Już po Wielkanocnym obżarstwie, dlatego proponuję coś łatwego i na pewno lżejszego niż tradycyjne świąteczne dania. Pyszne spaghetti z piersią z kurczaka, grzybami, papryką, parmezanem i pachnącą bazylią – bez ciężkiego sosu! Danie jest szybkie, łatwe i przyjemne w przygotowaniu. Polecam dla całej rodziny w szczególnie zabieganym tygodniu:) Scroll down for recipe in English Spaghetti z kurczakiem, grzybami i papryką(...)porcji) Składniki: 400-500 g makaronu spaghetti lub innego ulubionego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 piersi z kurczaka, pokrojone w cienkie paski 1/2 cebuli, pokrojonej w cienkie plasterki 8 pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 1 żółta lub czerwona papryka, pokrojona w cienkie paski sól i pieprz do smaku 1 szczypta płatków chilli 1/2 szklanki bulionu drobiowego 1 szklanka startego parmezanu
karmelowyKurczak z rozmarynem, miodem i cytryną Dobrze zjeść coś dobrego i nie napracować się podczas przygotowania. Dlatego zapraszam na aromatycznego kurczaka, którego przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy tylko zamarynować mięso sprawdzonym połączeniem cytryny i rozmarynu, potem podsmażyć i przerzucić na ziemniaki w piekarniku. Jeszcze tylko sałatka i gotowe! Składniki dla 4 osób: Kurczak 8 (1 kg) podudzi kurczaka 1 główka(...)łyżki oleju 1-2 cytryny 2 łyżeczki miodu Ziemniaki 650 g ziemniaków (młode mogą być ze skórką, jesienne lepiej obrać) 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka oleju sól Nogi kurczaka umyć, osuszyć. Kość naciąć dookoła i usunąć chrząstkę. W moździerzu rozetrzeć 2 obrane ząbki czosnku z sypkimi przyprawami, dodać z sok z cytryny i olej. Zamarynować przygotowane podudzia, odstawić
Pełny talerzDziś sobota, ładna pogoda- aż szkoda zamykać się w kuchni, dlatego postanowiłam podzielić się dziś błyskawicznym przepisem. Majerankowy kurczak właściwie "robi się sam", a przy okazji przycinania ziół pozwala zutylizować je w smaczny sposób. W takim razie do rzeczy. PIERŚ KURCZAKA Z MAJERANKIEM (na 2 osoby) jedna podwójna pierś z kurczaka opakowanie dojrzewającej szynki kilka gałązek świeżego majeranku oliwa(...)wysmarowania formy Mięso podzielić na zgrabne kotleciki, każdy kotlecik owinąć plasterkiem szynki, wkładając do środka kilka gałązek majeranku. Kurczaka nie solimy przed pieczeniem, żeby nie zrobił się sztywny. Płaską, żaroodporną formę smarujemy oliwą, układamy owinięte kawałki kurczaka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około pół godziny, uważając, żeby szynka z wierzchu się nie zwęgliła. I gotowe! Kurczaka
les mirabellesduża i głęboka patelnia, jak nie macie garnek z grubym dnem też się nada łopatkę do mieszania naczynie, w którym zmieści nam się makaron i wrzątek Podwójny filet z kurczaka (jeśli jesteście centusiem to pojedynczy, ale gruby) 2 ząbki czosnku kawałek korzenia imbiru marchewkę pietruszkę pół selera 1 paprykę czerwoną kawałek pora 1 cebulę garść dowolnych kiełków garść pistacji(...)sojowy 2 łyżki oleju 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego (opcjonalnie) sok z jednej cytryny sól, pieprz łyżeczka przyprawy 5 smaków ½ szklanki wody Pierś z kurczaka kroimy na dowolne kawałki, posypujemy przyprawą 5 smaków i odstawiamy na 30 min. Wszystkie warzywa kroimy w jednakowe paseczki, czosnek na drobne kawałki. Rozgrzewamy wok lub garnek, wlewamy olej
ladykitchenKolejne danie z kurczakiem- KURCZAK W SOSIE SEROWYM Z BROKUŁAMI .Szybkie i smaczne! KURCZAK W SOSIE SEROWYM Z BROKUŁAMI SKŁADNIKI: 50dag.piersi z kurczaka jeden duży brokuł sos 4 sery( można zrobić samemu np. beszamel z serem ) masło około 5 łyżek cebula przyprawa do kurczaka 2 woreczki ryżu, ewentualnie sól, pieprz odrobinę(...)bazylii do posypania, starty mazdamer WYKONANIE: Roztopić masło, usmażyć na nim kurczaka pociętego w kostkę z przyprawami, brokuła podzielonego na różyczki obgotować w wodzie z kostką rosołową knorra, ryż gotujemy również z kostką rosołową. Obgotowanego brokuła przekładamy do kurczaka i chwilę razem smażymy(zostawiamy kilka różyczek do dekoracji talerza). Przygotowujemy sos, wlewamy do mięsa z brokułem i gotujemy chwilę
Kuchnia BeatyWitam na sylwestrową kolację, bądź noworoczny obiad kurczak z jabłkami - jak znalazł!. Delikatne mięso kurczaka cudownie przejdzie aromatem jabłek, przypraw, a smak zadowoli każde podniebienie! SKŁADNIKI: kurczak 1,8kg. 0,5 kg. jabłek przyprawy: oregano, majeranek, pieprz, sól, vegeta, przyprawa do kurczaka(ja używam węgierskiej kamisa) WYKONANIE: kurczaka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem, natrzeć wszystkimi przyprawami z zewnątrz i wewnątrz(...)jabłka kroimy na ćwiartki posypujemy wszystkimi przyprawami i wkładamy do środka kurczaka (kilka ćwiartek zostawiamy do dekoracji-smażymy je na odrobinie masła ), kurczaka zamykamy wykałaczką, wkładamy do rękawa i do piekarnika - 180 stopni na 80 min. Po czym wyjmujemy, kroimy na porcję , kładziemy wokół jabłka ,wkładamy do elektrycznej patelni(albo jeszcze raz do piekarnika)podsmażamy jabłka i gotowe
Kuchnia BeatyDziś zapraszamy na zupę - gęsty krem z dyni, który podany z kurczakiem i grzankami stanowi pełnowartościowy posiłek. Do dyni przekonałam się niedawno, bo dopiero w ubiegłym roku. Mniej więcej w podobnym okresie przekonałam się również do zup kremowych. I tak dynia w zupie kremie to dla mnie teraz duet idealny. Krem z dyni z kurczakiem SKŁADNIKI: 1 kg dyni(...)mleka 2 marchewki 1 cebula biała 1 cebula czerwona pieprz, sól zielenina do dekoracji gęsty jogurt naturalny 1 łyżka masła 2 filety z kurczaka przyprawa do kurczaka 2 łyżki oleju grzanki graham do podania PRZYGOTOWANIE: Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami i kroimy w kostkę. Dynie przekładamy do garnka, dodajemy obrane i pokrojone na małe
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKurczak tandoori masala to indyjsko-arabsko-pakistańskie danie z mnóstwem aromatycznych (jak większość w kuchni indyjskiej) przypraw. Przyprawę tandoori masala używa się głównie do dań z kurczaka, który dzięki przyprawie nabiera intensywnie czerwonego koloru, co nie ukrywam, że troszkę mi przeszkadza :( Warunkiem, aby potrawa była pyszna oprócz przypraw jest jogurt naturalny, w którym marynuje się kurczaka(...)oraz ... gliniany piec tandoori - w którym kurczaka wypieka się w bardzo wysokiej temperaturze. Trzeciego warunku nie spełniłam, ale zaręczam, że kurczak i tak wyszedł pyszny :)) Składniki:2 filety z kurczaka3 łyżki przyprawy tandoori masala5 łyżek jogurtu naturalnego1/2 łyżeczki chili1/2 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka kminu rzymskiego2 ząbki czosnkuolejusólpieprzWykonanie:W moździerzu utłuc przyprawy. Dodać je do jogurtu. Wymieszać dokładnie
Walijskie PichcenieCzas przygotowania: 40 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 18,00 złSKŁADNIKI na kurczaka w sosie pieczarkowym:500 g mięsa z kurczaka ( użyłem udek)300 g świeżych pieczarek200 ml śmietany 18%1 cebula szalotka1/2 łyżeczki rozmarynugarści natki pietruszkipieprz ziołowysólSKŁADNIKI na ratatuj:1 bakłażan2 czerwone papryki1 łyżka oliwysól, pieprz200 g kaszy jaglanejPRZYGOTOWANIE kurczaka w sosie pieczarkowym:Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy(...)kroimy na niewielkie kawałki. Pieczarki myjemy, osuszamy i siekamy w plasterki. Szalotkę siekamy i zrumieniamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego kurczaka i przesmażamy. Następnie dodajemy pieczarki i rozmaryn. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 6 min. Mieszamy i dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Przesmażamy wszystkie składniki przez ok 10 min. aż sos zgęstnieje.PRZYGOTOWANIE ratatuj:Bakłażana i paprykę
kulinarnyJajadłaby pierogi, naleśniki albo kluski z serem. Nienawidzi za to pieczarek. Kiedy jednak kilka dni temu z ochotą zajadała krokiety z pieczarkami postanowiłam, że dodam pieczarki do kurczaka. Jak się okazało pieczarki w takim połączeniu są dla niej nadal "niejadalne". Za to kurczak "wyprzedził" na jedzeniowej liście przebojów nawet kluski z serem. Za to chłopakom(...)smakowało w całości. Składniki: 8 kawałków kurczaka (podudzia lub uda) 200 ml śmietany kremówki 200 g pieczarek 1 cebula olej woda lub bulion sól, pieprz Wykonanie: Kurczaka umyć i dobrze osuszyć. Oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i smażyć kurczaka
Sto kolorów kuchnisobie ,trochę niezjadliwe- ale połączone w ten sposób- to mistrzostwo świata. Jak nazwać tę potrawę? Nie wiem...wiem, że dobra i że moje małe dzieci , które pierś z kurczaka trzymają dobę w buzi...zjadły bez mrugnięcia okiem i chciały jeszcze!Że mnie smakuje to oczywiste, ale dzieci są sędziami bezlitosnymi. Przeszło ! Mistrzostwo świata!Składniki-pierś z kurczaka-vinaigrette Monini pomarańcza(...)LactimaGouda topiony w saszetce u mnie LactimaSłoneczne Pola Ziarenkowokasza gryczana 1 woreczekkasza jaglana 1 woreczek2 łyżki śmietany jeśli chcesz-oliwa z oliwek MoniniWykonanie bardzo proste. Pokrój pierś z kurczaka na małe cząsteczki, przełóż do szklanej miski.Dodaj vinegrety Monini.Wymieszaj dokładnie. Sprawią, że kurczak skruszeje. Dodaj Pfeffer Gold. Suszone pomidory oraz czosnek. Włóż na 3 godziny do lodówki. Rozgrzej rondel
Z Kuchni Do Kuchniwykwintności dania? Użyte składniki? Wygląd? Dodatki? A może smak? Moim zdaniem, to wszystko, nawet i jeszcze więcej. Czy proponowane przeze mnie danie jest wykwintne, czy nie, osądźcie sami. Kurczak w cieście francuskim. Podane niżej składniki są na 1 porcję ciasta, ja zrobiłam z dwóch. Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (375g)- upieczone mięso z kurczaka (1 pierś + udko)- 3 małe kolorowe(...)płatki migdałowe- 1 jajko do posmarowania Umyte i wydrążone papryki pokroiłam na kawałki, skropiłam olejem i upiekłam (pieczona papryka jest bardzo aromatyczna), gdy przestygły zdjęłam skórki. Mięso z kurczaka pokroiłam. Na rozgrzanym oleju usmażyłam starte na tarce jarzynowej pieczarki, posoliłam, dodałam drobno pokrojony czosnek. Gdy woda odparowała dołożyłam pokrojony w talarki por (uważając, aby składników nie połączyć), posoliłam. Jeszcze
mojewypiekiinietylkoprzepis na kurczaka w sosie pieczarkowo-śmietanowym jest idealnym rozwiązaniem dla osób, które szukają prostych i pysznych dań… nie może nie wyjść… i jak smakuje! Kurczak w sosie pieczarkowo-śmietanowym – składniki:2 piersi kurczkaok. 400 g pieczarek1 cebula200 ml śmietany 30%sól, pieprz, papryka50 ml wodynatka pietruszkioliwa do smażenia Kurczaka myję, osuszam i kroję w paski(...)Cebulę obieram i kroję w piórka. Pieczarki myję i kroję w plasterki. Na patelni podsmażam na oliwie cebulę aż się zeszkli i wrzucam do rondelka.Następnie podsmażam kurczaka na złoty kolor i dorzucam do cebuli.Pieczarki przesmażam przez 1-2 minuty tylko żeby lekko zmiękły i dokładam do kurczaka i cebuli.Doprawiam solą i pieprzem. Dolewam ok 50 ml wody i śmietanę
UgotujmyTo.plsałatek…Sałatki robię różne, w zależności od okoliczności i tego co mam akurat pod ręką… Makaronowe, ziemniaczane, ryżowe, owocowe, warzywne, z kuskusem… ale najczęściej wrzucam kawałek kurczaka lub tuńczyka z puszki i dodaję do tego jakieś warzywa i… no właśnie – i jakąś oliwę lub olej, żeby składniki się lepiej przyswajały! http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,12030430,Dolej_oleju_do_salatki_.htmlDostaliśmy(...)biolevita.pl). Takie saszetki to z całą pewnością wygodny sposób na wypróbowanie nowych smaków, przynajmniej dla mnie… Żeby wypróbować nowe oleje zrobiłam kilka sałatek, oto dwie sałatki z kurczakiem:Sałatka z kurczkiem i dynią – Składniki:pierś z kurczakaczerwony grejpfrutkawałek dyni ugotowanej na parze lub upieczonejgarść orzechów włoskichrukola lub inna sałataolej z pestek dyni firmy Biolevitasól, pieprz, paprykaKurczaka myję, osuszam
UgotujmyTo.plTajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym...Aromatyczna i pikantna. Wyjątkowa w smaku.Z dodatkiem kurczaka, imbiru, chili i trawy cytrynowejPrzyprawiona kurkumą, czosnkiem, kolendrą i kuminem.Obsypana płatkami chili. Zabielona mleczkiem kokosowym.Smacznego!Składniki:800 ml bulionu drobiowego (u mnie 800 ml wrzątku + 1 łyżka vegety);400 ml mleczka kokosowego;1 filet z piersi kurczaka (o wadze około 300 g);125 g makaronu(...)smażenia.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Chili umyć, osuszyć, oczyścić z ziaren i pokroić w cienkie plasterki.Imbir obrać i drobno posiekać.Szalotkę obrać, drobno pokroić.Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon i pokroić w cienkie paski.W garnku, w którym będzie gotowana zupa, rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić posiekany imbir, szalotkę, papryczkę chili i przeciśnięty przez
Gospodyni MiejskaLubicie soczyste, aromatyczne mięso z piersi kurczaka? Czy dodatek chrupiącej panierki was przekonuje? A co powiecie na to, że panierka jest do tego nieziemsko aromatyczna? Propozycja na domowa alternatywę do stripsów w KFC, która jest znacznie tańsza i jesteście pewni, że dostaniecie porządny kawał mięcha bez chemicznych dodatków w panierce. DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE? w przygotowaniu(...)powoli), dosypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy (kolor marynaty powinien być brązowawy, radzimy spróbować odrobinę aby sprawdzić poziom dosolenia, ostrości itd. wg siebie). 3. MARYNOWANIE (ok. 15 min): kawałki kurczaka wkładamy do ciasta-marynaty, dokładnie okrywamy nim każdy kawałek i zostawiamy w lodówce aż do chwili smażenia. Im dłużej, tym lepiej. 4. PANIERKA (3 min): > Bierzemy paczkę płatków kukurydzianych i odcinamy
Nerds KitchenDzisiaj dla odmiany raczej pikantna propozycja dla wielbicieli orientalnych smaków i intensywnych aromatów. Pyszne filety z udek kurczaka w sosie przyprawionym na sposób indyjski i idealnie komponujący się ryż z kokosową nutą. Wszystko łatwe w przygotowaniu i nie wymagające zbyt wiele czasu. Do przygotowania dania użyłem: 600 gram ud kurczaka (tylko górne części - bez tzw. pałek), 3 puszek pomidorów pelati(...)jednolity proszek 2 łyżeczki kminu rzymskiego, 2 łyżeczki nasion kolendry, 3 łyżeczki kurkumy, 3 łyżeczki przyprawy garam masala, 5 suszonych listków curry i trzycentymetrowy kawałek kory cynamonu. Z ud kurczaka za pomocą ostrego noża usunąłem kości, starając się wyciąć jak najmniej mięsa i pozostawić je w jednym kawałku oraz usunąłem skórę. Powstałe filety przyprawiłem z jednej strony solą i czarnym
Wyprawy kulinarneKurczak sprawdzi się na kolację sylwestrową na pewno. Tutaj z fasolką szparagową, brokułami i marchewką. Coś innego, ale równie smacznego. Polecam! * kurczak bądź elementy z kurczaka * brokuł * marchewka * czerwona cebula * zielona fasolka szparagowa * 3 łyżki oleju rzepakowego * przyprawa do kurczaka Przygotowanie :Kurczaka natrzeć przyprawą i obsmażyć po 5 minut z każdej strony. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warzywa(...)warzywach ułożyć podsmażonego kurczaka, podlać olejem z pieczenia kurczaka. Wstawić do piekarnik na 40 minut. Piec w 200 stopniach
Magiczne Życie Martypewno znacie metodę pieczenia kurczaka na butelce. A czy znacie tą, która do pieczenia wykorzystuje puszkę zamiast butelki? Jeśli nie, to przeczytajcie jakie ma plusy dlaczego warto ją wykorzystać. To nie jest żaden nowy sposób, chociaż w naszym kraju rozpowszechniła go (chyba zupełnie niechcący) Magda Gessler po swoich „Kuchennych rewolucjach”. W jednym z odcinków hitem i znakiem rozpoznawczym jednej(...)knajp po przejściach miał zostać „kurczak generał” – upieczony właśnie na butelce, stojący pionowo i dumnie, z generalską gwiazdą wyciętą z buraka i umocowaną wykałaczką na piersi. Pamiętam, że zaroiło się na blogach od stojących kurczaków, jednych zrobionych lepiej, drugich zdecydowanie gorzej. Sam sposób jest genialny w swojej prostocie, idiotoodporny i niewymagający. Kurczaka nadziewało się na otwartą butelkę pełną piwa
Karo in the KitchenSmak po prostu nie do opisania… Makaron w pięknym zielonym kolorze, kurczak i tuńczyk… Wszystko zatopione w brokułowym beszamalu, posypane serem… Eksplozja smaków… 400 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka 200 g tagliatelle o smaku szpinakowym 100 g żółtego sera 130 g tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 100 g brokuła 1 szklanka mleka 1 łyżka masła(...)łyżka mąki pszennej Szczypta gałki muszkatołowej Sól Pieprz 1 łyżka soku z cytryną Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Odcedzamy. Filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy przyprawą do kurczaka, smażymy na patelni. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy i blendujemy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy
VioletoweKucharzenieZnudziła się Wam tradycyjna panierka? Macie ochotę na piersi z kurczaka? To świetnie :) Zachęcam do wypróbowania przepisu na piersi kurczaka w sezamowej panierce. Danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Piersi kurczaka podałam z młodymi ziemniakami i mini marchewkami. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka sosu sojowego jasnego sól, pieprz 1 jajko sezam olej do smażenia Mięso(...)mniejsze kawałki (tzw. polędwiczki). Przyprawić solą oraz pieprzem. Jajko wbić do głębokiego talerza, dolać sos sojowy i za pomocą widelca składniki połączyć ze sobą. Przyprawione piersi z kurczaka obtoczyć w roztrzepanym jajku, a na sam koniec w sezamie. Przygotowanie piersi kurczaka przesmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju (najlepiej na średnim ogniu). Mięso musi wyraźnie się zarumienić
UgotowaćProsty sposób aby urozmaicić danie z nudnego (mogłoby się wydawać) kurczaka. Roladki są bardzo soczyste, a dzięki suszonym pomidorom i ziołom bardzo aromatyczne. Podane na risotto będą małą wariacją na temat kuchni włoskiej. Przepis przygotowany dla serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl, znajdzie się on w e-booku, którego mam przyjemność być współautorką:) Składniki: 4 udka z kurczaka 30 g pistacji(...)łupinek 80 g suszonych pomidorów saszetka oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią (30 ml) sól biały pieprz 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Udka kurczaka trybujemy, czyli oddzielamy mięso od kości. Najlepiej robić to od strony wewnętrznej, tuż przy samej kości, ścinając również chrząstkę i nadmiar skóry. Mięso nacinamy tak, aby powierzchnia była w miarę równa
Smakowity Blog Kulinarnyniezależnie od ilości zjedzonego curry, cały czas mieć ochotę na więcej. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Składniki: 1 kg podudzi z kurczaka bez kości 1 łyżka żółtej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 1 puszka pomidorów pelati 200 g śmietany 30% 3 ząbki czosnku 2 cebule 5 cm korzeń imbiru(...)papryczkę chili. Na patelni rozgrzewamy olej Kujawski z czosnkiem i smażymy posiekane warzywa. Dodajemy łyżkę pasty curry, zmniejszamy ogień i dusimy, często mieszając. Na patelnię z warzywami dodajemy kawałki kurczaka i lekko podsmażamy. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (termoobieg). Podsmażonego kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego (na dno wylewamy troszkę oleju z czosnkiem), przykrywamy i wkładamy do piekarnika
Smakowity Blog Kulinarnysię na imprezach, czy świątecznym stole. Do sosu można dodać ze 3 łyżki majonezu, ale ja chciałam żeby było bardziej dietetycznie. Składniki na ok 4 porcje: duża pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka czerwona pół główki kapusty pekińskiej mały por ok 150 g oliwek zielonych sól, pieprz, przyprawa do kurczaka sos: mały kubeczek jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz(...)kroimy w cienkie plasterki i zalewamy gorącą wodą. Po jakiś dziesięciu minutach pora odcedzamy. Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, zgniatamy dłońmi i również odstawiamy na 10 minut. Pierś z kurczaka oprószamy przyprawą do kurczaka. Na papierze do pieczenia rozsmarowujemy odrobinę oliwy, na natłuszczoną stronę układamy pierś z kurczaka i smażymy na patelni na złoty kolor. Paprykę kroimy w paski, oliwki
e-PrzepisyKulinarneprzemycać na różne sposoby. Wiem, że kasza ugotowana i podana bez dodatku sosu by na pewno „nie przeszła”, więc staram się ją przygotować tak, żeby smakowała domownikom. Kurczak z kaszą gryczaną to właśnie takie danie, które idealnie wkomponowuje się w wymagania i smaki odpowiednie dla nas. Przepis mam spisany na kartce jako autorstwa Magdy Gessler, niestety nie zapisałam(...)źródła. Oczywiście jest on zmodyfikowany, gdyż w oryginale kawałki kurczaka były pieczone jedynie w piekarniku przez 20 minut. Ja uwielbiam, gdy mięso leciutko odchodzi od kości, nie jest gumowate, więc wcześniej podsmażyłam i poddusiłam je na patelni. Danie wyszło bardzo pyszne i sycące, a i kasza nikomu nie przeszkadzała Składniki: - 4 ćwiartki z kurczaka (rozdzielone na podudzie
dom-agi.plPierś kurczaka w kolejnej odsłonie. Danie bardzo zdrowe, pierś wychodzi soczysta, delikatna i wyjątkowo smaczna. Co tu długo pisać prosty i pyszny obiad. Przepis od Kasi z kanału ciasteczko25. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka 300 ml jogurtu greckiego (ja użyłam creme fraiche) sok z połowy cytryny przyprawa do kurczaka sól, pieprz, oregano, papryka czerwona ostra 2 ząbki czosnku(...)ewentualnie ser żółty do posypania Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i posypujemy z dwóch stron przyprawą do kurczaka. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy posiekany drobno czosnek, sok z cytryny, przyprawy i dokładnie mieszamy. Przyprawioną pierś zanurzamy w jogurcie i wkładamy do lodówki (im dłużej tym lepiej, ale 30 minut też będzie dobrze). Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pierś w jogurcie
NA MOIM TALERZUSkładniki: 1 cały kurczak 10 dkg suszonej żurawiny 4 średnie jabłka sól pieprz bazylia oregano cynamon oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku sok z 0,5 cytryny Sałatka: 1 op rukoli 0,5 szkl suszonej żurawiny 1 jabłko sok z 0,5 cytryny 2 pomidory 2 papryczki chili 0,5 szkl oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowanie: kurczaka myjemy(...)oliwą, oprószamy solą, pieprzem i nacieramy czosnkiem. jabłka obieramy, kroimy w ćwiarteczki, oprószamy bazylią i oregano oraz cnamonem, skrapiamy sokiem z cytryny, dosypujemy żurawiny tak przygotowanym farszem nadziewamy naszego kurczaka- kilka kawałków jabłka możemy zostawić i zapiec osobno z podgotowanymi ziemniaczkami przez ok 20 minut, a potem podać razem z naszym kurczakiem Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia, wkładamy
Luźna KuchniaDzisiaj chciałam zaprosić na taką potrawkę która świetnie smakuje i fajnie prezentuje się na stole. Kiedy przygotowałam ją pierwszy raz cała rodzina była zachwycona jej smakiem. Ryż z kurczakiem w sosie sojowym i roszponką SKŁADNIKI: 130 g fileta z kurczaka 50 g ryżu garść sałaty roszponka 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżka przyprawy do kurczaka PRZYGOTOWANIE: Ryż gotujemy(...)lekko osolonej wodzie do miękkości. Kurczaka kroimy w paseczki wrzucamy na rozgrzaną patelnie teflonowa i przesmażamy raz z przyprawą, po kilku minutach kiedy mamy kurczaka podpieczonego zalewamy go sosem sojowym przesmażamy i podlewamy woda około 100 ml - podduszamy do całkowitego odparowania. Ryż przekładamy do miski, dodajemy kurczaka oraz sałatę - całość dokładnie mieszamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiuczyniłam i co wrażliwsi, konserwatywni adepci sztuki kulinarnej powinni opuścić tą stronę natychmiast. Sama czuję się zmieszana i nie jestem z siebie dumna, ale obiecałam przepis na bourguignon z kurczaka, a co więcej miałam bardzo na niego ochotę, więc zrobiłam jak zaplanowałam. Ostatni raz powtarzam, że kto nie ma luzu Nigelli Lawson może poczuć, że jego uczucia kulinarne zostały obrażone(...)Więc przyznaję się, bez bicia, bo nie ma sensu zwlekać i tego ukrywać, prawda i tak wyjdzie na jaw. Bourguignon z kurczaka zrobiłam... z winem z Alzacji. W dodatku szczepu do końca nie pamiętam, choć stawiałabym na Gewurztraminer. Co z tego, że wino wyborne, przy tym wytrawne, białe, z krainy Burgundii bliskiej, a wikipedia próbuje nawet pocieszyć
W kuchni wieczoremczerwona papryka - do kurczakasok z połowy cytryny - do brokułówszczypta soli2 płaskie łyżeczki cukru4 łyżeczki octu ryżowegoNarzędzia:pałeczki do jedzenia sushi (opcjonalnie widelec ;))mata bambusowa do rolowania sushiostry nóżFilety z kurczaka: Filety z kurczaka kroimy w paseczki. Filety z kurczaka przez 20 minut moczymy w sosie sojowym. Następnie oprószamy mieloną papryką grillowany kurczak odstawiamy do wystygnięcia.Brokuły:Brokuły gotujemy(...)Dodajemy rozgniecione brokuły. Przekładamy ryż do miski i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Sushi:Nori kładziemy na macie. Na nori rozsmarowujemy ryż z brokułami. Układamy paski z kurczaka. Następnie zwijamy matę bambusową tak by sushi się ładnie skleiło. Sushi kroimy bardzo ostrym nożem. Gotowe :)Dekoracja:Czarny sezam i surowe brokułysushi z kurczakiem i brokułami
Bon Appetit MałgorzatyPewnie już nie raz pisałam, że nie jestem miłośniczką kurczaków. Jeżeli je przygotowuję, staram się kupować takie, które podobno są troszeczkę lepiej hodowane, przez co ich smak chociaż trochę przypomina smak kurzego mięsa, jakie pamiętam z dawnych lat ( nie mam tu na myśli kurczaków karmionych chyba mączka rybną , te zniechęciły mnie do kurzego mięsa na lat kilka a może nawet(...)kurzyny. Dzięki powolnemu gotowaniu, mięso jest zdecydowanie bardziej aromatyczne niż pieczone tradycyjnie, nie jest też wysuszone. Ten przepis jest kolejnym tego dowodem. Polecam!Oryginalny przepis tutajskładniki8 nóżek z kurczaka - najlepiej wiejski lub zagrodowy1 łyżeczka czosnku w proszku1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki pieprzu2 łyżeczki cebuli suszonej - roztarta w moździerzu4 ząbki czosnku, zgniecione1 łyżka oliwy
Stare Garytakim wysiłku i w takiej temperaturze… choć nie jestem fanką piwa…:)! Oby było więcej takich słonecznych weekendów!!! A tymczasem propozycja na dzisiaj – lekka sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską, z dodatkiem stostowanego sezamu. Smak sałatki zaostrza ser pleśniowy, a dressing z olejem sezamowym nadaje jej wyjątkowego smaku…Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską – składniki(...)oliwek200 g ananasa z puszki50 g sezamuoliwa, sos sojowy, sól, pieprzDressing:2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki soku z limonki2 łyżki miodu1 łyżka oliwysól0.5 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)1. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać 1-2 łyżki oleju sezamowego, wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).2. Na małej ilości oliwy usmażyć
UgotujmyTo.plSoczysta pierś z kurczaka z aromatycznym pieczarkowym farszem to idealna kompozycja na obiad. Mięso upieczone w rękawie jest delikatne, rozpływające się w ustach, a pieczarki dodają całemu daniu wyrazistości i idealnego smaku. Rolada z Kurczaka z Pieczarkami - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawy: słodka papryka, czosnek w proszku, kolendra, majeranek, chili, gorczyca (ewentualnie można użyć gotowej mieszanki do kurczaka(...)Farsz:duża cebulaok. 400 g pieczarekoregano, tymianek, bazylia, słodka papryka, pieprz, sólRolada z Kurczaka z Pieczarkami - Sposób przygotowania:Cebulę podsmażamy, wrzucamy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy do miękkości. Pod koniec dodajemy po szczypcie przypraw. Studzimy.Umyte piersi rozbijamy tłuczkiem. Układamy na folii plastry kurczaka, tak aby nie było wolnej przestrzeni, wykładamy farsz i zwijamy roladę. Spinamy wykałaczkami. Całość posypujemy przyprawami
Słodka StronaTortilla z Stripsami to zdecydowanie jedno z moich ulubionych dań "fast food".Przepyszne, soczyste kąski kurczaka w chrupiącej panierce z dodatkiem warzyw w znakomitej tortilli, a wszystko polane sosami. Rewelacja!Tortilla to danie dość pracochłonne, w szczególności jeżeli nie używamy gotowych półproduktów, jednak zdecydowanie warto!Stripsy zostały wykonane z tego przepisu.Tortilla ze Stripsami z Kurczaka- Składniki:ok. 8 placków tortilli(...)pomidory duża cebula duży ogóreksos czosnkowy sos chiliTortilla ze Stripsami z Kurczaka- Sposób przygotowania:Piersi z kurczaka kroimy na długie paski o grubości ok 2 cm. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby pokryły każdy
Słodka StronaRewelacyjna tarta, której smaki urzekną niejednego smakosza. Aromat przyprawionego czosnkiem szpinaku połączona z charakterystycznym w woni serkiem brie oraz mozzarellą, całość złamana wyrazistym w smaku soczystym kurczakiem, a wszystko w chrupiącym, złocistym cieście francuskim - prawdziwa uczta dla podniebienia. Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Składniki:2 piersi z kurczakaprzyprawa do kurczaka czosnek w proszkuopakowanie ciasta(...)ząbki czosnku200 g mozzarelli3 rozbełtane jajka100 g serka brie100 g żółtego sera (np. Gouda, Edamski) ok. 2 łyżki masłaprzyprawy: gałka muszkatołowa, pieprz, sól Tarta z Ciasta Francuskiego z Kurczakiem, Szpinakiem i Trzema Serami - Sposób przygotowania:Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy poszatkowany czosnek i gdy się zrumieni wrzucamy wcześniej rozmrożony szpinak. Smażymy do momentu wyparowania ewentualnej wody
Słodka StronaPizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym to wyśmienita alternatywa dla tradycyjnej pizzy. Połączenie szpinaku z kurczakiem, serem blue i puszystym, przepysznym ciastem pizzowym to idealna kombinacja smaków, którą z pewnością warto wypróbować w domu. Pizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Składniki:Ciasto: (na ok. 3 spody)25 g świeżych drożdży1,5 szklanki ciepłej wody550 g mąki pszennej(...)szpinaku (może być mrożony)sól, pieprz, gałka muszkatołowaok. 40 g masłasos pomidorowy, sól, pieprz, czosnek w proszkukilka pieczarekok. 100 g żółtego seraok. 100 g sera pleśniowego bluePizza ze Szpinakiem, Kurczakiem i Serkiem Pleśniowym - Sposób przygotowania:Drożdże rozpuszczamy w ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej, ani nie bardzo gorącej) wody wraz z cukrem i kopiatą łyżką mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy
Słodka StronaPomysł na curry w wersji słodko-ostrej z owocami podrzuciła mi rok temu moja znajoma po podróży w Indiach. Danie okazało się na tyle smaczne, że odtąd curry z kurczaka zawsze przyrządzam w ten oto sposób. Jeśli nie dostaniecie mango, to wykorzystajcie świeżego ananasa.Składniki (na 4 porcje):3 filety z kurczaka2 dorodne mango (lepiej nie zbyt miękkie(...)banan4 gałązki trawy cytrynowej (opcjonalnie)1 limetka2 papryczki chili400 g mleka kokosowego (1 puszka)1 łyżka oleju kokosowegoczerwona pasta curry200 g ryżu basmati lub jaśminowegoMarynata do kurczaka:1 łyżka czerwonej pasty curry3 starte ząbki czosnkuspory kawałek startego kłącza imbirusok z 1 limonki1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka kurkumy1/2 łyżeczki kardamonu2 ostre papryczki drobno posiekane1 łyżka miodu4 łyżki mleka kokosowegosólPrzygotowanie:Pierś z kurczaka
Food SquareDzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku. Zapraszam do pieczenia!Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze:2 duże piersi z kurczaka3 łyżki śliwkowych powideł3 łyżki miodu2 łyżki ciemnego(...)MARYNOWANIA: MIN. 2 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Powidła, miód, sos sojowy, ocet i sambal oelek umieszczamy w garnuszku, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia do ostygnięcia.2. Piersi z kurczaka dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w woreczku do mrożenia lub w szczelnym plastikowym pojemniczku, zalewamy marynatą, mieszamy, zamykamy i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki
My Culinary ArtZapiekanka makaronowa z brokułem i kurczakiem w sosie serowym...Warstwa sprężystego makaronu.Zielone różyczki brokuła.Kawałki soczystego kurczka.Oblane sosem śmietanowo-serowym.Oprószone startym, żółtym serem.Pycha!Składniki:500 g makaronu (u mnie sprężynki);300 g filetu z piersi kurczka;1 brokuł (o wadze około 500 g);250 g żółtego sera;200 g serka topionego;5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu(...)zimnej wody;Przyprawa do kurczaka;Olej;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego.Brokuł umyć, podzielić na różyczki i ugotować w lekko osolonej wodzie lub na parze. Odcedzić. Ułożyć na makaronie.Filet z piersi kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i podsmażyć na rozgrzanym
Gospodyni MiejskaAksamitny w smaku szpinak, aromatycznie pikantny kurczak oraz przyjemnie serowy beszamel, a to wszystko zamknięte w płatach makaronu. Te elementy tworzą przepyszną lasagne – danie nieco pracochłonne, lecz nadające się nawet na wykwitną kolację. O dziwo nie wymaga od Was specjalnych umiejętności kuchennych, a jedynie cierpliwości i uważności w trakcie wykonania. Do dzieła! DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW ILE KALORII MA TO DANIE(...)przygotowaniu PRZYGOTOWANIE 1. MARYNOWANIE PIERSI Z KURCZAKA (5 min): myjemy je, oczyszczamy i kroimy w kostkę, mniej więcej 1cm x 1cm. Wrzucamy do miski i dodajemy przyprawę – garam masala (indyjska, ostra mieszanka) lub zwykłe curry oraz lekko solimy lub podlewamy sosem sojowym. Mieszamy i odstawiamy do lodówki. 2. CEBULA + CZOSNEK + SZPINAK (10 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka
Nerds Kitchenfrancuskiej. Na pierwszy ogień idą przepisy z odcinka 14 programu o tym samym tytule co książka. Niestety pierwsze 13 odcinków (a tym samym przepisów) nie zachowało się. Piersi z kurczaka duszone na maśle z sosem winno-śmietankowym i delikatnym risottem to iście niebiańskie danie. A przy tym niezwykle szybkie i proste w przygotowaniu. Szczerze polecam każdemu fanowi kuchni francuskiej(...)kuchni szybkiej i smacznej. Ilość porcji: 4 Składniki: Na przygotowanie piersi z kurczaka: 4 piersi z kurczaka ½ łyżeczki soku z cytryny ¼ łyżeczki soli Szczypta białego pieprzu 4 łyżki masła Na przygotowanie sosu: ¼ szklanki bulionu ¼ szklanki wytrawnego białego wina, wermutu lub porto 1 szklanka tłustej śmietany (u nas 12%) 2 łyżki posiekanej pietruszki Sól, biały pieprz, sok z cytryny
Kolizje Smakówsuszonych 2 łodygi selera naciowego mała cukinia 1/2 pęczka zielonych szparagów (miałam zamrożone jeszcze z maja, jednak szparagi nie są warunkiem koniecznym) 1/2 pęczka natki pietruszki mięso: pierś z kurczaka szczypta kurkumy 2 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki startego imbiru 1 ząbek czosnku pieprz pomarańczowy Skworcu (można wykorzystać inny) sól Kurczaka kroimy na 4 kawałki. Łączymy wszystkie składniki(...)marynaty (kurkumę, oliwę, imbir, posiekany czosnek, pieprz pomarańczowy, sól). Dokładnie mieszamy, wcieramy w kurczaka. Wstawiamy kurczaka do lodówki co najmniej na 2h, najlepiej zostawić na całą noc. Gotujemy kaszę (odejmując 2 min od długości gotowania na opakowaniu). Wodę do gotowania solimy i dodajemy trochę oliwy z pomidorów suszonych. W międzyczasie wrzucamy na rozgrzaną patelnię grillową drobno pokrojonego selera naciowego, pokrojoną
Brzuszki Łakomczuszkipitę, czyli jako dodatek do mięsa, jednak według mnie najlepiej smakuje z nadzieniem. Farsz do pide może być naprawdę różny, wszystko zależy od waszej kreatywności. Ja użyłam kurczaka. Zapewne świetnie będzie smakował również z mięsem mielonym. Naprawdę zachęcam do stworzenia swojej własnej wersji łódeczek. Przepis zaczerpnęłam z bloga: http://wkuchni.usagi.pl/ Łódeczki Tureckie z farszem z kurczaka(...)łyżki jogurtu greckiego · 150 ml ciepłej wody Farsz: · 2 piersi z kurczaka · 1 czerwona papryka · 1 papryczka chili · 1 średnia czerwona cebula · około
Mania Gotowaniaprzyznać, że dania, które udaje mi się stworzyć własnymi rękami, są o niebo lepsze. Dziś chciałam zaprosić Was na jedną z najbardziej znanych potraw, w nieco innej odsłonie. Chrupiący kurczak w sosie słodko-kwaśnym. Danie bardzo aromatyczne, urozmaicone zostało o panierkę, która nadała mu całkiem nowy wymiar. Chrupiący kurczak słodko kwaśny Składniki: 2 piersi z kurczaka olej(...)skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej) ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 małe jajko 1/4 szklanki wody 1 łyżka oleju szczypta soli szczypta przyprawy 5 smaków Przygotowanie: Mieszamy wszystkie składniki marynaty. Kurczaka kroimy w kostkę. Zalewamy marynatą i odstawiamy na 30 minut do lodówki. Mieszamy wszystkie składniki panierki aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Składniki sosu również łączymy ze sobą. Grzyby
Mania Gotowania