kurczak w miodzie - 1660 przepisów (strona:21/111)

Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym 319

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: podwójna pierś z kurczaka (ok.700g) 3 pomarańcze (średniej wielkości 3 łyżeczki musztardy miodowej 3 łyżeczki miodu tymianek 300g sera korycińskiego z czosnkiem sól, pieprz, przyprawa do kurczaka olej do smażenia Podwójną pierś z kurczaka dzielimy na pół. W  każdej wycinamy kieszonkę i napychamy ją serem. Otwór spinamy wykałaczką. Nacieramy przyprawami(...)zalewamy kurczaka. Wierzch posypujemy tymiankiem.  Przykrywamy i pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Jako dodatek do obiadu proponuję ryż. ;) Życzę smacznego! :)   Rozliczenie: kurczak- 11zł pomarańcze- 2zł ser- 7zł przyprawy- 1zł musztarda i miód- 1zł ryż ( 2 torebki)- 1,50 zł Po zsumowaniu wyszło 23,50zł. Dla równego rachunku podzielimy 24zł na 4 porcje. Jedna porcja to tylko 6zł

Czerwona Porzeczka
Ziołowy kuskus z kurczakiem 208

Mięta -> Pół garści orzechów włoskich -> 1 filet z kurczaka -> Sól, pieprz, kurkuma, -> 2 łyżki oliwy z oliwek -> ¾ łyżki miodu -> Sok z 1/3 cytryny -> Cynamon kardamon Wykonanie:  Kurczaka kroimy w paski i marynujemy w soli pieprzu oraz odrobinie kurkumy. Gotujemy wodę na kaszę. Kuskusa przesypujemy do miski. Zalewamy wrzątkiem ( ¾ szklanki wody na ½ szklanki(...)kaszy). Przykrywamy i odstawiamy na kilka minut [około 5].  Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością tłuszczu. Do małego naczynka wlewamy oliwę, miód z dodatkiem soku z cytryny i wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą pieprzem oraz odrobiną cynamonu i kardamonu. Siekamy zioła. Prażymy orzechy. Do miski z kuskusem dodajemy zioła, dressing i prażone orzechy. Wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy

Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Sałatka z kurczakiem, serem roquefort i sosem miodowo-musztardowym 145

główka sałaty fryzyjskiej 200 g pomidorów koktajlowych 100 g czarnych oliwek garść nasion słonecznika Dressing: 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy  Dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżka octu jabłkowego Kurczak: 2 piersi z kurczaka ½ łyżeczki wędzonej papryki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki soli szczypta płatków chili 1 łyżeczka oleju * PRZYGOTOWANIE Piersi z kurczaka umyj, oczyść(...)osusz. Pokój w kostkę i wymieszaj ze składnikami marynaty. Kurczaka obsmaż na patelni. Odstaw na chwilę i przygotuj pozostałe składniki. Musztardę połącz z miodem i octem. Następnie zacznij powoli dolewać oliwy, cały czas energicznie mieszając. Sałatę porwij na strzępki. Pomidory poprzekrawaj na połówki. Ser pokrój w kostkę, a oliwki na plasterki. Składniki ułóż w miseczce, wrzuć kawałki kurczaka, posyp całość

Food Square
Pałki pieczone z kaszą 197

Składniki: 1/2 kg pałek z kurczak 1 szklanka kaszy jęczmiennej czubryca czerwona Plenus obsybka maspolanka do mięs Plenus pieprz miód olej przyprawa uniwersalna Przygotowanie: Pałki obsypać przyprawami i oblać płynnym miodem. … Czytaj dalej Pałki pieczone z kaszą

czarrna od kuchni
Kurczak kukurydziany cytrusowo-tymiankowy, nogi kurczaka 139

zdrowsze. 4 nogi z kurczaka kukurydzianego*, skórka otarta z 1 cytryny, 1 pomarańcza, gałązka tymianku, sól, 6 łyżek masła, 1 -2 łyżeczki miodu tymiankowego lub lipowego, Skórkę z pomarańczy zetrzeć, pomarańczę obrać, podzielić na cząstki. Nogi kurczaka oczyścić, oprószyć solą, skórką z pomarańczy i cytryny. W formie do pieczenia ułożyć połowę masła, na nim położyć nogi kurczaka, przykryć resztą masła(...)pieczenia. Upieczone nogi kurczaka przełożyć na talerzu i trzymać w cieple. Sos z pieczenia przetrzeć przez sito, tłuszcz zlać. Zagotować, doprawić do smaku miodem (ja użyłam miód tymiankowy, ale może być lipowy). Do kurczaka polecam Giro Blanc Qba z winnicy Kühling-Gillot. Wytrawny kupaż Rieslinga, Scheurebe i Rivanera. W nosie zdecydowanie cytrusowe z wiodącą nutą żółtego grejpfruta. W ustach rześkie

królestwo garów
Kurczak z czosnkiem, chili i limonką i obłędnie chrupiącą skórką 253

mąki 150 ml białego wina 1½ łyżki miodu skórka i sok z 1 limonki 1 szklanka gorącego bulionu 4 łyżki posiekanej zieleniny dekoracji np. natka pietruszki , szczypior , kolendra 1 limonka do dekoracji Mięso umyć, osuszyć natrzeć wymieszanymi przyprawami. Na patelni (najlepiej takiej, którą można wstawić do piekarnika) rozgrzać masło. Ułożyć kawałki kurczaka skórą do dołu. Podsmażyć ok. 5 minut(...)inaczej zamiast smażenia może się ugotować i skórka nie będzie chrupiąca. Podczas smażenia mięsa przygotować pozostałe składniki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Z chili usunąć pestki, posiekać. Jeżeli z kurczaka wytopiło się dużo tłuszczu, odlać część, aby na patelni pozostało ponownie ok. 2 łyżek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulę i chili. Czosnek dorzucić chwilę później, żeby nie zdążył zbrązowieć

Pełny talerz
Maślankowe udka z piekarnika 208

upieczony z gałązkami natki pietruszki. Chrupiące łodyżki pietruszki nadają mu wyjąkowego smaku. Składniki: 4 nóżki kurczaka - podudzia z udkami - 1 kg 400 g maślanki sól, pieprz 2-4 ząbki czosnku 1 łyżka kolendry 5-cm kawałek imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka miodu gałązki zielonej pietruszki 2-3 łyżki oliwy, oleju Wykonanie: nasiona kolendry zmiażdżyć w moździerzu. Obrać czosnek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kąski Kurczaka w delikatnym sosie PaPRYKOWO- śmietanowym 407

papryki 2 pomidory 200 ml śmietany 18 lub 30% 1 ząbek czosnku sól  pieprz 4 łyżeczki słodkiej papryki 6 łyżeczek ostrej papryki 3 łyżki miodu lipowego oliwa z oliwek makaron typu Tagliatelle Przygotowanie: kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem paprykę i pomidory(...)wyparzamy, pomidory obieramy ze skórki, filetujemy, kroimy w kosteczki, podsmażamy na oliwie z oliwek razem z czosnkiem pokrojonym w plasterki, doprawiamy papryką słodką oraz ostrą, dodajemy miód oraz szczyptę cynamonu do warzyw dodajemy kurczaka, podsmażamy jeszcze około 20 minut po czym dodajemy śmietanę i podgrzewamy. Podajemy z ryżem lub makaronem typu tagliatelle posypane startym parmezanem oraz oregano SMACZNEGO! P.S Makaron

Luźna Kuchnia
Curry z kurczakiem i warzywami w sosie kokosowym 301

klik) . Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka bez kości 1 łyżka żółtej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 puszka pomidorów pelati 200 g śmietany 30% 3 ząbki czosnku 2 cebule 5 cm korzeń imbiru 400 g marchewki 400 g cukinii 100 ml oleju Kujawskiego z czosnkiem 1 pęczek kolendry 40 g miodu 1 papryczka chili pieprz i sól Dodatki(...)niewielką ilością soli i pieprzu. Cukinię kroimy w półplastry i dodajemy do ugotowanej marchwi. Pozostałą kolendrę siekamy i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut. Wyjmujemy kurczaka z piekarnika, polewamy go miodem i jeszcze na chwilę wkładamy do piekarnika (już bez przykrycia). Przed podaniem kurczaka dodajemy do przygotowanego sosu. Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko, pokrojoną limonką i papryczką

Smakowity Blog Kulinarny
Grillowane piersi z kurczaka w miodowo-chrzanowej marynacie 258

dostępną ofertą firmy: W ofercie znajdzie również inne produkty: Składniki:   (na 4 kotleciki, ilość zwiększyć w zależności od potrzeb) 1 duża pierś z kurczaka 2 łyżki chrzanu tartego „POLONAISE” 2 łyżki miodu 1 płaska łyżka przyprawy – u mnie do sałatek* 1 łyżka oleju czarny mielony pieprz do smaku *skład: sól, papryka słodka czosnek, pieprz czarny(...)bazylia, natka pietruszki. Można zamienić na inną przyprawę o podobnym składzie Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy na 4 małe kotlety. Każdy kotlet lekko ubijamy. Do miski przekładamy miód, 2 łyżki tartego chrzanu, dodajemy olej, przyprawę i całość doprawiamy pieprzem. Dokładnie mieszamy składniki marynaty. Przygotowane wcześniej kawałki piersi kurczaka wkładamy do marynaty, mieszamy tak aby marynata dokładnie pokryła każdy kawałek mięsa

Słodkie okruszki
Filety z kurczaka w sosie miodowym 108

Pyszny i soczysty kurczak w lekko pikantnym sosie z nutą słodyczy. Godne polecenia zestawienie smaków. 4 filety z kurczaka 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 płaska łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku 1 szklanka mleka 4 łyżki miodu mąka do panierowania oliwa z oliwek Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy na chwilę. W tym czasie(...)ząbkami czosnku, które wyciągamy gdy się zrumienią. Po czym na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety i smażymy na złoty kolor z obu stron. Zmniejszamy ognień i zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem. Przykrywamy i dusimy ok. 20 min. do miękkości mięsa. Podajemy z młodymi ziemniakami i np. warzywami gotowanymi na parze. Smacznego

Krokusowy Dom
Kurczak w sosie sojowym i miodzie 141

łyżeczki ostrej czerwonej papryki Oliwa z oliwek 1 1/2 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki miodu płynnego 1 łyżka ziaren sezamu 100 g brązowego ryżu Filet z piersi kurczaka kroimy na mniejsze kawałki(...)Dokładnie przyprawiamy przyprawą do gyrosa i ostrą czerwoną papryką. Czerwoną paprykę oraz cebulę kroimy w kosteczkę. Szklimy na patelni na oliwie z oliwek. Gdy warzywa zmiękną dodajemy kurczaka. Wlewamy sos sojowy oraz miód. Smażymy do momentu miękkości mięsa i zgęstnienia sosu. Podczas wrzenia mieszamy często danie aby miód ładnie skarmelizował całość. Po usmażeniu obsypujemy ziarnami sezamu. Podajemy z ugotowanym

VioletoweKucharzenie
Sałatka z kurczakiem i awokado w sosie musztardowym 157

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka doskonała! Miodowo – musztardowy kurczak podany na sałacie z dodatkiem awokado, pomidorków i chrupiącego boczku. Jednym słowem –

Marta Gotuje
MIODOWA PIERŚ KURCZAKA Z GRILLA 168

móc wrzucić cos na ruszt, więc polecam te niezwykle smaczne piersi z kurczaka. Rewelacyjne w smaku, nawet moim synom bardzo posmakowały. Składniki: 500 g piersi z kurczaka 2 łyżeczki tymianku 2 łyżki miodu- ja użyłam miodu z mniszka lekarskiego 3 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka mielonej ostrej lub słodkiej papryki-wg upodobań sól,pieprz Wykonanie: Pierś z kurczaka przecinamy wzdłuż

Z Majeczką w kuchni
Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej z czosnkiem 473

sól, pieprz Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka oleju (u mnie słonecznikowy Woj-Len ) Dodatkowo: 3 ząbki czosnku Kurczaka umyć, ja dodatkowo ćwiartki przecinam na dwie części i po osuszeniu porządnie natrzeć przyprawami. Miód wymieszać z ketchupem oraz miodem i następnie powstałą marynatą dokładnie pokryć mięso. Całość przełożyć do naczynia żaroodpornego i odstawić do lodówki minimum

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania