kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:150/624)

Sakiewka z kurczaka faszerowana serami z pomidorem na szpinaku z żurawiną 166

Składniki: (na 1-2 porcję) pierś z kurczaka sól i pieprz do smaku czosnek w plasterkach- 1 ząbek 2-3 świeże liście bazylii świeże liście szpinaku- do farszu 2-3 liście + 2-3 garście świeżych liści na sałatkę (w zależności od ilości porcji) ser z żurawiną- opcjonalnie ser typu brie; bądź ser hiszpański oraz osobno garść żurawiny ser wędzony(...)brie pomidorek koktajlowy olej sezamowy 2 łyżki dodatkowo potrzebne będą: wykałaczki Przygotowanie:  Pierś z kurczaka dokładnie umyć. Rozciąć ją wzdłuż tak by powstała sakiewka. Do środka włożyć: świeże liście szpinaku, świeże liście bazylii, plasterki czosnku, dodać sól i pieprz, pokrojony w kosteczkę ser wędzony oraz ser brie, pomidorek koktajlowy pokrojony w kosteczkę. Sakiewkę zamknąć przy pomocy wykałaczek. Przebijać

KreatywnePiny
Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym 345

różnorodne kasze. Poza sezonem, zamiast szparagów, można użyć mrożonej fasolki szparagowej. Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym: 2-4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub sznycle z indyka) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek ok. 8-10 szparagów ok. 8-10 średnich pieczarek ¼ szklanki białego, wytrawnego wina ¾ szklanki śmietany 30% 1 łyżka soku(...)ogień na średni. Na patelni układamy plastry cytryny (tyle, ile mamy kawałków kurczaka) i podsmażamy je ok. 30-60 sekund z obu stron – także zdejmujemy. Dolewamy na patelnię dodatkową oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy 3-4 minuty, potrząsając co jakiś czas patelnią. Dodajemy pieczarki i czosnek. Podsmażamy kolejne 3 minuty i wlewamy wino. Powinno zebrać wszystkie smaki, które przywarły

Poezja smaku
Zielone curry z kurczakiem 209

pestek winogron 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki(...)połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie

Tajskie smaki
Sałatka a’la Cezar z kurczakiem 194

grzankami skropiona wyrazistym sosem na bazie anchois i musztardy. Palce lizać!   Składniki:   2 garście fasolki szparagowej   1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g)   sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek   5-6 plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku   sałata lodowa lub rzymska   garść listków bazylii   1/2 szklanki drobno(...)kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dowolnej wielkości kostkę. Mięso obtaczamy mieszanką przypraw (sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim kurczaka przez kilka minut. Pieczywo kroimy w mała kostkę i rumienimy na patelni.   Na talerze wykładamy składniki w kolejności: sałata, bazylia, fasolka, płatki startego

Pyry na Gaz
Kurczak pieczony ze śliwkami 157

Składniki: 1 kurczak (około 1,2 kg) 400 g powideł śliwkowych 2 łyżki gorczycy 2 główki czosnku 1 szklanka bulionu 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka tymianku 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Powidła śliwkowe wymieszać z tymiankiem(...)kurczaka. Związać udka nicią kuchenną. Przełożyć kurczaka do naczynia do zapiekania. Bulion i wino wlać na dno naczynia. Dodać przekrojone na pół czosnek. W misce wymieszać miód, sos sojowy, oliwę. Doprawić solą i pieprzem i polać marynatą kurczaka. Kurczaka przykryć folią aluminiową i piec przez 1 h. Po godzinie zdjąć folię i piec kolejna godzinę. Co jakiś czas polewać kurczaka

Moja Galeria Smaku
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 200

tajemnicę na rewelacyjny sos słodko-kwaśny! Składniki na 2 porcje: • duży filet z kurczaka • 1 woreczek ryżu jaśminowego Marynata do kurczaka • 2 plastry świeżego imbiru w kostkę • 2 ząbki czosnku w kostkę • 2 łyżki sosu sojowego • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz Panierka do kurczaka • 3 łyżki płaskie mąki kukurydzianej • 1 jajko(...)paski filet zamarynować w soli, pieprzu, imbirze, czosnku, sosie sojowym i soku z cytryny. Odstawić do lodówki na 30 minut. • Ugotować ryż wg wskazówek na opakowaniu. • Mąkę kukurydzianą wymieszać z jajkiem na gładką masę, maczać zamarynowane paski kurczaka i smażyć w głębokim tłuszczu. Odsączyć tłuszcz na papierze. • Rozpuścić

To co kocham
Kurczak szpinakiem otulony w naleśniku podany 293

wymieszać na gładką masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki (bez dodatku tłuszczu). Farsz: 2 podwójne piersi z kurczaka 450 g mrożonego szpinaku 3 duże młode cebule  5 ząbków czosnku  200 g sera typu feta sól do smaku  pieprz do smaku  Wykonanie: Filety z kurczaka, wymyć, oczyścić i pokroić w drobną(...)niej szpinak i podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Na sam koniec dodać ser fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać.  Wykonanie: Na każdy naleśnik wyłożyć porcję farszu szpinakowego oraz porcję kurczaka, zawinąć w rulon, boki podwijając pod spód, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wyłożonym papierem do pieczenia).  Sos beszamelowy: 2 szklanki mleka

Krakowskie smaki Ani
Pizza ” Gyros „ 177

płaskiej 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 duża szklanka ( 250 ml ) ciepłej wody farsz : 1 szt pojedyńczej , dużej piersi z kurczaka 1 korniszon 1 mała cebulka biała lub czerwona 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa 1 łyżeczka granulowanego , suszonego czosnku 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku sól do smaku żółty tarty ser – dowolnego gatunku sos : 1/2 szklanki gęstej passaty pomidorowej(...)wyciśnięte praską ząbki czosnku ,chili i sól do smaku . Mieszamy , dzielimy na dwie części i smarujemy oba spody . Posypujemy serem , układamy kawałki kurczaka , pokrojonego w plastry korniszona i na końcu cieniutkie krążki z cebuli . Posypujemy tymiankiem , granulowanym czosnkiem . W stawiamy do piekarnika wygrzanego do 250 C . Pieczemy na środkowej półce , do momentu aż brzegi się zrumienią , bez termoobiegu . Trwa

Ogrodnik w podróży
KURCZAK TIKKA MASALA Z MIGDAŁAMI i WĘDZONĄ PAPRYKĄ 202

Proste i bardzo aromatyczne danie, które na stałe gości w moim jadłospisie. Kawałki kurczaka marynowane w orientalnej mieszance przypraw garam masala, słodkiej i wędzonej papryce oraz czosnku, imbirze i soku z cytryny. Krótko obsmażone, a następnie duszone w pysznym, pomidorowo-kokosowym sosie z dodatkiem zmielonych migdałów.  To danie najlepiej smakuje z białym ryżem lub chlebkiem naan . Koniecznie podajecie(...)jogurtem naturalnym i cząstkami limonki lub cytryny do wyciśnięcia.   SKŁADNIKI /  2 porcje 2 pojedyncze filety z kurczaka (ok. 2 x 200 g) MARYNATA 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku starte na tarce 1 łyżka oliwy po 1 łyżeczce: soli morskiej, słodkiej papryki w proszku, startego na tarce korzenia imbiru po 1/2 łyżeczki: wędzonej słodkiej papryki w proszku

cool and minty
ZIOŁOWY ZAKĄTEK - podlaska przyprawa do mięs pieczonych i sosów - RECENZJA 190

mięsa. Do tego pieczone ziemniaki. I obiad gotowy. Polecam spróbować.  Skład przyprawy według producenta to : papryka zielona i czerwona, kminek, pieprz biały i czarny , czosnek, kolendra, gorczyca biała. Składniki : * kurczak około 1,5kg * 3 łyżki oleju rzepakowego  * podlaska przyprawa do mięs pieczonych i sosów * 6 dużych ziemniaków * łyżka masła bądź oliwy  * majeranek , sól  Przygotowanie : Dzień wcześniej

Magiczne Życie Marty
CHOW MEIN Z KURCZAKIEM, WARZYWAMI I CZARNYM SEZAMEM 167

woka, przyprawiasz i danie gotowe, w  niemal 10 minut J SKŁADNIKI: (3-4 porcje) ok. 150 g makaronu chow main/ Mie 2 średnie piersi z kurczaka 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 1 średnia marchewka 1 czerwona papryka garść mrożonego groszku 1 łyżka sosu rybnego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki czarnego sezamu 1 łyżka oleju sezamowego(...)przecedzić, schłodzić i odłożyć. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Imbir obrać łyżeczką i pokroić w cienkie paseczki, odłożyć. Cebulę i czosnek obrać. Czosnek pokroić drobno, a cebulę w piórka. Przestudzoną marchewkę obrać i pokroić w paseczki. Kurczaka myć i pokroić na małe części, mogą być paski. Wstawić wodę w średnim garnku, osolić i wrzucić makaron. Gotować ok. 2-3 minuty

Calzonella.com
Kurczak po chińsku 201

choć chińszczyzna źle się nam kojarzy,  na talerzu często mi się marzy ;-)))     1 duża pierś z kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 1 mała łyżeczka świeżo startego imbiru 1 ząbek czosnku 1 marchew 1 słodka papryka 1/2 szklanki groszku, świeżego lub z puszki 1/2 pora grzybki mun - garść makaron olej do smażenia Pierś kurczaka pokroić(...)cienkie paski, posolić, popieprzyć, polać sosem sojowym, dodać imbir i zmiażdżony czosnek. Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na około 30 minut Marchew i pora pokroić w cienkie długie paski,  makaron ugotować. Grzybki namoczyć w wodzie.   Kurczaka smażyć na niewielkiej ilości oliwy, dodać marchew, paprykę, groszek i namoczone grzybki. Dusić około 15-20 minut. Dodać wcześniej ugotowany

Jadło i czytadło
Kurczak w sosie sojowym z puree z ziemniaków i pieczonego czosnku 243

uodparniające i odkażające. Najwięcej pożądanych substancji prozdrowotnych uzyskamy jedząc ją na surowo startą lub zmiażdżoną. Składniki na 4 porcje udek: 2 udka z kurczaka i 2 pałki (mogą być 4 pałki lub 4 udka) 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili zielona 100 ml sosu sojowego ciemnego pół limonki 2 łyżki miodu sól Składniki na puree ziemniaczano – czosnkowe z nuta(...)nadmiernego płynu rzodkiew, seler oraz żurawinę. Dodajemy: jogurt, majonez oraz cytrynę. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i cukrem do uzyskania słodko – kwaśnego smaku. Artykuł Kurczak w sosie sojowym z puree z ziemniaków i pieczonego czosnku pochodzi z serwisu Blog Kulinarny

Kierunekuchnia
Makaron z brokułami i czosnkiem 210

również bardzo zasmakował ten mocno czosnkowy makaron w śmietanowym sosie.  Składniki na 4-5 porcji: 1 brokuł 400 g makaronu penne 500 g piersi z kurczaka 1 cebula 1 średnia główka czosnku 1 duża śmietana 18% 1 mała śmietana 12% przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, curry, mielona gałka muszkatołowa kiełki rzodkiewki do posypania (można pominąć)   Brokuła umyć, podzielić(...)garnku ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu, odcedzić.   Pierś z kurczaka umyć i pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzany na patelni olej, doprawić solą, pieprzem, szczyptą gałki oraz curry. Cebulę pokroić w kostkę, dorzucić do mięsa, smażyć do zeszklenia. Na koniec dorzucić przeciśniętą przez praskę całą główkę czosnku (podzielonego na ząbki i obranego) pomieszać i przesmażyć przez moment

Simply Food
KURCZAK Z PAPRYKĄ I CUKINIĄ 150

dodatku cieszy oko kolorem. Składniki:   1 podwójna pierś z kurczaka 1 mała cukinia 1 cebula 1,5 szt papryki kolorowej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego sól,pieprz,bazylia przyprawa gyros Pierś z kurczaka umyć,osuszyć i pokroić  na paseczki. Przyprawić przyprawą gyros,polać niewielką ilością oliwy,wymieszać i odstawić do lodówki na ok 2 godz. Kurczaka(...)przyprawiamy solą,pieprzem,przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz octem balsamicznym i bazylią.Dokładnie mieszamy,przekładamy na talerz. Patelnię myjemy,ponownie rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka,smażymy,aż się lekko zeszkli,dodajemy pokrojoną w paseczki paprykę oraz cukinie w talarki. Smażymy na półtwardo,przyprawiamy solą,pieprzem oraz bazylią - dodajemy kurczaka i jeszcze krótko trzymamy na patelni

Niespełnione zdolności kulinarne