dobrze je doprawić. Sama robiłam dwa podejścia, gdyż pierwsza partia usmażonych kotletów była mało przyprawiona i mdła 😉 Nie żałujcie przypraw oraz czosnku! Kotlety te to też fajny pomysł na wykorzystanie i urozmaicenie zwykłych filetów z kurczaka. Bo nawet najlepszy kotlet z kurczaka, jedzony zbyt często w końcu się znudzi 😉 Poza tym, dodatek botwiny wzbogaca danie, gdyż zawiera ona cenne składniki(...)się smażyć. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym. P.S. Z przepisu wychodzi duża rodzinna porcja 👪 Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek botwiny 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz olej
Kuchnia MagdaLenyoliwek. Bagietki: 390 g mąki pszennej typ 500 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 7 g drożdży instant 200 ml gorącej wody 2 ząbki czosnku Masło Oliwa z oliwek Sałatka: 500 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka Cząber 1/3 szklanki słodkiego wina 10 pomidorków koktajlowych 1 ogórek szklarniowy 1 czerwona cebula ½ pęczka szczypiorku(...)czasie pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 15-20 minut. Po wystudzeniu kroimy na plastry. Każdy smarujemy masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgrzewamy na patelni z oliwą z oliwek. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, ostrą czerwoną papryką oraz cząbrem. Smażymy na patelni do miękkości. Pod koniec wlewamy wino i dusimy
VioletoweKucharzenieIlość porcji : 2 Składniki: 300 – 350 g piersi z kurczaka (duża pojedyncza) 60 g papryki czerwonej 1 mała cebulka czerwona 30 g ser mozzarella ¼ łyżeczki suszonego oregano ¼ łyżeczki ziół prowansalskich Marynata: 70 g papryki 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny ½ łyżeczkę papryki w proszku ¼ łyżeczki pieprzu ½ łyżeczki soli ¼ łyżeczki suszonego oregano ¼ łyżeczki ziół(...)kieszonkę na farsz . Delikatnie rozbić. Przygotowanie marynaty; 70 g papryki zetrzeć na tarce, pozostawiając jedynie skórkę. Zgnieść czosnek. Dodać sok z cytryny, oliwę, paprykę w proszku, pieprz, sól i połowę ziół. Wszystkie składniki wymieszać. Kurczaka dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na minimum 1 godzinę do lodówki. Przygotowanie farszu; pokroić
KuchniaWeDwoje.plproporcjonalnie wg domowników, ja robię na dwie osoby. Składniki: 4 ziemniaki 2 filety miruny ( inną ryba lub zamiennie z filetem z kurczaka) 2 marchewki sok z połówki cytryny ząbek czosnku łyżka masła garść świeżego szpinaku sól, pieprz cytrynowy , pieprz czarny kropla oleju łyżka śmietany Sposób przyrządzenia: Ziemniaki dokładni(...)skóry zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać olej i sok z cytryny; Szpinak blanszować na maśle z ząbkiem czosnku, przyprawić do smaku i dodać łyżkę śmietany; Ugotowane i przestudzone ziemniaki pokroić na grube plastry, rybę lub kurczaka nakryć szpinakową pierzynkę podawać na gorąco z surówką z marchewki
pieprzny smaczekkurczaka, 2 kromki chleba, 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 pomidory, 1 ogórek, ½ papryki czerwonej, sałata lodowa, ½ szkl. jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka przyprawa do kurczaka WYKONANIE Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawą do kurczaka, obsmażamy na złoto na 2 łyżkach oliwy. Sałatę rwiemy na kawałki, ogórka obieramy. Warzywa kroimy w kostkę(...)majonezu, jogurtu i przeciśniętych przez praskę czosnku robimy sos czosnkowy, doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Chleb kroimy w kostkę, oliwę mieszamy z solą i pieprzem oraz papryką, polewamy nim pokrojony chleb. Przekładamy do piekarnika, pieczemy 15 min.w 180 stopniach aż się zarumienią. Warzywa mieszamy ze sobą, układamy kurczakiem, polewamy sosem
słodki bratekjajko 3 szklanki mąki sól , cukier do smaku ewentualnie schłodzona, kwaśna śmietana farsz: 2 piersi z kurczaka , pojedyncze 1/2 opakowania mrożonego szpinaku 1 cebula 1/2 kostki fety 2 łyżki masła 3 szklanki mleka 1 łyżka mąki 1/2 płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej 2 ząbki czosnku 1/2 małej cukinii ( wielkości ogórka szklarniowego ) sól , pieprz do smaku 2 jajka Składniki na ciasto , łączymy(...)wyrobieniu . Zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy na dwie godziny w lodówce . W międzyczasie bierzemy się za farsz . Piersi z kurczaka kroimy w kostkę , podsmażamy na złoty kolor z odrobiną soli , pieprzu i wyciśniętym , praską ,ząbkiem czosnku . Odstawiamy do przestygnięcia . Następnie siekamy cebulkę , podsmażamy na patelni , dodajemy szpinak , zmiażdżony praską czosnek , sól , pieprz i smażymy -dusimy około 10 minut . Odstawimy
Ogrodnik w podróżydużego wysiłku, dzięki czemu więcej czasu można spędzić na odpoczynku w ten upalny dzień. Polecam. Składniki: Makaron tagliatelle ( opakowanie ) Opakowanie mrożonego szpinaku 1 pojedyncza pierś z kurczaka ( spora ) 8 pieczarek 4 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietany 18% Vegeta Sól Pieprz Masło klarowane Tarty ser Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Pierś z kurczaka kroimy(...)plasterki. Na patelnię wykładamy 2 łyżki masła klarowanego ( można użyć oleju )i podsmażamy paseczki piersi z kurczaka. Po chwili dodajemy pieczarki i również przesmażamy. Następnie na tej samej patelni umieszczamy szpinak, rozmrażamy i chwilę razem dusimy. Po chwili dodajemy śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i chwilę razem gotujemy. Do tak przygotowanego szpinaku dodajemy
Smaki Ewyszybki pomysł na obiad. Uwielbiam kulinarne nowości i połączenia, które dodatkowo są zdrowe i pyszne. Składniki: 100g makaronu spaghetti Lubella 1 oscypek 1 pierś kurczaka 2 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka rozmarynu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego Świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka miodu (u mnie lawendowy) Olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Kurczaka kroimy w grubą
Czarnawisienkałyżki bułki tartej kurki świeże lub w słoiku (dałam 0,5 l ) sól,pieprz,wegeta mała śmietana mąka masło do smażenia 2 ząbki czosnku liść laurowy ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Z kurczaka wyciągnęłam kości, pokroiłam na mniejsze kawałki i zmieliłam w maszynce. Do mięska dodałam przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszałam. Uformowałam małe kulki
Darcia w kuchniobiad kurczak a'la królik duszony w śmietanie z tymiankiem i rozmarynem. Mięso wychodzi bardzo smaczne, aromatyczne i delikatne. Składniki: 5 ćwiartek z kurczaka Spora garść tymianku oraz rozmarynu Sól, pieprz do smaku Czosnek świeży lub granulowany Mąka 2 duże cebule Śmietanka 30-36% Olej do smażenia Przygotowanie: Z ćwiartek z kurczaka zdjąć skórę ( nie będzie już nam potrzebna), mięso
W garach u GosiKrucha i szybka w przygotowaniu pieczeń z siekanymi kawałkami filetu z piersi kurczaka, pieczarkami i żółtym serem. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula 6 pieczarek 3 ząbki czosnku 4 łyżki startego(...)żółtego sera 2 łyżki świeżej natki pietruszki 3 jajka Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Doprawiamy przyprawą do mięsa. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz żółty ser i natkę pietruszki. Na końcu wbijamy jajka i doprawiamy sola i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 26x12
VioletoweKucharzeniesuszonymi pomidorami zrobionym na parze i zupą krem z kukurydzy i kurczaka. Kurczak faszerowany suszonymi pomidorami na parze Składniki: 1 pierś z kurczaka (ok. 280 g) 5 sztuk pomidorów suszonych (ok. 100 g) Solidna szczypta czosnku granulowanego 1 brokuł 1 l wody Sól i pieprz do smaku Pierś kurczaka przemywamy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem na grubość(...)Bitki nacieramy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. W rzędzie układamy suszone pomidory i zwijamy jak roladę. Spinamy wykałaczkami, aby rolada się nie rozwaliła. Brokuły myjemy i dzielimy na kawałki. Do misy multicookera wlewamy wodę, wkładamy koszyczek do gotowania na parze i układamy w nim kurczaka i brokuły. Zamykamy pokrywę. Wybieramy program STEAM/COOK – CHICKEN, a czas przygotowania 20 minut. Wciskamy przycisk
Marder&Marder Manufactureryżu. Moja ulubiona to kasza gryczana, jęczmienna i kuskus. Kurczak w sosie z kaszą jęczmienną / 1 porcja Składniki: 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 porcja z kurczaka ( filet, podudzie, udko, ćwiartka) 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka mąki pszennej około 1/3 szklanki wody 2 łyżki posiekanej natki z pietruszki sól(...)Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Z porcji kurczaka usuwamy skórę. Dokładnie myjemy i osuszamy. Na oleju rzepakowym, w brytfance, obsmażamy kurczaka, oprószonego słodką papryką, z każdej strony. Dodajemy obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Zalewamy wodą. Dusimy na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby, podlewamy ponownie wodą. Mąkę rozprowadzamy starannie w zimnej wodzie, wlewamy
Moja smaczna kuchniażelatyny; 1 czubata łyżka posiekanego koperku; 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki; 1 łyżka majeranku; Olej do wysmarowania folii aluminiowej; Folia aluminiowa. Sposób przygotowania: Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Udka z kurczaka umyć, osuszyć, pozdejmować z nich skóry, usunąć kości i pokroić w małe kawałki (o wymiarach około 1,5 x 1,5 cm). Do miski włożyć mięso(...)mielone. Dodać pokrojone mięso z udek kurczaka, wszystkie przyprawy (tj. sól, pieprz, cukier puder, majeranek), zioła (przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, koperek i natkę pietruszki) oraz żelatynę. Dobrze wymieszać i wyrobić masę mięsną, aby składniki dobrze się połączyły, a mięso nieco rozkleiło. Folię aluminiową rozłożyć na blacie błyszczącą stroną do góry i posmarować olejem. Na folię przełożyć mięso i wstępnie
Gospodyni Miejska