kurczak w sosie - 15347 przepisów (strona:824/1024)

Sałatka z arbuzem i fetą 131

pożywnie. To również świetna sałatka jako dodatek do grilla. Słodycz arbuza, słoność fety oraz orzeźwiająca limonka sprawiają, że doskonale do marynowanych potraw z grilla, jak skrzydełka czy udka z kurczaka. Przepisy na sałatkę z arbuza zawierają również często świeżego ogórka, oliwki oraz owoce granatu. Przepis na sałatkę z arbuzem i fetą polecamy wszystkim, którzy szukają orzeźwiającej przekąski na lato. Spróbuj(...)miski. Fetę można pokroić lub połamać na kawałki. Dodajemy do pokrojonego arbuza. Wsypujemy podprażony słonecznik oraz czyste borówki. Z soku z limonki, oliwy z oliwek oraz posiekanej mięty przygotowujemy sos. Doprawiamy go delikatnie solą. Jeśli nie masz lub nie lubisz mięty, możesz ją zastąpić świeżą bazylią. Składniki sałatki polewamy dressingiem i delikatnie mieszamy. Polecamy także pyszny fit deser z mascarpone

Kuchnia Na Wypasie
NADZIEWANE BAGIETKI - ZAPIEKANKI 175

również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych bułek. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa... Składniki: 2 półbagietki 1 cebula 6-8 pieczarek 200 g  kiełbasy z piersi kurczaka Morliny 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 g tartej mozzarelli 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1-2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Z półbagietek ścinamy(...)półbagietki, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy pozostałą ilością posiekanego szczypiorku. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem lub ketchupem. Przepis bierze udział w konkursie

Kuchnia MagdaLeny
NADZIEWANE BAGIETKI - ZAPIEKANKI 175

również świetny pomysł na wykorzystanie wczorajszych bułek. Idealne na kolacje lub jako przekąska imprezowa... Składniki: 2 półbagietki 1 cebula 6-8 pieczarek 200 g  kiełbasy z piersi kurczaka Morliny 10 pomidorków koktajlowych 1 łyżka przecieru pomidorowego 100 g tartej mozzarelli 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz 1-2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie: Z półbagietek ścinamy(...)półbagietki, a wierzch posypujemy tartą mozzarellą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Przed podaniem posypujemy pozostałą ilością posiekanego szczypiorku. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem lub ketchupem. Przepis bierze udział w konkursie

Kuchnia MagdaLeny
PASZTET DROBIOWY Z GRZYBAMI, BEZGLUTENOWY 223

Zlewam do słoika także pozostający od obiadu czysty tłuszcz, który również mrożę. Czym więcej rodzajów mięs, tym smaczniejszy pasztet. U mnie tym razem był: kapłon, perliczka, gęś, kaczka i kurczak. Można dać dowolne rodzaje mięs. Ten przepis ma być inspiracją. Mięsa mogą być gotowane, smażone, pieczone, itp.... U mnie było dość dużo tłuszczu, dzięki temu pasztet jest bardziej smarowny, idealny(...)mnie prawie 400g, miałam chude mięsa, praktycznie bez skór), ja daję tłuszcz od smażenia mięs, ale można dać oliwę, olej, masło klarowane, kremówkę, itp., ilość dowolna) - 2 łyżki sosu sojowego (nie trzeba, ostatnio zapomniałam i wyszedł super...) - 1 łyżka roztartego w dłoniach aromatycznego majeranku (nie trzeba) - tłuszcz do smażenia: pieczarek, wątróbki, cebuli, czosnku i ewentualnie mięsa, gdy mamy surowe Mięso

Smaczne Zdrowe
Wtorek: Spaghetti ze szparagami, ziemniakami i pesto 201

zrobić tak: najpierw ugotujcie ziemniaki i później, w tej samej wodzie, makaron. Sprawdź pozostałe nasze propozycje na menu w tym tygodniu! Menu na tydzień – przepisy dla rodziców Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek(...)orzechy, czosnek, oliwę i parmezan. Krok 3 Odcedź makaron i warzywa, przełóż do misy z pesto. Wymieszaj i wcinaj! Smacznego! Lubisz szparagi? Sprawdź również szparagi z makaronem w maślanym sosie         oraz pęczotto primavera . Artykuł Wtorek: Spaghetti ze szparagami, ziemniakami i pesto pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Pieczona pierś z indyka + historia mojego przepisu 290

pierś z indyka ważącą 1 kg, raz jeszcze przeczytałam pierwszy punkt przepisu i… wybuchłam śmiechem :D Noo, coś tutaj ewidentnie nie gra. Bardziej to pasuje na piersi z kurczaka. Więc na pewno jest błąd! Super. Ale co z moją wielką indyczą piersią? Nie zastanawiając się długo, stwierdziłam, że pójdę na żywioł i upiekę całą pierś w piekarniku(...)nią chlust różowego wina, jakie miałam akurat w lodówce. Kiedy alkohol odparował postanowiłam dodać trochę rosołu, który parując podczas pieczenia, będzie nawilżał moją pierś z indyka oraz będzie moim sosem do pieczeni. W najgrubszym miejscu piersi wbiłam termometr i całość przykryłam pokrywką. Wstawiłam wszystko do nagrzanego pieca. Wiedziałam, że 73-74°C to temperatura jaka powinna być w prawidłowo upieczonej

Moja Delicja
Gulasz drobiowy z papryką z multicookera 800

Gotowanie gulaszu pod szczelnym przykryciem nadało potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Krótki przewodnik obsługi urządzenia można zobaczyć pod tym linkiem https://www.youtube.com/watch?v=V4wAUVDd2ZM Składniki: 2 duże piersi z kurczaka sól, pieprz, 1 łyżka masła klarowanego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 1 puszka pomidorów w kawałkach 3 szkl bulionu Przyprawy: 1 łyżeczka(...)ustawiając regulator ciśnienia w pozycji zamkniętej. Wybrać program "Duszenie - Stew" i ustawić czas na 25 minut. Po tym czasie odparować urządzenie i zdjąć pokrywkę. Do kremówki wlać 2 łyżki sosu wymieszać i całość wlać do gulaszu. Więcej informacji na temat Multicooker Camry CR 6408 tutaj

Ala piecze i gotuje
Wołowina z kurkami z pęczakiem 190

pęczakiem to prosty sposób na obiad dla całej rodziny, jak i lunch do pracy. Pamiętajcie, że możecie użyć także innych grzybów (a nawet suszonych). Można również zamienić wołowinę na kurczaka, jednak danie będzie dużo mniej aromatyczne. Składniki (dla około 4-5 osób): 100 g wołowiny (użyłam rostbefu) 100 g kurek 2 szklanki nieugotowanego pęczaku cebula szalotka ząbek czosnku łyżeczka słodkiej(...)Krok 2 Kurki oczyszczamy. Dodajemy do mięsa. Dusimy kolejne 30 minut. Krok 3 Doprawiamy całość papryką i tymiankiem, zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż woda nieco odparuje i utworzy się sos. W międzyczasie gotujemy pęczak. Krok 4 Kiedy woda z sosu odparuje dodajemy masło, a kiedy się rozpuści, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krok 5 Mieszamy mięso i grzyby

Kuchnia Bazylii
Pałki kurczaka z pieczarkami, groszkiem i marchewką 158

marchewki i groszku to propozycja nie tylko na niedzielne drugie danie. To obiad, który robi się sam, więc i w tygodniu możemy śmiało go przygotować. Składniki: 6 pałek z kurczaka, 300g niedużych pieczarek, 150 g groszku (użyłam mrożonego), 150 g marchewki (użyłam mrożonej), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka papryka w proszku, ostra papryka w proszku, maggi, suszona natka pietruszki(...)naczynia i dodać marchew z groszkiem, przemieszać – całość piec bez przykrycia jeszcze około 15 minut (do czasu zrumienienia się skórki na pałkach). Podawać z ziemniakami lub ryżem.   Powstały sos (pieczarki puszczają sporo soku) można zaprawić słodką śmietanką. Smacznego

Nie tylko w kuchni
pikantne roladki z piersi z pieczarkami i serem... 291

Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka, 10 mniejsze pieczarki, 1 sztuka cebula czerwona, 3 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżeczka vegeta, 3/4 łyżeczki chilli suszone zmielone, 2 łyżki tarta bułka,- ile potrzeba ser żółty gouda, 4 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżka mąka pszenna do obsypania, 5 szklanek woda, 1 kubek śmietana, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki na oleju(...)przykryciem dusić z 30 minut na mniejszym ogniu roladki wyjąć z rondla na talerz i do wywaru wlać śmietanę 12% słodką wymieszaną z mąką i mieszając zagęścić sos i dodać natkę pietruszki przed podaniem na obiad usunąć wykałaczki......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kominki francuskie ;) 234

opakowanie ciasta francuskiego 2 łyżki masła 1 łyżka mąki 3/4 szklanki mleka zioła prowansalskie przyprawa do kurczaka sól pieprz 1 jajko  Wykonanie:Pierś z kurczaka nacieramy przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Odstawiamy na 10 minut, po tym czasie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut ( tak aby mięso nie było surowe).Cebulę kroimy w kostkę(...)przez 15-20 minut.Upieczoną pierś kroimy w kostkę i dorzucamy do cebuli i pieczarek. W garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, smażymy, dolewamy mleko. Ciągle mieszając, czekamy aż sos zgęstnieje.Tak przygotowany sos przelewamy do pozostałych składników farszu i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi.Farsz przekładamy do upieczonych kominków, na wierzch kładziemy przykrywkę.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Pizza z patelni bez piekarnika 124

wyrosło, po czym nakłute ciasto odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Patelnię z ciastem wstawiamy na ogień i najpierw podpiekamy jego spód. Kolejno, ciasto przewracamy a na podpieczoną stronę wykładamy sos pomidorowy , ser żółty oraz wszystkie składniki, którymi wykładamy pizzę. Po ułożeniu na pizzy składników kontynuujemy pieczenie pizzy pod przykryciem, co pozwoli żółtemu serowi fajnie się roztopić. Pizzę podajemy od razu(...)małej miseczce wymieszać sos pomidorowy z ziołami prowansalskimi i solą. Patelnię z wyrośniętym ciastem wstawić na mały ogień, przykryć i piec ciasto przez 12-13 minut, sprawdzając od czasu do czasu czy ciasto pośrodku wygląda na w miarę upieczone. W tym momencie ciasto przewrócić na drugą stronę, nie wyłączając ognia i cały czas piekąc, ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać tartą

MeCooks
Królik w sosie śmietanowo koperkowym. 224

sklepowych lodówkach przechodziłam zawsze obojętnie, aż tu pewnego dnia postanowiłam go kupić i spróbować tego jakże wartościowego mięsa. I wiecie co, wyszło super! mięso w smaku bardzo podobne do kurczaka, więc spokojnie można oszukać dziecko ;-) Składniki; 1 tusza królika (ok 1,2 kg) 2 marchewki 1 mała cebula 2 łyżki masła klarowanego sól i pieprz do smaku,( opcjonalnie słodka papryka(...)Około 40 min. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Mięso wyjmujemy, w szklance z kilkoma łyżkami wody mieszamy mąkę aby nie było grudek, wlewamy do wywaru tworząc sos. Następnie dodajemy śmietanę wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącego sosu, dorzucamy posiekany koperek. mieszamy i wkładamy znów mięso do sosu. Podgrzewamy 2 minuty, odstawiamy. Podajemy z ziemniakami lub z pieczywem

Radość kipiąca uśmiechem.
32 rozgrzewające dania na jesień 1808

Nadeszła jesień, a wraz z nią chłodniejsze noce i poranki, krótsze dni. To pora roku w której króluje dynia, moja ulubiona to hokkaido, z której można przygotować rozgrzewające zapiekanki, sosy do makaronów, zdrowe frytki z piekarnika czy kremowe zupy z rozgrzewającymi przyprawami jak imbir, chili czy kardamon i cynamon.  Jesień w kuchni kojarzy mi się z gorącymi zapiekankami, gęstymi(...)makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pikantna wieprzowina w pomidorach Polędwiczka

Moja smaczna kuchnia
Stripsy z kurczaka 310

wiem, nie jadłam, nie mam porównania :) Tak czy owak mięsko nam smakowało. Do tego jakiś sosik, frytki, surówka i mamy fast food w domu :) Składniki: 500 g filetów z kurczaka 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne (lub mniej) Ciasto naleśnikowe: 1 jajko 1/2 szklanki mąki 1/3 szklanki mleka(...)tłuszczu podczas smażenia. 5. Gotowe stripsy powinny być mięciutkie i soczyste w środku i mieć chrupiącą panierkę. 6. Podawać wedle smaku z frytkami lub pieczonymi ziemniakami, surówką i sosem, np. czosnkowym . Smacznego!!! Źródło: Przy kuchennym stole

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania