równie dobre będą te konserwowe. U mnie w roli dodatków wystąpiły ogórki kiszone, resztka kukurydzy konserwowej, groszek, jajka i ser żółty. Świetnie też nadałby się smażony filet z kurczaka. Co prawda u mnie do sałatki trafiło po połowie puszki kukurydzy u groszku, ale dajcie ile macie. Mniej lub więcej. Sałatka z pora z pieczarkami na pewno na stałe zawita(...)drobno Pieczarki myjemy, szatkujemy, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3-5 min. Odcedzamy. Jajka siekamy. Ser żółty i ogórki kroimy w kostkę. Dodajemy groszek, kukurydzę i posiekany koperek. Sos Majonez, jogurt mieszamy. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, sól i pieprz do smaku. Warzywa mieszamy z sosem Artykuł Sałatka z pora i pieczarek z jajkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania
Mieszam w Garnkumięso pokryć glazurą i wstawić do piekarnika do zapieczenia. To naprawdę świetny i prosty sposób na dobre jedzenie. Kurczaka możecie podać z pieczonymi frytkami, które upieką się razem z kurczakiem. Przepis wzorowany na Tasty.co Składniki: 0,5 kg podudzi 1 łyżka papryki wędzonej lub słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Glazura 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy dijon(...)Wymieszaj dokładnie. Krok 3 Wyjmij udka z piekarnika, przestudź, następnie przełóż do głębokiej misy, polej glazurą, obtocz w niej dokładnie mięso. Przełóż z powrotem na tackę (odlej z niej sos jaki wytworzył się podczas pieczenia). Wstaw do piekarnika na 10 minut. Jeśli udka będą się za bardzo przypalać, zmniejsz temperaturę. Zrób keczup: połącz wszystkie składniki w miseczce (pół szklanki passaty
Niedzielny kucharzjeść) słodkie rzeczy. Dziś jednak zapraszam na pyszny, pożywny obiad rodem ze słonecznej Hiszpanii :) W Hiszpanii można znaleźć wiele wersji tego dania m.in. wegetariańską, z owocami morza oraz kurczakiem. Miałam szczęście próbować prawdziwej hiszpańskiej paelli parę lat temu w Barcelonie. I ten smak bardzo dobrze zapamiętałam. Po powrocie z mamą próbowałyśmy zrobić własną wersję, ale to jednak nie było(...)lubimy możliwość to polecam wzbogacić go o jak największa ich ilość. Składniki: Bulion: 1 litr wody ½ małej cebuli 1 pietruszka 2 marchewki 1 łyżka oliwy 1 łyżka sosu sojowego 3 łyżki sosu rybnego pieprz Paella: 2 łyżki oliwy 2 papryki (najlepiej czerwona i żółta) 2 ząbki startego czosnku 1 duży pomidor 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka czerwonej
Healthy food explorernaciowego i kalarepy suszonymi pomidorami, papryką papryką i cukinią fasolką, groszkiem, kukurydzą bakłażanem i pietruszką z pomidorami i pieczarkami z dodatkiem suszonych owoców przełamanych chili i ziołami z kawałkami kurczaka i czerwonej cebuli lub szalotek Polecam pieczone warzywa! Na ostro, słodko, z dodatkiem ziół lub mieszanki przypraw do ziemniaków. Buraki, ziemniaki i marchew z cebulą i czosnkiem pieczone na ostro(...)grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika) przez ok. godzinę. Lubię miękkie warzywa, ale niezbyt rozgotowane. W międzyczasie podczas pieczenia polewam je powstałym sosem i przekręcam delikatnie na boki. Podaję gorące. Odsmażone także smakują
Zasmakuj KuchniDanie gotowe jest w 15 minut, więc ten kto ceni sobie czas w kuchni, powinien polubić to danie. Można do dania dodać też pokrojonego w kostkę i usmażonego kurczaka, jeśli chcecie żeby danie było bardziej syte. Ja lubię obie wersje. SKŁADNIKI: ( 2-3 porcje) ok. 350 g – 400 g makaronu penne (ja użyłam pełnoziarnistego) 1 brokuł 1 średnia cebula(...)śmietanę, szybko mieszamy rózgą i zalewamy wodą z makaronu, mieszamy dokładnie, by nie było grudek. Doprawiamy porządnie solą i pieprzem i gotujemy kilka minut. Dodajemy starty żółty ser. Jeśli sos będzie za gęsty, dodaj odrobinę wody, jeśli za rzadki, dodaj więcej śmietanki. Na koniec dodajemy brokuł, lekko pokrywając go sosem, aby się nie rozpadł. Gotowy makaron podawać od razu, posypując
Calzonella.commałej miseczki, dodajemy majonez, jedną łyżeczkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę musztardy i łyżkę posiekanej zielonej pietruszki, całość doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dokładnie mieszamy do powstania gęstego sosu. Sos dodajemy do reszty składników, mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Podajemy np. w towarzystwie ulubionego pieczywa. Smacznego A teraz, wspomniana przeze mnie wcześniej, krótka recenzja książki: Jeśli szukacie pysznej surówki, która wzbogaci Wasz(...)sałatki z warzywami, jak sałatka z pieczarkami, buraczki z zielonym ogórkiem czy sałatka z rukoli i dyni. W rozdziale trzecim autorzy umieścili bardziej sycące pozycje z łososiem, jajkami, tuńczykiem, kurczakiem itp. Ciężko nie skusić się na pyszną sałatkę śledziową z buraczkiem, sałatkę z pieczonym kurczakiem czy sałatkę z tuńczykiem w cytrynie. W dziale czwartym znajdziemy sałatki dla wielbicieli kasz
Słodkie okruszkiinaczej wybrałam chleb z nasionami. Grzanki wyszły aromatyczne i chrupiące. Idealne do tej wersji sałatki. Jarmuż i awokado mogę jeść codziennie. Dla mięsożernych proponuję tradycyjną sałatkę z kurczakiem . Wolicie tuńczyka? Jest i sałatka Cezar z tuńczykiem na blogu. Nawet tą przyrządziłam z jarmużem! Prawdziwy zastrzyk zdrowia o tej porze. Jarmuż z powodzeniem zastąpi słodkie owoce. Pod względem odżywczych wartości nawet(...)kostka ładnie prezentuje się na półmisku, więc pokroiłam grube kromki chleba. Zrumień grzanki na oliwie. Ułóż na jarmużu na przemian z parmezanem. Pora na Cezar dressing. Wszystkie składniki na sos zmiksuj na jednolitą masę. Sos będzie gęsty ale puszysty. Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem. Resztę podaj w sosjerce. The post Sałatka Cezar z jarmużem appeared first on Blog
codojedzeniabyć kurczak) oraz wołowina (lepiej jak jest chuda), ale może być również cielęcina czy dziczyzna. Do tego dużo warzyw i przypraw. A to mój sposób na rosół kura lub kurczak mięso wołowe – szponder, mostek, łata warzywa – około 1 kilograma – marchewka, seler, pietruszka, por 1 burak, 2 cebule, 8 ziarenek ziela angielskiego, 10 ziarenek pieprzu czarnego 2-3 listki laurowe(...)zdjąć cały tłuszcz. Podawać gorący z kluskami lanymi, makaronem lub bez niczego. Przed podaniem posypać siekaną zieloną pietruszką chociaż nie wszyscy ją lubią. Kurę można podać w sosie chrzanowym, z mięsa zrobić pierogi. Marchewkę albo pokroić w plasterki i podać w rosole albo zjeść z masłem i solą. Ja wybieram tę drugą opcję. Kluski lane: 1 jajko, 30 gram
królestwo garówpojawiały się na "Durszlaku" i nieco później zrobiłam swoją wersję makaronu spaghetti z dodatkiem kurczaka, kurek i cukinii. Bardzo smaczną wersję. ;) Składniki: 200 g makaronu spaghetti 1 nieduża pierś kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 100 - 150 g kurek 2 łyżki masła 2 szalotki 1/2 średniej cukinii 150 g śmietanki 30% 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego(...)lekko zgęstnieje. Dodać cukinię pokrojoną w cienkie ćwierćplasterki, zagotować. Usmażone mięso pokroić w nieduże kawałki. 4. Dodać ciepły makaron i posiekaną pietruszkę, zmniejszyć ogień i mieszając żeby sos dokładnie pokrył makaron. Przełożyć na talerze i od razu podawać, najlepiej z białym półwytrawnym winem
Kuchnia Prezydentowejwiadomo, im dłużej przyprawy zostają nieużywane, tym szybciej tracą swój aromat i smak. Kurczak ten smakował nam bardzo i do tego pieczone ziemniaczki - czego chcieć więcej? 'Kulinarne Inspiracje Kamisa - kurczak ze śliwką, owijany boczkiem' Składniki: - 1 zestaw Kulinarnych Inspiracji Kamisa - 16 suszonych śliwek (dałam mniej) - 300g wędzonego boczku w plastrach - 500g pieczarek - 375ml śmietanki UTH 30% - 700g obranych ziemniaków(...)patelnię i obsmyć. Następnie zalać śmietanką, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, przykryć i dusić 10-15 minut. Posolić do smaku. Podawać z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą oraz sałatą z sosem vinegret. Smacznego! Przypominam o konkursie! Do wygrania blender i zestaw przypraw Kulinarnych Inspiracji Kamisa. ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu
CookYourselfSkładniki: piersi z kurczaka 4 duże/podwójne, musztarda kremska 4 łyżki, ogórki kiszone 2 sztuki, cebula biała 2 sztuki, boczek wędzony 20 dag, Pieprz czarny- MŁYNEK - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 6 szklanek, przyprawa do dań Kucharek 1 łyżka, przyprawa do zup - do smaku, śmietana 3 łyżki, ziemniaki ugotowane - ile potrzeba, surówka - jaką(...)mąką i na mocno gorącym oleju je obsmażyć z każdej strony wlać wodę, kucharka i pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 40 minut roladki wyjąc z garnka i sos zagęścić śmietaną 18% słodką wymieszaną z mąką, do smaku doprawić magą kucharka roladki a`la zrazy podałam z tłuczonymi ziemniakami i czerwoną kapustą............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmakaron z mojego pysznego przepisu na domowy makaron . Jeśli lubicie makarony, zapraszam Was do innych moich przepisów: – zebrane w jednym miejscu najlepsze przepisy na makarony – makaron z kurczakiem – makaron z pieczarkami – penne z szynką parmeńską – makaron z boczkiem – makaron ze szpinakiem – makaron z polędwicą – makaron z krewetkami – spaghetti aglio oilo(...)czosnkiem, a następnie dodaj drobno posiekane chilli. Jego ilość zależy od ostrości papryczki jaką posiadasz oraz Twoich preferencji. ja zwykle daję 1 średnio-ostre chilli do tej ilości sosu. Na patelnię dodaj pokrojoną w paseczki szynkę i krótko podsmaż. Dodaj na patelnię passatę pomidorową oraz białe wino, dopraw solą i pieprzem i całość podduś. Jak sos się nieco zredukuje dodaj
nietylkopasta.plgranatem. Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 2 duże cukinie - 1 szalotka - 2 ząbki czosnku - 100 g kaszy orkiszowej - 2 grube kabanosy, możesz też użyć szynki, kiełbasy bądź mięsa z pieczonego kurczaka - 4 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki w zalewie z oliwy z oliwek (zamiennie świeża) - 20 listków bazylii - 20 listków szałwii - 20 listków mięty - 150 ml jogurtu naturalnego - ser camembert(...)stopni C, na blaszkę wylej 1/2 szklanki wody, aby cukinie, się troszkę "uparowały" - w międzyczasie wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny i posiekanymi ziołami - po upieczeniu cukinie polej sosem jogurtowym, obsyp wypustkami z granatu i dodatkowo obsyp listkami ziół Gotowe! Smacznego
SMYKWKUCHNIsól pieprz papryka słodka płatki chilli Dodatkowo jajko do smarowania Brokuła podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie. Odcedzić na sicie i posiekać na drobno nożem. Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Sól, pieprz, chilli i paprykę słodką wymieszać i wsypać do mięsa. Dokładnie wymieszać mięso z przyprawami i usmażyć na maśle na rumiany(...)drugą połową. Sklejamy pieroga i odstawiamy na blaszce do wyrośnięcia. Piec w 200 stopniach C do momentu aż pizza będzie rumiana. Mi to zajęło 20 minut. Podawać z ulubionym sosem. Ja podałam z sosem czosnkowym pizza calzone
O kuchni z uczuciemjest chyba moją ulubioną ze względu na dużą zawartość kukurydzy, czosnku i pomidorów. Oczywiście ich ilość można konfigurować dowolnie, ja jednak tutaj preferuję dużo wszystkiego. :) 1 średniej wielkości pierś kurczaka 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 nieduży ogórek wężowy 2 średnie pomidory 1 niezbyt duża kapusta pekińska 400ml kwaśnej śmietany 18% 4 łyżki oleju rzepakowego 3 - 4 łyżki majonezu 4 ząbki(...)czym również odstawiamy na kilka chwil. Zieloną i miękką część kapusty pekińskiej kroimy w cienkie i długie lub jeśli wolimy, krótsze paski. Pokrojoną kapustę wrzucamy do miski z sosem czosnkowym i całość dobrze mieszamy. Pomidory ze skórką i obranego ogórka wężowego kroimy w małą kostkę, a z kukurydzy odsączamy dokładnie sok. Kiedy mięso przejdzie przyprawami, smażymy je bez oleju
Kuchenna KontrrewolucyaDelikatny gulasz ugotowany z serc drobiowych z warzywami i suszonymi grzybami. Bardzo sobie cenię podroby z kurczaka ( serca , żołądki , wątróbkę) i często ich używam. W zasadzie to kupuję zawsze większą ilość ( no bez przesady u mnie większa ilość to kilogram) i mam w zapasie na wszelki wypadek. Na serduszkach i żołądkach gotuje zupy ( a potem z ugotowanych robie pierożki(...)krokiety).Wątróbka po za klasycznym II Daniem przydaje się do wszelkiego rodzaju past , pasztecików , farszów. Ale wracając do serduszek - czasem robie z nich gulasz lub potrawkę. Potrawkę w sosie koperkowym ( z utartymi jarzynami), gulasz z warzywami lub gulasz z suszonymi grzybami. I muszę powiedzieć , ze ten mi najbardziej odpowiada. W moim przypadku problemem jest ilość gulaszu który gotuję ( 2 małe
Buniabaje w kuchnicałym świecie mają wiele własnych sposobów na przygotowanie wywaru do tego dania, jednak wyróżnia się kilka ich podstawowych rodzajów: Shoyu Zupa shoyu-ramen to klarowny, brązowy bulion o smaku sosu sojowego (jap. shoyu). Zupa ta zazwyczaj zrobiona jest z rosołu drobiowego, ale często do jej przygotowania używa się kilka rodzajów mięsa np. wołowiny lub ryby. Sposób doboru mięsa zależy(...)mięsami, takimi jak wieprzowina lub wołowina. Zawarta w potrawie sól nie wpływa na wygląd bulionu, dlatego zupa Shio jest jasna i klarowna. Shio najczęściej podawany jest z mięsem z kurczaka, pędami bambusa i rybami. Tonkotsu Ten rodzaj japońskiej zupy ramen wywodzi się z okolic miejscowości Kiusiu. Ramen tonkotsu składa się z kości wieprzowych, które gotuje się nawet do 15 godzin
Słodkie okruszkiSkładniki: kura lub kurczak 1,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek/młoda, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, kucharek 1,5 łyżki, kurkuma mielona 1 łyżeczka, woda 3,5 litra, przyprawa do zup i potraw w płynie - ile potrzeba, makaron - ile potrzeba, natka pietruszki 1 pęczek, pieprz czarny mielony(...)szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, wyjąć kurę, rosół do smaku doprawić pieprzem mielonym i przyprawą w płynie podawać z makaronem nitki i natką pietruszki, mięso kury wykorzystałam do sosu śmietanowego na drugi dzień - rosół jest rozgrzewający, aromatyczny........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJakiś czas temu pokazywałam bardzo podobnego kurczaka. Wtedy danie zrobiło w domu furorę. Tym razem zresztą podobnie (nawet z zastrzeżeniem co do pieczarek w przypadku córki). Danie banalne w przygotowaniu, za to pełne smaku (kalorii też trochę w nim jest, ale mówi się trudno). Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe 300 g pieczarek sól, pieprz(...)mięso było przykryte. Dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić do smaku i dusić jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Posypać natką pietruszki
Sto kolorów kuchniporcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka (M) 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej wody lub bulionu sól, pieprz, vegeta, papryka słodka i ostra, czosnek granulowany 1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości(...)sklejać brzegi formując je na kształt prostokątów. 6. Byczki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać można je z dowolnym sosem, z cebulką, ze skwarkami lub po prostu odsmażone, najlepiej z lekką surówką. Wpis dodaję do akcji Wariacje pierogowe Porcja dla mojego "byczka" :) Inspiracja: Zjem
Kto ugości moich gości?Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 1/4 szklanki olej rzepakowy, 1,5 łyżeczki sól wędzona Royal Brand, 1 łyżeczka papryka chilli suszona Royal Brand, 2 sztuki jajka, - ile potrzeba tarta bułka, - ile potrzeba olej rzepakowy do smażenia pierś opłukać, osuszyć i przeciąć na 2 sztuki olej wymieszać z solą wędzoną i suszoną papryką chilli całe piersi bez rozbijania namoczyć(...)razem z marynatą.....polecam.... sól morska wędzona Royal Brand: powstaje w wyniku naturalnego procesu wędzenia soli morskie - skład: naturalna sól morska - zastosowanie: do dań typowo amerykańskich,do barbecue,do sosów,zup, twarogów,sałatek,pomidorów, nadaje smak i aromat wędzonego drewna, świetna dla wegetarian, nadaje potrawą smak i zapach wędzonki
W Mojej Kuchni Lubię