Kocham gotować! Uwielbiam ten moment kiedy otwieram lodówkę i zaczynam w głowie układać przepis, dobierać składniki i tworzyć wyjątkowe i niezapomniane danie. Dzisiaj podałam na obiad kurczaka w sosie z czarnej porzeczki, pasty pomidorowej, chili i miodu. Pieczoną gruszkę nadziewaną kuskusem z pastą na bazie serka Arla Apetina Czosnek i Zioła, jak i czarną fasolę z marchewką po chińsku(...)luzem do brytfanki, polewamy olejem i pieczemy. Pieczemy na złoty kolor około 1 godziny i 15 minut (mój kurczak ważył ponad 2 kg) WARZYWA PO CHIŃSKU: - 4 marchewki - czarna fasola chińska ugotowana na miękko (ewentualnie czerwona fasolka) - cebula szalotka - czosnek - sos sojowy słodki z goździkiem i pomarańczą, około 6 łyżek - łyżka sosu sojowego ciemnego - 5 łyżki soku z pomarańczy - świeży
SMYKWKUCHNImałym ogniu powoli podgrzewamy, mieszając, do rozpuszczenia sera i zagotowania. Sos lekko pieprzymy. Jeśli sos jest za gęsty – dodajemy mleko do uzyskania bardziej płynnej konsystencji. Do sosu wkładamy usmażonego wcześniej kurczaka. Podajemy kurczaka z makaronem (np. w zdrowej opcji ze zdjęć– z makaronem z cukinii), z dowolną kaszą, z naturalnym lub dzikim ryżem . Pyszny jest też w duecie z brokułem(...)gotowanym na parze czy kalafiorem. Podajemy ze wszystkim, co wchłonie sos. Chociaż on jest tak dobry, że można go i bezkarnie zlizywać prosto z talerza SKŁADNIKI 3 małe piersi kurczaka 550-600g (ew. mięso z piersi indyka lub mięso z udek) 200ml śmietany 30% 3-4 łyżki mleka 120-150g sera z niebieską pleśnią 6-8 połówek suszonych
Karo in the Kitchenjabłkiem i żurawiną Polędwiczka z szpinakiem i suszonymi pomidorami Pierś w cieście francuskim Pulpety w sosie pomidorowo fasolowym Roladki z kurczaka z żurawiną i fasolką szparagową Filet z kurczaka w warzywnym sosie Pieczeń z szynki z duszonymi warzywami Chrupiące kurczaczki Pierś w migdałach i pomidorowym sosie Schab z jabłkami i pomarańczą Rolada z indyka z papryką i marchewką
Ala piecze i gotujeprzewracamy je potrzącając patelnią, lub pojedynczo, drewnianymy szczypcami. Inaczej puszczą soki i zaczną się gotować. Bez obaw, kawałki mogą w środku być delikatnie surowe, dojdą w sosie śmietanowym i będą bardzo soczyste). Kurczaka zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę masła, dodajemy posiekaną cebulę(...)czosnek. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurki. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem ok 10 minut. Następnie dodajemy śmietankę sól, pieprz i redukujemy do powstania konsystencji sosu. Dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka i posiekaną natkę. Zostawiamy trochę do ozdoby. Trzymamy na ogniu jeszcze 3 minuty, dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze, posypujemy pozostałą natką i gotowe! Smacznego
Cook&Lovebędę robić częściej bo wyszło pyyyszne. Składniki: trzy pojedyncze piersi z kurczaka jedna cebula pokrojona w kostkę mrożona mieszanka meksykańska czyli papryka czerwona i żółta, kukurydza w mini kolbach, fasolka szparagowa (mogą być świeże warzywa) 200 ml mleczka kokosowego 2 łyżki jogurtu greckiego do zagęszczenia 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki cukru 4 ząbki czosnku 2 łyżki curry w proszku
Mama z miastasię mówi "środa minie tydzień zginie". U mnie dziś pyszny kurczak w sosie słodko - kwaśnym z dodatkiem ryżu. Lubię bardzo, a z takim sosem zrobionym w domu jest pyszny. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 3 filety z kurczaka 1 puszka ananasa 1 marchewka 2-3 łyżki kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 słoiczka mieszanki pędy bambusa
kruche babeczkipapryką czerwoną ostrą mieloną. Smażymy na rumiany kolor i przekładamy do naszego sosu. Dusimy jeszcze jakiś czas smakując i doprawiając aż stwierdzimy że jest gotowe.Makaron przekładamy do naszego sosu z kurczakiem i jakieś 15 minut zostawiamy pod pokrywką by doszedł do siebie.Podajemy na gorąco
Różowa kuchniatajsku w mleczku Bruschetta caprese Rolada z indyka Lasagne bolognese Cannelloni Zupa bułgarska Sałatka z kurczakiem Pasztet domowy Pierś z kaczki Lasagne ze szpinakiem Pierś z gęsi Kurczak w sosie Makaron z indykiem Burgery Majonez Polędwiczki Placki ziemniaczane Penne ze szpinakiem i łososiem
Biały fartuszekPyszna i pożywna sałatka z sałatą lodową, pieczoną piersią kurczaka, awokado, pomidorkami truskawkowymi i uprażonymi orzechami włoskimi. Całość polana sosem z gorgonzoli z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Pycha! Sałatka jest sycąca, dlatego z powodzeniem może być samodzielnym daniem np. jako lunch do pracy. Jeśli uwielbiacie „śmierdzące” sery, to z pewnością Wam posmakuje. Polecam Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka(...)rondelka wlewamy śmietankę (lub mleko), dodajemy gorgonzolę, czosnek niedźwiedzi i odrobinę pieprzu. Podgrzewamy na malutkim ogniu, ciągle mieszając, aż ser się rozpuści. Gdyby sos był za gęsty dolewamy odrobinę śmietanki więcej. Upieczone piersi z kurczaka kroimy na plastry i dodajemy do sałatki. Całość polewamy przygotowanym sosem. Smacznego To też może Cię zainteresować: Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur
Oryginalny smaknaczynia i warstw) 1 kg. świeżego szpinaku 1 szt.średniej cebuli kawałek sera lazur 6 ząbków czosnku 2 łyżki śmietany 18% pierś z kurczaka łyżka pasty z czerwonej papryki mozzarella olej pieprz sól Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 1/2 szklanki mleka łyżeczka gałki muszkatołowej sól pieprz Świeże liście szpinaku umyłam i wysuszyłam. Pozbyłam(...)naczynie żaroodporne posmarowałam oliwą. Na dno wyłożyłam płaty makaronu i posmarowałam je sosem beszamelowym. Wyłożyłam połowę szpinaku. Przykryłam go płatami makaronu posmarowanego sosem. Kolejna warstwa to pokrojone plastry kurczaka. Ponownie przykryłam je płatami makaronu i sosem beszamelowym. Można dalej naprzemiennie tworzyć warstwy. Ja połączyłam szpinak i kurczaka. Posmarowałam go jeszcze odrobiną ostrej pasty
potrawyregionalneosób) 6 tortilli pełnoziarnistych 2 filety z kurczaka puszka kukurydzy 200g sera żółtego 200g mozzarelli z zalewy (opcjonalnie) – bo tortille mogą zbytnio namięknąć sos czosnkowy -> przepis TUTAJ sól pieprz pieprz ziołowy Quesadillas z kurczakiem i kukurydzą – przepis: Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w większą kostkę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i przesmażamy na niewielkiej ilości
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyprawy do kurczaka, jedną łyżką papryki słodkiej oraz szczyptą pieprzu i granulowanego czosnku. Wszystkie składniki na sos łączymy i dokładnie mieszamy.W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki, dynię oraz kurczaka. Składniki mieszamy i polewamy sosem. Na wierzch układamy plasterki sera żółtego i gałązki rozmarynu. Pieczemy w 180 C przez 1 godzinę
Zainspirowana w kuchnigotowe. Składniki 200 g kaszy bulgur z vermicelli 400 g białej fasoli konserwowej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka szpiczasta 4 filety udka kurczaka bez kości 50 ml oleju sezamowego 20 ml sosu sojowego 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu ostrygowego 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz Przygotowanie O Kaszę gotujemy 1-2 min krócej(...)odcedzamy z zalewy. Paprykę kroimy w piórka. Kurczaka kroimy w kostkę, smażymy 5-6 min na rozgrzanym oleju z dodatkiem sosu sojowego i pasty curry, pod koniec dodajemy sos ostrygowy. Do kurczaka dodajemy kaszę, fasolę, kukurydzę, paprykę i smażymy kilka minut, często mieszając. Na koniec całość wzbogacamy posiekaną natką pietruszki, do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenKurczak w sosie cytrynowym to ciekawa, prosta, lekka i orzeźwiająca propozycja na letni obiad. Z mocno wyczuwalną nutą cytrusów świetnie komponuje się z ryżem i np. surówką z selera. Składniki (4 porcje) -podwójny filet z kurczaka -1 cytryna -1/2 cebuli -100ml śmietanki UHT -1 szklanka bulionu -garść rodzynek -1 łyżeczka mąki pszennej -sól, pieprz -2 łyżki oleju(...)olej. Cebulę zeszklić, dodać kawałłki kurczaka i obsmażyć delikatnie z obu stron. Przełożyć do małego garnka. Zalać bulionem. Gotować około 20 minut. Dodać rodzynki, skórkę otartą z cytryny i sok z całej cytryny. Dusić na małym ogniu około kilka minut. Wlać śmietankę, gotować kolejne kilka minut. Mąkę rozrobić z odrobiną zimnej wody. Wlać do sosu, zagotować mieszając az delikatnie zgęstnieje
Zielona KuchniaFilet z kurczaka w sosie musztardowym to kolejny przepis dla zagonionych o niesamowitym smaku, przygotowanie zajmuje mniej czasu niż ugotowanie ziemniaków. Składniki : (na 2-3 osoby) 1 podwójna pierś kurczaka 2 duże cebule 50 gr masła 2 łyżki oliwy 0,5 szklanki wody 3 łyżki musztardy (polecam stołową) 1 łyżeczka mielonego tymianku sól, pieprz Przygotowanie : Filet oczyszczam z błonek(...)piórka cebulę i gdy nabierze pierwszych rumieńców dodaję wodę, musztardę i tymianek. Całość mieszam i gdy się zagotuje wrzucam z powrotem fileta i wszystko podsmażam aż do zredukowania sosu do właściwej gęstości sosu. Podałem z ziemniaczkami ale kasza też będzie do niego pasować. Smacznego
Mechanik w kuchni