Przedstawiam dziś świetny pomysł na sycącą sałatkę na te gorące dni. Pyszna i szybka w przygotowaniu sałatka w stylu tajskim z kurczakiem i warzywami polana obłędnym dressingiem na bazie masła orzechowego z miodem i imbirem z pewnością zachwyci absolutnie wszystkich! Jeżeli jesteś fanem tego typu dań, polecam także moją orzeźwiającą sałatkę z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą i sałatkę(...)warzywa jak np. papryka, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka tajska z dresingiem orzechowym (4 porcje) Składniki na sałatkę: 1 1/2 szklanki upieczonego lub ugotowanego mięsa z kurczaka, pokrojonego w kostkę lub rozdzielonego widelcem 4 szklanki posiekanej kapusty lub sałaty lodowej 2 marchewki, starte lub pokrojone w cienkie plasterki 1 ogórek, z usuniętymi pestkami i pokrojony w plasterki
karmelowyzioła toskańskie z suszonymi pomidorami, listki oberwane z gałązki rozmarynu – solimy i pieprzymy. Wlewamy na patelnię bulion i sok z cytryny, dodajemy miód, gotujemy wszystko razem na małym ogniu 2 minuty – wlewamy całość do blaszki z kurczakiem, lekko go w takim sosie obtaczamy. Między mięsem rozkładamy połówki plastrów cytryny. Wstawiamy blachę na środkową półkę piekarnika i pieczemy kurczaka przez(...)czasu polewając piersi bulionem z przyprawami z blaszki. Sos spod mięsa możemy użyć do polania ziemniaków, ryżu, makaronu – zjedzcie jak lubicie. SKŁADNIKI 3 średnie piersi z kurczaka 40g masła 82% tłuszczu 1 łyżeczka miodu 2 duże ząbki czosnku 1 pełna, z lekkim czubem, łyżeczka ziół toskańskich ½ szklanki rosołu 3-4 łyżki soku z cytryny 5-6 plasterków cytryny 1 gałązka
Karo in the Kitchentakże do Chantell , Emi i Malwiny po więcej sylwestrowych przekąsek. "Lizaki" z kurczaka w maśle orzechowym Składniki : 500g piersi z kurczaka 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżeczki miodu 1 łyżeczka przyprawy curry 1 mały ząbek czosnku oliwa z oliwek sok z limonki (do smaku) Przygotowanie : Kurczaka pokroić w paski grubości około(...)dokładnie wymieszać masło orzechowe z miodem, sosem sojowym, oliwą oraz czosnkiem wyciśniętym przez praskę i przyprawa curry. Dodać sok z limonki, marynata powinna być kwaskowa, jednak nie mocno kwaśna. Marynata powinna być dość gęsta, aby trzymała się na mięsie, jeżeli jest zbyt rzadka dodać masła orzechowego, a jeżeli zbyt gęsta dodać niewielką ilość oliwy. Kurczaka włożyć do marynaty, wymieszać
Codzienne Gotowaniepałek kurczakowych 1 op. mieszanki mieksykańskiej Iglotex 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki miodu np lipowego sól,pieprz świeże gałązki rozmarynu Wykonanie: Pałki kurczaka nacieramy solą i pieprzem. Sos sojowy mieszamy z miodem, zalewamy nim pałki. Odstawiamy do lodówki na min. 2 godziny.Co jakiś czas przwracamy, żeby całe przeszły sosem. Po tym czasie pałki układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy rozmarynem
Z Majeczką w kuchnibiałym winie Kurczak w sosie miodowo musztardowym Kurczak zapiekany w piekarniku z ananasem Makaron cannelloni nadziewany kurczakiem Kurczak barbecue Składniki 500 g piersi z kurczaka 1/4 ananasa 1 pomarańczowa papryka 3 łyżki miodu 1 łyżka skrobi ziemniaczanej rozrobiona w 2 łyżkach wody 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka octu winnego 4 duże ząbki czosnku 1 łyżka kurkumy 2 łyżki(...)ananasa kroimy w grubą kostkę. Czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie z oliwek. Dodajemy ananasa i paprykę, szklankę wody, miód, sok z pomarańczy, oregano, kurkumę i curry, doprawiamy pieprzem, dodajemy sos sojowy i ocet. Dodajemy kurczaka, całość dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż papryka zmięknie. Zagęszczamy sos skrobią rozrobioną w wodzie. Wyłączamy palnik, dodajemy natkę pietruszki
Delusional Trineszczególności zasmakował mi szpinak baby. Tym razem na kolacyjkę zaserwowałam sobie taką sałateczke: Składniki: około 100 g sera feta garść szpinaku baby pierś z kurczaka zioła (jakie lubimy) sól pomidor sos: łyżeczka miodu łyżka musztardy 1 ząbek czosnku szczypta soli 3 łyżki oliwy (oleju) 2 łyżki wody sól Przygotowanie: Pierś kurczaka kroimy w paski. Solimy i obsypujemy ulubionymi ziołami(...)dałam sól morską) i ucieramy czosnek z solą. Następnie dodajemy musztardę, miód, oliwę i wodę dokładnie mieszamy. Odstawiamy aby smaki przeszły. Na talerz układamy szpinak baby. Na to pokrojony w kostkę pomidor i fetę również pokrojoną w kosteczkę. Na samą górę naszą usmażoną pierś z kurczaka (gorącą). Wszystko polewamy sosem w takiej ilości jaką lubimy. Ja lubię dość dużo tego
Amatorka kuchennachipsami z buraka. Bardzo aromatyczne danie! składniki: - pierś z kurczaka - 1/4 dyni piżmowej - czosnek - 2 figi świeże - burak - oliwa z oliwek - sól, pieprz - miód - kardamon mielony - liście bazylii, oregano - sok z cytryny Pierś z kurczaka umyj, osusz, pokrój wzdłuż tak aby powstał jak największy prostokąt. Plaster dyni obierz ze skóry i pokrój w drobną kostkę, posól, posyp kardamonem(...)Dopraw solą. Zroluj w roladę. Ułóż w naczyniu do zapiekania. Warzywa: plaster lub plastry dyni polane miodem ( w zależności ile chcesz podać ;-) ), figę (natnij nożem na krzyż) i pokrojonego w cieniutkie plasterki buraczka, piecz na blaszce w gorącym piecu. Roladę z kurczaka skrop obficie oliwą z oliwek i piecz około 45 minut w piekarniku co jakiś czas podlewając sokiem
SMYKWKUCHNIUwielbiam ten moment kiedy otwieram lodówkę i zaczynam w głowie układać przepis, dobierać składniki i tworzyć wyjątkowe i niezapomniane danie. Dzisiaj podałam na obiad kurczaka w sosie z czarnej porzeczki, pasty pomidorowej, chili i miodu. Pieczoną gruszkę nadziewaną kuskusem z pastą na bazie serka Arla Apetina Czosnek i Zioła, jak i czarną fasolę z marchewką po chińsku z aromatem goździka(...)kaszę z ziołami, serkiem i sokiem z pomarańczy. Posmaruj delikatnie masłem. Owiń szczelnie folią aluminiową zapiekaj w piekarniku przez 50 minut. KURCZAK: - 5 łyżek pasty pomidorowej - chili posiekane - 4 łyżki konfitury z czarnej porzeczki - 2 łyżki miodu - łyżeczka czubrycy zielonej - 1/2 łyżeczki kminu - 6 łyżek oleju - sok z 1/2 cytryny - posiekany świeży imbir - cały kurczak Kurczaka umyj, osusz
SMYKWKUCHNIniego opiekane ziemniaczki lub frytki. Polecam. Piersi z kurczaka w miodowym sosie z warzywami Składniki: dwie piersi z kurczaka 1/3 papryki czerwonej 1/3 papryki zielonej 8-9 średnich pieczarek ½ marchewki 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki keczupu 1 łyżeczka octu winnego 2 łyżki przyprawy gyros ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego ½ łyżeczki ostrej papryki pieprz(...)lodówki. Możemy mięso również przygotować dzień wcześniej aby było bardziej aromatyczne. Warzywa kroimy w słupki. Podsmażamy na odrobinie oliwy, do miękkości. Kurczaka przekładamy do patelnię grillową i smażymy na oliwie. W misce mieszamy keczup, miód i ocet winny. Dodajemy do podsmażonych warzywa, podgrzewamy cały czas mieszając, aż składniki się połączą i sos oblepi warzywa. Kurczaka przekładamy
Mania Gotowaniagrubym makaronem. Dodałyśmy gotowane mięso kurczaka, kukurydzę konserwową oraz cząstki świeżej pomarańczy. Do tego przewrotnie mocno czosnkowy sos i świeże listki pikantnej rukoli; wyszło bardzo fajnie. Sos, jak i gotowa sałatka wymaga trochę czasu, żeby się "przegryźć". składniki: sos: 1/2 szkl jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżka oliwy łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku sól, pieprz(...)smaku sałatka: 1,5 szkl grubego makaronu podwójna pierś kurczaka puszka kukurydzy 2 pomarańcze kilka listków rukoli Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z miodem, dodać pozostałe składniki sosu, wymieszać, odstawić na pół godziny do lodówki. Pierś kurczaka ugotować w lekko osolonej wodzie. Pokroić w kostkę. Makaron ugotować al'dente, odcedzić, przelać zimną wodą. Kukurydze osączyć z zalewy. Pomarańcze obrać, podzielić
6nieboktórzy mają problemy z górnymi drogami oddechowymi i cukrzycą. ---------- Przepisy zgłoszone do akcji w Mikserze Kulinarnym: Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami Pieczona pierś indyka w smakach Podlasia Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" Piernikowo-serowy torcik bez pieczenia i "Mój Egipt" Chleb dyniowy na miodzie(...)domu i ogrodzie Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Czosnkowo-miodowe podudzia kurczaka autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Golonka w piwie i miodzie i "Sezon na cuda" autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu i ogrodzie Sałatka z pieczonych buraków z pomarańczami autorka: Badylarka | blog: Weekendy w domu
Weekendy w domu i ogrodzieoleju kokosowego przyprawy: pieprz cayenne, curry, papryka słodka, zioła prowansalskie Dressing musztardowo-miodowy: 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka oleju Przygotowanie: Kurczaka pokrój w kostkę i dodaj przyprawy. Na patelni rozgrzej olej kokosowy i podsmaż kurczaka, aby się lekko zrumienił. Następnie duś pod przykryciem. Makaron ugotuj wg instrukcji
Zdrowie na języku :Pmała czerwona cebula 1 puszka czerwonej fasoli 2 limonki ser typu feta 1 - 2 papryczki chilli 1 łyżeczka oregano natka kolendry 1 łyżka miodu sól i pieprz cukier oliwa Wykonanie: Pierś z kurczaka natłuścić oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Zawinąć w folię aluminiową. Tak samo postąpić z batatem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika rozgrzanego(...)stopni. Kurczaka wyjąć po 1/2, a batata po 1 godzinie. Ostudzić. Batata obrać i rozgnieść na papkę dodając szczyptę lub dwie soli. Kurczaka pokroić lub porwać na kawałki i zamarynować w soku z 1 limonki, 1 łyżki miodu, 1 łyżeczki oregano i 1/2 łyżeczki soli (1/2 godziny). Cebulę pokroić na cienkie plasterki i zamarynować w soku z 1/2 limonki
zadanie-gotowaniesałat ok. 300 g dyni (ważona ze skórką) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 dużego mango 1/2 op. sera feta 1/2 dużego granatu przyprawa do kurczaka, sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Sos: 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka chutney z mango pieprz, sól Wykonanie: Dynię obieramy(...)miodem i słodką papryką mieloną. Do miski wrzucamy pokrojoną dynię i obtaczamy ją w oliwie z miodem. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp. 200 stopni. Wyciągamy i studzimy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie, przyprawiamy przyprawą
Kuchnia MagdaLenysałat ok. 300 g dyni (ważona ze skórką) 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 dużego mango 1/2 op. sera feta 1/2 dużego granatu przyprawa do kurczaka, sól, pieprz 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej Sos: 2 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny 1 łyżka chutney z mango pieprz, sól Wykonanie: Dynię obieramy(...)miodem i słodką papryką mieloną. Do miski wrzucamy pokrojoną dynię i obtaczamy ją w oliwie z miodem. Następnie wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku 15-20 min. w temp. 200 stopni. Wyciągamy i studzimy. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanej oliwie, przyprawiamy przyprawą
Kuchnia MagdaLeny