kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:136/624)

Makaron soba z kurczakiem, warzywami i pędami bambusa 199

gotuje się około 3 min., a kurczak z warzywami w woku do 15 minut. Świetna propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków :) SKŁADNIKI 300g makaronu soba 3 ząbki czosnku pęczek dymki 3 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 duża marchew puszka pędów bambusa (225g) 4-5 łyżek oleju sezamowego 5 łyżek sosu sojowego pieprz łyżeczka cukru 4 łyżki białego sezamu PRZYGOTOWANIE(...)czosnek. Podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy mięso. Gdy się usmaży dodajemy pokrojoną w słupki paprykę, marchewkę pociętą w paseczki obieraczką do warzyw i odsączone z zalewy pędy bambusa. Doprawiamy pieprzem, dodajemy cukier i sos sojowy. Smażymy razem na małym ogniu przez około 7 minut, aż warzywa zmiękną.   W tym czasie na suchej patelni prażymy ziarna sezamu. Gotowego kurczaka

Moje Kuchenne Rewelacje
Grillowane udka w pomarańczowej marynacie z dipem paprykowym 113

łyżki soku z cytryny 0,5 szklanki oliwy z oliwek Sok z 1 pomarańczy 2 ząbki czosnku Dip paprykowy: 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Ćwiatki z kurczaka dzielimy na udziec i udko. Mięso nacieramy przyprawą do mięsa. W miseczce przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, sok z cytryny i pomarańczy, sos sojowy(...)przeciśnięty przez praskę czosnek. Zalewamy mięso, zamykamy w szczelnym pojemniku i odstawiamy najlepiej na noc. Następnego dnia wyjmujemy mięso, układamy na rozgrzanym grillu i pieczemy często obracając. Od czasu do czasu możemy smarować kurczaka pozostałą w pojemniku marynatą. Paprykę owijamy w folię aluminiową i układamy na rozgrzanym grillu. Gdy będzie już miękka odwijamy ją z foli, kroimy na mniejsze kawałki

VioletoweKucharzenie
Tortilla czyli domowe i zdrowe twistery a'la KFC 178

piersi z kurczaka                                                                     3 duże pomidory 1 czerwona cebulka sałata - może być lodowa, albo mieszanka sałat majonez szklanka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, czosnek, papryka ostra(...)gładką masę i formujemy kulę. Możemy zrobić ciasto ręcznie lub w malakserze. Przykrywamy folią i odstawiamy na ok. 45 min. W tym czasie przygotowujemy nadzienie.  Kurczaka kroimy w dużą kostkę. Sól, pieprz, czosnek, paprykę ostrą i dużą  ilość papryki słodkiej mieszamy. Oprószamy mięso częścią naszej mieszanki i odrobiną mąki ziemniaczanej. Następnie mieszamy kurczaka z mlekiem i odrobiną oleju

Moje Kuchenne Rewelacje
Curry z Kurczaka z Mleczkiem Kokosowym, Imbirem i Bazylią 181

Prosiliście mnie, abym pokazywała zdjęcia z etapów przygotowania, pamiętałam, mam nadzieję, że czytelnie mi to wyszło? :) Składniki na 3 - 4 porcje: 2 piersi z kurczaka ryż  4-6 łyżek oleju z awokado z czosnkiem ( spokojnie możesz użyć innego roślinnego oleju) 4 łyżeczki  czerwonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 3 ząbki czosnku 2-3 cm świeżego(...)dołożyłam mięso pokrojone w kostkę i na dużym ogniu obsmażyłam z każdej strony, mieszając w taki sposób, aby pasta curry pokryła kawałki kurczaka. Usmażonego kurczaka wyłożyłam na talerz. Do woka wlałam pozostałe dwie łyżki oleju, czosnek i imbir i smażyłam przez chwilę. Smażąc nadam wsypałam kurkumę. Wlałam mleczko kokosowe o gotowałam 5 - 7 minut. Włożyłam usmażone wcześniej mięso i gotowałam

Blondynka Gotuje
KURCZAK PO MAROKAŃSKU (TEST GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT) 134

próżni pozwala zachować naturalny smak i składniki odżywcze przygotowywanych potraw. Więcej na temat testowanego garnka możecie przeczytać pod przepisem 👇 Składniki: 6 podudzi z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych 2 małe cebule 2 ząbki czosnku ok. 20 szt. oliwek zielonych 4-5 plastrów cytryny 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2-3 łyżki oliwy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej(...)wrzątkiem, osuszamy i kroimy w plasterki. W garnku (u mnie: garnek próżniowy Happyvcall Vacuum Pot ) rozgrzewamy oliwę i układamy zamarynowane podudzia z kurczaka. Smażymy po 2 min. z każdej strony, a następnie dodajemy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy około 4-5 min., a następnie dodajemy pomidory w puszce, plasterki cytryny i całość zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: paprykę słodką mieloną

Kuchnia MagdaLeny
KURCZAK PO MAROKAŃSKU (TEST GARNKA PRÓŻNIOWEGO HAPPYCALL VACUUM POT) 134

próżni pozwala zachować naturalny smak i składniki odżywcze przygotowywanych potraw. Więcej na temat testowanego garnka możecie przeczytać pod przepisem 👇 Składniki: 6 podudzi z kurczaka 1 puszka pomidorów krojonych 2 małe cebule 2 ząbki czosnku ok. 20 szt. oliwek zielonych 4-5 plastrów cytryny 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2-3 łyżki oliwy 1 pęczek natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej(...)wrzątkiem, osuszamy i kroimy w plasterki. W garnku (u mnie: garnek próżniowy Happyvcall Vacuum Pot ) rozgrzewamy oliwę i układamy zamarynowane podudzia z kurczaka. Smażymy po 2 min. z każdej strony, a następnie dodajemy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy około 4-5 min., a następnie dodajemy pomidory w puszce, plasterki cytryny i całość zalewamy bulionem. Dodajemy przyprawy: paprykę słodką mieloną

Kuchnia MagdaLeny
Sałatka z brokułem i kurczakiem 233

Brokuł z kurczakiem doskonale współgra na półmisku. Poza tym sos czosnkowy z curry dodaje sałatce wyrazistego smaku.   Polecam SKŁADNIKI: 1 brokuł 1 filet z kurczaka -mały 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurty naturalnego sól, pieprz WYKONANIE: Brokuł płuczemy, oddzielmy różyczki i gotujemy ok. 15 min ( nie rozgotować) Kurczaka płuczemy(...)kroimy w kostkę lub paski. Zalewamy sosem sojowym i odstawiamy na godzinę. Po godzinie mięso obsmażamy na oleju. Brokuł studzimy i łączymy z kawałkami kurczaka. Przygotowujemy sos z jogurtu, carry, majonezu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Odrobinę solimy i pieprzymy. Sosem polewamy sałatkę, mieszamy. Dobra zaraz po zrobieniu. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Rolada francuska z kurczaka i ... 155

żółtego cera ½ małej puszki kukurydzy (odsączonej) 1 średnia   cebula po   pół czerwonej i żółtej papryki 1 jajko 1 ząbek czosnku po 1 łyżeczce bazylii i ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła sklarowanego   Wykonanie: Filety umyłam, osuszyłam i pokroiłam na cienkie płaty. Pieczarki po obraniu pokroiłam w plasterki. Obie(...)patelni roztopiłam 1 łyżkę masła i   na gorący tłuszcz    wkładałam porcjami mięso. Oprószyłam przyprawą do kurczaka. Szybko obsmażyłam z obu stron. Wyjęłam z patelni do miseczki. Roztopiłam pozostałe masło wrzuciłam cebulę. Zeszkliłam ją. Dodałam czosnek i za chwilę wrzuciłam pieczarki. Podsmażyłam. Posoliłam, oprószyłam pieprzem. Dodałam zioła prowansalskie i bazylię. Wymieszałam.   Całość przełożyłam do miseczki.   Ciasto

Kuchnia u Krysi
KURCZAK FASZEROWANY GRZYBAMI LEŚNYMI 207

używam ich w swojej kuchni. Dziś zapraszam na kurczaka faszerowanego właśnie grzybami leśnymi. Polecam.  SKŁADNIKI na 4 osoby: 1 kurczak ok 1.5 kg Sól i pieprz do smaku Farsz 40 dag leśnych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 5 dużych garści świeżego szpinaku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki czosnku granulowanego 2 łyżki masła 2 łyżki suszonej bazylii(...)oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę.  Mieszkam następnie dodaję grzyby. Całość smażę na małym ogniu aż będą ładnie szkliste. Dodaję szpinak, sól i pieprz do smaku oraz czosnek granulowany i suszoną bazylię. Kurczaka myję a następnie wycinam kości. Ja jedynie pozostawiam skrzydełka. Kurczaka nacieram przyprawami.  Kurczaka faszeruje. Zaszywam kurczaka albo spinam wykałaczkami tak by farsz nie wypadł. Kurczaka przekładam

Gotowanie Patki
rozmarynowe udka 126

zapracowany dzień gotowy.  Składniki: - 2 ćwiartki z kurczaka - 4 gałązki rozmarynu Marynata: - 2 łyżki ulubionej musztardy - 5 posiekanych gałązek rozmarynu - łyżka majonezu - 3 posiekane ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku Kurczaka płuczemy. Ostrym nożem rozdzielamy każde udko w chrząstce na dwie części. Nacinamy skórkę w kratkę (jak w grze kółko i krzyżyk). Składniki marynaty mieszamy ze sobą i dokładnie

Cook&Love
SAŁATKA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM 4172

Po kilku latach uległam namowom mojej córki i postanowiłam zacząć brać czynny udział w prowadzeniu jej bloga. Niniejszym witam Was serdecznie i zapraszam do wypróbowywania moich

Przepisy Aleksandry
Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim 107

Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim może być nie tylko jako przekąska, również świetnie pasuje do niedzielnego obiadu. Składniki ciasto francuskie 2 piersi z kurczaka 6 plasterków sera żółtego pół opakowania szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka masła 1 jajko Sposób przygotowania Piersi z kurczaka oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem. Przygotować szpinak(...)zamrożony wrzuć na patelnie, podgrzewać do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Na boku każdego z nich położyć kawałek piersi z kurczaka, szpinak i plasterek sera żółtego. Przykryć ciastem, docisnąć widelcem boki (ma powstać taka poduszeczka). Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Piec

Pink Envelope
Kurczak ze szpinakiem w cieście francuskim 324

mamy, dostałam porządną torbę prowiantu, w tym jeszcze załapałam się na taki zestaw w cieście francuskim :)  Składniki ciasto francuskie 2 piersi z kurczaka 6 plasterków sera żółtego pół opakowania szpinaku mrożonego 2 ząbki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczka masła 1 jajko Sposób przygotowania Piersi z kurczaka oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem. Przygotować szpinak - zamrożony wrzuć(...)patelnie, podgrzewać do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Na boku każdego z nich położyć kawałek piersi z kurczaka, szpinak i plasterek sera żółtego. Przykryć ciastem, docisnąć widelcem boki (ma powstać taka poduszeczka). Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Piec

pink envelope
Kaszotto z kurczakiem – pyszny obiad w około 30 minut 175

przygotowaniu obiad. Polecam wypróbować przepis, bo danie jest naprawdę bardzo smaczne. Do przygotowania dania będziemy potrzebowali: około 600 g piersi z kurczaka 300 g kaszy jęczmiennej pęczak 3 papryki czerwone cebula (około 150 g) 2-3 ząbki czosnku 2 łyżeczki curry do smaku sól, pieprz opcjonalnie natka pietruszki około ½ szklanki wody olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku(...)papryki. Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę kroję w cienkie kilkucentymetrowe paseczki. Cebulę kroję w drobną kostkę i daję do osobnej miseczki. Czosnek drobniutko kroję, można dodać do papryki. Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroję w cienkie paseczki. Na rozgrzanym oleju na patelni smażę mięso do miękkości, po około 2 minutach smażenia doprawiam solą i pieprzem

Uwaga Babcia Gotuje
KURCZAK BEZ KOŚCI, NADZIEWANY MIĘSEM + FILMIK 202

ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki 3 łyżki oleju  1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu  1 łyżeczka papryki słodkiej  1 łyżka majeranku                                                             PRZYGOTOWANIE :  Kurczaka trybujemy(...)przyprawą do kurczaka. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, podpiekamy na leju aż płyny odparują.  Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, wszystkie przyprawy, przeciśnięty czosnek, bułkę tartą i pieczarki. Dokładnie mieszamy. Na wytrybowanego kurczaka rozkładamy całe mięso mielone, upychamy je również w udka.  Mięso w miejscu przecięcia ( na grzbiecie) spinamy wykałaczkami, następnie całego kurczaka owijamy dratwą, aby nadać

Kulinarne Fantazje Marioli