieczarek pół puszki kukurydzy 8 łyżek ketchupu pikantnego 4 łyżki oleju 1 łyżka przyprawy do kurczaka pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki 2 ząbki czosnku Wykonanie: 1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie nacieramy olejem, przyprawą do kurczaka i papryką, następnie układamy je w naczyniu do zapiekania.Czosnek obieramy i kroimy
Izabelawkuchnikurczaka? Uwierz mi, tym połączeniem się zachwycisz, a z talerzy obiad zniknie szybciej, niż myślisz. Składniki: 2/3 puszki mleczka kokosowego 1 podwójna pierś z kurczaka 1 por ulubione przyprawy, np.: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka olej do marynowania 1 łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: 1. Pierś z kurczaka pokrój w Continue Reading Artykuł Kurczak z porem i mleczkiem kokosowym pochodzi
Głodni Wrażeń - fit przepisynajmłodszych smakoszy dań z grilla Składniki: 1 pierś z kurczaka 3 łyżki miodu 6 łyżki keczupu po pół łyżeczki: papryki słodkiej mielonej, pieprzu, czosnku granulowanego łyżeczka suszonego lubczyku Wykonanie: Piersi z kurczaka kroimy na plastry. Miód łączymy razem z keczupem , dodajemy przyprawy. Gotową marynatą smarujemy mięso, odkładamy najlepiej na całą noc do lodówki. Na drugi dzień grillujemy na rumiano
Z Majeczką w kuchniteraz zażyczył sobie żeby miał coś do pracy na cały tydzień więc kombinujemy. Składniki (dużo porcji) 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 przecier pomidorowy 1 puszka pomidorów 3 duże łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 duże papryczki chili 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 mała puszka groszku 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki bazylii(...)później muszę przerzucać do dużego. W garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, smażymy ją, potem dodajemy posiekane papryczki chilli chwilę przesmażamy i dodajemy drobno posiekany czosnek. Dolewamy czerwonego wina chwilę gotujemy wszystko razem. Kurczaka kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do garnka. Smażymy wszystko aż kurczak będzie prawie gotowy. Dolewamy pomidory z puszki, przecier pomidorowy i dorzucamy koncentrat pomidorowy, wszystkie przyprawy
Piekielna Kuchnia Patiporcje): 250-300 gram piersi kurczaka marynata: 150 ml jogurtu naturalnego, 1 łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli, 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala, po 1 łyżeczce przypraw: cynamonu, kminu rzymskiego, imbiru, ostrej papryki, wędzonej papryki 400 gram pomidorów z puszki krojonych (w sezonie można użyć świeżych) 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki bulionu szczypta(...)chlebek pita lub naan, jogurt naturalny, ryż długoziarnisty lub dziki Pierś kurczaka kroję w dużą kostkę. Składniki marynaty mieszam i umieszczam w niej pokrojonego kurczaka. Odstawiam na minimum 30 minut. Cebulę i czosnek kroję w drobną kostkę i smażę na rozgrzanym oleju. Dodaję pomidory z puszki, pozostałe przyprawy, syrop z agawy, sok z cytryny, sól oraz bulion
Mango Papajarazu, a część ususzyłam i teraz nie mogę nacieszyć się jego cudownym zapachem:) Na wieczór przygotowałam marynatę z dodatkiem rozmarynu i czosnku, umieściłam w niej podzielone ćwiartki i zostawiłam w spokoju na całą noc. Następnego dnia wystarczy przełożyć kurczaka do piekarnika i obiad(...)gotowy. Aromatyczne, miękkie mięso, z nutką rozmarynu, wystarczy zrobić sałatkę i obiad gotowy. Sprawnie, szybko i co najważniejsze smacznie. Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka sok z małej cytryny 50 ml oleju 3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku łyżeczka słodkiej papryki większa szczypta ostrej papryki pół łyżeczki białego pieprzu 3-4 gałązki rozmarynu sól Sposób przygotowania: Ćwiartki umyć, osuszyć, podzielić
na moim stole...niezależnie od ilości zjedzonego curry, cały czas ma się ochotę na więcej. Składniki: pęczek botwinki 2 łodygi selera naciowego 500 g podudzi z kurczaka (bez kości i skóry) 1 papryczka chili 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 cm kawałek korzenia imbiru świeża kolendra sok z 1/2 limonki 3 łyżki oleju do smażenia 400 g mleczka kokosowego 2 szklanki bulionu Przygotowanie(...)Zaczynamy od przygotowania mięsa. Podudzia kroimy w kawałki. Na dużej patelni, a najlepiej w woku rozgrzewamy olej i smażymy kawałki kurczaka na złoty kolor. Usmażone mięso wyjmujemy z patelni i smażymy na niej pokrojoną cebulę, seler naciowy, papryczkę, czosnek, imbir i buraczki. Po 10 minutach dodajemy usmażone mięso i pokrojone liście i łodygi botwinki. Zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Doprawiamy
Smakowity Blog Kulinarnygrubym dnem rozgrzewamy oliwę i smażymy udka z obu stron na złocisty kolor. Wyciągamy, a na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. 2. Do garnka wkładamy kurczaka, dodajemy resztę składników, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem 40 minut, co jakiś czas przewracając kurczaka. 3. Kurczaka wyciągamy na półmisek(...)Zwiększamy ogień i redukujemy sos max 5 minut. Polewamy nim kurczaka i podajemy z kaszą bulgur. Pilaw z kaszy bulgur (dla 4 osób): 1/2 szklanki kaszy bulgur 1/6 szklanki oliwy 1/2 małej cebuli, drobno posiekanej 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1/2 szklanki wody 1/4 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
My Culinary Artproporcji, które podałam ( jednych względem drugich). Gwarantuję, smak jest super. Składniki: 1 kurczak ( u mnie 1,50 kg) 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki przyprawy garam masala 1 łyżeczka drobno startego imbiru 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego szczypta cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1/4 łyżeczki płatków chili sok z połowy cytryny(...)oliwy lub oleju 2 płaskie łyżeczki soli Sposób wykonania: Do dużej miski wlać jogurt, olej i sok z cytryny. Dodać wszystkie przypraw suche, wyciśnięty przez praskę czosnek i drobno starty imbir, wymieszać. Kurczaka przeciąć na części i delikatnie odciągnąć skórę od mięsa. Łyżeczką nakładać marynatę pod skórę na każdy kawałek.Tak zrobionego kurczaka przełożyć do miski, polać resztą marynaty
Gosia gotujekolendra lub w zastępstwie natka pietruszki. Smak i wyrazistość dzisiejszego kurczaka po meksykańsku podkreślą przyprawy: cynamon, kolendra, goździki, papryka chili, pieprz cayenne. Składniki: pierś z kurczaka 1 szt. cebuli 2 ząbki czosnku garść lub dwie kolendry lub natki pietruszki pół puszki 130 g kukurydzy złocistej z czerwoną i zieloną papryką od Bonduelle 125 g czerwonej fasoli gotowanej na parze(...)zeszkliłam cebulę pokrojoną w grube piórka. Dodałam pokrojone ząbki czosnku. Lekko posoliłam. W czasie gdy smażyłam cebulę, na osobnej patelni podprażyłam nasiona kolendry i goździki. Utarłam je następnie w moździerzu i dodałam do cebuli. Wsypałam pozostałe przyprawy. Wymieszałam. Dodałam pokrojone w paseczki piersi kurczaka. Podsmażyłam go z przyprawami. Wsypałam kukurydzę
potrawyregionalnekiedy nie mamy czasu na gotowanie. Makaron smażony z jajkiem po chińsku Składniki: 200-250 g chińskiego makaronu błyskawicznego 1 pierś z kurczaka 1/2 pęczka zielonej cebulki ½ marchewki ½ papryki ½ papryczki chilli 1 cm korzenia imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki ziaren sezamu 3 jajka 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka(...)doprawiamy przyprawą 5-smaków, jasnym sosem sojowym, ostrygowym i pieprzem cytrynowym. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew, papryczkę, imbir, czosnek i paprykę kroimy na bardzo drobną kosteczkę. W woku rozgrzewamy olej roślinny i podsmażamy kurczaka. Następnie wyciągamy go z woka i to samo robimy z warzywami. Przesmażamy je przez około 2-3 minuty, zestawiamy z ognia
Mania GotowaniaPierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami z dodatkiem serka topionego , bazylii, czosnku,owinięta w szynkę prosciutto. Lubię tak robić wtedy piersi są bardziej soczyste i aromatyczne. Jako dodatek świetnie pasują pieczone ziemniaczki, makaron, kasza, ryż i ulubiona surówka. Składniki: 2 piersi z kurczaka (mniejsze) 6-8 suszonych pomidorów w oleju 1 serek topiony z ziołami 25g 5 listków bazylii
Ala piecze i gotujeostro więc nie żałujmy przypraw , ta jest pyszna, gorąca i pożywna. Składniki na 4 porcje: 8 sztuk pszennych tortilli ½ kg fileta z kurczaka 20 dag ugotowanego na sypko ryżu basmati 2 średnie cebule 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka ½ papryki białej 1 mała puszka fasolki czerwonej 1 mała puszka kukurydzy 20 dag sera mozzarella lub gouda ½ łyżeczki ostrej papryki(...)łyżki oliwy 1 łyżeczka oregano ½ łyżeczki suszonego tymianku Szczypta ostrej papryki Sól morska do smaku Natka pietruszki do posypania Przygotowanie dania: Filet z kurczaka pokroić w cienkie paski. Cebulę obrać posiekać w kostkę tak samo czosnek. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oliwy wrzucić mięso, oprószyć oregano , papryką, szczyptą chili i solą , wymieszać, wsypać cebulę z czosnkiem i obsmażyć całość
Wanilia i Kardamonpasztet robi się właśnie z kurczaka:)! Pasztet drobiowy 1 kg kurczaka (u mnie 4 ćwiartki) 40dag wątróbek drobiowych 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Mięso z kurczaka gotujemy w osolonej wodzie, lub wykorzystujemy mięso z rosołu. Ważne aby mięso bardzo łatwo odchodziło od kości. Wątróbkę gotujemy w osolonej wodzie przez
Zapiski Młodej Żonypapryka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 czerwone cebule 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku pół słoiczka majonezu 4 łyżki ketchupu Danie dla wielbicieli zarówno potrawy Gyros jak i dań z drobiu. Doskonale smakuje razem z frytkami. Kurczaka umyć i pokroić w kostkę(...)Posypać przyprawą Gyros i zalać olejem. Wymieszać. Ostawić w chłodne miejsce na minimum 1 godzinę. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka, a czosnek i chilli na drobną kosteczkę. Rozgrzać patelnię i usmażyć na niej kurczaka, następnie dodać warzywa. Smażyć jeszcze przez kilka minut. Całość przełożyć do żaroodpornego naczynia. Z wierzchu całość posypać obficie startym żółtym serem. Zapiekać
Świat Domowej Kuchni