garnku rozgrzewamy łyżkę oleju z łyżką masła. Podsmażamy cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dodajemy startą marchewką i seler. Następnie dorzucamy pokrojoną w słupki paprykę. Doprawiamy papryką słodką i wędzoną, szczyptą soli i pieprzu. Dolewamy gorący bulion i gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie dorzucamy ciecierzycę i groszek cukrowy. Po ok. 5 minutach dodajemy passatę pomidorową, koncentrat i miód(...)składników, są przyprawione ciekawą mieszanką przypraw i mogą z powodzeniem stanowić samoistny obiad. Na blogu znajduje się już kilka pomysłów na takie zupy, m.in. zupę meksykańską , aromatyczną zupę z kurczakiem , czy zupę z wieprzowiną i jarmużem . Dzisiaj do ich grona dołącza nowy przepis na zupę z ciecierzycą, papryką i groszkiem cukrowym. Pyszne i orzeźwiające połączenie smaków, dzięki wyraźnie wyczuwalnej nucie
Pogotujmy.plosobą, która wywala jedzenie, staram się zawsze wszystko wykorzystać. Mniej lub bardziej udanie ;) Przepis prosty, mało składnikowy, aczkolwiek dodatki każdy może dostosować do swoich aktualnych zachcianek i np dodać kurczaka zamiast boczku, kukurydzę zamiast kapar, na końcu ułożyć listki rukoli... Możliwości jest wiele! Do koloru, do wyboru... Zamiast też przygotowywać większą pizzę, można wszystkie składniki wymieszać- łącznie z dodatkami(...)mnie zainspirowała #Lubella. Składniki: 150g makaronu Lubella mini 5 warzyw 150g sera mozzarella 1 jajko 1 łyżka mąki Pieprz 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli Kilka plastrów wędzonego boczku Ok 3 łyżeczki kapar Sposób przygotowania: Makaron gotujemy al’dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Odcedzamy. Mozzarellę drobno kroimy lub ścieramy na tarce, dodajemy do makaronu razem z jajkiem
Kuchnia w czekoladziemakaronowa z wędzoną makrelą??? Nie przyszłoby mi to do głowy! Jak taki przepis znalazłam na blogu Matki Polki od razu mi się spodobał:) Składniki: *makaron penne pełnoziarnisty * por * wędzona makrela * śmietana * dodałam jeszcze kilka pieczarek * oliwa lub masło * sól, pieprz, papryka Pora i pieczarki pokroiłam na plasterki, przesmażyłam chwilkę na oliwie. Dodałam obraną i podzieloną na kawałki makrelę, zalałam(...)Irlandii siedzą na rusztowaniu (co najmniej 150 metrów n.p.m.) trzej budowlańcy: Polak, Anglik i Rusek. Jest przerwa na lunch. Rozpakowują kanapki. Polak mówi: - No nie! Znowu kanapka z kurczakiem. Nie cierpię kurczaka. Jeśli żona jeszcze raz da mi do pracy kanapkę z kurczakiem to skoczę( z rusztowania)!!! Anglik mówi: - Znowu kanapka z serem. Nie cierpię sera. Jeśli jutro dostanę kanapkę
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki filet z kurczaka 200 ml śmietany 12% słoiczek chrzanu 3 ząbki czosnku 300 ml bulionu sól, pieprz, estragon ciemny sos sojowy Przygotowanie Mięso pokroić w dowolne kawałki, przyprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą estragonu i kilkoma kroplami sosu sojowego - wymieszać i odstawić na 30 min. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na mocny brązowy kolor. Do gorącego bulionu(...)dodać chrzan chwilę gotować. Na końcu wlać zahartowaną śmietanę i dwie łyżeczki mąki rozpuszczone w 25 ml wódki. Trzymać na ogniu do zagotowania i gotowe.. Kilka plasterków wędzonego boczku podsmażyć razem z połową posiekanej cebuli. Wmieszać do ugotowanych ziemniaków. Połączyć składniki dodać świeży szpinak w sosie vinegret i obiad gotowy. Smacznego
Gaździnka warzychodzi o techniki przyrządzania potraw. Powinniśmy kierować się raczej w stronę grilli z pokrywami, które mają wywietrzniki. Takie urządzenia pozwolą nam przygotować każdy rodzaj mięsa, możemy na nich również wędzić. Tego typu grille oferuje np. marka Weber, wiodący producent sprzętu grillowego w Polsce. Prawdziwy miłośnik grillowania powinien zapoznać się z podstawowymi metodami grillowania . Dzielą się one na: grillowanie metodą pośrednią(...)tacką ociekową (lub na środku rusztu przy odkręconych bocznych palnikach w przypadku grilla gazowego). Tą metodą najlepiej grillować mięsa, które potrzebują ponad 20 minut obróbki, np. pieczeni czy kurczaka w całości. Grillowanie metodą pół na pół to połączenie metod pośredniej i bezpośredniej. Jest ona stosowana w szczególnych przypadkach, np. gdy chcemy przyrządzić na grillu stek średnio krwisty. Najlepsze marynaty
Rozdomowionapieczona w rękawie z boczkiem , indyk po cygańsku , żeberka w sosie miodowym , schabowe z curry , polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , filety z kurczaka w cieście naleśnikowym , krem z pomidorów i papryki , krem z pora , pierś z kurczaka w sosie kurkowym . Pomysły na niedzielny obiad wielkanocny Świąteczny obiad powinien zostać dostosowany do dnia, w którym przyjmujemy gości. Jeśli spotykasz się(...)żurku! Zobacz, jak go przygotować. Składniki na tradycyjny żur: 1 litr warzywnego wywaru 500 ml zakwasu żytniego do żurku 250 g białej kiełbasy parzonej pokrojonej w plasterki 250 g wędzonego boczku surowego pokrojonego w drobną kostkę 2 ząbki czosnku ½ cebuli 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren kolendry sól, pieprz i majeranek do smaku 3 łyżki śmietany
Rozdomowionamięsa indyka, które pochodziło z uda – mięso było soczyste oraz posiadało małe przerosty tłuszczu. Można użyć oczywiście do sałatki mięsa z piersi indyka, czy też w końcu piersi kurczaka, ale ja szczerze polecam mięsa z udek. Do sałatki użyłam sałaty lodowej, która po wymieszaniu bardzo nie wiotczeje i dość długo zachowuje swoją świeżość. Nie polecam na pewno używać sałaty(...)przykład pekińską czy rzymską rekomenduję jak najbardziej. Kwintesencją tej sałatki jest mieszanka prostych przypraw, majonez oraz chrupiące ziemniaczki do sałatek . Spróbujcie – warto! Smacznego! Zobacz też: Sałatka z kurczakiem i grzankami Sałatka z pieczoną marchewką, granatem i serem feta Sałatka z suszonymi pomidorami i serem feta Przepis na sałatkę z indykiem i ziemniaczkami Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania
Kuchnia Bazyliipokrojonym w kosteczkę, szczyptą cynamonu i pestkami dyni. II Śniadanie Lunchbox z grillowanym kurczakiem i brokułami 396,5 kalorii/ 30g białka/ 8,6 g tłuszczu/ 43,5 g węglowodanów/ 4,4 g błonnika Składniki: brokuły (różyczki) - 100 g pomidory koktajlowe - 100 g filet z piersi kurczaka - 100 g ryż basmati - 50 g olej rzepakowy - 1 łyżeczka sól, pieprz, czosnek Ryż(...)szpinakiem, oliwkami i chilli 494,9 kalorii/ 20,3 g białka/ 25,8 g tłuszczu/ 42,6 g węglowodanów/ 6,1 g błonnika Składniki: kasza jaglana - 50 g tofu wędzone - 90 g pomidory koktajlowe - 100 g szpinak - 2 garście oliwki czarne - 30 g pesto czerwone - 1 łyżeczka olej rzepakowy - 1 łyżka czosnek - 1 ząbek sól, pieprz, chili Tofu pokrój
Kuchnia Elliedrodze powrotnej było odwrotnie. Co jeść w podróży? Kupować "gotowce" na dworcach czy stacjach benzynowych, a może przygotować w domu świeży, własnej roboty prowiant? Chrupiące tosty z wędzonym serem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem(...)Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki
Moja smaczna kuchniaform").hide()} Zapraszam do wszystkich moich przepisów na sałatki . Polecam Wam także: – sałatka z pieczonym burakiem i kozim serem – sałatka gyros – sałatka cezar z kurczakiem – sos do sałatki – sałatka z pieczonym kalafiorem – sałatka z gruszką i gorgonzolą – sałatka ze szparagami i jakiem – sałatka kebab – sałatka brokułowa – w jednym miejscu(...)konserwowych ogórków – 2 łyżki posiekanej natki pietruszki – 1 łyżka majonezu – 2 łyżki gęstego jogurtu – po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu – 1 łyżeczka ostrej papryki – 1 łyżeczka wędzonej papryki Przygotowanie: Żółty ser, szynkę, paprykę i ogórka pokrój w niewielką kostkę. Ja wolę mniejszą o boku maksymalnie 1 cm, ale może być też nieco większa. Pokrojone składniki dodaj
nietylkopasta.plpierożki gyōza . Przygotowując te pierożki inspirowałam się przepisem z tego bloga. Lubię lepić pierogi , więc lepienie pierogów gyōza było dla mnie pewnym wyzwaniem, ale lepienie pierogów np. z twarogiem wędzonym też nie było klasyczne.. Gyoza to małe, japońskie pierożki, nie są podobne do naszych pierogów. Ich nadzienie tradycyjnie składa się z mielonego lub siekanego mięsa i warzyw. Przygotowuje się(...)lepienia są dosyć pracochłonne, to czasem warto zafundować je sobie na obiad. Polecam przygotować ich więcej i zamrozić.. Składniki na 24 pierożki: Na farsz: 1 pojedyncza pierś z kurczaka starta marchewka starty kawałek selera posiekany kawałek pora posiekana natka pietruszki Sól, pieprz do smaku Na ciasto: 1 ½ szklanka mąki pszennej + do podsypywania ½ szklanki wrzącej wody 1/2 łyżeczki soli Olej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKURCZAKIEM Z AWOKADO I SOSEM CZOSNKOWYM STEK CIELĘCY Z GNOCCHI I GRZYBAMI ZIEMNIAKI Z PIKANTNYM CHORIZO I MIĘTĄ PIEKIELNIE DOBRE SCHABOWY Z SEREM FASOLKĄ EDAMAME I GROSZKIEM PRZEPIÓRKI DUSZONE W WINIE Z GROSZKIEM I ZIEMNIAKAMI NA MAŚLE CHILI CON CARNE INACZEJ SAŁATKA Z MAKARONEM RYŻOWYM ARBUZEM I KURCZAKIEM(...)wołowej porcji rosołowej z włoszczyzną, cebulą, czosnkiem, sosem sojowym i przyprawami / – Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki – Chili w płatkach – płaska łyżka lub do smaku w zależności od oczekiwanej ostrości – Papryka wędzona – 1 łyżeczka – Sos worcester – 2 łyżki – Mąka pszenna – 2 łyżki – Sól do smaku – Pieprz do smaku – Oliwa do smażenia PURÉE MAŚLANE – Ziemniaki na 4 porcje purée – Masło – 3 łyżki – Sól
globuskulinarnystworzono spółdzielnie. Cały ruch spółdzielczy skupiono wokół dwóch centrali. W ten sposób niemal całkowicie zlikwidowano handel prywatny, który kojarzył się z kapitalizmem. Oto garść przepisów z okresu PRL-u: Wędzona słonina Ciastka ze skwarek Babka ziemniaczana Chleb żytni na zakwasie Blok czekoladowy Śledź po białostocku Plan trzyletni Był to też czas planu trzyletniego. Jednocześnie po podwyżce cen żywności, spowodowanej zbyt(...)Popularne były tzw. ,,weki”, czyli tworzone w domu konserwy w słoikach. Często wyposażano w nie uczniów i studentów, którzy spożywali je na zimno lub na ciepło. Rarytasem była słonina wędzona i smalec. W połowie lat 60 XX w. pokątna sprzedaż mięsa zamieniła się na handel w halach targowych. Jednak sprzedaż w tym miejscu wiązała się potrzebą załatwienia licznych formalności
ProstePesto.pl