winem w cenie 109,99 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/oferty/krakow/restauracja-aubergine/53315071 ______________________________________________________________________________________________________ Nie musieliśmy długo czekać,kiedy na stół wkroczyły nasze przystawki! MELANZANE AL FORNO czyli pieczony bakłażan z pomidorami i gorgonzolą, podawane z salsą orzechową Delikatny w smaku, świetnie upieczony … z kremowym nadzieniem przełamanym chrupiącymi orzechami – PYCHA! PÂTÉ Z KURZYCH WĄTRÓBEK czyli pasztet podawany z konfiturą gruszkową(...)właśnie to danie okrzyknął swoim numerem 1 i najbardziej Mu smakowało! ______________________________________________________________________________________________________ Po chwili dania główne. Zapachy WOW! COQ AU VIN ( normalnie jest to kogut ) – restauracja Aubergine podaje natomiast kurczaka zagrodowego, duszonego w warzywach i czerwonym winie, razem z pieczonymi ziemniakami i sałatką. Delikatne mięso ( o łącznej wadze ok. 0,5 kg! ) fantastyczne odchodzące od kości … zatopione w wyrazistym
Ostra na Słodkopolując na co się da. A jak już się upolowało wtedy radości nie było końca, nieważne co, ważne że było. Pamiętam jak ojciec jechał za cukrem, a wracał z kurczakiem lub damskimi rajstopami. Wszystko na kartki, wszystko pod wydziałem i chyba dlatego do dziś pamięta się smak niektórych rzeczy. Np taka kiełbasa czasem musiała zastąpić nie tylko dodatek(...)kartki. :P Sos: 300 g cienkiej kiełbasy ząbek czosnku sól i pieprz do smaku mała cebula 2 korniszony łyżka skrobi ziemniaczanej szklanka wody 2 łyżki śmietany łyżeczka majeranku pomidor natka pietruszki Placki: kg ziemniaków średnia cebula jajko sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia papierowe ręczniki Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki, układamy na zimnej patelni i wolno podgrzewamy
Dieta moja pasjamięty (można użyć kilka listków żywej) 1 łyżka cukru oliwa z oliwek - do smażenia sól, pieprz parmezan do posypania Przygotowanie: Na oliwie podsmażamy szalotkę, dodajemy czosnek i smażymy minutę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kosteczkę. Dodajemy do cebuli i czosnku, smażymy około 2 -3 minuty. Dodajemy zioła i cukier, całość mieszamy i blendujemy aby otrzymać gładką konsystencję(...)litra wody · 1 małe udko z kurczaka · 3 skrzydełka z kurczaka lub 2 nóżki
Mania Gotowaniapatelnię z olejem po smażeniu parówek dolać 2 łyżki oleju, podgrzać, wrzucić drobno posiekaną cebulę i podsmażyć. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojone papryki i obrane ze skóry, pokrojone pomidory. Wymieszać i podsmażać przez około 5 minut. Następnie dodać odcedzoną kukurydzę, fasolę wraz z zalewą z puszki, podsmażone parówki i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić razem przez kolejne 5 minut. Potrawę(...)Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 - 6 dorosłych osób. Smak potrawy można wzbogacić o przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Parówki można zastąpić filetem z piersi kurczaka lub wysokiej jakości kiełbasą śląską. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie . Parówki podaj z Chrupiącymi bułeczkami pszennymi Chrupiące bułeczki pszenne
Gospodyni MiejskaŻołądki dosłownie rozpływają się w ustach! Polecam podanie z chrupiącym chlebkiem:) Scroll down for recipe in English Portugalski gulasz z żołądków (4-6 porcji) Składniki: 450 g żołądków z kurczaka, oczyszczonych i każdy pokrojony na 4 części 4 plasterki boczku, pokrojone w paseczki 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę 2 marchewki(...)ząbków czosnku, drobno posiekane 2 łyżeczki suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 łyżeczki płatków chili (lub mniej jeśli lubisz mniej pikantne dania) 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z puszki 900 ml bulionu drobiowego 1/2 szklanki czerwonego wina 1/4 szklanki octu z białego wina 2 łyżeczki sosu Worcestershire 4-6 liści laurowych posiekana natka pietruszki do podania Przygotowanie
karmelowykurczaka. Składniki: pierś z kurczaka przyprawy (koperek, sól, pieprz, curry, przyprawa do kebabu/gyrosu/grilla) papryczka chilli oliwa z oliwek, ok 1-2 łyżek cukinia papryka czerwona pieczarki Filet z kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w spore kawałki i przekładamy do miski, gdzie przyprawiamy go solą, pieprzem, curry, dodajemy koperek, oliwę z oliwek, rozdrobnioną papryczkę chilli i przyprawę(...)kroimy w spore kawałki, cukinię w plastry grubości ok 1 cm, a pieczarki na pół. Ale skoro robimy grilla jako dodatek proponuję świeże warzywa - pokrojony w plastry ogórek i pomidor, doprawiony solą, pieprzem i świeżym koperkiem :) Na patyczki do szaszłyków nadziewamy naprzemiennie warzywa i mięso. Tak przygotowane szaszłyki pieczemy na ruszcie z każdej strony, do momentu, aż mięso się zarumieni
Taste Of My Dayjednym garnku wstawiamy wodę na makaron, który gotujemy al dente. W drugim garnku wstawiamy wodę na brokuła i gotujemy również al dente.Do woka wrzucamy 1/4 kostki masła, pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, którą wrzucamy na rozgrzane masło i smażymy, potem wrzucamy czosnek pokrojony w cienkie plasterki, papryczki chili pokrojone w plasterki, wrzucamy kostkę drobiową, posypujemy pieprzem, wszystko skrapiamy(...)mieszamy i na koniec zalewamy śmietanką kremówką, podgrzewając do momentu powstania aksamitnego sosu. Po dodaniu wszystkiego danie powiększa swoją objętość trzykrotnie ;) Całość posypałam świeżym tymiankiem, a obok poukładałam cząstki pomidora. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujepięknie zdobione, kolorowe - one najczęściej pełnią rolę ozdobną. Jak wygląda to danie? Jak smakuje? Jest bardzo proste. Zazwyczaj są to warzywa, mięso, odrobina bulionu, masa przypraw. Może być z kurczakiem, rybą, wołowiną, wielbłądem. Jedliśmy też kilka razy kofta tagine, czyli taki z mięsnymi kulkami i jajkiem. Roman próbował z wielbłądem i bardzo mu smakowało. Tajemnica smaku to przyprawy i właśnie(...)kuchence gazowej. Jest bardzo popularnym daniem i dość tanim, Maroko tagine stoi i trzeba tego dania koniecznie spróbować. Podawane jest zazwyczaj z marokańskim chlebkiem i sałatką z pomidorów. Ja lubię je za to, że jest nieprzekombinowane, proste, swojskie, ale pyszne
Ale Pyszka!Tacos to jedno z najpopularniejszych da ń kuchni meksykańskiej. Składa się z tortilli wykonanej z m ą ki kukurydzianej, faszerowane wołowiną, kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej z ryb ą lub po prostu z samymi warzywami. W taco nie może tez zabraknąć warzywnej salsy z chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki. Tacos możemy podawać z słynnym meksykańskim sosem(...)mielona 250 g, cebula pół szt, koncentrat 2 łyżki, majeranek pół łyżeczki, czosnek 1 ząbek, chili pół szt, s ó l i pieprz do smaku, olej do smażenia, salsa: pomidory 2 szt, cebula pół szt, czosnek 1 ząbek, kolendra posiekana 2 łyżeczki, s ó l i pieprz do smaku, sok z limonki do smaku, Sposób przygotowania: Najpierw przygotowujemy warzywną salsę
kulinarne odsłony patiproste. Przepis na 4-5 osób. Polędwiczki z pieczonymi pomidorami – składniki 1kg polędwiczki wieprzowej 300g pomidorków koktajlowych 1 słoiczek czarnych oliwek 12 plastrów szynki szwarcwaldzkiej Polędwiczki z pieczonymi pomidorami – przepis Polędwiczki wieprzowe kroimy w plastry ok. 1-1,5 cm. Plastry szynki szwarcwaldzkiej kroimy wzdłuż, a następnie zawijamy w nią polędwiczki, spinając je u góry wykałaczką. Podsmażamy(...)polędwiczki. Całość pieczemy w temperaturze 160 st. C przez ok. 30 minut. Tak przygotowany obiad możemy podać z pyszną sałatką z roszponką – przepis znajdziecie TUTAJ (ale bez dodatku kurczaka). Smacznego! Post Polędwiczki z pieczonymi pomidorkami pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!też inne przepisy na sałatki, które nadają się na Sylwestra: sałatka jarzynowa z surimi Krucha sałatka z kurczakiem, Sałatka hawajska Sałatka z selerem, szynką i orzechami Sałatka z selerem, kurczakiem i serem sałatka z ziemniakami i wędzonym łososiem Ekspresowa sałatka makaronowa składniki : 1 szklanka makaronu mini kokardki farfalline pełnoziarniste( przed ugotowaniem poj. 250 ml) 3 łyżki czerwonej fasoli z puszki(...)smaku 1 łyżka majonezu np. Winiary Przygotowanie : Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Następnie makaron przekładamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę: szynkę, ser, pomidora, oraz odcedzoną czerwoną fasolkę i kukurydzę. Sałatkę doprawiamy do smaku, dodajemy majonez i posiekany szczypiorek, dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy do szklanych pojemników, przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzoną. Smacznego. The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPasty niezależnie od rodzaju makaronu, to wdzięczne i wyjątkowo kolorowe dania. Bardzo szybkie do przygotowania, a jednocześnie takie, które "przyjmą" wszystko, co akurat mamy pod ręką
zobacz ich smakklopsiki naprawdę smakują każdemu, a dzieci za nimi szaleją :) Dodam jeszcze, że klopsiki są nieduże - trochę większe od orzecha włoskiego. A oto co jeszcze przygotowałam: tarta bakewell Gotowany kurczak z ananasem, curry i mleczkiem kokosowym Placek czeski Klopsiki Nigelli z tartym serem w sosie pomidorowym źródło - Nigella gryzie (z moim zmianami) Klopsiki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko(...)suszonego oregano 3 płaskie łyżki bułki tartej sól, pieprz Sos: 1 cebula 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę 1 łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki oleju 800 g (2 puszki) pomidorów pokrojonych bez skórki 1/3 szkl. mleka szczypta cukru sól pieprz Klopsiki: Mięso przełożyć do miski, dodać jajko, czosnek, oregano, tarty ser i bułkę tartą. Wyrobić wszystko rekami, żeby składniki dobrze
Posadzone i zjedzonewytrzymałam i kupiłam pomidory. Jednak (czego można się było spodziewać) okazały się niejadalne. Po raz kolejny przygotowałam więc sałatkę, której składniki nigdy mnie nie zawiodły, a są dostępne przez cały rok. Jest to wariacja na temat kuchni meksykańskiej. Sałatka cieszy oko, jest kolorowa i treściwa. Z awokado i fasolą w roli głównej, uzupełniona pomidorkami, czerwoną cebulą oraz sosem z chili(...)limonką. Do tego trochę sałaty i pestki dyni. Jak dla mnie jedna z najlepszych sałatek. Jest doskonałą bazą - można do niej dodać np. krewetki, kurczaka (wtedy powinno wystarczyć na 4 porcje), ale spokojnie sprawdza się jako singiel z bagietką lub tortillą. Jest sycąca, ale nie jest za ciężka, dlatego idealna na lunch. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do dań
Pełny talerzsłowa klucz „burak”. Nie wiem czemu w tym kraju burak to tylko do barszczu, ćwikły z chrzanem i okazyjnie jakiś maniak kuchni molekularnej wyprodukuje z niego piankę, kawior albo kurczaka z frytkami. Dziś pomysł na sałatkę z pieczonych buraków. Można ją podać panu Maślakowi, Rafalali i nawet artystce Urbańskiej. I przede wszystkim można pokazać, że burak jest cudownie pyszny, słodki(...)pestek dyni ząbek czosnku ser – koryciński, bundz, feta (ale ta prawdziwa), mozzarella – jaki lubicie łyżka miodu łyżka octu balsamicznego jabłko sól, pieprz, majeranek olej rydzowy bądź kujawski z suszonymi pomidorami i bazylią Buraki gotujemy w mundurkach. Studzimy i obieramy. Kroimy na takie kawałki jakie lubimy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojone buraki, łyżkę octu, łyżkę miodu i ząbek czosnku. Delikatnie mieszamy
ladykitchen