kurczak z chorizo - 98 przepisów (strona:4/7)

Kurczak po baskijsku 112

zarazem bardzo smaczna.  Mięso można podawać z ugotowanym  ryżem lub pieczywem.  Jeśli lubicie kiełbasę chorizo to możecie dodać pokrojoną w plasterki pod koniec gotowania. Ja podaję Wam wersję bez tej kiełbasy.  Polecam na pyszny obiadek z kurczakiem w roli głównej. Składniki: 8 podudzi z kurczaka 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka

O kuchni z uczuciem
Zupa z groszku 142

ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 250 g  zielonego groszku, świeżego lub mrożonego ok 750 ml bulionu z kurczaka (najlepiej domowego) 1/2 szklanki śmietany - opcjonalnie sól, pieprz do smaku do podania (opcjonalnie) grzanki przysmażona chorizo pestki dyni Przygotowanie W garnku zagrzać bulion, dodać pokrojone ziemniaki, gotować aż będą prawie miękkie. W międzyczasie na patelni rozgrzać  masło

Stare Gary
Paella z kurczakiem i włoskim salami 252

normalnie. Do dania dodałam włoską salami, która spasowała idealnie. Jeśli chcecie pozostać przy hiszpańskich smakach można ją zastąpić chorizo. Danie jest dość ostre, więc jeśli wolicie łagodniejsze smaki, możecie zrezygnować z papryczki lub zminimalizować jej ilość. Polecam!! Paella z kurczakiem i włoskim salami       Składniki: 2 torebki ryżu do paelli lub ryżu basmanti 1 pierś z kurczaka

Mania Gotowania
Mięso 159

Bakłażany faszerowane mięsemKrólik duszony w cytrusachKiełbaski i cukinie w sosieMarokańskie szaszłykiPenne z klopsikami z kiełbasyPaella z królikiem i kurczakiemPity z klopsikami, botwinką i fetąMarokańskie keftyKiełbaski wieprzowo

Chilli Czosnek i Oliwa
Cordon bleu po hiszpańsku 206

Post Cordon bleu po hiszpańsku pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.

Kulinarne Przeboje
Gotowanie z Okrasą. 327

Chorizo i serem Manchago jednak nie byłam specjalnie zadowolona. Również robiłam faszerowane papryki wg. Okrasy, tutaj smakowało już lepiej. Dzisiaj wybór padł na Okrasę i wypróbowanie piersi w panierce serowej z pesto. Efekty przerosły moje najśmielsze oczekiwania. Wyszło rewelacyjnie! Mogłabym jeść sam makaron z pesto no coś cudownego! Składniki: 250g spaghetti (ja użyłam linguine) 800 g piersi z kurczaka 125g

Brzuszki Łakomczuszki
Empanadillas: Post Scriptum 195

drobno cebulę i smażyć przez kilka minut, do momentu, aż cebula ładnie się zezłoci. Dodać pokrojoną pierś kurczaka i smażyć razem, aż mięso zbrązowieje. Dodać brzoskwinie lub namoczone wcześniej suszone morele. Zamieszać, doprawić kuminem, solą i pieprzem. Odstawić do ostygnięcia. EMPANADILLAS Z CHORIZO  2 łyżki oliwy  1 drobno posiekana cebula 2 wyciśnięte ząbki czosnku 150 mielonej jagnięciny

KUCHARNIA
udka kurczaka pieczone w diabelskiej zaprawie 175

udka kurczaka w pikantnej zaprawie Ostre, pikantne przyprawy i dania komponowane z ich udziałem, mają u nas tyleż samo, przeciwników co i zwolenników. Przeciwnicy ostrych przypraw twierdzą, że mogą one powodować wrzody układu pokarmowego, są przyczyną zgagi, czy też mają niekorzystny wpływ na naszą skórę. Cóż ... jeżeli by uznać, powyższe argumenty za słuszne i prawdziwe, to najzdrowszą kuchnią będzie(...)którą preferują potomkowie Albionu. Wszelkie zaś zło, czaić się będzie w madziarskich gulaszach, bałkańskich bakłażanowych pastach i hiszpańskich chorizo. Nie czuję się na siłach, by polemizować z przekonaniem o wyższości kleju z ziemniaka i octu, nad jagnięcym szaszłykiem z paprykową pastą. Uważam, że przeciwnicy stosowania przypraw w kuchni, karzą się sami w sposób  dostatecznie okrutny, wciskając w siebie pozbawione

Miód i pieprz
DOMOWA SPIŻARNIA - JAKIE PRODUKTY NALEŻY MIEĆ W DOMU ZAWSZE POD RĘKĄ 153

worek na kołki , aby mogła mieć stale przewiew - do zamrażarki kupuję i kroję w kotlety schab -karkówkę - szynkę wieprzowa - łopatkę - porcje rosołowe , kości schabowe, - piersi kurze , udka , skrzydełka ,ćwiartki,kurczaki, - mięso z indyka - wołowinę - słoninę , podgardle,boczek wędzony - królik, kaczka, - podroby - różne sosy np.tatarski , cygański , itp - čwikłę , chrzan , chrzan z żurawiną ,żurawinę , borówkę w słoiczkach, - puszki groszku konserwowego - puszki(...)kukurydzy - puszki białej i czerwonej fasoli, - puszki pomidorów , passatę pomidorową,koncentrat pomidorowy, pulpę pomidorową, - ogórki konserwowe ,korniszony, - oliwę z oliwek ,olej itp.np.olej lniany ,kokosowy itp. - matiasy,  - kabanosy ,parówki, chorizo, - flaki kielbasa - ryby( pstrąg , coraz , karp), owoce morza , - sery podstawa to parmezan i chedar - salami i szynka parmeńską - nabiał twaróg w wiaderku, mascarpone, jajka,m leki w kartonie, mleko

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
W jakie przepisy klikamy najczęściej? 175

kabanos (pół na pół), a dalej co tylko wymyślicie: pomidorek koktajlowy, cebulka marynowana, winogrono, korniszon, pieczarki marynowane, oliwki. Wszystko symetrycznie ułożone zapewni jeszcze lepszy efekt.   3 2053 wejść Kurczak z curry i warzywami w sosie kokosowym   Czyli kolejne starcie z kuchnią lidla i po raz kolejny absolutny zachwyt przepisami Okrasy.  Nic dodać nic ująć dlatego też kopiuję(...)Okrasą     Postanowiłam się skusić na przepis z kuchni Lidla. Kiedyś na samym początku jak tylko się ona pojawiła podjęłam próbę gotowania z Pascalem i przygotowałam Tortillę z Chorizo i serem Manchago jednak nie byłam specjalnie zadowolona. Również robiłam faszerowane papryki wg. Okrasy, tutaj smakowało już lepiej. Dzisiaj wybór padł na Okrasę i wypróbowanie piersi w panierce serowej

Brzuszki Łakomczuszki
Jajka w duszonych pomidorach i papryce - Shakszuka 200

Oryginalnie jest to marokańskie danie bezmięsne, jednak istnieje wersja z mięsem. Tworzy się wtedy z doprawionego wołowego lub cielęcego lub nawet jagnięcego mielonego mięsa malutkie kuleczki. Mielone z piersi kurczaka również świetnie się sprawdzi. Kuleczki powinny być naprawdę malutkie, mniejsze od orzecha włoskiego, tak by po dodaniu zatopiły się w sosie. Dodajemy je wtedy do sosu w połowie duszenia(...)więc tak zrobiłam bo chodziło mi o smak. Można smalec zastąpić olejem. Dla łamiących całkowicie oryginalne przepisy, proponuję kiełbasę pokrojoną w kostkę lub boczek. Myślę, że hiszpańska paprykowa kiełbasa Chorizo świetnie sprawdziłaby się tutaj. SKŁADNIKI dla 2 osób: 4 jajka (M lub L) 2 cebule 6 pomidorów świeżych lub 2 puszki pomidorów konserwowych pokrojonych w kostkę 2 czerwone słodkie papryki

Sztuka gotowania w/g Samiry
Mała bezmięsna rewolucja i marokańska sałatka z marchewki 186

weszły do naszego menu na stałe. Opakowanie chorizo, które kupiliśmy jeszcze w starym roku, grzecznie przeczekało nieruszone nas styczniowy eksperyment. Potem zrobiłam z niego ostatnią "pożegnalną" potrawę - penne z chorizo i jarmużem. I na tym się skończyło. Jesteśmy z Mężem przeciwnikami przemysłowej hodowli zwierząt i choć moglibyśmy próbować kupować mięso tzw. zagrodowe, ekologiczne, to jednak uznaliśmy, że łatwiej będzie(...)prowadzić bloga o kuchni śródziemnomorskiej , jeżeli nie jem mięsa? Uważam, że jak najbardziej. Mięso w tradycji krajów śródziemnomorskich pełni raczej rolę podrzędną. Zgodnie z zasadami klasycznej diety śródziemnomorskiej po kurczaka można sięgać raz w tygodniu, po czerwone mięso jeszcze rzadziej, zatem mój sposób odżywiania oparty na produktach roślinnych uzupełnianych pewną ilością ryb, nabiału i jajek jak najbardziej wpisuje się

Chilli Czosnek i Oliwa
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 120

hiszpańskich tapas ale i do dań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla za to do grillowanych lub pieczonych ryb a nawet wędzonego łososia. Amontillado dobrze uzupełni lekkie sery, kiełbasę chorizo a nawet szisz kebab. Słodkie cream sherry do ciasta a nawet keksu. Słodkim Pedro Ximenes można polać lody, ale czy warto go w ten sposób marnować. Temperatura serwowania(...)aromaty orzechów laskowych, w smaku jest łagodne, lekkie, wytrawne ma długi posmak. My próbowaliśmy je z twardym aromatycznym żółtym serem. Dało radę. Dałoby również z daniami z kurczaka lub tłustych ryb. OLOROSO tu już kolor zdecydowanie brązowy (im starsze tym ciemniejsze). Aromaty są intensywne, smak łagodny, bogaty karmelowy. My degustowaliśmy je z migdałami, orzechami laskowymi i nerkowcami.    MEDIUM

królestwo garów
Przepisy na Sylwestra i Karnawał 338

szparagowej w miodowo-musztardowym sosieSałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarelląSałatka z mango i kurczakiemTortilla española de patatasSałatka z ryżem kurczakiem i ananasemSałatka ziemniaczanaMeksykańska sałatka z kurczakiemKlasyczna sałatka jarzynowaSałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronamiWraps z kurczakiemŚledź w oleju z pieczonymi burakamiMarynowany surowy łosoś w przyprawachŚledź w sosie czosnkowymŚledź w oleju z cebuląŚledź w buraczkowej pierzynceWarzywne chiliChili con carne w wersji(...)szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy z pończochySchab pieczony w przyprawachDomowa podsuszana kiełbasa żywieckaDomowa polędwica wędzonaDomowa wędzona kiełbasa chłopskaDomowe chorizo, czyli hiszpańska kiełbasaDomowa pasztetowaPolędwica wileńskaPieczywoSchiacciata, toskański chlebekWiejski chleb francuski z suszonymi pomidoramiPomidorowy jasny chleb orkiszowy z sezamemŚwiąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowyChleb tygrysi (dutch crunch bread)Najłatwiejszy chleb żytni na zakwasieChleb razowy

Kulinarne przygody Gatity
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 152

przekąsek tapas – marynowane fileciki śledziowe, smażone rybki, duszone kuleczki wieprzowe, krokiety mięsne, ser smażony, chorizo duszone w warzywnym sosie. Ale chyba najlepsze były zimne przekąski - talerz z ostrą kiełbasą chorizo i półtwarde sery. Dech mi zaparło w piersi gdy kolejna Pani Halina zaczęła kroić plastry szynki z czarnej, iberyjskiej świni. Jej plastry kroi się tak cienko, że mięso to jest(...)naczyniu, w którym ją przyrządzono. Znajdziecie mnóstwo wersji tej potrawy, nawet i takie, w których to wykorzystuje się kilka rodzajów produktów białkowych równocześnie – np. królik z krewetkami i kurczakiem. Bez względu jaki wariant wybierzecie w polecanych restauracjach czy barach – powinno być wyśmienicie. Po bardzo dobrym posiłku warto przekąsić coś słodkiego. Dookoła jest mnóstwo kawiarenek i cukierni, w których każdy znajdzie

Right Behind The Kitchen