TUTAJ A Wy lubicie domowe fast foo dy? :) Skła dniki: 300ml śmietany 18% 5-6 dużych ząbków czosnku sól, pieprz szczypta cukru 4 wrapy pomi dor 1/2 papryki garść rukoli cebula 1/3 ogórka 2 ogórki kiszone pierś z kurczaka 3 łyzki oliwy sól/pieprz przyprawa gyros bazylia i sło dka papryka do smaku ketchup Przygotowanie: Śmietanę przelewamy(...)miseczki (czasem mieszam śmietanę z jogurtem naturalnym w stosunku 2:1). Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Dodaje do śmietany. Dodaję szczyptę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Mieszam. Pierś z kurczaka dzielimy na 4 części jak na kotlety. W miseczce łączę bazylię, paprykę, sól, pieprz, przyprawę gyros oraz oliwę. Obtaczam w panierce kurczaka i grilluje
ChilliJemymięsa. Z udkami tak nie jest. Doskonale przechodzą smakiem przypraw zachowując jednocześnie swój mięsny smak. Naprawdę wspaniałe - polecam! Kurczak tikka masala 4 filetowane udka z kurczaka 150 g gęstego jogurtu (użyłam greckiego) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiu 3 gałązki mięty 1/2 pęczka kolendry 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 1 płaska łyżeczka przyprawy garam masala 1 płaska łyżeczka(...)skórki 2 łyżki mielonych migdałów - nie mieliłam tylko użyłam w płatkach i smakowały wspaniale! sól można dodać 4 łyżki mleka kokosowego Do dzieła!!! Kurczaka kroimy w kostkę i mieszamy z marynata przyrządzoną z jogurtu, imbiru, czosnku (przeciśniętego przez praskę), garam masali, mięty, kolendry i kuminu. Odstawiamy na kilka godzin lub nawet całą noc. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurczaka wraz
sierotka maRysia w kuchniskomplikowanych przepisów. Jest naprawdę pyszny, a przy tym tak banalny do zrobienia. A co najważniejsze - nie wymaga dużo zaangażowania. ;-) 2 duże filety z kurczaka 1 mały kubek jogurtu naturalnego 1-2 łyżki miodu 3 duże ząbki czosnku 2-3 lyżki musztardy (średnio ostrej) sól pieprz papryka ostra papryka słodka 2 łyżki oleju olej 1. Filety z kurczaka myjemy i kroimy(...)kostkę. Wrzucamy je do miski a następnie dodajemy wszystkie składniki (czosnek należy przecisnąć przez praskę). Wszystko razem mieszamy i odstawiamy do lodówki na 1-2 h. 2. Kurczaka wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy 10-15 minut
Szefowa kuchniniejedno spotkanie grillowe w gronie rodziny i przyjaciół. Czosnkowe kąski kurczaka otulone szynką szwarcwaldzką SKŁADNIKI: 1 pierś z kurczaka - około 300 g około 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej marynata: 50 ml oleju sól i pieprz 1 duży ząbek czosnku PRZYGOTOWANIE(...)Filet myjemy, osuszamy, a następnie kroimy w poprzek na około 2 cm plastry (wyszło mi 8 szt). Do miseczki wlewamy olej, dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty czosnek - mieszamy. Do powstałej marynaty wkładamy kąski kurczaka i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Następnie na plastrze szynki szwarcwaldzkiej układamy kąsek kurczaka i otulamy go dokładnie szynką - spinamy wykałaczkami. Grillujemy na rozgrzanym
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJedno z najprostszych dań w postaci zapiekanki, z 4 głównymi składnikami i kilkoma 'podkręcaczami' smaku- makaron zapiekany z kurczakiem, mozzarellą i pomidorami, podlany bulionem oraz doprawiony świeżą bazylią i czosnkiem. Aromatyczne danie, z ciągnącym i bardzo kremowym (za sprawą mozzarelli) środkiem oraz warstwą kolorowych pomidorów, dzięki którym danie jest nie tylko ładnie prezentujące się, ale delikatnie słodkie i bardzo, bardzo(...)zrobić na obiad?! :))) 4 porcje: * bulion warzywny- około 1 litra (rosół lub woda z suszonymi przyprawami) * pomidory- 250 g * makaron- 250 g * pierś z kurczaka- 1 duża * mozzarella- 170 g (+ 30 g do posypania wierzchu) * czosnek- 1 ząbek * świeża bazylia- 4-5 gałązek * sos sojowy- 2 łyżki * pieprz, słodka papryka- do smaku * olej ryżowy- do smażenia i wysmarowania naczynia Pierś
Kraina Miodem Płynącakorzenia selera 1 korzeń pietruszki ¼ szklanki rosołu Dodatkowo: 1 cebula 2 ząbki czosnku Pieprz 3 łyżki konfitury żurawinowej Mięso oddzielamy od kości. Do blendera przekładamy kurczaka, warzywa z rosołu, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, czosnek oraz rosół. Doprawiamy pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę. Pasztet przekładamy do małej keksówki. Na górze rozkładamy konfiturę żurawinową. Pieczemy przez 50 minut
VioletoweKucharzeniemoje dziecko za wszystkim co pomidorowe przepada, to był bardzo zadowolony :)) Wyszło smacznie tak właśnie ;))) Miłego dnia :)) Składniki: 5-6 pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku świeża bazylia 2 filety z kurczaka oliwki zielone sól różowa masło klarowne do podsmażenia ryż Pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki i pokroiłam. Do rondelka dałam troszkę masła, wrzuciłam pokrojoną cebulę i podsmażyłam(...)się zeszkliła, dodałam pokrojone pomidory i czosnek przepuszczony przez praskę. Wszystko się dusiło jakieś 10 minut. W międzyczasie gotowałam ryż. Następnie dodałam sól, pocięte listki świeżej bazylii i zostawiłam na ogniu na kolejne kilka minut. Kurczaka pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na patelni. Do pomidorów dodałam pokrojone oliwki, następnie usmażonego kurczaka. Poddusiłam jeszcze z 5 minut, doprawiłam i gotowe
kruche babeczkidipem czosnkowym, posmakują zarówno dorosłym jak i dzieciom, przepis prosty i warty wypróbowania a składniki znajdą się w każdym domu. Polecam. Składniki: 65 dag fileta z kurczaka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 150 ml śmietanki 30% 1 łyżka majonezu ½ łyżeczki czosnku granulowanego do smaku Przyprawa do mięsa do smaku Sól do smaku Bułka tarta do panierowania Płatki kukurydziane(...)panierowania Jak wykonać ? Filet z kurczaka umyć pokroić na małe kawałki 5/5 cm, przełożyć do miski, oprószyć przyprawami, dodać posiekaną w drobną kostkę cebulę, oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z majonezem połączonym ze śmietanką, tak aby marynata rozprowadziła się równomiernie na mięsie. Włożyć na 2 godziny do lodówki, po tym czasie kąski panierować w rozdrobnionych płatkach kukurydzianych wymieszanych
Wanilia i Kardamonporcja Składniki: 200 g fileta z kurczaka 50 g ryżu 100 g papryki (czerwonej i zielonej) 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka worek (papirus) do pieczenia Sos: 100 g jogurtu 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki ziół prowansalskich Przygotowanie: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie. Kurczaka posypać przyprawą i usmażyć w całości w papirusie. Paprykę
KuchniaWeDwoje.plPiersi kurczaka kroimy w poprzek włókien w centymetrowe plastry, a te kroimy jeszcze na pół lub trzy części. Szykujemy marynatę z jogurtu, startego imbiru, przeciśniętego czosnku, soku z cytryny, soli i garam masali. Kurczaka dokładnie obtaczamy w marynacie i odkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny , najlepiej – na całą noc. Na patelni z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki klarowanego(...)skropione sokiem z limonki i z kleksem kokosowej śmietanki lub gęstego jogurtu. MIĘSO I MARYNATA 500-600g mięsa z piersi kurczaka 6 -7 łyżek naturalnego gęstego kwaśnego jogurtu 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mieszanki przypraw garam masala ½ łyżeczki soli 2 łyżki masła klarowanego do smażenia SKŁADNIKI SOSU
Karo in the Kitchentalerzu i polubią je w szczególności dzieci, ponieważ przywołują na myśl popularne nuggetsy. Kotlety z Kurczaka (Medaliony) - Składniki: 2 filety z kurczaka mała cebula jajko nieduża bułka namoczona w mleku 2 ząbki czosnku ok. pół łyżeczki vegety 2 łyżki bułki tartej przyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, kolendra, majeranek, chili, gorczyca (ewentualnie można użyć gotowej mieszanki do kurczaka(...)sól pieprz ponadto: bułka tarta do obtaczania olej do smażenia Kotlety z Kurczaka (Medaliony) - Sposób przygotowania: Bułkę namoczoną w mleku dokładnie odsączyć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystko to połączyć z mięsem, wbić jajko, dodać wszystkie przyprawy i bułkę tartą. Wyrobić. Zaleca się odstawić na ok. godzinę w chłodne miejsce. Z mięsnej masy formować wilgotnymi rękami niewielkie
Słodka Stronaniemal z maniakalnym uporem staram się go wyróżnić od poprzedników, taka próba indywidualizacji kawałka mięsa... Kotlet w ziołowym aromacie Składniki: 1 filet z kurczaka 1 jajko bułka tarta 20 dkg pieczarki 2 ząbki czosnku 2 papryki konserowe 5 dkg żółtego sera oliwa z oliwek 1 szklanka maślanki 3 gałązki ulubionych, świeżych ziół sól, pieprz do smaku Filet z kurczaka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamieszanki przypraw) to jednak receptura Pascala jest dla mnie pierwowzorem i jest po prostu najlepsza :) Marynata z dużej ilości świeżych ziół, a do tego czosnku, oleju, wina i octu jest niepowtarzalna, nadaje kurczakowi wyjątkowego smaku. Parujące w trakcie pieczenia piwo nawilża mięso i sprawia, że jest ono bardzo soczyste i miękkie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego sposobu przygotowania drobiu(...)białego wytrawnego wina 60 ml octu winnego (z białego wina) 1-2 łyżeczki soli Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie zioła, czosnek, olej, wino, ocet i sól miksujemy w blenderze na płynną masę o jednolitej konsystencji. Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem nacinamy skórę na szyjce, a następnie szyjkę wycinamy (skórkę zostawiamy). Kurczaka wkładamy do miski
MyCookBook.plmieszanki przypraw) to jednak receptura Pascala jest dla mnie pierwowzorem i jest po prostu najlepsza :) Marynata z dużej ilości świeżych ziół, a do tego czosnku, oleju, wina i octu jest niepowtarzalna, nadaje kurczakowi wyjątkowego smaku. Parujące w trakcie pieczenia piwo nawilża mięso i sprawia, że jest ono bardzo soczyste i miękkie. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego sposobu przygotowania drobiu(...)białego wytrawnego wina 60 ml octu winnego (z białego wina) 1-2 łyżeczki soli Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania marynaty. Wszystkie zioła, czosnek, olej, wino, ocet i sól miksujemy w blenderze na płynną masę o jednolitej konsystencji. Kurczaka dokładnie myjemy, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem nacinamy skórę na szyjce, a następnie szyjkę wycinamy (skórkę zostawiamy). Kurczaka wkładamy do miski
MyCookBook.plKolejny testowany przepis ,tym razem z miesięcznika "Moje Gotowanie". Wyszło pysznie ,więc polecamy. Składniki 2 filety z kurczaka łyżeczka przyprawy "Pięć smaków" lub innej do potraw chińskich łyżeczka słodkiej papryki 5 łyżek jasnego sosu sojowego 1 brokuł 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 papryka czerwona 150 g boczniaków 250 g makaronu mie 2 cm świeżego imbiru 2 łyżki oleju sezamowego(...)Czosnek ,imbir i szalotki drobno siekamy. Paprykę oraz boczniaki kroimy na cienkie paski. Makaron gotujemy według przepisu znajdującego się na opakowaniu ,odcedzamy. Na rozgrzany olej wrzucamy czosnek i szalotki ,lekko podsmażamy dodajemy kurczaka i smażymy 3 min ,cały czas mieszając. Następnie dodajemy imbir i grzyby ,smażymy 1 min ,wrzucamy paprykę i brokuły ,smażymy jeszcze 2-3 min. Dodajemy resztę sosu
R'n'G Kitchen