można zrobić to wcześniej. Podałam je z aksamitnym dipem z masła orzechowego i mleczka kokosowego oraz pysznym makaronem z chili, marchewką i prażonymi w miodzie orzeszkami ziemnymi. SKŁADNIKI / 2 porcje 2 piersi kurczaka MARYNATA 2 ząbki czosnku / starte na tarce 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżeczka ziaren kolendry 1/2 łyżeczki nasion kuminu (kminu rzymskiego) 1/2 łyżeczki kurkumy(...)minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy 1 łyżeczkę miodu i dokładnie mieszamy, aż się zrumienią. Cebulę, papryczkę chili i natkę pietruszki drobno siekamy i przekładamy do salaterki. Dodajemy sos sojowy, sok z limonki oraz oliwę. Dokładnie mieszamy i wykładamy na makaron. Mieszamy, posypujemy orzeszkami. PIERSI KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku i oczyszczamy z błon i ewentualnych kostek
cool and mintypapryki 1/4 kostki sera feta 2-3 łyżki ziaren słonecznika pół czerwonej cebuli szczypiorek 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki miodu ząbek czosnku szczypta soli pieprz czarny rozmaryn, pieprz ziołowy, curry Kurczaka nacieramy przyprawami: solą, pieprzem, curry i rozmarynem, odstawiamy na godzinę. Do smażenia potrzebny nam będzie papier do pieczenia. Wycinamy taki arkusz aby po złożeniu(...)suchej patelni, aż lekko się przyrumieni. Układamy na talerzu sałatę, cebulę, paprykę i ogórka, posypujemy szczypiorkiem. Z miodu, oleju, octu i posiekanego czosnku robimy sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sosem przygotowane składniki. Na wierzch układamy ser feta, pokrojonego kurczaka i posypujemy uprażonym słonecznikiem. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkałyżeczki startego imbiru ( może być mielony) 3 łyżki miodu chilli do smaku (ja użyłam całą papryczkę) olej do woka ( do smażenia) 0,5 paczki makaronu Chow Mein 1 mała papryka czerwona 1 mała cukinia pęczek szczypiorku 1 łyżka oleju do woka Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy następnie lekko nacinamy z obu stron i smażymy, aż kurczak się(...)imbir. Taką mieszanką zalewamy kurczaka i dusimy pod przykryciem na małym ogniu 30 minut co jakiś czas obracając. Po tym czasie dodajemy miód i sezam, dusimy bez przykrycia 15 minut. W tym czasie kiedy dusimy kurczaka, gotujemy makaron z godnie z instrukcja podaną na opakowaniu. Ugotowany makaron płuczemy w zimnej wodzie. Paprykę i cukinie kroimy w cienkie paseczki
Niezły MłynekSkładniki: 2 filety z piersi kurczaka lub kaczki 2 gruszki obgotowane lub ze słoika 2 owoce kiwi 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z gruszek 2 plasterki świeżego imbiru sól,pieprz klarowane masło Piersi kurczaka pokroić w niezbyt grube plastry, lekko posolić, posypać curry i pieprzem. Piersi usmażyć na maśle. Na patelnię wlać miód i wymieszać z sosem
Kulinarny karnet Christopherabazylii 1 łyżka miodu sól, pieprz, chili DO PODANIA : jogurt naturalny, kiełki brokuła WYKONANIE SOS : Pomidory blendujemy z listkami bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i miodem. Przed podaniem podgrzewamy w rondelku. KURCZAKA myjemy, osuszamy na papierowych ręcznikach i oczyszczamy z białych błon. Kroimy w cienkie plasterki a następnie w drobną kostkę. Przekładamy do miseczki, doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, kolendrą
cool and mintykurczaka i gotowany i smażony czy pieczony. Wszystko zależy od tego, co zalega właśnie w Waszej lodówce. Jeśli nie macie kurczaka, nie dodawajcie go, możecie dodać salami, szynkę lub pominąć wkładkę mięsną Sos oparty jest na jogurcie i miodzie ale wiem, że dla niektórych może być zbyt mdły, dlatego tym polecam majonez lub połączenie jogurtu z majonezem w proporcji(...)czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki 8 pomidorków koktajlowych 1 żółty pomidor lima 1 marchewka garść pestek dynii ok 200 g filetu z kurczaka uprzednio przygotowanego w dowolny sposób Sos Kubek jogurtu greckiego 1 łyżka miodu szczypta chilli sól, pieprz 1/2 łyżeczki sproszkowanego czosnku Sposób przygotowania Brokuł blanszujemy wrzucając na 3 min na wrzącą, osoloną wodę. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki
Mieszam w Garnkurukola * 0,5kg piersi z kurczaka * ulubiona przyprawa do kurczaka * szklanka żółtych, małych pomidorków * kulka mozzarelli * łyżka oliwy z oliwek * łyżka miodu * łyżka soku z cytryny * sól, pieprz Przygotowanie : Pierś z kurczaka pokroić na płaty, zamarynować w ulubionych przyprawac h i zgrillować po 2-3 minuty z każdej strony. Kurczaka i mozzarellę p okroić w kostkę
Magiczne Życie MartySzybki i pyszny . Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję i ściągam
NA MOIM TALERZUMiodowo-musztardowa marynata do mięsa jest jedną z moich ulubionych. Składniki: 8 udek z kurczaka (u mnie pałki) 1,5 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 1 łyżka przyprawy do drobiu s ól, pieprz olej lub oliwa pół łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Miód wymieszać z musztardą i dwiema
Kuchnia domowa Anioliwek - świeża kolendra i pietruszka - około 10 sztuk suszonych pomidorów w zalewie w oliwie - 10 sztuk oliwek zielonych (lub kaparów) - łyżka miodu - 150 g quinony białej - 1 papryka szpiczasta czerwona słodka Przyprawy ucieramy w moździerzu. Nacieramy kurczaka i wstawiamy na min. 30 minut do lodówki. Smażmy na oleju na złoty kolor, zdejmujemy i odkładamy na talerz(...)samym oleju podsmażamy czosnek i posiekaną szalotkę, po 2-3 minutach dodajemy pokrojoną drobno paprykę, oliwki, pomidory suszone , pastę z tamaryndowca, miód, sos sojowy, całość podsmażamy chwilkę, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut. Dodajemy kurczaka, podlewamy 3/4 szklanka wody, przykrywamy i dusimy przez 15- 20 minut. Dodajemy quinonę i gotujemy do miękkości pod przykryciem. Całość posypujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą
SMYKWKUCHNIPołączenie miodu z musztardą jest jednym z moich ulubionych. Kurczak w takiej marynacie wychodzi naprawdę wspaniały, dlatego postanowiłem poeksperymentować i zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie na bazie miodu i musztardy. Wyszło coś wspaniałego! Polędwiczki były bardzo mięciutkie, soczyste, a ich smak po prostu zachwycał. W kolejny raz upewniłem się, że takie połączenie smaku (miód+musztarda+mięso) smakuje w każdym wydaniu
Kuchnia Łukaszagarśc kwiatków szczypiorku lub posiekanego szczypiorku sól,pieprz olej do smażenia sos 6 łyżek oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka musztardy czeskiej 1/3 łyżeczki słodkiej papryki Pierś z kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć solą i pieprzem, usmażyć na oleju i wystudzić. Sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do dużej miski(...)Rzodkiewki pokroić w plasterki lub półplasterki. Wszystkie pokrojone składniki przełożyć do miski z sałatą. Dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku oraz wystudzonego podsmażonego kurczaka. Wszystko delikatnie wymieszać. Przygotować sos. Do małego słoiczka wlać olej oraz sok z cytryny. Dodać miód, musztardę i słodką paprykę. Słoiczek zakręcić i chwile potrząsać aby składniki sosu się połączyły. Gotowym sosem polać sałatkę tuż przed podaniem
Monia miesza i gotujetrójkątne serki topione z truflą 1 trójkątny serek topiony cheddar 0,5 kubka tartego parmigiano reggiano 2- 3 filety z kurczaka 2 łyżeczki kurkumy 2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz 1 łyżeczka imbiru 4 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka miodu sól pieprz masło oliwa z oliwek Przygotowanie: k urczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miseczki, oprószamy solą i pieprzem(...)doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem, cebulę obieramy, kroimy w pióra, smażymy na maśle z zieloną częścią pora, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy śmietaną, dodajemy miód, serki topione oraz parmezan, blendujemy na krem smażymy kurczaka makaron gotujemy al dente do kurczaka dodajemy przesmażonego pora oraz makaron, mieszamy Podajemy na gorąco, na kleksie sosu, oprószony świeżo tartym parmezanem:) SMACZNEGO
Luźna Kuchniadodatkiem świeżych warzyw i sosu czosnkowego smakuje obłędnie! 6 porcji: 6 domowych placków tortillli (przepis na domową tutaj) 500 g fileta z kurczaka Przyprawa do kebabu Suszona natka pietruszki Liść lubczyku 2 łyżki miodu Olej do smażenia 3 pomidory 1 główka kapusty pekińskiej 1 ogórek 1 czerwona cebula 1 czerwona papryka 150 g sera feta 190 g jogurtu naturalnego(...)łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Fileta z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kebabu, liściem lubczyku i suszoną natką pietruszki. Smażymy na rozgrzanej patelni do miękkości. Pod koniec wlewamy miód i dokładnie mieszamy. Smażymy jeszcze kilka minut aż miód wchłonie w mięso. Pomidory, czerwoną paprykę oraz ser feta kroimy w kosteczkę. Kapustę pekińską siekamy w piórka, cebulę kroimy
VioletoweKucharzenie