chińskiego szefa kuchni Xu Xi ze strony degusto . Kurczak Gong Bao. Składniki na 3 – 4 porcje: - 2 filety z kurczaka - papryka (dałam żółtą, czerwoną i pomarańczową) - cebula - kilka dymek ze szczypiorem - 3-4 ząbki czosnku - 2 cm imbiru (dałam mielony – 2 łyżeczki) - ¾ szklanki orzeszków ziemnych niesolonych - 2 ostre papryczki chilli - 1,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu syczuańskiego(...)samym końcu). W woku rozgrzewamy olej arachidowy do bardzo wysokiej temperatury, wrzucamy papryczki chilli i pieprz syczuański. Po chwili dodajemy kurczaka – smażymy intensywnie mieszając (można użyć łyżki lub podrzucać), aż mięso się lekko zrumieni. Dodajemy pokrojony czosnek oraz imbir (jeżeli dajemy świeży, to go ścieramy). Zmniejszamy temperaturę pod wokiem, dodajemy papryki, cebulę i orzeszki – cały czas mieszamy ok. 1 minutę
mojewypiekiinietylkorozgrzewające, ostro-słodkie curry z kurczaka z batatami i ciecierzycą :) Składniki na curry: – 1 pierś z kurczaka (ok. 300 g) – 1 batat (ok. 380 g) – 1 puszka ciecierzycy – 1 czerwona cebula – 2 ząbki czosnku – 1 papryczka chili – kawałek świeżego imbiru
Kuchenne WariacjeSzybkie i smaczne danie z akcentem orientalnym, z dodatkiem polskich warzyw. Czyli warzywa z kurczakiem w kary po mojemu Składniki: 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 małe marchewki 1/3 selera 1 mała pora 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 1 średnia pierś z kurczaka /2 małe piesi curry, pieprz, sól, olej do smażenia Wykonanie: Kurczaka(...)przyprawą do kurczaka nie zapominając o curry bo to dominująca przyprawa w tym daniu i nie ma co jej żałować :) . Usmażonego kurczaka przerzucamy na osobny pojemnik a na tym samym tłuszczu smażymy warzywa. Cebulę podsmażamy z przeciśniętym czosnkiem na małym ogniu, dodajemy obraną marchewkę, seler pokrojony w kostkę, zalewamy 200 ml wody dusząc aż marchewka będzie lekko twarda. Dodajemy porę
W Moim Magicznym Domudużych skrzydełek z kurczaka; 2 średnie udka z kurczaka; 1,5 litra zimnej wody; Opakowanie żelatyny na 2,5 l płynu (waga 50 g); 1 średnia marchewka; 1 średnia pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; Słoik marchewki z groszkiem (waga netto, po odcedzeniu 420 g); 1 duży ząbek czosnku; 1 łyżka vegety; 3 ziarna ziela angielskiego; 4 ziarna(...)plastry. Skrzydełka i udka z kurczaka umyć i przełożyć do garnka. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać. Ząbek czosnku obrać, przecisnąć przez praskę. Do garnka z częściami kurczaka dodać obraną marchewkę, pietruszkę, seler i por. Zalać 1,5 l zimnej wody. Dodać vegetę, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i gotować na bardzo małym
Gospodyni Miejskasię idealnie. 😄 Składniki (3 porcje): 120 g kaszy jaglanej (Radix-bis) 1 duży batat 1 duża papryka czerwona 2 pomidory 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 duża pierś z kurczaka lub dwie mniejsze 1 brokuł 1 łyżka oleju kokosowego (Radix-bis) 1 łyżka pestek dyni (Radix-bis) 1 łyżeczka orzeszków piniowych (Radix-bis) przyprawy: sól himalajska(...)Radix-bis), curry, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, ulubione zioła Przygotowanie: Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż delikatnie posiekaną cebulę z czosnkiem. Kolejno dodaj drobno pokrojoną paprykę, podsmażaj 3 minut. Pomidory sparz i obierz ze skórki, dodaj do pozostałych warzyw. Przykręć gaz i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojonego w kostkę batata
Zdrowie na języku :Pbaraniny Przysmak prosto z Maroko Składniki: 1.kg baraniny (możemy wybrać 4ćwiartki z kurczaka albo 1 kg jagnięciny ) 2 cebule 5-7 ząbków czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek ,albo oleju roślinnego 1 kg. dużych Ziemniaków 250g. Zielonego groszku 1 lyżka turmerik-u 1 łyżka imbiru 1/2 natki(...)glinianych stożkowych garnków i gotuje się to danie około 3 godzin na wolnym ogniu. MY POTRZEBUJEMY NATOMIAST DUŻEGO GARNKA Z PRZYKRYWKA. SPOSÓB; Do kurczaka: Zioła (pietruszka i kolendra) siekamy drobno Kroimy drobno czosnek i mieszamy wszytko razem, Do czerwonego mięsa : NIE DODAJEMY TYLKO CZOSNKU W misce mieszamy wszytko; mięso,oliwe,wszystkie przyprawy,zioła Kroimy cebulę w Kostkę drobniutko
Viola cooks with passionłagodniejszy. Także jest świetną alternatywą dla osób, które jak ja nie przepadają za bardzo pikantnymi potrawami. Przepis znalazłam na kanale Kocham Gotować . Składniki: 10 skrzydełek z kurczaka 300 gram mąki 1 opakowanie sproszkowanego czosnku 1 opakowanie ostrej papryki 1 opakowanie słodkiej papryki 1 cytryna 1 cebula 1/2 główki czosnku 1/2 kostki masła 200ml ketchupu 3 łyżki brązowego cukru 2 łyżki(...)oleju roślinnego sól, pieprz Dzielimy skrzydełka z kurczaka na 3 części. Końcówki nie będą nam potrzebne, ale możemy je zachować np. na rosół. Do miski dodajemy 1 łyżeczkę sproszkowanego czosnku, 1 łyżeczkę ostrej papryki, sok z połówki cytryny, pieprz. Wrzucamy skrzydełka i dokładnie mieszamy. Do drugiej miski dodajemy 300 gram mąki, 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę czosnku sproszkowanego, 1 łyżeczkę
Animelka Blogkurczaka, więc zmieniłam trochę przepis i zrobiłam dzisiaj na obiadek. Moim bliskim bardzo smakowały!!! 😃Kotleciki podałam w towarzystwie pieczonych frytek oraz surówki Coleslaw. Składniki: piersi kurczaka 2 szt, cebula 1 szt, czosnek 4 ząbki, ser żółty 200 g, natka pietruszki 2 łyżki, szczypiorek 2 łyżki, curry 2 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, jajka 2 szt, mąka ziemniaczana(...)łyżki, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Piersi kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach. Do tego dodajemy drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany szczypiorek i natkę.Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy wszystko razem. Kotleciki kładziemy łyżką na rozgrzany olej. Smażymy z obu stron na złocisty kolor i odsączamy na ręczniku
kulinarne odsłony patiSKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka 1-2 marchewki 1/3 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 mała puszka mleka kokosowego curry sól / sos sojowy kurkuma czosnek imbir (świeży lub mielony) ulubiona mieszanka przypraw do kurczaka olej ryż WYKONANIE Kurczaka kroimy na kawałki, posypujemy ulubioną mieszanką przypraw do kurczaka, dodajemy odrobinę oleju. Mieszamy i marynujemy przez około 30min w lodówce. Kroimy(...)marchewkę w słupki i zabieramy się za gotowanie ulubionego ryżu. Rozgrzewamy patelnię lub wok i smażymy kurczaka, a następnie dodajemy marchewkę i szparagówkę. Zalewamy wszystko mlekiem kokosowym, doprawiamy curry, czosnkiem, kurkumą, imbirem i jak za mało słone solą lub sosem sojowym. Dusimy, aż warzywa będą chrupkie. Podajemy z ryżem (polecam basmati z dzikim
Zofianazależności od tego co znajdziemy w lodówce, możemy znaleźć na nią sposób :) Składniki: 4 średnie cukinie oliwa sól, pieprz, bazylia 2 ząbki czosnku 0,5 kg piersi z kurczaka łyżeczka przyprawy do kurczaka 100g kaszy jaglanej (1 saszetka) 2 łyżki passaty pomidorowej 2 łyżki jogurtu naturalnego duża cebula zioła prowansalskie- 1/2 łyżeczki papryka słodka w proszku - 1/2 łyżeczki(...)Cukinię kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy gniazda nasienne i część miąższu. Smarujemy środek oliwa i posiekanym drobno czosnkiem. Posypujemy bazylią, solą oraz pieprzem. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną bez dodatku soli. Kurczaka myjemy i drobno kroimy. Smażymy z przyprawą. W tym czasie siekamy cebulę i dodajemy do obsmażonego kurczaka
ChilliJemymnie ochota na kurczaka duszonego w mocnym i intensywnym sosie. Potrzebujemy: dla 3-4 osób - 6 kawałków kurczaka (ja mam pierś z kurczaka + 2 uda wydrylowane z kości) - przyprawy : sól, papryka słodka, ostra, czosnek, pieprz, liść laurowy - 2 szt. cebuli - szklanka bulionu lub wody - 2 łyżki koncentratu pomidorowego . - olej Kurczaka myjemy i osuszamy. WAŻNE!!! Nasze kawałki mięska oprószamy(...)ostrą oraz solą , czosnek wcieramy. Masujemy nasz obiad do połączenia się przypraw. Odstawiamy. Obieramy i kroimy w piórka dwie cebule. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy olej taki jaki lubimy.(Ja mam kokosowy.) Podsmażamy cebulę z kilkoma liśćmi laurowymi na złoty kolor. Gdy już jest gotowa, przekładamy ją na talerz i podsmażamy na tej samej patelni kurczaka dodając troszkę oleju , jeżeli jest
Pasje Jolkisprzątania dzięki przygotowaniu w jednym naczyniu powinny Was przekonać do zrobienia go samemu. 1 kg Mięsa z kurczaka (u mnie udka i podudzia) 2 Cytryny (mięsiste z dużą ilością soku) 2 tsp Musztardy Dijon 2 tbsp Miodu lub syropu klonowego 6 Ząbków czosnku 1 tbsp Oliwy 8 Małych ziemniaków (lub 4-5 średnich) 1 Czerwona cebula 3 Pomidory(...)nich sok (powinno być ok. 1/2 szklanki), skórkę ścieramy na tarce. Czosnek kroimy w drobną kostkę lub przeciskamy przez praskę. Mieszamy razem sok i skórkę z cytryny, czosnek, miód, oliwę i musztardę. Kurczaka lekko nacinamy i nacieramy marynatą. Odstawiamy na minimum 20 min. lub dłużej. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Kroimy cebulę, pomidory i ziemniaki. Dodajemy je do mięsa razem
Oslov.ząbki czosnku sól różowa pieprz suszona natka pietruszki masło klarowane do smażenia Filety kroimy w paski, masło rozgrzewamy na patelni, wrzucamy na patelnię, podsmażamy, dodajemy drobniutko posiekany czosnek i pokrojoną paprykę. Jak kurczak będzie już usmażony dorzucamy pokrojone suszone pomidory, kukurydzę. Mieszamy dokładnie, dodajemy wiórki kokosowe i słonecznik. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy paprykę słodką i suszoną natkę pietruszki, oraz umytą
kruche babeczkiłyżka oleju rzepakowego (ok. 10 g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, na gyrosa: - 2 filety z kurczaka (ok. 200g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5g), - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, wędzona, curry, na sos czosnkowy: - ząbek czosnku, - pół jogurtu naturalnego (ok. 90 g), - łyżka soku z cytryny, - szczypta cukru, - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Obieramy ziemniaki(...)kurczaka w paski i marynujemy w oleju i przyprawach. Kurczaka smażymy na patelni teflonowej. 4. Przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy jogurt naturalny z wyciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, sokiem z cytryny i szczyptą cukru. 5. Ziemniaczki, kurczaka i sałatkę układamy na talerzu z dodatkiem sosu czosnkowego. Sałatka jest bogata w: - błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który daje uczucie sytości, - likopen
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachEnglish Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i grzybami (6 porcji) Składniki: 400 g ulubionego makaronu, najlepiej krótkiego 2 garści szpinaku baby, lub klasycznego posiekanego 1 łyżka oleju roślinnego 2 piersi bez kości, pokrojone w cienkie paski 1 cebula, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek (lub jeszcze lepiej grzybów leśnych), pokrojonych w plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane 1/2 szklanki białego wina(...)dużej i głębokiej patelni rozgrzej na średnim ogniu olej, dodaj kurczaka, cebulę i grzyby i dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 5-7 minut, aż kurczak zacznie się rumienić, dodaj czosnek i smaż przez około 30 sekund. Podkręć ogień, wlej wino i gotuj aż prawie odparuje, mieszając i zeskrobując ewentualne drobinki z dna patelni. Następnie dodaj passatę, bulion
karmelowy