kurczak w sosie - 15347 przepisów (strona:797/1024)

Zapiekanka z tortellini i brokułem 95

składników. Tortellini, u mnie kupne świeże, w towarzystwie brokuła zapieczone pod pierzynką z beszamelu. Tortellini można dać dowolne, z ulubionym farszem. Można do zapiekanki dorzucić także podsmażoną pierś z kurczaka. składniki:  500 g świeżego tortellini, u mnie z prościutto i serem 1 średni brokuł masło do posmarowania formy beszamel 2 szklanki mleka 2 łyżki masła  2 łyżki mąki(...)składniki. Przygotować bezamel. Na patelni rozgrzać masło. Dodać mąkę i energicznie wymieszać aby nie było grudek. Wlać mleko. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Zagotować i gotować aż sos zgęstnieje. Gotowym sosem zalać ułożone składniki w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wstawić do piekanika nagrzanego na 180/190 C i zapiekać ok 25-30 minut, aż beszamel ładnie się przyrumieni

Monia miesza i gotuje
Podudzia z kurczaka po grecku. 104

powoli dam rade.  Dziś zapraszam Was na pałki po grecku. Pyszne soczyste mięso, marynowane w jogurcie. do tego aromatyczne zioła … i gotowe!  Składniki; 1 kg "pałek" z kurczaka 1 szklanka jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku lub łyżeczka suszonego czosnku  Skworcu 2 łyżki oliwy  2 łyżki posiekanej pietruszki pół łyżeczki mielonej kolendry  Skworcu 1 łyżeczka soli(...)worka do pieczenia. Wlewamy jogurt naturalny. Olej, starte ząbki czosnku i pozostałe przyprawy również wrzucam do worka. Zawiązujemy i delikatnie potrząsamy, ab mięso dokładnie pokryło się w powstałym sosie. Odstawiamy na około godzinę do zamarynowania, jednak najlepiej na cała noc. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190C. Pieczemy około 40 min.  Przed podaniem posypujemy

Radość kipiąca uśmiechem.
Kurczak po tajsku 90

jest mleko kokosowe i delikatny ryż jaśminowy. Taki właśnie jest poniższy przepis na kurczaka po tajsku: prosty, smaczny, aromatyczny.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 podwójny filet z piersi kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 400 ml mleczka kokosowego sól, pieprz 1 łyżeczka curry olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Mięso umyć, pokroić w paski. Doprawić solą, pieprzem(...)mięso zbieleje. 3. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Przełożyć na patelnię. Podsmażyć 2-3 minuty. Na patelnię wlać mleczko kokosowe. Całość smażyć przez chwilę, aż sos zgęstnieje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci
Rolada szpinakowo – kalafiorowa 146

czosnek. Dusimy na wolnym ogniu, aż ze szpinaku odparuje woda. Na końcu wsypujemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Filet z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na kotlety). Doprawiamy je przyprawą do mięsa, solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką.  Rozkładamy je na desce w kształt prostokąta. Na mięsie rozkładamy kalafior, następnie(...)Przekładamy do keksówki (wtedy będzie miała ładny kształt). Pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 60 minut. Pod koniec pieczenia przecinamy folię aby wierzch się zarumienił. Podajemy z sosem serowym ( o takim

VioletoweKucharzenie
Szparagi w szynce z grilla 181

Szparagi w szynce z grilla to bardzo prosty dodatek do potraw serwowanych z grilla. Przygotujemy go bardzo szybko i bardzo prosto. Do tej przystawki najlepiej jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kaszką kuskus i mango 140

zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z bazyliowym bulgurem i mozzarellą Sałatka z mango i kurczakiem Sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem Sałatka z kuskusem i granatem Sałatka z kurczakiem curry i granatem Sałatka z kaszką kuskus i mango Czas przygotowania:  20 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszki kuskus 1/2 małej czerwonej cebuli 1/2 zielonego długiego ogórka  1/2 dojrzałego(...)miski. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę. Ogórka myjemy i kroimy w kostkę, tak samo mango. Wszystko wraz ziarenkami granatu wrzucamy do kaszki. W szklance mieszamy składniki sosu, polewamy nim sałatkę i dokładnie wszystko mieszamy. Podajemy od razu lub po schłodzeniu w lodówce

Kulinarne przygody Gatity
Domowe tapas z boczkiem i ogórkiem 186

Tapas do małe, wywodzące się z Hiszpanii przystawki. Są one podawane na zimno albo na ciepło. Może to być zarówno kawałek omletu, zapiekana bagietka, kawałek hiszpańskiej

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron w pomidorach z kurczakiem 122

Witajcie po małej przerwie. Zmieniłam pracę, więcej godzin i dzień leci jak szalony, że nie mam czasu siąść, wyciągnąć nóg i spojrzeć w komputer😑 Zaległości nadrabiam

Zdrowie i pysznie na talerzu
Drób z warzywami – obiad niskokaloryczny 243

Obiad musi być nie tylko smaczny, ale również zdrowy. Coraz więcej osób – ku mojej radości – zwraca uwagę na to co je. Przygotowywane posiłki nie muszą być

MarcinChef
Roladki drobiowe z kasztanami i "Pocztówki znad krawędzi" 182

Składniki (na 4 porcje): podwójna pierś kurczaka ok. 12 upieczonych i obranych kasztanów jadalnych  ( tutaj o tym, jak piec kasztany ) zioła prowansalskie sól pieprz olej do smażenia Piersi kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i oczyścić. Każdą pierś przekroić w poprzek na dwie części. Każdą część roztłuc młotkiem na zgrabny najlepiej prostokątny kawałek. Posypać z jednej strony solą, pieprzem(...)roladki. Można zabezpieczyć je wykałaczkami, by roladki nie rozwijały się podczas smażenia. Roladki oprószyć z zewnątrz solą i pieprzem. Smażyć z różnych stron na rozgrzanym oleju. Roladki podawać polane sosem ze smażenia np. na surówce z jabłka i selera naciowego . W mijającym tygodniu w mediach głośno było o śmierci Carrie Fisher, a dzień później jej matki Debbie Reynolds, znanej m.in

Weekendy w domu i ogrodzie
Surówka z kapusty pekińskiej 166

ochotę na coś lekkiego. Wtedy przygotowuję surówkę z pora . Tym razem jednak postawiłam na kapustę pekińską. Można z niej zrobić naprawdę kulinarne cuda. Używam jej do potrawki z kurczaka , nie raz wykorzystałam też kapustę pekińską do zupy . Surówkę z kapusty pekińskiej polecam każdemu, kto lubi połączenia warzyw i owców. Wyszło pysznie, lekko i przede wszystkim słodko. Składniki: 1/2 kapusty(...)wrzątkiem. Kapustę drobno siekamy. Ananasa kroimy w kostkę. Jogurt łączymy z sokiem z ananasa, curry. Solimy i pieprzymy do smaku. Kapustę łączymy z ananasem, odsączonymi na sitku rodzynkami. Polewamy sosem. Mieszamy. Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 0,30 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową 160

wariantów, ale zawsze odnajdujemy w niej podstawowe nuty - słodki, kwaśny i ostry. Dowolność mamy  przy wyborze warzyw oraz mięsa, choć tu nie tak do końca, gdyż wybieramy między kurczakiem a krewetkami. Z warzywami możemy bardziej poszaleć. Do zupy pasują: marchew, pieczarki, papryka, kukurydza, kapusta pekińska, fasola szparagowa. Ale, ale...nie wrzucajmy do gara wszystkiego. Do mojej zupy dodałam kapustę(...)curry 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu ( warzywny lub drobiowy ) 200 g kukurydzy z puszki biała część kapusty pekińskiej małej 150 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej Poltino ) łyżeczka sosu sojowego łyżeczka sosu rybnego łyżeczka cukru trzcinowego limonka oliwa do smażenia  Wykonanie: Krewetki rozmrozić, odsączyć na sicie. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, na rozgrzany tłuszcz wrzucić krewetki

kolorowotorcikowo
Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 206

wędzoną śliwką Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Wigilijna kapusta z grochem Łazanki z kapustą Ryba po grecku w wersji odchudzonej Karp smażony z sosem szarym Śledzie marynowane w oleju lnianym Najlepsze śledzie z cebulą Śledzie w miodzie Śledzie z cebulą i czerwonym pieprzem Śledzie z czosnkiem Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami Sałatka śledziowa(...)oliwą truflową Bigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Dietetyczny pasztet z kurczaka Pasztet rybny Sałatka lwowska Sałatka z ananasem Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka krabowa z kawiorem Łosoś w galarecie

Codziennik Kuchenny
Sałatka warzywna z kurczakiem babci Basi 128

zmielony pieprz 1 pomidor 2 jajka ugotowane na twardo mała surowa marchewka zielony ogórek pół puszki kukurydzy 200 g jogurtu greckiego zielony koperek 2 ząbki czosnku czerwona cebula Wykonanie : Kurczaka marynujemy w ulubionych przyprawach co najmniej na 2-3 godziny przed przygotowaniem (najlepiej zostawiamy go w marynacie na cała noc). Grillujemy go na patelni i studzimy. Kroimy na paski. Ugotowane(...)jajka oraz przepołowione pomidorki. Posypujemy piórkami startej marchewki, startym parmezanem, kukurydzą i cebulą pokrojoną w piórka. Z jogurtu, drobno pokrojonego ogórka zielonego, zmiażdżonego czosnku, soli, pieprzu i koperku przygotowujemy sos. Polewamy nim sałatkę. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujmy paskami zielonego ogórka

Pysznosci Babci Basi
Kaczka na puree z zielonego groszku 153

wiele osób go nie lubi. Warto jednak wspomnieć,że kacze mięso to dobre źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Zawiera jednak więcej tłuszczu niż mięso kurczaka i jest bardziej kaloryczne (100 g kaczego mięsa to 240 kcal). Warto pamiętać, że kaczkę najlepiej opiekać w tłuszczu, który wytopi się podczas obróbki termicznej. Kaczka na puree z groszku(...)podkręcił smak. Całość dopełnia puree z zielonego groszku. Gałka muszkatołowa łamie mdły smak, jednak należy z nią uważać, ponieważ zbyt duża ilość nie każdemu przypada do gustu. Słodko winny sos z mięsem i delikatne puree komponują danie, które nie tylko dobrze wygląda, ale znakomicie smakuje. Kaczka wymaga cierpliwości i większej ilości czasu. Czas duszenia wynosi nawet 2 godziny. Należy jednak

Ciasna Kuchnia