temperaturze na zewnątrz staram się, by mięso dało się przyrządzić jak najszybciej. Unikam też gęstych, ciężkich sosów na bazie mąki czy śmietany. W przypadku drobiu doskonale można zastąpić je sokiem z cytryny z dodatkiem ziół. Składniki (dla 2 osób): 1 podwójna pierś kurczaka sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu cytrynowego garść siekanych listków kolendry olej (użyłem
W SMAKCzemu? My bardzo lubimy sałatki, wszelkie sałatki, owocowe, warzywne z wędliną, z kurczakiem, serem czy też z rybami. Sałatki takie cieszą oko, są przy tym smaczne i sycące. Dzisiaj proponuję przygotować lekką sałatkę, ta kolorowa sałatka składa się z mixu sałat, gotowanego jajka, pomidora i kremowego sosu coś a la sos vinegrette (winegret). Do tego grzanki z chleba. Jeśli zrezygnujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięodpowiednim do zabrania na wynos. Dobrze jest zaopatrzyć się w specjalne opakowanie na wynos, w którym można zabrać osobno sałatkę i sos do niej, umożliwia to polanie sałatki sosem bezpośrednio przed jedzeniem, dzięki czemu liście sałaty będą jędrne, nie zwiędną i nasze danie dłużej zachowa świeżość. Pamiętajcie, że sałatki kupowane w restauracji mogą okazać się bombami kalorycznymi i mieć(...)sałatki: 370kcal Białko: 16,8g Tłuszcze: 18g Węglowodany: 39g 2. Dietetyczna sałatka z ryżem i kurczakiem curry Wartość kaloryczna jednej porcji: 115,4kcal Białko: 9,15g Tłuszcze: 3,9g Węglowodany: 21g 3. Sałatka z mozzarellą, awokado i prażonymi orzechami nerkowca Wartość kaloryczna sałatki z sosem: 271kcal Białko: 15,5g Tłuszcze: 15,75g Węglowodany: 18,7 4. Sałatka z grillowanym serem
Feel Eatpomidorowego pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru pieprz 5 ząbków czosnku 1/2 opakowania przyprawy do pizzy Sosu powinna nam wyjść szklanka. Ketchup dodajemy na końcu, lejemy go tyle żeby wyszła nam szklanka. możliwe składniki pizzy: papryka, cebula, pieczarki salami, szynka, pierś z kurczaka ogórki konserwowe, ogórki kiszone papryka konserwowa, oliwki suszone pomidory, kapary jalapenio, kukurydza z puszki ser feta(...)sól, oliwę. Składniki na ciasto łączymy z sobą, wyrabiamy ciasto około 10 minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia ok 30 minut, lub do czasu przygotowania pozostałych składników. Składniki na sos również łączymy ze sobą. Czosnek mielimy przez praskę. dodajemy koncentrat, sól, cukier, przyprawę, pieprz, ketchup. Mieszamy wszystko razem. Warzywa tj.papryka, cebula i pieczarki kroimy w plasterki. Paprykę bardzo cienko, pieczarki
Życie zaczyna się w kuchnigrillowanego mięsa, frytek, fit nuggetsów , nuggetsów w płatkach kukurydzianych czy piersi kurczaka zapiekanej w krakersach. Przygotowuję ten dip w dwóch wersjach: gładki lub wersję wzbogaconą z ogórkiem kiszonym. Składniki: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki ketchupu, 1 mały, kiszony ogórek (opcjonalnie), kilka kropel sosu tabasco, sól, pieprz do smaku. Majonez wymieszać z ketchupem. Dodać sos tabasco, sól i pieprz
Moja kraina smakówpłaska łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki oliwy z oliwek pół łyżeczki chili pół łyżeczki papryki ostrej pół łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka sosu tabasco 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii szczypta soli 1. Do kurczaka dodajemy łyżkę oliwy, chili, paprykę ostrą, paprykę słodką, tabasco i szczyptę soli. Mieszamy, aby przyprawy dokładnie pokryły wszystkie kawałki mięsa. 2. Na patelni rozgrzewamy
My Culinary Artpomysł na bardzo prosty, lekki i smaczny obiad. Do tego oczywiście robi się go błyskawicznie. Sos polecam zrobić z użyciem świeżych pomidorów, najlepiej malinowych, wtedy danie będzie jeszcze bardziej wiosenne i smaczniejsze. Zamiast indyka, można dodać kurczaka, albo nawet pominąć mięso i zrobić wersję wegetariańską. Ja użyłam makaronu bezglutenowego, ale doskonale sprawdzi się też pełnoziarnisty. Całość posypana jest moim(...)doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotować bez przykrycia przez ok. 5 minut. Następnie dodać usmażonego indyka oraz przyprawy i gotować na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż sos zgęstnieję. Na koniec wrzucić makaron i wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać parmezanem
Healthy food explorertrawy";) Sos przygotowuję w niedużej głębokiej patelni. Jeśli przerażeni obszernością składników sięgacie po wielki garnek - bez obaw - wszystko się zmieści. Szpinak bowiem kilkukrotnie zmniejszy swoja objętość, i właśnie wtedy - gdy zwiędnie - będzie gotowy. Nie ma potrzeby dłuższego duszenia, tym bardziej jeśli zależy nam by zachował jak najwięcej cennych witamin i mikroelementów. Składniki: pojedynczy filet z kurczaka ok 500 g pieczarek(...)podsmażamy cebulę, dorzucamy czosnek. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy bardzo obficie przyprawą do gyrosa, obsmażamy. Pieczarki kroimy i dodajemy do reszty. Całość dusimy ok 10-15 min. Po tym czasie dokładamy stopniowo opłukany wcześniej, osuszony i ewentualnie porwany na mniejsze kawałki szpinak (same liście bez łodyg). Kiedy tylko zwiędnie, dolewamy 2-3 łyżki śmietanki. Przygotowany sos mieszamy z ugotowanym
Nie do chrzanu!farszem i zamknięty w papierze ryżowym lub w panierce- jak kto woli. Do tego sos pieczarkowy i obiad mamy syty i z głowy :) A mi pomógł zająć pierwsze miejsce :) Składniki: Sajgonki: 20 sztuk dużych makaronów świderek (Makarony Polskie) 150g pieczarek 300g mielonej piersi z kurczaka 1/2 dużej papryki czerwonej świeżej 1/2 dużej papryki zielonej 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka
Kuchnia w czekoladziewłaśnie w ogródku. Ostatnio pojawiły się w jej szklarni apetyczne pomidory, z których przygotowała sos bolognese. Tak oto klasyczny przepis włoski zyskał bardziej dietetyczny i odświeżający wymiar. Makaron z sosem według tej receptury to świetny pomysł na szybki obiad letni, który najlepiej posmakuje podany na świeżym powietrzu, na przykład na tarasie graniczącym z ziołowym i warzywnym ogródkiem. Naturalnie natura Agata(...)nasze danie makaronowe było bardziej dietetyczne, do jego przygotowania użyjmy makaronu pełnoziarnistego, wybierzmy mięso mielone z indyka lub kurczaka zamiast mięsa wieprzowego oraz zrezygnujmy z posypywania makaronu parmezanem, po takich korektach otrzymamy dietetyczną i smaczną propozycję na danie obiadowe. Makaron z sosem bolognese ze świeżych pomidorów Składniki na 4 porcje: 400 g dowolnego makaronu (spaghetti, świderki, penne) ½ łyżeczki soli Składniki
KulinarneImpresje.plsię raczej z daniami, przekąskami słodkimi (oraz Ulicą Sezamkową:). Tymczasem jest to wspaniały składnik potraw wytrawnych: sosów, marynat. W kuchni azjatyckiej jest mnóstwo przepisów z wykorzystaniem masła orzechowego. My polecamy bardzo proste, a niecodzienne danie z masłem orzechowym – szaszłyki z filetów z kurczaka. Masło stanowi podstawę marynaty do mięsa, w skład której wchodzi jeszcze mleko kokosowe, sok z limonki(...)zdrowa przystawka, dzięki której na nowo odkryjecie kalafiora. Gorąco polecamy ten prosty przepis na szybki niedzielny obiad. Składniki i sposób przygotowania znajdziecie tutaj Artykuł Niedzielny obiad: Szaszłyki w sosie z masła orzechowego z ryżem z kalafiora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzsię raczej z daniami, przekąskami słodkimi (oraz Ulicą Sezamkową:). Tymczasem jest to wspaniały składnik potraw wytrawnych: sosów, marynat. W kuchni azjatyckiej jest mnóstwo przepisów z wykorzystaniem masła orzechowego. My polecamy bardzo proste, a niecodzienne danie z masłem orzechowym – szaszłyki z filetów z kurczaka. Masło stanowi podstawę marynaty do mięsa, w skład której wchodzi jeszcze mleko kokosowe, sok z limonki(...)zdrowa przystawka, dzięki której na nowo odkryjecie kalafiora. Gorąco polecamy ten prosty przepis na szybki niedzielny obiad. Składniki i sposób przygotowania znajdziecie tutaj Artykuł Niedzielny obiad: Szaszłyki w sosie z masła orzechowego z ryżem z kalafiora pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzzdjąć etykiety, np. namaczając zamkniętą (!) butelkę w ciepłej wodzie. Następnie odlać 3/4 szklanki piwa. Do naczynia żaroodpornego wstawić butelkę i wbić na nią kurczaka (spójrz na zdjęcie powyżej) . Przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec 60 minut, co jakiś czas mięso podlewając odlanym piwem. W międzyczasie marchewki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć(...)należy do niego wlać wodę, np. 1 szklankę. Uwaga : podczas pieczenia utworzy się bardzo duża ilość sosu, w której będą się gotowały młode warzywa. Ewentualnie pod koniec pieczenia zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200ºC, aby mocniej zrumienić skórkę z kurczaka. Młode warzywa i wygląd kurczaka po godzinie pieczenia
Ugotowaćrewelacyjna w smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W jej skład wchodzi mięso mielone, ja wybrałam z indyka, ale możecie również wybrać kurczaka czy mięso wieprzowe. Do tego makaron, ogórki konserwowe, papryka, cebulka oraz ciągnący się ser. Oczywiście całość połączona jest sosem na bazie jogurtu naturalnego, majonezu u ketchupu. Ta kolorowa i pyszna zapiekanka gyros z mięsem mielonym to idealny pomysł
Przepiski.plidealnym dodatkiem do dań i przekąsek z grilla. Tutaj znajdziecie pyszne przepisy: Sałatka na Grilla 1. Szaszłyk z kurczakiem i warzywami Przepis na: Przepiski.pl (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 2. Pieczywo z grilla Przepis na: grill360.pl 3. Łosoś z sosem kokosowym z curry Przepis na: grill360.pl 4. Pieczone ziemniaki z niespodzianką Przepis na: lawendowy-dom.com.pl 5. Karkówka z grilla
Damusia.plpiżmowa w stylu curry Bułeczki dyniowe Likier z pestek dyni Rolada dyniowa Pączki dyniowe Pasztet z dyni piżmowej Makaron fusilli z sosem dyniowo-serowym Kotleciki jaglano-dyniowe Sałatka z pieczonej dyni i sera koziego Zapiekane skórki ziemniaczane Pierś kurczaka faszerowana wątróbką i dynią Placuszki dyniowe Muffiny dyniowe z serem Sernik dyniowy Ciasteczka dyniowe Zupa krem z dyni Przepis na grzanki
MeCooksjest przepisów na sałatę. Zapraszam na kolejny pomysł😋 Składniki: 1 niewielka główka sałaty masłowej 2 ogórki gruntowe 2 pomidory lub kilkanaście pomidorków koktajlowych 4-5 łyżek kukurydzy konserwowej Sos: 4-5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu czosnek granulowany sól, pieprz szczypta cukru Sposób przygotowania: 1. Liście sałaty umyć, porwać na mniejsze kawałki. 2. Pomidory pokroić w grubą kostkę(...)Kukurydzę odsączyć z zalewy. 5. Wszystkie warzywa umieścić w misce, a składniki na sos połączyć i doprawić w osobnym naczyniu. Polać sosem sałatkę i całość zamieszać. 6. Podawać do obiadu lub wedle uznania, u mnie ziemniaki i siekane kotleciki z kurczaka. Smacznego
Kuchnia domowa Aniobiadu. Zobacz do czego możesz podać tą pyszną surówkę: Pieczone udka z kurczaka>> > Kotlety mielone z pieczarkami>> > Szwedzkie klopsiki>> > Kotlety schabowe z kością>> > Kotlety mielone z indyka>> > Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym>>> Potrawka z indyka>>> Najlepsza surówka
Moja Książka Kucharskaalign="aligncenter" width="803"] Chlebek pizza[/caption] Zobacz inne przepisy na domowy fast-food: Zapiekanka Tostowa Z Szynką I Sosem Pomidorowym Kapsalon – Wyśmienity Fastfood Bagietki Zapiekane Z Mięsem Mielonym Naleśniki Z Gyrosem Zapiekane W Piekarniku Pieczone Nuggetsy Z Kurczaka – Odchudzony Przepis Chlebki Pita Z Sałatką Gyros
e-PrzepisyKulinarnedanie, które wystarczy na kilka dni. Poza tym mięsny obiad jest pożywny i odżywczy. Obok mięsa można dodać do sosu, soczewicę, fasolę i warzywa. Jeśli bardzo lubicie wszelkie fasole i soczewice w ogóle możecie pominąć mięso. Nuggets z kurczaka Gulasz grzybowy z soczewicą Gulasz z kurczaka U mnie w domu jednak bardzo lubimy mięso. W styczniu gotuję najczęściej dania
codojedzeniabardzo szybka do zrobienia pizza na cienkim pszennym cieście z dodatkiem ziół prowansalskich. Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego użyłam w niej sosu czosnkowego do posmarowania ciasta. Dodatki też są utrzymane w jasnych kolorach. Użyłam cebuli, ananasa z puszki i wędzonego kurczaka. Całość posypałam żółtym serem. Pizza wyszła fajna w smaku, lekko słodka, dość mocno czosnkowa, aromatyczna. Nam smakowała. Oto przepis: (adsbygoogle
Waniliowe Improwizacjepojawiają się u mnie obiady warzywne i rybne – wybaczcie więc, że mało ostatnio tu przepisów na wołowinę czy też kurczaka. Ryba kojarzy się z nudą, ale wcale tak nie musi być. Ten prosty patent na białą rybę w sosie cytrynowym jest tego przykładem. Można podać ją z ryżem czy kaszą, a jako dodatek – wybrać Waszą ulubioną surówkę
Poezja smakuSKŁADNIKI 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek korzenia selera 3 ząbki czosnku 2 suszone papryczki chilli sól, pieprz sos sojowy 3-4 plasterki imbiru (lub płaska łyżeczka imbiru mielonego) 3-5 łyżek sosu sojowego ziele angielskie liść laurowy + makaron (można użyć gotowego makaronu) 1 szkl mąki pszennej 1/3 szklanki wody niepełna łyżeczka sody oczyszczonej DODATKI
Gotowanie jest łatwesolą, pozostałym proszkiem curry i ewentualnie chilli. Chili dodać tylko w przypadku, jeśli proszek curry jest mało pikantny. Wszystko zagotować, sos powinien zacząć lekko gęstnieć. Pulpeciki najlepiej podawać z ryżem, posypane posiekanym szczypiorkiem. Zobacz również: curry z indykiem i kurczakiem
Kuchcik gotujejeszcze nie jeden raz. Kiedyś robiłam już podobną sałatkę klik a tą podpatrzyłam tu ok. 600g filetu z piersi kurczaka 1 op selera naciowego 400g różowego winogrona garść orzechów włoskich 2 łyżki przyprawy do gyrosa 2 łyżki oleju sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Filet pokroić
Kolorowa kuchnia Elkimiękkie). Studzimy. Kurczaka oczyszczamy z błonek jeżeli są, kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju doprawiając przyprawą do kurczaka bądź tradycyjnie solą i pieprzem. Studzimy Mając ostudzone składniki możemy sałatkę podać warstwowo albo wymieszać od razu z sosem. Sos: Do śmietany przeciskamy czosnek i doprawiamy solą
W Moim Magicznym Domudoprawiamy solą i pieprzem. Mielimy na środkowych oczkach, mieszamy ze śmietanką i majonezem. Dodajemy posiekany lubczyk i oczyszczone udka z kurczaka. Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki, gotujemy kwadrans w osolonym wrzątku, odcedzamy. Do naczynia żaroodpornego, przekładamy mięso wraz z sosem, układamy ziemniaki. Całość zapiekamy 45 min w temperaturze 180°C . Podajemy z ulubioną surówką
R'n'G Kitchenpieczenia, który następnie smarujemy olejem. Ciasto przekładamy na blaszkę *** *** Ciasto smarujemy z wierzchu cienką warstwą sosu pomidorowego lub ketchupu *** *** Na sos wykładamy ulubione dodatki. U mnie są to składniki znalezione podczas tak zwanego sprzątania lodówki, czyli: szynka, smażone kawałki kurczaka, papryka, cukinia. Całość posypujemy startym lub drobno pokrojonym żółty serem *** *** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200’C (z termoobiegiem) przez
Blog z ApetytemZielone pesto bazyliowe - " Pesto alla genovese" – to zielony sos pochodzący z Genui we Włoszech, którego głównym składnikiem jest bazylia. Jest bardzo aromatyczny i nadaje się do piersi kurczaka, krewetek jak i solo do spaghetti. Czytaj więcej
Ana Mari's worldkolor. 4. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie. Dodajemy sól i podsmażamy przez chwilę. 5. Do cukinii i kurczaka dodajemy pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. 6. Dusimy do momentu aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos. 7. Pod koniec dodajemy bazylię i oregano. Wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Gotowe:) Zamiast pomidorów
la cucharaMakaron gotuję w osolonej wodzie. Kurczaka kroję w kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem soli, pieprzu i ziół prowansalskich. Kiedy kurczak lekko się przyrumieni dodaję pesto i wodę z makaronu, mieszam. Gotuję na małym ogniu około 5 minut. Przygotowany sos łączę z makaronem
JejKuchniaodrobina soli Kurczaka pokroić w kostkę. jajko rozmącić i dodać do niego skórkę z pomarańczy, sól i cynamon. Maczać kurczaka w jajku i usmażyć na oleju. Następnie na patelnie wlać sok, wrzucić goździki, cukier, i ewentualnie doprawić jeszcze sos cynamonem. Sos należy zredukować. Podawać z ryżem. Smacznego
cukrem pudrem posypaneOgórki kroimy w kostkę, fasolę odsączamy. Makaron z Vifonków kruszymy na bardzo drobno do miski. Do makaronu dodajemy fasolę kurczaka oraz ogórki. Całość dokładnie mieszamy. W osobnej miseczce łączymy jogurt + 3 łyżki majonezu oraz zioła prowansalskie. Do powstałego sosu dosypujemy przyprawy z dwóch zupek (ja dodałam od jednej curry i ostro kwaśnej), nie dodajemy tłuszczu dołączonego do zupek ! łączymy
CynamonemPoOczachkolor. 4. Do kurczaka dodajemy pokrojoną w kostkę cukinie. Dodajemy sól i podsmażamy przez chwilę. 5. Do cukinii i kurczaka dodajemy pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. 6. Dusimy do momentu aż pomidory się rozpadną i powstanie gęsty sos. 7. Pod koniec dodajemy bazylię i oregano. Wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i dusimy jeszcze ok. 5 minut. Gotowe:) Zamiast pomidorów
la cucharaprzyspieszyłam bawiąc się temperaturami w piekarniku, ale Wy możecie spokojnie upiec w jednej :) Składniki: 5 kawałków mięsa z udka z kurczaka bez kości (można kupić gotowe) kilka ziemniaków 1 marchewka główka czosnku świeże zioła jak masz (majeranek, rozmaryn, tymianek) sos teriyaki 1 łyżka miodu (u mnie miód gryczany) olej papryka mielona gryz chili lub chili mielone majeranek suszony 1/2 łyżeczki
Blondynka GotujeTradycyjne greckie szaszłyki robione z różnych rodzajów marynowanego mięsa. Podawane są samodzielnie z greckim sosem tzatziki i np. grillowanymi warzywami lub w chlebkach pita. Wyśmienite a jakie proste! Składniki: 300 g piersi z kurczaka lub polędwicy wołowej lub wieprzowej marynata: łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
wyzwania kuchennejeszcze chwilę smażymy. Kroimy oliwki, paprykę i ser feta. Sałatę strzępimy dłońmi. Składniki układamy warstwowo: sałata, posypujemy papryką, oliwkami, kurczakiem i powtarzamy czynność, aż do skończenia składników. Z 3 łyżek oliwy i 1 łyżki soku z cytryny robimy sos i polewamy gotową sałatkę. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z AnetąJeśli zostanie wam trochę upieczonego kurczaka (można go też upiec specjalnie na kanapki) to proponuję dodać do niego bagietkę i świeże warzywa. Smak urozmaicamy sosem barbecue z ostrą nutką. Wszystko wkładamy do grilla kontaktowego, żeby uzyskać chrupiącą skórkę i lekko roztopić
Milion Smakówlistopadowym numerze dwumiesięcznika Harmonia. Polecamy! Przepis jest tutaj. Siódme miejsce należy do kotlecików mielonych przygotowywanych na parze z dodatkiem sosu pomidorowego. Dietetyczne, zdrowe i pyszne danie, idealne dla małych smakoszy. Przepis znajdziecie tutaj. Na szóstym miejscu wylądował generał kurczak. Fajny przepis na pieczonego kurczaka nadzianego na butelce piwa. Smacznie i prosto, tak jak lubimy. Po przepis zapraszamy tutaj. Miejsce piąte
Kolizje Smakówkarolakulinarnie.blogspot.com/2016/04/restauracja-india-masala-w-krakowie.html Zamówiliśmy: Curry z baraniną i ryżem basmati Saag (tradycyjny indyjski sos szpinakowo - śmietanowy) z baraniną Masala (popularny indyjski sos na bazie gęstej pasty ze świeżych pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli) z grillowaną baraniną Masala z grillowanym kurczakiem Pieczywo indyjskie Restauracja świetna. Bardzo klimatyczne miejsce. Miła i szybka obsługa, a jedzenie jak przystało na kuchnię indyjską niezwykle aromatyczne
Karola gotujesmakowało! Ja natomiast uwielbiam wszystko co jednogarnkowe, a wszelakie risotta w szczególności :) Składniki: 300g fileta z piersi kurczaka 200g ryżu arborio 1 por 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki mała puszka kukurydzy (200g) puszka pomidorów w sosie własnym bulion słodka papryka sól pieprz Wykonanie: Filet kroimy w podłużne paseczki. Posypujemy solą, pieprzem, słodką papryką. Podsmażamy na rozgrzanym
Walijskie PichcenieOrientalny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu Składniki ugotowane udka z kurczaka 2 szt pieczarki 3-4 szt papryka czerwona 1/2 szt cebula dymka 2 szt bambus pędy 1/2 słoika sos … Czytaj dalej Potrawka orientalna z gotowanym mięsem
czarrna od kuchnizebrał nadmiar tłuszczu. Upieczonego kurczaka posypujemy usmażonym bekonem i orzeszkami ziemnymi. UWAGI: piersi kurczaka możemy zamienić na dowolną inną część kurczaka. Banany można skropić sokiem z cytryny jeżeli nie chcemy aby szybko zrobiły się ciemne. Pastę curry można zastąpić sosem chilli
Mohiellajabłkowy oregano bazylia sól pieprz Piersi z kurczaka umyłam i pokroiłam na połówki. Warzywa obrałam, umyłam, pokroiłam i razem z kurczakiem przełożyłam do parowaru. Fasolkę warto położyć na samym dole w parowarze, ponieważ gotuje się najdłużej. Warzywa podałam z sosem. Sos: Oliwa+ocet jabłkowy+zioła+przyprawy
nietadietaprażę na suchej patelni. Mandarynki obieram i kroję w plasterki. 2. Sałaty płuczę i rozdrabniam. Do sałaty dodaję kurczaka, pestki dyni oraz mandarynki. Delikatnie mieszam. 3. Jogurt naturalny mieszam z sokiem z cytryny, cukrem oraz przyprawami. Przygotowanym sosem polewam sałatkę
Tradycyjna kuchnia Kasipaprykę , mieszanki przypraw , cebulę i ziemniaki , smażymy krótką chwilę , mieszając żeby się nie przypaliło ( około 5-6 minut ) . Następnie dorzucamy kurczaka, solimy , zmniejszamy ogień , przykrywamy pokrywką i dusimy , co jakiś czas mieszając około 30-40 minut . Po tym czasie sos powinien być gęsty i pyszny . Podajemy z chlebkiem pita lub samodzielnie , udekorowane kolendrą lub pietruszką . Można zrobić to danie dzień
Ogrodnik w podróżybędzie świetne dla osób, które lubią lekkostrawne posiłki. Składniki na porcję dla 3-4 osób: 1 podwójna pierś z kurczaka (ok. 0,7 kg) 250 g fasolki szparagowej zielonej 3 średniej wielkości marchewki 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz oliwa z oliwek jasny sezam do dekoracji Piersi umyć, osuszyć, pociąć
Ugotowaćzawsze chęć na buraka! Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę pokrój drobno, podsmaż na oliwie. Pokrój w malutkie kawałki kurczaka, dodaj do cebulki. Podsmaż. Potem pokrój pieczarki w plasterki i dodaj do całości. Posól i dosmacz pieprzem. Dodaj sosu pomidorowego. Wymieszaj. Do całości dodaj kaszę jaglaną. Przełóż go miski i wymieszaj z parmezanem. Formuj kulki. Podawaj z ćwikłą. Zdrowo
Z Kuchni Do Kuchnikuchni chińskiej, choć wiem, że moje danie na pewno nie ma nic wspólnego z Chinami :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1/2 puszki kukurydzy 50 g masła czosnkowego 1 limonka szczypiorek 1 dymka 25 g cukru brązowego 2 łyżki sosu sojowego jasnego sól, pieprz papryka ostra Pierś umyć, osuszyć i pokroić w paski. Polać sosem sojowym i przyprawić solą, pieprzem
Ugotowaćskórka z obu stron będzie zarumieniona przykrywamy kurczaka folią aluminiową i tak pieczemy do końca. Po upieczeniu i zdjęciu kurczaka podlewamy blaszkę szklanką wody, całość zlewamy ( przecieramy ) przez sitko do garnka, ewentualnie doprawiamy i dzięki temu mamy pyszny sos. SMACZNEGO
Smaki Ewyponiekąd mnie :)). Można go łączyć z dowolnymi dodatkami - makaronem, kaszą czy ryżem a także wzbogacić go o dodatek mięsa, np. kurczaka. Wcale nie jest pracochłonny ani trudny. W przyszłym roku na pewno zrobię go kolejny raz :) Przepis na ten sos znalazłam na tej stronie ( klik ). Zmniejszyłam jednak ilość cukru (dałam 2 a nie 3 szklanki) i dodałam mniej curry
My simple kitchenLUTY Oponki serowe mojej babci Ani MARZEC Pikantny Gulasz Węgierski KWIECIEŃ Chałka z kminkiem MAJ Pierogi z botwinką w sosie koperkowym CZERWIEC Ciasto z rabarbarem, bezą i kruszonką LIPIEC Risotto z prawdziwkami SIERPIEŃ Paella mixta z langustynkami i kurczakiem WRZESIEŃ Dyniowe kluski śląskie z żeberkami w kapuście PAŹDZIERNIK Falafel z cieciorki, grochu i soczewicy LISTOPAD Pieczona kaczka z brukselką
MarciochaKucharzywymieszać i pozostawić na 20-25 minut (jak jest czas to można nawet na godzinę). Na rozgrzanej patelni usmażyć szybko kurczaka, dodać marynatę jeśli trochę jej zostało w misce. Zalać wszystko mleczkiem kokosowym wymieszanym z mąką ziemniaczaną. Gotować aż sos lekko się zredukuje i lekko zgęstnieje. Dodać resztę kolendry i wymieszać. Podawać z łyżką jogurtu naturalnego na wierzchu i ryżem
Kulinarne Inspiracjeupieczeniu mięso wcale nie jest pikantne - wychodzi idealnie doprawione,mięciutkie i soczyste. Polecam! Składniki: 60 dag piersi z kurczaka Marynata: 1 ząbek czosnku 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej musztardy (użyłam dijon) 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka soli (dałam 1/2 łyżeczki) 1/2 łyżeczki rozmarynu
Kuchnia domowa Anibędzie się otwierał podczas smażenia).Kurczaka smażymy na zwykłej patelni lub patelni grillowej ( na patelnię nie dodajemy tłuszczu!:).Po usmażeniu kurczaka kroimy w kostkę. Słonecznik podprażamy na patelni, a ananasa kroimy w kostkę.Z majonezu, jogurtu i musztardy robimy sos, doprawiamy solą i pieprzem.Wszystkie składniki mieszamy i zalewamy sosem.Na półmisku układamy sałatkę, tworząc kopułę. Na jednym końcu umieszczamy "liściastą" część
Czerwona Porzeczkabrokułami, kurczakiem i paprykąSałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydząSałatka z arbuzem i serem fetaSałatka z selerem konserwowym, szynką i ananasemSałatka z rukolą, kurczakiem, pomidorami i oliwkamiSałatka z papryką, brokułami i żółtym seremSałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowymOryginalna sałatka grecka (chłopska) z fetąCIASTA, CIASTKA, BABECZKI, MUFFINY, SŁODKOŚCI:Ciasto bez pieczenia z masą krówkową i prażonym słonecznikiemCiasto 3 bitPianka
Kulinarne Przebojeprzykrywamy. Dusimy do momentu wyparowania wody. W międzyczasie mieszamy śmietanę z sosem sojowym, octem , przyprawami i ciepłą wodą. Następnie zalewamy sosem marchewkę i zostawiamy na ogniu bez przykrycia do momentu zagotowania ciągle mieszając. Tak przyrządzoną marchew można podawać z kurczakiem grillowanym i różnego rodzaju kaszami lub po prostu z makaronem. Pyszny i szybki obiad
pieprzny smaczekróżne pierożki - agnolotti, ravioli, tortellini – przygotowywane „na bogato”, z dużą ilością mięsa i sera. Na południu popularna jest lasagne z sosem pomidorowym, mięsem wieprzowym i kilkoma rodzajami serów. Secondo to obowiązkowo sztuka pieczonego mięsa, najchętniej jagnięciny, cielęciny, wołowiny, czy kurczaka z ziemniakami i warzywami. Crostini z pasztetem z wątróbki, lo zampone – świńska noga nadziewana doprawionym mielonym mięsem, il cotechino – kiełbasa
Chilli Czosnek i Oliwa