kurczak w sosie - 15347 przepisów (strona:833/1024)

Ćwiartki kurczaka z duszonym groszkiem i cebulkami oraz sałatka z selera naciowego i jabłek z dodatkiem orzechów włoskich 213

minuty z każdej strony, ewentualnie ciut dłużej, żeby nabrały złocistego kolorku. Potem dodajemy tymianek, czosnek, masło i wodę - wtedy też zmniejszamy ogień do minimum, przykrywamy patelnię i dusimy kurczaka przez 30 - 40 minut do miękkości mięsa. W połowie tego procesu przewracamy ćwiartki na drugą stronę.  Składniki do duszonego groszku: - 25 gram masła - słoiczek marynowanych cebulek - kilka gałązek tymianku - paczka(...)kiełki i orzechy włoskie.  Składniki na dressing: - 3 łyżki majonezu - 2 łyżki jogurtu greckiego - szczypta soli - 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie dressingu: Mieszamy wszystko razem i polewamy sosem sałatkę. Możemy także podać dressing w osobnym naczyniu. Wszystko smakuje obłędnie, serio serio. Musicie koniecznie tego spróbować ;)! Smacznego i do napisania wkrótce! Zainspirowane: "Szef kuchni po godzinach" Gordona Ramsay

Życie zamknięte w smaku
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami / Meat and mushroom potato bake 287

piekarnik. Lubie zapiekanki bo łączą w sobie wszystkie elementy obiadu, więc automatycznie mamy więcej czasu dla siebie. Jeżeli jesteś fanem zapiekanek polecam także moją zapiekankę makaronową z kurczakiem, szpinakiem i grzybami , makaron zapiekany z wołowiną, boczniakami i jarmużem , czy zapiekankę makaronową z tuńczykiem . Polecam! Scroll down for recipe in English   Zapiekanka ziemniaczana z mięsem i grzybami (4-5 porcji(...)wino, wymieszaj i gotuj aż jego połowa odparuje, po czym posyp całość mąką, dokładnie wymieszaj i smaż przez 2 minuty. Dodaj bulion i gotuj aż płyn zgęstnieje do konsystencji sosu. Dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Przełóż mięso do średniej wielkości natłuszczonego naczynia do zapiekania i posyp startym serem. W małej misce wymieszaj mleko i masło. Ułóż ziemniaki

karmelowy
KEEP CALM and WOK THIS WAY 180

Zapraszam na kolejną porcję Azji na talerzu. Dzisiaj danie z woka nagrodzone w konkursie" Gotuj z Doradcą". Wyróżnienie i te wszystkie miłe słowa bardzo cieszą i

Bon appetit mon amie
Klopsiki indycze w sosie pomidorowo-paprykowym z makaronem 147

karmione i w jakich warunków trzymane, że hodowcy opłaca się sprzedać kurczaka za 7,50 minus marża sklepu? A indyka podobno nie da się tak nafaszerować antybiotykami jak kurczaka. Jego mięso tak nie uczula (wskazówka dla mam). Indyki nie mogą żyć w ciasnych klatkach, dostają mniej hormonów. A jak jeszcze kupimy go nie w supermarkecie tylko ze sprawdzonego źródła(...)sól i pieprz do smaku. Na patelni podsmażamy na rumiano klopsiki. Nie dajemy dodatkowo tłuszczu, gdyż w zupełności wystarczy ten który pokrywa już nasze mięsne kuleczki. Wrzucamy je do sosu i gotujemy 5-10 minut na wolnym ogniu. Podajemy z makaronem al dente. U nas było to tagliatelle, ale będzie pasowało również spaghetti. Zajadamy ze smakiem :) Smacznego! Madzia --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać

Marder&Marder Manufacture
Śniadanie angielskie – fasolka, boczek i jajko sadzone 323

Śniadanie angielskie to najczęstsza forma podania śniadania w hotelach. Prosto, smacznie i w takim wypadku każdy będzie w stanie wybrać coś dla siebie, więc hotel ma

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona perliczka 196

dostępnego. Warto też wspomnieć o zaletach odżywczych tego mięsa, bo łączy ono w sobie to co najlepsze- małą zawartość tłuszczów zwierzęcych przy dużym udziale wysokogatunkowego białka. W przeciwieństwie do kurczaków, perliczki nie są na ogół hodowane na masową skalę, a bardziej naturalna metoda chowu pozwala ograniczyć stosowanie sztucznych pasz i leków. Dobrze przyrządzona perliczka dzięki lekkiemu akcentowi dziczyzny zasługuje(...)wraz z szalotką i czosnkiem przelewamy zawartość patelni do naczynia z perliczką. Wkładamy do piekarnika na około 1,5 godziny. W trakcie pieczenia co 15-20 minut podlewamy perliczkę sosem z naczynia. Upieczoną perliczkę przekładamy na półmisek i odstawiamy na 15 minut przed rozkrojeniem. Pozostały w naczyniu sos przelewamy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu, redukujemy aż nabierze konsystencji

Smakowity Blog Kulinarny
Rukola z melonem i chrupiącą szynką Jamon 183

szynką Jamon Prosta i szybka sałatka jest zdrowym, chrupiącym dodatkiem o wszechstronnych zastosowaniach. Najbliżej jej do kuchni śródziemnomorskiej, choć skomponuje się zarówno z czerwonym mięsem, jak i z delikatnym kurczakiem czy indykiem. Na zieleninę składa się jedynie rukola, której charakterystyczna gorycz złagodzona jest nieco jedwabistą konsystencją dojrzałego melona. A do tego chrupiąca szynka długodojrzewająca uprażona jak bekon. Mniam. U mnie(...)chrupko na suchej patelni. Rukolę podziel na 4 talerze, na nią połóż plasterki cukinii, melona i szynkę w równych proporcjach. Całość skrop dressingiem. Powinno wyjść około 2 łyżeczek sosu na porcję sałatki. Smacznego

Bazując na smaku
Phở bò 243

gotuje się przez 24 godziny! Oczywiście musiałam spróbować zupy, która tak długo się gotowała! Nie wiedziałam jeszcze wtedy, że w Wietnamie Pho Bo (z wołowiny) i Pho Ga (z kurczaka) je się najczęściej... na śniadanie! Wyobrażacie sobie? :) Zupę dostaje się w dużej misce z szerokim makaronem ryżowym, tajską bazylią, cząstkami chili, zielonej cebulki, posypaną kolendrą. Kto jeszcze nie miał okazji(...)rzepy, pokrojonej na ćwiartki 2 łodygi trawy cytrynowej, posiekanej w krążki 2 duże białe cebule 10-centymetrowy kawałek imbiru 8 łyżeczek cukru trzcinowego 1 łyżka soli 4 łyżki jasnego sosu sojowego 4 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego sok z limonki Do garnirowania: makaron ryżowy wstążki 250 g polędwicy, steku lub ładnej łopatki, pokrojonej w bardzo cieniutkie plasterki 1 cebula, pokrojona

Kuchnia Prezydentowej
Comfort food zimą – najlepsze przepisy na zimowe dania 187

ziemniaczana z rzodkwią daikon Ziemniaki pokroić na ćwiartki i ułożyć na talerzu. Posypać odsączonym bobem, plasterkami pora i rzodkiewek. Rzodkiew daikon pokroić na półplasterki i dodać do dania. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę. Jabłka z boczkiem Zima to dla mnie pomarańcze i jabłka. Polska jest przecież jednym z największych producentów jabłek i coś trzeba z nimi robić. Jakiś(...)Kminek był kiedyś dużo powszechniejszą przyprawą, warto do niego wrócić, bo taką zupę robi się dosłownie chwilę.   Składniki: porcja włoszczyzny – obranej i pokrojonej na kawałki cebula porcja rosołowa kurczaka – umyta i posolona 2 płaskie łyżki kminku po kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, 3 listki laurowe ząbek czosnku 20 gotowych uszek – u mnie z kapustą i grzybami koperek

Ugotowane pozamiatane
Albertino – dlaczego mi to zrobiłaś? 156

zdziwił mnie fakt, że w środku festiwalowego tygodnia restauracja świeci pustkami (słowo – była jedynie nasza dwójka), ale starałam się nie zrażać. Na powitanie amouse bouche w postaci roladki z kurczaka z karczochem. Zamysł podania śliczny, sam starter smaczny. Bez fajerwerków w żadną stronę. Zwyczajnie dobry, choć troszeczkę za zimny. Szkoda, że zaserwowany na mocno przechodzonym i zrysowanym talerzu(...)żółtko – Odrobinkę niedoprawiony, jednak mus z pieczonego czosnku i wędzone żółtko zdały egzamin. Żółtko było ciut przesuszone, ale ogólnie danie akceptowalne. Filet z halibuta / Kuskus z sepią / Salsefia / Sos z cytrusów – no i tu zaczynają się prawdziwe schody. Ryba przygotowana w miarę dobrze, ale… doprawiał ją chyba kompletnie niewidomy kucharz. Jeden kęs słony tak, że niejadalny, kolejny kęs niedoprawiony

Kate's Kitchen
Diabelska zupa krem z czerwonej papryki- Paliwo Rakietowe 227

Składniki i przepis na wywar (bulion): Składniki: 1 bulionetka Knorr do dań duszonych z kurczaka 1 cebula por 3 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera natka kopru natka pietruszki ziele angielskie liście laurowe czosnek (5 ząbków obrane) czubata łyżka ususzonych papryczek chilli 8 czerwonych papryk 3 duże cebule 1 łyżeczka masła Przygotowanie wywaru: Wywar do zupy przygotowujemy tak jak robimy tradycyjny(...)działania Bulionetki w moich przepisach na Duszoną wołowinę z ciemnym piwem Guinness oraz Wołowinę duszoną. W swojej kuchni dodaję Bulionetkę również do dań z mięsa mielonego, np. do  sosu bolognesu, aby wzbogacić ich mięsny smak i aromat. Bulionetka znajdzie swoje zastosowanie również jako baza do sosu, który następnie zagęszczamy do smaku mąką kukurydzianą zmieszaną z niewielką ilością zimnej wody

ClauditteMissCooking
Pasta jajeczna z tuńczykiem i kiszonym ogórkiem 102

życie to ja jestem za. Co do rodzaju tuńczyka, dodajcie jaki lubicie. Ja ogarniam tylko tego w kawałkach i tego w oleju. Te rozdrobione są nieapetyczne, a te w sosie własnym pachną nie za ciekawie. Tego typu pasty najlepiej sprawdzają się oczywiście jako dodatek do pieczywa. Spróbujcie ją jednak kiedyś podać np. na liściach sałaty. Ja kiedyś jadłam pastę jajeczną(...)marynowaną chili i szczypiorkiem Pasta z makreli z suszonymi pomidorami Pasta z wędzonej makreli i ogórka kiszonego Pasta jajeczna z wędzoną makrelą i musztardą Pasta jajeczna z wędzonym kurczakiem Pasta jajeczna z tuńczykiem i porem Pasta jajeczna z chrzanem Pasta jajeczna z ziołami Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami Pasta z makreli i serka wiejskiego Pasta z wędzonego dorsza i białego

Kardamonovy
Gulasz wieprzowy z pieczarkami 225

danie pożywne i stosunkowo łatwe do wykonania. Tutaj wersja z mięsem wieprzowym ale można też wykorzystać kurczaka - szybciej się ugotuje tyle, że smak będzie bardziej mdły (tak jak mięso kurczaka) Składniki - na 2 osoby ok. 400 g mięsa wieprzowego z szynki - można też zakupić mięso gulaszowe ok 400 g świeżych pieczarek 1 duża cebula 4 łyżki tłuszczu - u mnie smalec(...)garnka z cebulą i mięsem. Całość dusić do miękkości - ok 45 minut. W międzyczasie trzeba dolewać wody, która odparuje - najlepiej dolewać wodę gorącą. Gdy mięso będzie miękkie należy zrobić sos.  Na patelnię wrzucić dwie łyżki tłuszczu, rozpuścić i dodać mąkę. Podsmażyć do zrumienienia. Następnie na patelnię wlać 4 łyżki wody z gulaszu, dokładnie wymieszać mąkę i przełożyć zasmażkę

Ze smakiem bez glutenu
Kaczka w korzennej marynacie, pieczona w miodzie pitnym 219

żałuję, że nie kupiłam dwóch, kiedy jeszcze były w dobrej cenie. W środku pysznie różowe, delikatne i mięciutkie, wilgotne, bez wiórowatego posmaku, za który nie lubię drobiu innego, niż kurczak. Moja wersja nie zawiera jabłek, pomarańczy, ni nadzienia, czego sobie gratuluję, bo wyszło to mięsu (na mój gust) na dobre. Skrzydełka nieco się przypiekły, ale to wina mojego zabiegania(...)stopni piekarnika. Po dwóch kwadransach odwijamy folię z góry, zalewamy mięso szklanką miodu pitnego i pieczemy jeszcze około godziny, do półtorej. W tym czasie należy mięso często polewać powstałym sosem. Gotową kaczkę podajemy na ciepło lub zimno, z konfiturą z czerwonych borówek lub żurawiny

Kuchenna Kontrrewolucya
Kabanosy w cieście francuskim z czerwonym pieprzem 269

Dzisiaj pomysł na pyszną przekąskę na imprezę np. Sylwestra. Kabanosy w cieście francuskim, posypane czerwonym pieprzem i podane z dipem z majonezu, ketchupu i musztardy. Pycha

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania