czym znajdują się podroby!! Kuchnia włoska czy kuchnia chińska? Kocham obie, ciężko wybrać J Wymarzona podróż kulinarna byłaby do kraju…? Tajlandia i Japonia. Ulubione warzywo, ulubiony owoc to…? Pomidor i maliny. Czy kolekcjonujesz talerzyki, szklanki, kubeczki, sztućce do sesji blogowych? Kolekcjonuję podkładki. Pytania od cookingwithblueberry: Jakie jest twoje największe marzenie? Własna kawiarnia. Czym sie zajmujesz (hobby)? Książki, seriale i przede(...)razie nie mam. Dlaczego założyłaś bloga? Założył mi go mój małżonek. Twoja ulubiona książka? Wszystkie o wampirach J Ostatnio również seria „50 twarzy Greya”. Twoje ulubione danie? Kurczak Generała Tso Jaka osoba jesteś? Pogodną, energiczną, gadatliwą i otwartą. Co możesz doradzić ludziom aby ich życie było cenniejsze? Cieszyć się każdą chwilą i robić w życiu to co się kocha
Mania GotowaniaWszystko pasowało do siebie idealnie. Oczywiście ryba z makaronem nie przypadnie do gustu każdemu. Mimo wszystko ogromnie polecam, dla mnie makaron numer 2, oczywiście po niedawno opublikowanym pesto z kurczakiem i rukolą, które ostatnio robi furorę na stołach znajomych J Makaron z tuńczykiem i czerwonym pesto Składniki: 250 g makaronu np. świderki (używam pełnoziarnistego lub makaronu(...)prowansalskich pieprz Pesto z tego przepisu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makaron-kreatywnie Można użyć oczywiście gotowego. Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Szynkę kroimy w paseczki, smażymy na patelni, aż będzie chrupiąca. Pomidory koktajlowe i oliwki przekrajmy na połowę. Dodajemy do szynki pomidorki koktajlowe i oliwki. Podsmażamy przez około 2 -3 minuty. Dodajemy odsączonego tuńczyka i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy, cały czas podgrzewając
Mania GotowaniaZupa z białych warzyw na niedzielny obiad. Krem z białych warzyw przygotowałam dlatego, że kupiłam warzywa na rosół, ale zapomniałam kupić kurczaka więc odstawiwszy na bok marchewkę wykorzystałam do zupy całe opakowanie włoszczyzny plus ziemniaki, oraz cebulę i czosnek. Ta kremowa zupa jest nie tylko pyszna i delikatna w smaku, ale prosta i szybka do przygotowania. Wygląd też ma restauracyjny(...)oraz została doprawiona utłuczonym w moździerzu zielonym pieprzem. Polecam też inne przepisy na zupę krem: – zupa krem z kukurydzy – zupa z zielonego groszku – zupa ze świeżych pomidorów – zupa krem z rukoli – krem grzybowy – zupa krem z marchwi i pomarańczy – zupa krem z kalafiora Przepis na: Zupa z białych warzyw. Zupa krem z białych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: Piersi z kurczaka, ja miałam około 1 kg Składniki na marynatę: 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 łyżki ostrej mielonej papryki 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczka rozmarynu i tymianku 1 łyżeczka curry 1/2 łyżeczka imbiru Przygotowanie: Wszystkie składniki razem miksujemy. zalewamy nimi mięsko. Odstawiamy(...)Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W trakcie pieczenia polewamy mięsko wytopionym tłuszczem i zalewą marynaty. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180-200 stopni. Dodatkowo: pomidory koktajlowe czerwona cebulka
ClauditteMissCookingkostkę cebulę. Następnie dodałam mielone mięso i smażyłam dopóki nie nabrało odpowiedniej barwy. Doprawiłam łyżką oregano, papryki i chilli. Dodałam starty czosnek. Paprykę pokroiłam w kostkę i wraz z pomidorami dodałam do mięsa. Smażyłam, aż papryka zmięknie. Kostkę rosołową rozpuściłam w ok. 3 szklankach wrzątku i zalałam nim mięso. Dodałam 2 łyżki przecieru pomidorowego. Wszystko razem gotowałam pod przykryciem(...)rozgrzaną patelnię i smażyłam, aż ser się rozpuścił i skleił tortille. Odwróciłam, aby druga także się zarumieniła. Pokroiłam w ósemki i podałam z zupą. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Ryżowe enchiladas z kurczakiem Enchiladas con carne
bastalenapora na składniki naszej zupy. Niech to będą dobre warzywa (świeże (najlepiej nie mrożone), nie nadgniłe, nie zwiędnięte, itp.) i świeże, dobrej jakości mięso. Usłyszałam kiedyś, że można uratować kurczaka, który nie pachnie "zbyt ładnie" poprzez namoczenie go w zimnej wodzie pełnej liści laurowych. No cóż...nie będę tego komentować. Jeśli jesteśmy brudni to raczej myjemy się, a nie spryskujemy(...)chrupiącej bułki (zupy kremowe, grochówka, flaczki itp.). W taki prosty sposób można szybko podnieść kaloryczność zupy czy ją urozmaicić. Świeże warzywa zamiast przecierów sklepowych Ugotujcie zupę pomidorową ze świeżych pomidorów i porównajcie ją z tą ugotowaną na kupionym w sklepie koncentracie. Uważam, że ta pierwsza jest bezkonkurencyjna. Smak i zapach są nieporównywalne. Wartości odżywcze również, więc w miarę możliwości wybierajcie
Codzienna kuchnia niecodziennaresztki cukinii i innych warzyw , które jeszcze zalegają na grządkach i proszą o wykorzystanie Taka cukinia ze słoika stanowi wspaniałą bazę do różnych potraw . Można dodać podsmażoną pierś z kurczaka i powstanie sos do makaronu lub ryżu . Świetnie nada się także jako składnik warzywny do zapiekanek ziemniaczanych lub makaronowych . No i oczywiście po dodaniu smażonej kiełbasy będzie pikantne leczo(...)zimą z rozkoszą wylejecie na patelnię lato ze słoika Składniki: 4-5 średniej wielkości cukinii 4-5 cebul 2 czerwone papryki grubościenne 6-7 strąków chilli 5-6 pomidorów 1 główka czosnku 1 łyżka cukru sól do smaku olej do smażenia 1 l wody Cukinie kropimy razem ze skórką w półksiężyce ( lub inaczej ) . Cebule obieramy , kroimy w piórka . Czosnek siekamy
Ogrodnik w podróżyoliwie, a potem mieszały ze świeżymi warzywami i ziołami, całość skrapiając orzeźwiającym dresingiem. Zestaw zieleniny może być rozmaity, ale za bazowe można uznać takie składniki jak sałata, czerwona cebula, pomidory i rzodkiewka. Ważnym składnikiem sałatki fattoush jest sumak, który buduje smak dresingu. Jest to przyprawa, bardzo popularna na Bliskim Wchodzie, u nas dostępna w sklepach z orientalną żywnością lub internecie(...)daniem wegetariańskim, co nie wynika z jakiegoś specjalnego umiłowania wiejskiej ludności do zieleniny, ale po prostu z braku mięsa. Jeśli macie ochotę możecie dodać do sałatki grillowanego albo pieczonego kurczaka. My zaszaleliśmy i dorzuciliśmy do warzyw krewetki. To połączenie wyszło super. Przepisów na Fattoush jest mnóstwo, my bazowaliśmy na recepturze z bloga gimmesomeoven.com Składniki: 250 g surowych krewetek 2 łyżki
Niedzielny kucharzrewelacyjnie. Gorąco polecam je wypróbować. Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim może ono smakować, ze względu na specyficzny zapach i charakterystyczny smak, jednak nie każde mięso musi smakować jak kurczak lub schabowy;) Ponadto mięso to wydaje mi się również zdrowe, ponieważ takie owieczki pasą się samodzielnie, swobodnie i bezstresowo na polach i łąkach ;) Dlatego też d ziś postanowiłam przygotować ragu(...)gorąco ją wszystkim polecam! Składniki : duży ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonej mięty 1 łyżeczka suszonego oregano 0,25 łyżeczki płatków chili 1 cebula 250g mielonej baraniny puszka krojonych pomidorów (400g) 2 łyżeczki żurawiny 1 łyżeczka sosu Worcestershire szczypta soli, czarny pieprz 150g makaronu pappardelle parmezan Przygotowanie : Na dużej patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzać oliwę i przesmażyć
Codzienne Gotowaniełyżeczki soli i pieprzu folia aluminiowa Pierś dzielimy na połowę, każdą lekko rozbijamy. Miód, olej, zioła oraz sól i pieprz dokładnie ze sobą ucieramy i tak przygotowaną masą nacieramy kurczaka. Przyprawione mięso dobrze jest odstawić na jakiś czas do lodówki (u mnie trwało to calą noc, im dłużej w marynacie, tym smakuje lepiej ;) ). Po leżakowaniu, w rozbitą pierś wkładamy odpowiedni(...)pół godziny. W zależności od piekarnika, czas ten może się wydłużyć lub skrócić, jednak ser powinien się lekko roztopić, a mięso przyrumienić. Ja podaję z frytkami oraz surówką z pomidorów i ogórków z koperkiem, w sosie winegret. Eksperyment niezwykle udany, polecam
Kuchenna KontrrewolucyaCesar - o ile w paru przypadkach można było powiedzieć, że potrawy są niedoprawione, to w tym przypadku przesadzono w drugą stronę. Burger był słony, podany ze słonym anchois, słonymi pomidorami suszonymi, kaparami i parmezanem... Brzmi jak za dużo soli? Tak właśnie było. Burger wysmażony bardzo dobrze, to znaczy krwisty, jak być powinien, ale całość tak słona, że w zasadzie(...)osoba, która je zamówiła mogła być stronnicza, bo jest fanem kotletów jagnięcych. Ale to chyba tym bardziej dobrze świadczy o dniu? ;); koszt: 58 zł Chleb ciabatinni ze smażonym kurczakiem, serem cheddar, skórką pomarańczową, kolendrą i pieprzem oraz chrupiącymi sałatami - Pan Mąż każe mi napisać, że było dobre i mu smakowało. I że mogło nie być w daniu ogórka
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Wyśmienite pulpety ze słonecznikiem w pomidorowym sosie .U mnie z makaronem , ale można je podać z czym lubicie najbardziej. Składniki : 500 g mięsa z kurczaka 1 jajko 100 g słonecznika ,podprażonego na suchej patelni sól ,pieprz ,ulubione przyprawy cebula ,pokroić ,zeszklić na rumiano na patelni bułka tarta Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dobrze wymieszać . Bułki dodajemy tyle ,aby masa(...)nożem , co ja zrobiłam.Formujemy pulpety i obsmażamy ze wszystkich stron na złoto ,następnie przekładamy do pomidorowego sosu i dusimy jeszcze 15 minut na małym ogniu . Sos pomidorowy: puszka pomidorów 400 g 50 g koncentratu pomidorowego mała cebulka sól ,pieprz woda ,odrobina ,jeśli sos jest za gęsty Cebulkę kroimy i przesmażamy na złoty kolor ,dodajemy pomidory z puszki i koncentrat
Ladylaura.znaczy nie ma chemii tylko kupa krowia, tak przynajmniej twierdzą hipsterzy i hipisi. Fora internetowe pełne są klątw rzucanych na mięsożerców i wizji śmierci w męczarniach po zjedzeniu kawałka kurczaka. Moda spowodowała, że największym wzięciem cieszy się drób od baby, nie przebadany, kiszący się cały dzień w reklamowce ale podobno przed śmiercią szczęśliwy. Skorzonera i topinambur kiedyś służyły jako pokarm(...)nieomylności kuchennej i tresuje obsługę sklepów i straganów z zakresu wartości jedzenia. Obsługa ma minę taką, że ja bym się zastanowiła czy nie pluje mi pod ladą do pomidorów. Jednak największy szał ogarnął naród przy owocach morza. Wiadomo, że Polska to nie tropiki, a Bałtyk to nie ocean oblewający piaszczyste plaże RPA, więc na chłopski rozum hasło „świeże owoce morza
ladykitchenzrobię małe zestawienie. Teraz pora na to co najważniejsze - zamówione dania: Zrobiłam zdjęcie całego zastawionego stołu, bo kuchnia indyjska robi wrażenie. Przystawka. Pikantny, chrupki pierożek z farszem warzywnym i kurczakiem. Do tego trzy sosy. Naprawdę pali. Radzę też uważać na sosy! Dania główne: Lamb Malai Methi. To danie, które zamówiłam. Stopień ostrości: średni. Danie na bazie sosu pomidorowego z cebulą(...)aromat! Uwielbiam to w jaki sposób podawane są potrawy. Kadhai Lamb. Danie zamówione przez mojego tatę i męża. Stopień ostrości: wysoki. Sos przygotowany na bazie warzyw takich jak pomidor, papryka, cebula z dodatkiem suszonego w całości chili, kminku indyjskiego, świeżego imbiru oraz kolendry. Miało palić i paliło. Suszone chili (czarne) wyglądało zjawiskowo. Ich wybór także padł na jagnięcinę. Balti Indus
Karola gotuje