Boziu, jakie dobre! Bakłażan, pomidory, ricotta, cebula i dużo czosnku- jak ma nie smakować? Do tego możecie dodać kurczaka, ja dodałam indyka, bo został mi kruchutki, pieczony udziec z poprzedniego dnia. Ten makaron jest dosyć lekkim daniem (jeżeli użyjecie makaronu pełnoziarnistego to już w ogóle- fit!). Ricotta jest całkiem lekkim serkiem, chociaż moja miłość do mascarpone nie pozwala mi wznosić(...)będzie lepiej wyglądało). Dodaję do cebuli i czosnku, chwilę smażę. Następie dodaję zgrillowanego bakłażana. Dokładam ricottę i ciągle mieszając czekam aż się rozpuści. Doprawiam solą, pieprzem, listkami świeżego tymianku. Sos z ricotty prawdopodobnie będzie dość gęsty- po to zostawiłam wodę z ugotowanego makaronu. Można nią regulować gęstość sosu. Na patelnie wrzucam makaron, dokładnie mieszam. Smacznego
Cook&Lovenowej odsłonie. Zazwyczaj w kociołku przygotowujemy gulasz, leczo lub poprostu zupę węgierską. Dziś przedstawiam przepis na udka z kurczaka duszone w garnku nad ogniskiem. Składniki: 10 udek z kurczaka 10 dag wędzonej słoniny 2 cebule 4 ząbki czosnku 200 ml śmietanki 18 lub 30 % 250 ml bulionu lub 150 ml białego wytrawnego wina świeże, mrożone lub suszone prawdziwki sól, pieprz(...)Składniki: główka młodej kapusty 2 cebule masło 1-2 czubate łyżka mąki (w zależności od wielkości kapusty i ilości płynu w którym sie gotowała) gałązka lubczyku, koperek, sól, pieprz, sos sojowy Kapustę umyć, poszatkować, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać lubczyk i gotować do miękkości. Na osobnej patelni podsmażyć na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, dodać mąkę i dalej smażyć
Dobra karmaKolejny ciekawy pomysł na szybkie i oryginalne śniadanie – tosty z jajkiem sadzonym. Jako dodatek do tostów możemy zielonego ogórka, albo pomidora. Idealnie będzie również do
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!parmezanem i kiełbasą : Tortellini z parmezanem i kiełbasą to ciekawa propozycja na danie obiadowe czy kolację. Tradycyjne, włoskie tortellini to makaronowe pierożki, które mogą mieć farsz mięsny (szynka, kurczak, mięso mielone) lub wegetariański (ser, szpinak, grzyby, warzywa). Tortellini możemy kupić zarówno świeże jak i suszone. Za każdym razem gotujemy je w osolonej wodzie. Próbowałam już wielu równych sałatek. Fantazjowałam również(...)Całość podgrzewamy cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Na oddzielnej patelni podsmażamy pokrojoną w plastry kiełbasę lub pokrojone salami. Następnie ugotowane tortellini mieszamy w misce z przygotowanym sosem serowym. Dodajemy kiełbasę oraz doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na końcu całość posypujemy startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki. Artykuł Tortellini z parmezanem i kiełbasą pochodzi z serwisu Przepisy
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnespróbować po raz pierwszy tego regionalnego dania. Gdy po zakupach na bazarku zobaczyliśmy, że mamy trzy główne składniki na ciapkapustę , zmieniliśmy nasze kulinarne plany i do pieczonych udek z kurczaka zrobiliśmy ciaperkraut . Koniecznie musicie spróbować, jak dodatek kiszonej kapusty oraz boczku zmienia dobrze nam znany smak ziemniaków. Udostępnij Składniki na ciapkapustę 500 g ziemniaków (najlepiej mączystych) 300 g kiszonej kapusty(...)przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Dodać kapustę z boczkiem oraz cebulą, wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Ciapkapusta bardzo dobrze smakuje ze sztuką mięsa oraz sosem pieczeniowym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ciapkapusta pochodzi z serwisu Niecodziennik Pary
niecodziennikparywody 20 g świeżych drożdży Farsz: 1 czerwona cebula 1 szklanka startego żółtego sera 2 plastry sera feta 50 g sera camembert z ziołami 150 g wędzonego fileta z kurczaka 10 zielonych oliwek 10 pieczarek 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem 3 łyżki keczupu Farsz: Cebulę, wędzony filet, ser feta i camembert kroimy w kosteczkę(...)formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy przez 20-25 minut w 210*C. Obserwujemy naszą pizzę aby zbyt mocno się nie spiekła. Każdy piekarnik piecze inaczej. Podajemy z sosem czosnkowym
VioletoweKucharzenieJarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!piersi kurczaka, które miały być na poniedziałek - trzeba było je poświęcić, gdyż wypadło na tortille z kurczakiem ;). Składniki (na 2 quesadille): 4 pszenne tortille 1/2 piersi z kurczaka 1/2 cebuli 1 mała papryka czerwona 1 papryka żółta 10-15 dag sera żółtego Edam 1 pieczarka Przygotowanie: Składniki na farsz kroimy w drobną kostkę (mięso jak najdrobniej). Dobrze topiący(...)kolacja na ciepło. Równie dobrze smakują na ciepło jak i na zimno. Nadzienie można dowolnie komponować z ulubionych (lub akurat dostępnych) składników ;) Tak przyrządzone tortille doskonale smakują z meksykańskim sosem salsa, dipem czosnkowym lub musztardowo - miodowym - w zależności od nadzienia i gustu. Przepis bierze udział w konkursie POTRAVEL. Szczegóły na stronie http://potravel.pl/2013/09/25/konkurs/
Kuchnia po mojemuSznycle w orzechowej panierce z pure, kluski śląskie 2x: raz z pesto z jarmużu, drugi raz zapieczone w sosie pomidorowym. Dalej błyskawiczna fasolka po bretońsku i równie szybkie sadzone z ryżem w aromatycznym sosie. 5 obiadów na 5 dni plus poradnik jak planować posiłki. W tym menu sporo było ziemniaków, bo pojawiły się w trzech obiadach, choć w różnej formie(...)zminimalizować czas potrzebny na gotowanie posiłków. Przykład: jeśli robisz rosół to dobrze mieć go więcej, bo jednego dnia podasz go z makaronem, a drugiego ugotujesz na nim pomidorową. Upieczesz kurczaka to zachowaj kawałki mięsa, żeby następnego dnia od ręki zrobić prostą sałatkę. Sprawa jest prosta i do szybkiego ogarnięcia. Trzeba mieć tylko pomysły. Jak widzisz, ważne jest
Niedzielny kucharzsłodkim smaku rodzynek to idealny dodatek do drugiego dania. Tak przygotowana kapusta może rywalizować z zasmażanymi buraczkami. Czerwona kapusta zasmażana to doskonały dodatek do mięsnego obiadu: do pieczeni, do kurczaka, rolad czy też ozorów wieprzowych. Ta zasmażana kapusta czerwona nie ma zasmażki, ale ma przesmażone rodzynki na maśle, jest również bardzo smaczna jak te wymienione powyżej! Kapusta jest lekko zakwaszona(...)Rozpuszczamy pozostałe masło, przekładamy kapustę i zasmażamy, aż płyn odparuje. Surówkę z kapusty podajemy do jako dodatek do obiadu. Tym razem czerwona kapusta zasmażana została podana do ozorów w sosie koperkowym. Smacznego. The post Czerwona kapusta zasmażana. Modra kapusta zasmażana appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 pomidor 250 g krewetek koktajlowych 1 papryka czerwona 150 g suszonych pomidorów nadziewanych serem w oleju 1 świeża papryczka chili 3 ząbków czosnku 1 mała cytryna natka pietruszki 1 łyżka zielonej pasty curry 100 g pieczarek 200 g sera gorgonzolla ciasto francuskie - juz gotowe :) 150 g jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu(...)francuskie dzielimy na kwadraty i układamy na nich mieszankę. Dodając do niej ser gorgonzolla. Wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika 200 stopni z opcją grzania góra i dół. Sos przygotowujemy dodając do miseczki dżem, jogurt naturalny i majonez oraz wyciśnięte 3 ząbki czosnku. Wszystko razem mieszamy. Danie ozdabiamy kiełkami brokuła :) Smacznego
ClauditteMissCookingOd dłuższego czasu przymierzałam się do jej zrobienia. Chciałam coś urozmaicić, wykonać coś w 100% zdrowego. I udało się! "Spędzisz ze mną wieczór?" dostałam pytanie, odpowiedź
CzarnawisienkaKilka dni temu poznałam rodzinę z Maroka, więc już trochę "poszpiegowałam" co tam dobrego słychać u nich w kuchni :). Nie zdziwiłam się, że w
Przepisy Aleksandrydomowników, poczęstunkiem dla gości oraz przystawką na imprezie To smakołyk w sam raz dla wegetarian lub na postne dni, ponieważ rożki są bez mięsa. Świetnie smakują podane z zimnym sosem, np. czosnkowym , musztardowym , pomidorowym , bazyliowym Pomysły na przekąski: ** Ruloniki z pastą jajeczną ** Tatar z łososia z majonezem ** Bruschetta z pomidorami i bazylią ** Jajka z łososiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Pomysły na ciasto francuskie: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomysły na mięsne dania… Klops Kotlety drobiowe z majonezem Gniazdka z mięsa mielonego Cukinia faszerowana mięsem Kurczak w parmezanowej panierce
Kulinarny S.O.S.kaszanką i figami. W tym rozdziale także znajdują się Pierogi po Bosacku , czyli popisowa przystawka Kasi, która gości na okładce książki. Nowa wersja tego klasycznego dania zachwyca kolorami, smakami, sosami czy dodatkami. Coś czym zdecydowanie będzie można zadziwić swoich znajomych. Niekoniecznie już tylko ruskie, czy pierogi z kapustą i grzybami powinny stać na naszych stołach. Zupy – Już na początku(...)wygląda, ale prawdopodobnie obłędnie smakuje. Oprócz niego z propozycji rybnych znajdziemy jeszcze dorsza w konfiturze i łososia z miodem. Dalej sporo ptaków, bo znajdziemy przepisy na klasyczną roladkę z kurczaka z ciekawymi dodatkami, aromatyzowanego Indyka, piersi z kaczki czy gęś owsianą. Jest także ulubiony przez wiele osób schabowy, jednakże w trochę zmienionej wersji. W maślance, z puree z ziemniaków
Mr. Taste