kurczak w sosie - 15347 przepisów (strona:846/1024)

Ramen. Zupa szczęścia i miłości – Tove Nilsson 76

bulion to podstawa ramenu . Tajemnicą dobrego bulionu jest  długi czas gotowania (nawet do 48 godzin) i dobrej jakości składniki. Tare to esencja smaku . Najbardziej klasyczne esencje smakowe to sos sojowy, miso, które łączy się z bulionem bezpośrednio w misce. Mogą to być również pasty przyprawowe, oleje smakowe sól ziołowa, octy lub cytrusy. Makaron to niezależna dyscyplina naukowa . Prawdziwy makaron(...)wszystkich przepisów dołączone są apetyczne fotografie. 003 – Inne japońskie makarony – tsukamen (makaron ramen na zimno), udon i soba. 004 – Małe dania, takie jak smażony kurczak po japońsku, dania wegetariańskie, tempura, pierożki gyoza, kapuściane naleśniki okonomiyaki i tsukemono, czyli marynowane warzywa, grzyby i owoce. “Ramen. Zupa szczęścia i miłości” to nie tylko książka z przepisami

Tajemnice Smaku
Makaron z polędwicą z indyka i suszonymi pomidorami 126

Makaron z polędwiczką z indyka i suszonymi pomidorami to świetny pomysł na szybki i pyszny obiad czy kolację :). Mięso z indyka można z powodzeniem zamienić chociażby na pierś z kurczaka. W każdym wariancie smakuje obłędnie :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 spora polędwiczka z indyka 400 gram makaronu u mnie rurki pomidory suszone w oleju z ziołami ok 9 sztuk(...)całość dusimy chwlię na małym ogniu często mieszając do lekkiego odparowania wody, na koniec wyłączamy gaz, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy 3/4 posiekanej natki pietruszki, dokładnie mieszamy, indyka z sosem łączymy z odcedzonym makaronem, posypujemy pozostałą natką pietruszki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Blog kulinarny S9.PL
KOTLETY DE VOLAILLE Z MASŁEM 131

sól i pieprz do smaku do zamarynowania mięsa z kurczaka: sól pieprz mielony 1-2 cebule Przepis na kotlety de volaille - przygotowanie krok po kroku: Krok 1. Z piersi kurczaka usunąć resztki kostek, chrząstek, tłuszczu i błon, mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. mięso umieścić w misce, oprószyć z każdej strony solą i pieprzem. Następnie obłożyć posiekaną cebulą. Naczynie nakryć folią(...)klarowanym. gdy się zarumienią, zmniejszyć ogień i dosmażyć po 5 minut z każdej strony. Kotlety de volaille można także podpiec kilkanaście minut w piekarniku. Kotlety de volaille podawać z sosem pieczarkowym i ziemniakami tłuczonymi lub z wody. Dewolaje świetnie smakują z zielonym groszkiem i sosem koperkowym lub mizerią . Smacznego :) Kotlety de volaille

Moja Książka Kucharska
Coconut adventure 168

kubków smakowych jest ryżowy makaron na ostro.  Makaron może być podmieniony na wariacje ryżowa i równie smacznie smakuje. Dla lasuchòw mniej rybolubnych można rybkę zamienić delikatnym mięskiem z kurczaka. Składniki: 1/2 paczki makaronu ryżowego 1 puszka mleka kokosowego 2 paczki mrożonych krewetek tygrysic lub ok 20 szt swieżych 1 plat łososia 1 zabek czosnku zielona cebulka 1 czerwona papryczka(...)krewetki oraz losoś nie straciły swojej soczystości. Pod koniec dodać mleko kokosowe, zagotować i zdjać z "ognia". Doprawić sczypta soli do smaku. Na talerz nakładamy porcję makaronu, dodajemy sos z owocami morza. Na wierzch posypujemy od serca posiekana swieża zielona cebulka oraz delikatnie papryczka chili. Calość skropić sokiem z limonki. Gotowe :) Smacznego

Lajtkraft food intolerance
parowar-budyń z piersi i ryżu... 140

Składniki: pierś z kurczaka 1 podwójna, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, woda 1,5 litra, ryż ugotowany 1 woreczek, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, natka pietruszki 1/2 pęczka, olej rzepakowy 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki woreczek ryżu ugotować w ciut osolonej wodzie, odsączyć i wystudzić - pierś(...)ilość wody, gotować budyń 55 minut po ugotowaniu zdjąć pokrywkę i budyń dobrze wystudzić, zimny wyłożyć na talerz - taki budyń jest wskazany przy dietach lekkostrawnych, można go podać z sosem jogurtowym do pieczywa lub porcje podgrzać i z sosem koperkowym na obiad..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zapiekanka grzybowa 147

Pokazałam Wam wczoraj tajemniczo wyglądającą zapiekankę , na którą większość z Was narobiła sobie smaka! :D Obstawialiście , że to może ziemniaczana … że z kurczakiem … że z serem …A właśnie , że nie! Jest to coś o wiele mniej skomplikowanego!  Robi się ją błyskawicznie  ,  a smakuje rewelacyjnie i zachwyci zarówno dzieci jak i dorosłych!Do zrobienia potrzebne są czerstwe bułki(...)rzadka dosypujemy bułki tartej ). Foremkę do keksa smarujemy masłem. Z masy formujemy wałek. Wkładamy do foremki. Smarujemy roztrzepanym ostatnim jajkiem. Pieczemy ok. 30 minut. Zajadamy solo lub np. z sosem i czerwonym barszczykiem

Ostra na Słodko
Faszerowany udziec z indyka 182

podziurawić go za bardzo. Odcinamy ze środka około 200g mięsa do zmielenia- odkładamy na później, wykorzystamy je do farszu. Następnie lekko rozbijamy pozostałe mięso, posypujemy obficie przyprawami (do kurczaka- gdy jej używamy nie dodajemy już soli, papryka słodka, pieprz)  i posiekanymi 3 ząbkami czosnku. Zalewamy olejem i mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Odcięte(...)termoobiegu możemy wykorzystać ją podczas pieczenia przez ostatnie 30 minut, trzeba tylko uważać, żeby indyk z wierzchu się nie spalił.Ja swojego indyka podałam z ryżem i marchewką oraz sosem chrzanowym, ale myślę, że spokojnie możemy go też podać z ziemniaczkami lub kaszą, zależy co kto lubi :) SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Tradycyjny barszcz ukraiński 138

być najpierw podsmażone. Prawdziwy tradycyjny barszcz ukraiński często wzbogacany jest tzw. sało - solonym boczkiem, który dodaje się pod koniec gotowania.. Zupę podaje się z małymi bułeczkami - pampuszkami polanymi sosem czosnkowym. Tradycyjny barszcz ukraiński powinien być gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje także odgrzewane następnego dnia. Tradycyjny barszcz(...)łyżka soku z cytryny lub octu koperek lub natka pietruszki Wywar mięsny na barszcz ukraiński 700 g wołowiny (antrykot lub ogon wołowy), lub podsmażonych żeberek wieprzowych ewentualnie pół kurczaka Zagrodowy 1 duża cebula opalona nad ogniem 1 pietruszka kawałek selera 1 liść laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 3 litry wody sól i pieprz do smaku Cebulę, obrać opalić

Cztery Fajery
Makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym 288

Większość przepisów na makarony pochodzi z Włoch, jednak wiele przepisów przeszło spore modyfikacje. Tym razem postanowiliśmy przygotować zdrowy makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym. Ten makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
BAKŁAŻANY ZAPIEKANE Z KASZĄ KUSKUS I WARZYWAMI – kuchnia libańska 133

zrobienia, a dzięki dodatkowi przyprawy curry i kurkumy – bardzo aromatyczne! Jest świetnym pomysłem na obiad albo np.imprezowe danie. Wielbiciele mięs śmiało mogą pokusić się o dodatnie np. kawałków kurczaka, indyka czy też innego delikatnego mięsa. Mi smakuje ta wersja wegetariańska. Mam nadzieję, że i Wy będziecie oblizywać się ze smakiem. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * bakłażan(...)napełniamy farszem , podlewamy obok odrobiną wody i wkładamy do nagrzanego na 190C piekarnika na ok. 25-35 minut. Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką. Smacznego! Ps Świetnym dodatkiem jest np. sos jogurtowy z odrobiną mięty i limonki

Ostra na Słodko
Makaron pełnoziarnisty z warzywami i kurczakiem 140

opakowanie makaronu pełnoziarnistego (400g.) - 2 duże udka z kurczaka - 1 papryka czerwona - 1 średnia cebula - 1 fenkuł ( mały lub pół dużego) - 3-4 ząbki czosnku - 3 średnie marchewki - 1 mała pietruszka - kilka różyczek brokuła - 1 puszka pomidorów krojonych przyprawy do smaku: ziele angielskie, liść laurowy, szczypta soli, szczypta cukru, suszone zioła (bazylia, oregano rozmaryn lub inne ulubione zioła), szczypta pieprzu(...)przykryć pokrywą i dusić na średnim ogniu.  Gdy warzywa będą jeszcze twardawe dodać pomidory z puszki i mięso z udek. Wszystko razem dusić jeszcze przez chwilę ( jeśli sos jest za gęsty dodaję odrobinę wody). Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem lub ostrą papryczką. Na koniec dodać sporo posiekanej natki pietruszki. Sos wymieszać z ugotowanym  makaronem, podgrzać chwilę

Lubię to gotuję
Sałatka z arbuzem i fetą 69

pożywnie. To również świetna sałatka jako dodatek do grilla. Słodycz arbuza, słoność fety oraz orzeźwiająca limonka sprawiają, że doskonale do marynowanych potraw z grilla, jak skrzydełka czy udka z kurczaka. Przepisy na sałatkę z arbuza zawierają również często świeżego ogórka, oliwki oraz owoce granatu. Przepis na sałatkę z arbuzem i fetą polecamy wszystkim, którzy szukają orzeźwiającej przekąski na lato. Spróbuj(...)miski. Fetę można pokroić lub połamać na kawałki. Dodajemy do pokrojonego arbuza. Wsypujemy podprażony słonecznik oraz czyste borówki. Z soku z limonki, oliwy z oliwek oraz posiekanej mięty przygotowujemy sos. Doprawiamy go delikatnie solą. Jeśli nie masz lub nie lubisz mięty, możesz ją zastąpić świeżą bazylią. Składniki sałatki polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Polecamy także pyszny fit deser z mascarpone

Kuchnia Na Wypasie
NADZIEWANE BAGIETKI - ZAPIEKANKI 119

również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych bułek. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa... Składniki: 2 półbagietki 1 cebula 6-8 pieczarek 200 g  kiełbasy z piersi kurczaka Morliny 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 g tartej mozzarelli 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1-2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Z półbagietek ścinamy(...)półbagietki, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy pozostałą ilością posiekanego szczypiorku. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem lub ketchupem. Przepis bierze udział w konkursie

Kuchnia MagdaLeny
NADZIEWANE BAGIETKI - ZAPIEKANKI 119

również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych bułek. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa... Składniki: 2 półbagietki 1 cebula 6-8 pieczarek 200 g  kiełbasy z piersi kurczaka Morliny 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 g tartej mozzarelli 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1-2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Z półbagietek ścinamy(...)półbagietki, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy pozostałą ilością posiekanego szczypiorku. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem lub ketchupem. Przepis bierze udział w konkursie

Kuchnia MagdaLeny
PASZTET DROBIOWY Z GRZYBAMI, BEZGLUTENOWY 170

Zlewam do słoika także pozostający od obiadu czysty tłuszcz, który również mrożę. Czym więcej rodzajów mięs, tym smaczniejszy pasztet. U mnie tym razem był: kapłon, perliczka, gęś, kaczka i kurczak. Można dać dowolne rodzaje mięs. Ten przepis ma być inspiracją. Mięsa mogą być gotowane, smażone, pieczone, itp.... U mnie było dość dużo tłuszczu, dzięki temu pasztet jest bardziej smarowny, idealny(...)mnie prawie 400g, miałam chude mięsa, praktycznie bez skór), ja daję tłuszcz od smażenia mięs, ale można dać oliwę, olej, masło klarowane, kremówkę, itp., ilość dowolna) - 2 łyżki sosu sojowego (nie trzeba, ostatnio zapomniałam i wyszedł super...) - 1 łyżka roztartego w dłoniach aromatycznego majeranku (nie trzeba) - tłuszcz do smażenia: pieczarek, wątróbki, cebuli, czosnku i ewentualnie mięsa, gdy mamy surowe Mięso

Smaczne Zdrowe
Wtorek: Spaghetti ze szparagami, ziemniakami i pesto 145

zrobić tak: najpierw ugotujcie ziemniaki i później, w tej samej wodzie, makaron. Sprawdź pozostałe nasze propozycje na menu w tym tygodniu! Menu na tydzień – przepisy dla rodziców Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek(...)orzechy, czosnek, oliwę i parmezan. Krok 3 Odcedź makaron i warzywa, przełóż do misy z pesto. Wymieszaj i wcinaj! Smacznego! Lubisz szparagi? Sprawdź również szparagi z makaronem w maślanym sosie         oraz pęczotto primavera . Artykuł Wtorek: Spaghetti ze szparagami, ziemniakami i pesto pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pieczona pierś z indyka + historia mojego przepisu 213

pierś z indyka ważącą 1 kg, raz jeszcze przeczytałam pierwszy punkt przepisu i… wybuchłam śmiechem :D Noo, coś tutaj ewidentnie nie gra. Bardziej to pasuje na piersi z kurczaka. Więc na pewno jest błąd! Super. Ale co z moją wielką indyczą piersią? Nie zastanawiając się długo, stwierdziłam, że pójdę na żywioł i upiekę całą pierś w piekarniku(...)nią chlust różowego wina, jakie miałam akurat w lodówce. Kiedy alkohol odparował postanowiłam dodać trochę rosołu, który parując podczas pieczenia, będzie nawilżał moją pierś z indyka oraz będzie moim sosem do pieczeni. W najgrubszym miejscu piersi wbiłam termometr i całość przykryłam pokrywką. Wstawiłam wszystko do nagrzanego pieca. Wiedziałam, że 73-74°C to temperatura jaka powinna być w prawidłowo upieczonej

Moja Delicja
Gulasz drobiowy z papryką z multicookera 741

Gotowanie gulaszu pod szczelnym przykryciem nadało potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Krótki przewodnik obsługi urządzenia można zobaczyć pod tym linkiem https://www.youtube.com/watch?v=V4wAUVDd2ZM Składniki: 2 duże piersi z kurczaka sól, pieprz, 1 łyżka masła klarowanego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 puszka pomidorów w kawałkach 3 szkl bulionu Przyprawy: 1 łyżeczka(...)ustawiając regulator ciśnienia w pozycji zamkniętej. Wybrać program "Duszenie - Stew" i ustawić czas na 25 minut. Po tym czasie odparować urządzenie i zdjąć pokrywkę. Do kremówki wlać 2 łyżki sosu wymieszać i całość wlać do gulaszu. Więcej informacji na temat Multicooker Camry CR 6408 tutaj

Ala piecze i gotuje
Wołowina z kurkami z pęczakiem 143

pęczakiem to prosty sposób na obiad dla całej rodziny, jak i lunch do pracy. Pamiętajcie, że możecie użyć także innych grzybów (a nawet suszonych). Można również zamienić wołowinę na kurczaka, jednak danie będzie dużo mniej aromatyczne. Składniki (dla około 4-5 osób): 100 g wołowiny (użyłam rostbefu) 100 g kurek 2 szklanki nieugotowanego pęczaku cebula szalotka ząbek czosnku łyżeczka słodkiej(...)Krok 2 Kurki oczyszczamy. Dodajemy do mięsa. Dusimy kolejne 30 minut. Krok 3 Doprawiamy całość papryką i tymiankiem, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż woda nieco odparuje i utworzy się sos. W międzyczasie gotujemy pęczak. Krok 4 Kiedy woda z sosu odparuje dodajemy masło, a kiedy się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krok 5 Mieszamy mięso i grzyby

Kuchnia Bazylii
Pałki kurczaka z pieczarkami, groszkiem i marchewką 104

marchewki i groszku to propozycja nie tylko na niedzielne drugie danie. To obiad, który robi się sam, więc i w tygodniu możemy śmiało go przygotować. Składniki: 6 pałek z kurczaka, 300g niedużych pieczarek, 150 g groszku (użyłam mrożonego), 150 g marchewki (użyłam mrożonej), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, maggi, suszona natka pietruszki(...)naczynia i dodać marchew z groszkiem, przemieszać – całość piec bez przykrycia jeszcze około 15 minut (do czasu zrumienienia się skórki na pałkach). Podawać z ziemniakami lub ryżem.   Powstały sos (pieczarki puszczają sporo soku) można zaprawić słodką śmietanką. Smacznego

Nie tylko w kuchni
pikantne roladki z piersi z pieczarkami i serem... 238

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 10 mniejsze pieczarki, 1 sztuka cebula czerwona, 3 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżeczka vegeta, 3/4 łyżeczki chilli suszone zmielone, 2 łyżki tarta bułka,- ile potrzeba ser żółty gouda, 4 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżka mąka pszenna do obsypania, 5 szklanek woda, 1 kubek śmietana, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki na oleju(...)przykryciem dusić z 30 minut na mniejszym ogniu roladki wyjąć z rondla na talerz i do wywaru wlać śmietanę 12% słodką wymieszaną z mąką i mieszając zagęścić sos i dodać natkę pietruszki przed podaniem na obiad usunąć wykałaczki......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kominki francuskie ;) 176

opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 3/4 szklanki mleka zioła prowansalskie przyprawa do kurczaka sól pieprz 1 jajko  Wykonanie:Pierś z kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na 10 minut, po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut ( tak aby mięso nie było surowe).Cebulę kroimy w kostkę(...)przez 15-20 minut.Upieczoną pierś kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli i pieczarek. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy, dolewamy mleko. Ciągle mieszając, czekamy aż sos zgęstnieje.Tak przygotowany sos przelewamy do pozostałych składników farszu i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.Farsz przekładamy do upieczonych kominków, na wierzch kładziemy przykrywkę.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka