kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:144/624)

Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym 337

Makaron z kurczakiem i kurkami w sosie śmietanowym Składniki: 2 małe pojedyncze piersi z kurczaka lub 1 duża 250-300 g makaronu tagiatelle 150-200 g kurek 60 g startego parmezanu ½ papryczki chili 1 mała czerwona cebula około 7-8 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku 2 garści rukoli 250 ml śmietany 18% 2 jajka sól, pieprz bazylia, oregano, papryka słodka(...)Pozostałe zanieczyszczenia możecie jeszcze doczyścić pukając kurki zimną wodą. Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, przyprawiamy bazylią, oregano, papryką słodką, tymiankiem i   majerankiem. Na patelni podsmażamy kurczaka. Odkładamy na bok.     Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy w kosteczkę. Rozpuszczamy małą łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki

Mania Gotowania
SAŁATKA GYROS 133

średni ogórek świeży 4 korniszony 1/2 czerwonej papryki 1 puszka kukurydzy 1/2 kapusty pekińskiej keczup 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu 1 łyżka oleju 1 ząbek czosnku A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Posypać je przyprawą do gyrosa, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz olej i wymieszać. Mięso usmażyć i odstawić do przestudzenia

Kuchnia w opałach
Kurczak słodko-kwaśny 222

mogę pozbierać się po zmianie czasu, stąd też późna godzina dzisiejszej publikacji. Kończy się miesiąc, żegnamy się więc z kuchnią chińską. Dziś trochę europejski kurczak słodko-kwaśny. Europejski, bo bazowałam na przepisie Nigelli Lawson. Pierwszy raz użyłam kasztanów wodnych. Są opcjonalne w tym przepisie. Nie zmieniają w żaden sposób smaku potrawy, ponieważ są bardzo neutralne, prawie bez smaku. Spodziewałam się(...)puszki ananasa 3 łyżki jasnego sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu śliwkowego 3 łyżki ketchupu Sposób przygotowania Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę. Paprykę kroimy w większe kawałki. Kurczaka kroimy w paski na jeden kęs. Wszystkie składniki sosu mieszamy. Rozgrzewamy olej w głębokiej patelni. Wrzucamy cebulę i czosnek, i smażymy 5 minut. Dodajemy paprykę smażymy kolejne

W kuchni wieczorem
Kurczak w cieście francuskim na dwie nuty z surówką z marchwi i brzoskwini. 159

kozim serem i szpinakiem, drugi z pieczarkami. Co jest potrzebne: -ciasto francuskie własnej roboty; przepis będzie w osobnym poście. Można użyć ciasta kupnego -filety z kurczaka -tymianek świeży -masło klarowane -oliwa -czosnek zgnieciony nożem, później posiekany -sól, pieprz -żółtko -pieczarki pokrojone w grube plastry -pór część biała -cebula -ocet z wina musującego Pieczarki. Do rondelka wrzucamy łyżeczkę masła klarowanego, szklimy(...)masła, przykrywamy i dusimy 40 minut. Po tym czasie dodajemy kilka kropel sosu sojowego i na dużym ogniu, mieszając redukujemy płyn. Odstawiamy. Kurczak. Na patelni klarowane masło solimy i rozgrzewamy. Filet marynowany w oliwie, świeżym tymianku i czosnku smażymy aż skórka się zezłoci. Odstawiamy. Ciasto francuskie wycinamy na kształt filetów. Mięso przekrawamy w połowie i nadziewamy pieczarkami lub serem kozim

BaRepas
Prosty makaron z kurczakiem, pieczarkami i szpinakiem 136

smaczny obiad w zaledwie 15-20 minut. Składniki Ilość porcji: 2 Makaron – 150 g Pierś z kurczaka – 200 g Brązowe pieczarki – 150 g Szpinak – 150 g Cebula – 50 g Śmietana 30 % – 100 ml Czosnek – 2 ząbki Oliwa(...)oliwek Sól i pieprz do smaku Przygotowanie Ugotuj makaron al dente według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu krótko zahartuj go zimną wodą. Umytą pierś z kurczaka pokrój na niewielką kostkę, dopraw świeżym czosnkiem, solą i pieprzem. Pieczarki pokrój na plasterki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oliwy z oliwek i usmaż na niej mięso. Następnie dodaj

ale Pysznie
Szaszłyki z kurczaka w marynacie limonkowej z curry. 148

kurczaka 1 duża czerwona papryka 1 duża czerwona cebula sok z 1 limonki 1 łyżka oliwy 2 łyżki miodu 2 łyżeczki curry 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku 3/4 łyżeczki soli papryka w proszku Wykonanie: Kurczaka pokroić w około 2.5 cm kostkę.  W dużej misce przygotować marynatę z soku z limonki, oliwy, miodu, curry, czosnku i soli. Wymieszać dokładnie z kawałkami

zadanie-gotowanie
Kurczak cajun z szparagami 297

dodatkiem szparagów- to uczta dla naszych kubków smakowych :) I najważniejsze- obiad gotowy w 30 min ! Czy warto? Uwielbiam te połaczenie smaków- bazylia, czosnek, śmietana i cajun. Przepysznie i warto spróbować . Polecam . Zaczynamy: Składniki: 5 piersi z kurczaka- pokrojone w kostke 2 łyżeczki przyprawy Cajun 2 zielone papryki 1 czerwona paprika pęczek szparagów 200 gr pieczarek 2 ząbki czosnku(...)szczypior Wykonanie: Mieszamy przyprawę Cajun z kurczakiem. Odstawiamy. Kroimy papryke, pieczarki i szparagi. W garnku rozpuszczamy masło. Wrzucamy piersi z kurczaka. Po dwoch minutach -pieczarki- smażymy ok 10 min- lub do odparowania wody z pieczarek. Dodajemy przeciśniety przez praskę czosnek. Wlewamy śmietane, dodajemy szparagi szczypior I papryke, wsypujemy przyprawy. Trzymamy na ogniu od zagotowania ok 2 min . Gotowe. W międzyczasie

Smaki Edyty
Gulasz drobiowy 356

Jednego dnia podać z ryżem, drugiego z kaszą, makaronem czy ziemniakami, prawda że fajnie? ;) Składniki na ok. 4-6 porcji: ok. 700 g piersi z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku ok. 400 g pieczarek 2 czerwone papryki 1 żółta papryka 2 puszki krojonych pomidorów (w sezonie można użyć świeżych, sparzonych i obranych) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki(...)chilli ew. mąka do zagęszczenia sosu posiekana natka pietruszki   Piersi z kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać olej wrzucić mięso. Oprószyć solą i pieprzem, smażyć, aż zrobi się białe, a płyn odparuje. Dorzucić pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć do delikatnego zrumienienia mięsa i cebuli.    Następnie wrzucić pokrojone

Simply Food
Kurczak duszony w papryce 444

wytwarza się podczas pieczenia, a właściwie duszenia, jest bardzo esencjonalny. Nie ma potrzeby zagęszczać go czy doprawiać śmietaną, smakuje taki, jaki jest :) Składniki: kurczak , 2 duże cebule , 8 sporych ząbków czosnku , 2 czerwone papryki , 2 łyżki masła , sól , pieprz , mielona słodka papryka , majeranek . Kurczaka pokroić na dowolne kawałki. Opłukać pod zimną wodą, a następnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Podudzia z ryżem i papryką czerwoną. 202

tego bardzo sycący. Polecam i zapraszam!   PODUDZIA Z RYŻEM I CZERWONĄ PAPRYKĄ.           Składniki na 4 porcje: 4 udka kurczaka 2 łyżki oleju 4 małe szalotki 2 ząbki czosnku 300 g ryżu 2 czerwone papryki 600 ml gorącego bulionu słodka papryka ostra papryka pieprz czarny sól zioła prowansalskie           Sposób przyrządzania(...)Cebulę szalotkę obrać i pokroić w kosteczkę. Czerwoną paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski. Podudzia z kurczaka obsmażyć na oleju i odłożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu smażyć 2 minuty pokrojoną cebulę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wsypać ryż i pokrojoną czerwoną paprykę, całość zalać gorącym bulionem, tak aby ryż był całkowicie zakryty. Na wierzchu

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Kurczak hajderabacki 236

Danie z kuchni hinduskiej Składniki: 1 kurczak 2 płaskie łyżeczki kurkumy 2 cebule 400 g jogurtu naturalnego 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 3 goździki 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka opłukać, usunąć z niego skórę i podzielić na mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzać masło klarowane,dodać(...)plasterki cebulę i zarumienić ją, a następnie dodać  kardamon, cynamon, goździki, wymieszać i chwilę smażyć. Włożyć kurczaka w kawałkach (ja podzieliłam kurczaka na cztery części), wlać puszkę pomidorów, jogurt wymieszany z kurkumą i rozgnieciony czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Nie mieszać tylko dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Dusić aż kurczak będzie miękki. Na koniec posypać natką pietruszki. Podawać

O kuchni z uczuciem
Pasztet z czerwonej soczewicy z kurczakiem 219

smakiem soczewicy bo jest on godny uwagi. Pasztet z soczewicy z kurczakiem SKŁADNIKI : 2,5 szklanki suchej czerwonej soczewicy  500 g piersi z kurczaka 3-4 średnie marchewki 1 duża cebula czerwona 2 ząbki czosnku 2 jajka sól i pieprz do smaku olej rzepakowy papryka słodka i ostra mielona do smaku 1 łyżka majeranku suszona żurawina PRZYGOTOWANIE : Piersi(...)marchewkę obieramy, marchew ścieramy na małych oczkach, czosnek przeciskamy przez praskę, a cebule siekamy w kosteczkę.  Na patelni podsmażamy cebulę z czosnkiem, dodajemy marchewkę i podduszamy całość przez około 10 minut.   Ugotowaną pierś z kurczaka rozdrabniamy i blendujemy (można zmielić lub użyć malaksera), dodajemy soczewicę i mieszamy.   Następnie dodajemy marchewkę z cebulą – mieszamy.   Wbijamy jajka

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Efekciarska , paella z kurczakiem 151

kolorowa , gorąca , jak Hiszpania Reszta , to już kwestia smaku , lub tradycji domostwa Składniki na patelnię do paelli 24 cm średnicy ( 5 porcji ) : kurczak : 5 pałek z kurczaka sól do smaku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska ,łyżka mielonej papryki , ostrej lub słodkiej , to już zależy od upodobań ( osobiście ,używam ostrej ) 1 łyżka oliwy z oliwek pozostałe : niepełna szklanka ryżu arborio(...)szklanka, gęstego , soku pomidorowego 1 szklanka białego wina , półsłodkiego szczypta szafranu 1 płaska łyżeczka kurkumy 2 duże ząbki czosnku , wyciśnięte praską 1 płaska łyżka wędzonej , słodkiej papryki 1 łyżeczka cukru sól do smaku oliwa z oliwek do smażenia Pałki z kurczaka , myjemy , oczyszczamy , suszymy, ręcznikiem papierowym , nacieramy oliwą i pozostałymi przyprawami , wkładamy do nagrzanego piekarnika .Pieczemy około

Ogrodnik w podróży
Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym 8289

filetów z kurczaka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody  1 jajko 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku odrobina cukru  Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym, to bardzo ciekawy przepis, w którym zarówno ciasto jak i sos z którym(...)podaje się mięso - zawiera czosnek, który doskonale wzmacnia smak tej potrawy. Zaskoczył mnie w nim również sposób panierowania filetów. Zazwyczaj płaty mięsa obtacza się w cieście i od razu smaży... tutaj natomiast kurczaka jak gdyby marynuje się w czosnkowym cieście. Serdecznie polecam do wypróbowania. Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kotlety i lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wymieszać

Świat Domowej Kuchni
KOTLETY Z BOTWINKI I KURCZAKA 135

dobrze je doprawić. Sama robiłam dwa podejścia, gdyż pierwsza partia usmażonych kotletów była mało przyprawiona i mdła 😉 Nie żałujcie przypraw oraz czosnku! Kotlety te to też fajny pomysł na wykorzystanie i urozmaicenie zwykłych filetów z kurczaka. Bo nawet najlepszy kotlet z kurczaka, jedzony zbyt często w końcu się znudzi 😉 Poza tym, dodatek botwiny wzbogaca danie, gdyż zawiera ona cenne składniki(...)się smażyć. Świetnie smakują podane z pieczonymi ziemniaczkami i sosem czosnkowym. P.S. Z przepisu wychodzi duża rodzinna porcja 👪 Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 pęczek botwiny 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka majonezu 1 czubata łyżka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz olej

Kuchnia MagdaLeny