kurczak w sosie - 15347 przepisów (strona:799/1024)

Soczyste kotlety 184

KOTLETY"   -możemy je podać  z ziemniakami, ryżem  lub makaronem, jak kto lubi.  SOCZYSTE KOTLETY SKŁADNIKI        1 podwójna pierś z kurczaka (około 50dag.) MARYNATA 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka bazylii 4 łyżki mąki 4 łyżki śmietany 18% 2-3 ząbki przeciśniętego czosnku sól,pieprz można dodać (opcjonalnie) przyprawę(...)pociąć na kotlety, ubić.  Składniki marynaty wymieszać i włożyć do niej ubite kotlety, przynajmniej na godzinę do lodówki.  Następnie smażę na wolnym ogniu, podczas smażenia uzyskuję pyszny sos. SMACZNEGO! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę( będę wdzięczna za wszelkie uwagi). Umieszczę Was udoskonalony przepis

Kuchnia Beaty
Kalafior faszerowany 165

powiecie na FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY , trochę mięsa szynki np. albo jeśli ktoś woli filet z kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano   WYKONANIE: kalafior włożyć do wrzącej wody, gotować(...)różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min. można polać sosem holenderskim ( przepis podam w osobnym poście) lub beszamelem i posypać serem

Kuchnia Beaty
FILET W WARZYWACH I KASZA JAGLANA 179

podwójna pierś kurczaka (ok. 500 g) WYKONANIE Filet kurczaka opłukać , osuszyc  i usuąć  błonki.Przelożyc  do miski, dodajac miód, oliwę, sól, świeżo mielony pieprz, słodką czerwoną paprykę,kurkumę i czosnek. Wszystko razem dokładnie wymieszać, przykryć i odstawic w zimne miejsce na około 20 minut.Rozgrzać patelnię grillową i ułożyć  filety, wcześniej smarując je dodatkową oliwą. Grillować(...)Inulina jest dobrym zagęstnikiem do zup czy sosów (w miejsce tradycyjnej białej mąki). Po roztarciu z olejem i dowolnymi dodatkami otrzymujemy słodką pastę, którą możemy posmarować naleśniki, wafle lub pieczywo. Sprawdza się ona także jako składnik ciasta, dodając smakuróżnym domowym wypiekom - dzięki niej zyskują na teksturze i trwałości, a kruche ciastka na chrupkości. Inulinę możemy również dodać do wszelkiego rodzaju

w mojej kuchni
Paluchy z piersi kurczaka 202

Przygotujemy pyszne paluchy z fileta z piersi kurczaka w cieście.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-sól, pieprz-3 ząbki czosnku-2 jajka-2 szklanki mąki pszennej-2 szklanki bardzo zimnej wody-olej do smażenia      Fileta płuczemy i osuszamy.Kroimy w długie, wąskie paski.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę.   Mięso przyprawiamy solą, pieprzem i posypujemy czosnkiem.Pozostawiamy(...)cieście i smażymydo zrumienienia.   Przekładamy na papier, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.Paluchy są gotowe i świetnie smakują z surówką z pomidorków i cebulki marynowanej.Można też dodać sos czosnkowy.   Jeśli zostanie nam ciasto, smażymy z niego niewielkie placuszki.Z dodatkiem sosu czosnkowego smakują wybornie.Smacznego

Maminek kulinarny
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 237

pajączków", bo zawarte w nich witaminy C i K uszczelniają naczynia krwionośne. Zastosowanie: Są głównym składnikiem wigilijnego kompotu z suszu, ale dodaje sieje do wielu innych potraw: bigosu, sosów, ciast. Świetnie komponują się z mięsem np. pieczonym schabem. Suszone śliwki wspaniale komponują się z jogurtem, czy z babeczkami. RODZYNKI To ususzone na słońcu specjalne bezpestkowe gatunki winogron. Jest ich wiele(...)Stanowi sprawdzony składnik wypieków z orzechami i pierników. Dodajemy ją do ciast, puddingów, kremów i pikantnych ciasteczek. Świetnie komponuje się z wieloma odmianami serów. Pasuje również do dań z kurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także

Ciastka - domowe słodkości
Ani Mru mru 136

Szybka potrawa, którą każdy zrobi w 30 minut. Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        Przyprawa do kurczaka ·        Sól ·        Olej do smażenia ·        cebula ·        2 marchewki(...)grzyby Mun. 5.   Następnie wlewamy ocet balsamiczny i wsypujemy groszek bez zalewy, podlewamy szklanką wody. 6.   Na koniec mąkę rozrabiamy mąkę w małej ilości wody i zagęszczamy sos. 7.   Danie podajmy z ryżem lub makaronem. 8.   Smacznego

Kulinarna Chwila
Krokiety z kaszy gryczanej z kurczakiem 261

piersi z kurczaka 1 cebula 2 jaja sól, pieprz bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu) Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie i w miarę cienkie plastry. Posolić lekko i usmażyć na patelni lekko tylko rumieniąc. Odstawić do przestudzenia. Na tej samej patelni, na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę(...)wyrobić. Formować krokiety, panierować w jajku i bułce i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Zamiast tradycyjnej panierki można jedynie obtoczyć w bułce tartej.  Podawać z barszczykiem czerwonym, sosem grzybowym lub leczo.  Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Przepis #160 Naleśniki Meksykańskie 151

orkiszowej - 3/4 szklanki wody lekko gazowanej - odrobina soli - jajko Dodatkowo - odrobina startego żółtego sera  Wykonanie Farsz  Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju. Paprykę oraz pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paseczki i dodajemy do cebuli. Delikatnie przyprawiamy. Całość smażymy. Dodajemy odcedzoną fasolę oraz kukurydzę. Dokładamy passatę pomidorową i dokładnie mieszamy. Na koniec przyprawiamy do smaku(...)farsz a następnie zwijamy w rulon.  Posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku około 10 min - do roztopienia sera.  Naleśniki świetnie smakują podane z keczupem lub domowej roboty sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Smacznego

Health-Fit-Life
Peruwiańska causa z fioletowych ziemniaków z tuńczykiem 177

Dziś danie, które zna, lubi i przygotowuje każda peruwiańska rodzina, można powiedzieć, że to taki południowoamerykański odpowiednik, naszej sałatki jarzynowej. Uwielbiam causę, można ją przyrządzić z kurczakiem, albo z krewetkami, ale ja najbardziej lubię tą z tuńczykiem. W Polsce mogę ją robić w różnych wariacjach, z dodatkiem pure z innych warzyw, była też na blogu causa wegańska, a ta dzisiejsza(...)majonezu, dodałam wiosenne nowalijki. Im bardziej kolorowo i wesoło tym lepiej. Składniki: 1 szklanka ugotowanej czerwonej quinoy 600 - 700 gram fioletowych ziemniaków 1 puszka tuńczyka Princes w kawałkach w sosie własnym 1 smaczliwka 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki majonezu sok z jednej limonki 1/4 szklanki oliwy z oliwek sos z ostrej papryki (najlepiej aji amarillo) wiosenne nowalijki

Quinoa Raz!
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z POLĘDWICZKĄ KURCZAKA I SZPINAKIEM 211

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 300 g makaronu pełnoziarnistego, 300 g polędwiczek z kurczaka (może być również pierś), 100 g szpinaku, 180 g śmietany 30%, 1/2 małej cebuli, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, bazylia, czosnek niedźwiedzi, łyżeczka mąki + odrobina wody do zagęszczenia, 1-2 łyżki oleju. Przygotowanie: Makaron(...)dodaję szpinak, smażę często mieszając (aż liście szpinaku nieco zwiędną). Wlewam śmietanę, zagotowuję. Całość zagęszczam mieszanką wody z mąką, gotuję jeszcze przez chwilę na małym ogniu do momentu zgęstnienia sosu.  Danie doprawiam do smaku solą oraz pieprzem, łączę z makaronem

JejKuchnia
Sałata z kurczakiem w bułce panko 150

osób) - 2 małe piersi kurczaka - 0,5 szklanki bułki panko - 0,5 łyżeczki soli - 0,5 szklanki oleju do smażenia - 1 opakowanie mixu sałat - 2 pomidory - 1 czerwona cebula - 100 g jogurtu naturalnego - 1 łyżka majonezu - 2 ząbki czosnku - 1 szczypta soli(...)obtaczamy w bułce panko z dodatkiem soli na dość głębokim tłuszczu, osączamy na ręczniku papierowym. na talerzu układamy sałatę, pokrojone pomidory i cebulę, pokrojoną na kawałki pierś, wszystko polewamy sosem przygotowanym z jogurtu, majonezu czosnku i soli. smacznego

Gocha gotuje!
Kurczak a'la królik 202

kurczaka Spora garść tymianku oraz rozmarynu Sól, pieprz do smaku Czosnek świeży lub granulowany Mąka 2 duże cebule Śmietanka 30-36% Olej do smażenia Przygotowanie: Z ćwiartek z kurczaka zdjąć skórę ( nie będzie już nam potrzebna), mięso posolić, natrzeć czosnkiem, posypać obficie pieprzem , rozmarynem oraz tymiankiem. Najlepiej odłożyć przyprawione mięso na przynajmniej 30minut w chłodne miejsce. Po tym czasie obtoczyć(...)liści laurowych oraz 4-5 kulek ziela angielskiego. Gdy cebula się zeszkli podlać ciepłą wodą (około ¾ szklanki), ewentualnie doprawić i podlać tym mięso. Dusić pod przykryciem do miękkości. Sos zagęścić śmietanką 30-36% i obficie posypać zieleniną koperkiem lub natką pietruszki. Mięso wychodzi bardzo smaczne aromatyczne i delikatne

W garach u Gosi
CARRY Z RYBY 157

Carry z ryby robiłam pierwszy raz .Zawsze carry to było z kurczaka ,ale z ryby i w dodatku z cytrusami?Jeszcze czegoś takiego w mojej kuchni nie było:).Ale już jest i przepis został spisany jako" ulubiony" do mojego ,tajnego kajecika.Jak umrę to a nuż ,ktoś dostanie go w prezencie,gorzej jak ta osoba nie będzie lubiła gotować ,to się(...)grobowy"żart bo ja w życie pozagrobowe nie wieżę .:)Co będzie to będzie ,ja i tak już tego nie będę wiedzieć.A więc ryba jest w przepysznym,delikatno-kremowym sosie ,"nurzająca" się w cudownych owocach mandarynki i zielonej fasolki.A wszystkiemu winne jest Curry,które podkreśla smak całej potrawy.Zapraszam na Wasz ostatni w życiu "pocalunek śmierci"... hiiii...ale mam grobowy nastrój

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Tradycyjne udka pieczone 170

zanurzone. Wsypujemy 5-6 łyżek soli. Odstawiamy w chłodne miejsce. Odsączamy udka z solanki, układamy w brytfannie ścisło obok siebie w całości lub oddzielając pałki. Posypujemy równomiernie przyprawą do kurczaka. Na wierzchu - na udka i pomiędzy nie - układamy pokrojone w drobne kawałki masło. Brytfannę przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy minimum 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię(...)foremek na lód, lub małych plastikowych pojemniczków - po zamrożeniu będziemy mieć domowe, naturalne kostki rosołowe! W pojemniczkach możemy zamrozić jako bazę do zup. Możemy również na nim przygotować sos pieczeniowy: Dolewamy trochę wody, zagotowujemy, wlewamy zawiesinę z wody i mąki cały czas mieszając, doprawiamy do smaku ponownie zagotowujemy. Tak przygotowanym sosem możemy polać mięso i dodatki, np. ziemniaki lub ryż

Kolorowy Przepisownik
Kolorowa pasta i basta. Na poniedziałkowy obiad antykryzysowy mini - roladki drobiowe na penne brokułowym :) 175

spory ząbek czosnku 1/2 kostki serka topionego koziego lub naturalnego sól, pieprz szafran kilka cienkich plasterków sera żółtego  garść tartego sera żółtego kilka wiórków masła Przygotowanie: Pierś z kurczaka dzielimy na małe kotleciki, które dobrze rozbijamy. Solimy, pieprzymy. Smarujemy cienko serkiem topionym. Kładziemy na każdym po plasterku sera żółtego i kawałeczek masła. Zawijamy ścisło w małe roladki. Oprószamy szafranem(...)miękki odsączamy i blendujemy na gładką masę wraz ze startym ząbkiem czosnku i łyżką serka topionego. Na koniec gotujemy makaron. Masę brokułową podgrzewamy. Podlewamy wodą z gotowania makaronu by sos trochę rozrzedzić. Dodajemy odrobinę masła dla smaku. Roladki podpiekamy bez przykrycia w piekarniku. Podajemy na makaronie pokrytym sosem brokułowym. Posypujemy odrobiną startego drobno sera Mi i Mężowi bardzo smakuje

Kuchnia po mojemu