kurczak z czosnkiem - 9349 przepisów (strona:155/624)

Kurczak pieczony w piekarniku 191

sklepie kurczaka zagrodowego , warto, mięsko jest delikatne, pyszne..mniam;)  kurczak  około 2 kg przyprawy: sól domowa wegeta papryka słodka imbir czosnek suszone pomidory z czosnkiem i bazylią sos sojowy ciemny olej Kurczaka dokładnie myję. W miseczce łączę składniki marynaty.  Nacieram nią całego kurczaka, w środku i na zewnątrz. Zamarynowanego kurczaka wkładam do naczynia żaroodpornego i odstawiam

Takie tam pichcenie
Żółte curry 135

danie jest w tak optymistycznym kolorze, że szarą zimą aż żal nie zrobić ponownie. ŻÓŁTE CURRY  (Golden curry) Składniki: 1 filet z kurczaka 1 papryka żółta 1/2 puszki kukurydzy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki pasty z tamaryndowca lub  sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 3 liście kafiru(...)kostkę. Obieramy cebulę, czosnek i kroimy w pióra. Paprykę odsączamy z zalewy.  Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni lub woku, szklimy na nim cebule i czosnek. Następnie na patelnię dodajemy curry i kurczaka. Kiedy kurczak się ładnie obsmaży na patelnię wrzucamy pokrojona paprykę i liście kafiru. Na końcu, gdy papryka już zmięknie wlewamy mleko kokosowe i mieszamy. Dodajemy łyżeczkę pasty

Bon appetit mon amie
Kurczę pieczone według Hestona Bluementhala 115

super soczysty po upieczeniu. Kurczaka zostawiamy na noc w lodówce po czym wyciągamy go i dokładnie osuszamy.  II etap - pierwsze pieczenie Do wnętrza  kurczaka wkładamy porządny pęczek tymianku, parę ząbków czosnku oraz całą cytrynę, którą pierwej nakłuwamy wielokrotnie wykałaczką. Nacieramy całego kurczaka masłem. Mięso o pokojowej temperaturze kładziemy najlepiej na kratce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Right Behind The Kitchen
Drobiowa wędlina 157

Delikatna domowa wędlina doskonała do kanapek. Składniki: 1 kg udźca z indyka 2  filety z kurczaka 300 gram wędzonego boczku 2 ząbki czosnku tymianek szczypta gałki muszkatołowej papryka słodka kmin mielony sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Mięso z indyka, boczek oraz czosnek mielimy w maszynce do mięsa o grubych oczkach. Mięso z kurczaka kroimy w średnią kostkę. Wszystkie składniki

kgwjanczewo
TYMIANKOWY KURCZAK 208

tyle wyraziste, że jest to danie zdecydowanie dla tych, którzy lubią dobrze doprawione! Ja uwielbiam! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 500 g * świeży tymianek – 1 łyżeczka * tymianek duszony – 1 łyżeczka * czosnek – 1 ząbek * skórka cytrynowa – 1 łyżeczka * sok cytrynowy – 3 łyżki * grubo mielony pieprz(...)łyżeczka * sól – do smaku * oliwa – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sok cytrynowy mieszamy z pieprzem i solą, powoli wlewamy oliwę, aż powstanie emulsja. Dodajemy zmiażdżony czosnek, tymianek i skórkę cytrynową. Piersi z kurczaka oczyszczamy, porcjujemy , delikatnie! rozbijamy, wkładamy do foliowego woreczka ,zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki na ok. 20 minut. Zamarynowane mięso delikatnie osączamy, smażymy na wolnym ogniu

Ostra na Słodko
Klops domowy z kawałkami kurczaka 179

formie jest na pewno bardziej zwarty i uformowany. SKŁADNIKI 1 kg mięsa wieprzowego   05 kg mięsa  z udźca z indyk pół piersi z kurczaka 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 3 jajka 1 łyżka sosu sojowego pół łyżeczki majeranku sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Mięso opłukać, osuszyć ręcznikiem. Zmielić wszystko w maszynce do mielenia mięsa.  Dodać(...)jajka, pokrojoną w kostkę i podduszona na oleju cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i  dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku - nie przesolić.  Pierś z kurczaka podzielić na paski, polać sosem sojowym . Odstawić na  30 min. Do kesksówki, lekko posmarowanej tłuszczem włożyć połowę masy mięsnej.  Na wierzchu układać paski z piersi, lekko wcisnąć w masę. Przykryć resztą masy

W kuchennym oknie Ewy
Zielone curry z kurczaka 108

moje zimowe comfort food. Kto jeszcze nie próbował, niech koniecznie nadrobi !   Składniki (2 porcje): makaron lub ryż basmati 1 pierś z kurczaka 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego do smażenia 2 ząbki czosnku – drobno posiekane 1 szalotka – pokrojona w kostkę 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu 2 czubate łyżeczki tajskiej zielonej pasty curry 1 puszka (400 ml) mleka(...)łyżeczka cukru 4 – 6 liści tajskiej limonki kaffir (można zastąpić 1 łyżką posiekanej skórki limonki) garść świeżych liści kolendry Wykonanie: Piersi z kurczaka pokrój w kostkę. Odstaw. Na dużej patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, szalotkę i kumin, smaż około 5 minut. Następnie dodaj pastę curry, smaż kolejne 2 minuty, mieszając. Dodaj mięso, zwiększ ogień, obsmaż kurczaka z każdej strony

Moja pasja smaku
Kurczak w sosie ananasowo-kokosowym 264

kroję w kostkę. Doprawiam solą, pieprzem i papryką. Na patelni podsmażam pokrojoną cebulę z oczyszczonym z nasion i pokrojonym w paseczki chili i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Po kilku minutach dodaję kurczaka. Smażę chwilę aż kurczak się lekko obsmaży. Przekładam składniki do rondelka, dodaję mleko kokosowe, kurkumę, imbir. Gotuję kilka minut po czym dodaję ananasa pokrojonego w kostkę-bez soku

UgotujmyTo.pl
Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami 536

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami – Składniki: 1 pierś z kurczaka (ok. 160g) (ok. 160kcal) 3 łyżeczki oleju lub oliwy (ok. 100kcal) do marynaty: 2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprz (do smaku), sól (do smaku), 1 łyżeczka czosnku, 1 łyżeczka bazylii 200g młodych ziemniaków (ok. 150kcal) 200g warzyw do ugotowania na parze (u mnie(...)80kcal)   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami – Składniki: Olej rzepakowy (lub oliwę z oliwek) wymieszać z bazylią, czosnkiem, papryką słodką, solą i pieprzem. Tak przygotowaną marynatą natrzeć porządnie kurczaka i odstawić go najlepiej na całą noc do lodówki, by się zamarynował. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim kurczaka. Piec w 180st.C

Kulinarne Przeboje
Tarta z kurczakiem i fasolką szparagową 431

kurczaka Garść zielonej fasolki szparagowej Garść żółtej fasolki szparagowej 330ml śmietany 18% (duże opakowanie) 50g żółtego sera 3 jajka 1 cebula 1 ząbek czosnku ½ pęczka natki pietruszki Olej rzepakowy do smażenia Przyprawy: przyprawa złocista do kurczaka, świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, tymianek Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na blacie i zagniatamy do otrzymania jednolitej masy. Jeśli ciasto się bardzo

Kolizje Smaków
Kurczak marynowany w wędzonej papryce i cukrze trzcinowym 281

danie główne. 400 g fileta z piersi kurczaka 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka wędzonej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonego lubczyku 0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki przyprawy do mięsa Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy cukrem trzcinowym, wędzoną czerwoną papryką, suszonym lubczykiem, czosnkiem granulowanym i przyprawą do mięsa. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka z makaronem, kurczakiem i nie tylko 130

poprzedniego dnia ale można usmażyć lub ugotować kurczaka specjalnie do tego dania. Składniki: Kawałki kurczaka ( najlepiej z sosem) ½ opakowania makronu ( świderki ) Mieszanka ze słoika ( marchew, kukurydza, groszek ) 2 ogórki kiszone ½ słoika papryki konserwowej 1 cebula 100 -150  gram startego sera Łyżka oliwy Sól, pieprz Czosnek(...)granulowany Zioła prowansalskie Pieprz cayenne Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Ogórki, paprykę, cebulę kroimy na kawałki. Rozdrabniamy również kurczaka. Wszystkie warzywa razem z kurczakiem łączymy, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, czosnkiem i ziołami prowansalskimi. W naczyniu z zapiekania umieszczamy połowę makaronu, skrapiamy oliwą, nakładamy ½ wymieszanych warzyw z kurczakiem. Przysypujemy tartym serem, ponownie kładziemy makaron, warzywa

Smaki Ewy
Sakiewka z kurczaka faszerowana serami z pomidorem na szpinaku z żurawiną 128

Składniki: (na 1-2 porcję) pierś z kurczaka sól i pieprz do smaku czosnek w plasterkach- 1 ząbek 2-3 świeże liście bazylii świeże liście szpinaku- do farszu 2-3 liście + 2-3 garście świeżych liści na sałatkę (w zależności od ilości porcji) ser z żurawiną- opcjonalnie ser typu brie; bądź ser hiszpański oraz osobno garść żurawiny ser wędzony(...)brie pomidorek koktajlowy olej sezamowy 2 łyżki dodatkowo potrzebne będą: wykałaczki Przygotowanie:  Pierś z kurczaka dokładnie umyć. Rozciąć ją wzdłuż tak by powstała sakiewka. Do środka włożyć: świeże liście szpinaku, świeże liście bazylii, plasterki czosnku, dodać sól i pieprz, pokrojony w kosteczkę ser wędzony oraz ser brie, pomidorek koktajlowy pokrojony w kosteczkę. Sakiewkę zamknąć przy pomocy wykałaczek. Przebijać

KreatywnePiny
Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym 283

różnorodne kasze. Poza sezonem, zamiast szparagów, można użyć mrożonej fasolki szparagowej. Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym: 2-4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub sznycle z indyka) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek ok. 8-10 szparagów ok. 8-10 średnich pieczarek ¼ szklanki białego, wytrawnego wina ¾ szklanki śmietany 30% 1 łyżka soku(...)ogień na średni. Na patelni układamy plastry cytryny (tyle, ile mamy kawałków kurczaka) i podsmażamy je ok. 30-60 sekund z obu stron – także zdejmujemy. Dolewamy na patelnię dodatkową oliwę i wrzucamy szparagi. Podsmażamy 3-4 minuty, potrząsając co jakiś czas patelnią. Dodajemy pieczarki i czosnek. Podsmażamy kolejne 3 minuty i wlewamy wino. Powinno zebrać wszystkie smaki, które przywarły

Poezja smaku
Zielone curry z kurczakiem 170

pestek winogron 500g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę 400ml mleczka kokosowego (wersja dietetyczna - mleczko kokosowe light) 125ml wywaru z warzyw lub kurczaka 1 średnia cebula, pokrojona w piórka 1 dymka, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 łyżki zielonego curry (pasta do kupienia w dziale „kuchnie świata”) 1 łyżeczka świeżego startego imbiru 1 łyżeczka ostrej papryki(...)połowy limonki 1. Na głębokiej patelni (najlepiej typu WOK) rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, dymkę, czosnek i imbir -smażymy około minuty. Następnie dodajemy zielone curry, smażymy kolejne 2-3 minuty. 2. Wlewamy bulion, mleczko kokosowe, dodajemy paprykę, kolendrę i doprowadzamy do wrzenia. 3. Wrzucamy kurczaka, dodajemy pastę z trawy cytrynowej, cukier i gotujemy, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie

Tajskie smaki
Sałatka a’la Cezar z kurczakiem 156

grzankami skropiona wyrazistym sosem na bazie anchois i musztardy. Palce lizać!   Składniki:   2 garście fasolki szparagowej   1 podwójna pierś z kurczaka (około 500g)   sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek   5-6 plasterków szynki parmeńskiej lub wędzonego boczku   sałata lodowa lub rzymska   garść listków bazylii   1/2 szklanki drobno(...)kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dowolnej wielkości kostkę. Mięso obtaczamy mieszanką przypraw (sól, czarny pieprz, sodka papryka, cynamon, zioła prowansalskie, granulowany czosnek, tymianek). Na dużej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na nim kurczaka przez kilka minut. Pieczywo kroimy w mała kostkę i rumienimy na patelni.   Na talerze wykładamy składniki w kolejności: sałata, bazylia, fasolka, płatki startego

Pyry na Gaz
Kurczak pieczony ze śliwkami 119

Składniki: 1 kurczak (około 1,2 kg) 400 g powideł śliwkowych 2 łyżki gorczycy 2 główki czosnku 1 szklanka bulionu 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka tymianku 2 łyżki sosu sojowego 4 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Kurczaka umyć, osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem. Powidła śliwkowe wymieszać z tymiankiem(...)kurczaka. Związać udka nicią kuchenną. Przełożyć kurczaka do naczynia do zapiekania. Bulion i wino wlać na dno naczynia. Dodać przekrojone na pół czosnek. W misce wymieszać miód, sos sojowy, oliwę. Doprawić solą i pieprzem i polać marynatą kurczaka. Kurczaka przykryć folią aluminiową i piec przez 1 h. Po godzinie zdjąć folię i piec kolejna godzinę. Co jakiś czas polewać kurczaka

Moja Galeria Smaku