Kurczak tikka masala Kurczak tikka masala to chyba jedna z najpopularniejszych indyjskich potraw. Osobiście bardzo lubię orientalne smaki, szczególnie za nietuzinkowe kompozycje przypraw, ostrość w połączeniu z korzenną nutą kardamony, cynamonu i gałki muszkatołowej-to zdecydowanie mój typ. Taki przepis na pewno nie umknie mojej uwadze. Danie ma oczywiście jeszcze jeden zasadniczy plus-jest bardzo szybkie w wykonaniu. Można(...)wyszło pysznie i ostroJ A propos ostrości, to danie przysporzyło mi sporo śmiechu. Do przygotowania potrawy użyłam czerwonej pasty curry firmyThai Heritage. Gdy dodałam ją do smażącego się kurczaka, w kuchni wydzielił się zapach niczym po rozpyleniu gazu pieprzowego. Niestety w tym czasie odwiedziły mnie koleżanki, które również dopadł mój kulinarny atakJ Ciężko było rozmawiać podczas ciągłego kaszlenia
Mania Gotowaniałykałam lekarstwa. Na szczęście w końcu leki zaczęły działać, a żołądek przypomniał o sobie głośnym i radosnym pomrukiem ;) I tak oto dzisiaj obudziłam się z ogromną ochotą na kurczaka. Po śniadaniu byłam już pewna, że zrobię go na obiad. Miał być w sosie, ale bez śmietany. Koniecznie mocno pikantny. Nie miałam jednak konkretnego pomysłu jak go przyrządzić. I wtedy(...)przypomniało mi się, że na regale mam książkę z przepisami kuchni indyjskiej, z której od pół roku próbowałam coś ugotować i jakoś ciągle o tym zapominałam. Padło na kurczaka balti w sosie z cebuli, pomidorów, jogurtu i całego mnóstwa aromatycznych przypraw. W trakcie gotowania po domu roznosił się tak apetyczny zapach, że mąż i dzieciaki prawie weszli do garnka, byleby
Obiad za dychęAromatyczne i szybkie do przygotowania danie z piersi kurczaka. Smak dla kurczaka nadaje przyprawa gyros składająca się z: papryki, oregano, rozmarynu, kolendry, bazylii, majeranku, curry, ziela angielskiego, gałki muszkatałowej, cząbru, tymianku i kminu rzymskiego. Gyros nadaje potrawie lekko pikantny smak. podwójna pierś z kurczaka 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 - 2 papryki czerwone 2 łyżki przyprawy gyros(...)łyżki sosu sojowego sól pieprz 4 łyżki oleju 2 torebki ryżu (200 g) Kurczaka umyć, oczyścić z żyłek, pokroić na małe kawałeczki. Do pokrojonego kurczaka dodać przyprawę gyros, 2 łyżki oleju, 2 łyżki sosu sojowego, czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszać. Paprykę i cebulę pokroić na drobne kawałeczki. Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać 2 łyżki oleju
Kuchcik gotujeSkładniki: 1 świeży kurczak - 2 kg,500 g mięsa mielonego,10 pieczarek,1 cebula,2 łyżki oliwy,1 jajko,2-3 łyżki kaszy manny,sól,pieprz,majeranek,słodka papryka. Polecam także kurczaka faszerowanego pieczarkami, przepis tutaj. Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Pozbawiamy go kości, czyli tzw. luzowanie kurczaka. Kurczaka kładziemy na blacie piersiami(...)Nacinamy go wzdłuż. Następnie nacinamy nóżki i wykrawamy kości, wyciągamy mostek i szyję. Zostawiamy tylko skrzydełka.Jak to zrobić można obejrzeć na youtube filmiki pod nazwą luzowanie lub trybowanie kurczaka. Ja robię tak jak na tym filmiku klik. Marynujemy kurczaka przyprawami wymieszanymi z oliwą. Na patelni podsmażamy cebulkę z pieczarkami. Ostudzone pieczarki dodajemy do mięsa. Dodajemy również jajko, kaszę
Aga w kuchniDziś na obiad zrobiłam kanapkę z marynowanym w jogurcie greckim grilowanym kurczakiem. Muszę Wam powiedzieć, że Subway, mimo że daje pyszne kanapki, przy tej się chowa... :-) Tak pyszna i ten kurczak soczysty, zamarynowany w jogurcie greckim z przyprawami... Mmmm po prostu niebo w gębie :-)Składniki:2 bułki (ja użyłam ciemnego pieczywa z ziarnami)1 pierś z kurczaka2 łyżki(...)jogurtu greckiego1 ogórek kiszony1 pomidor1 mała cebula2 płaskie łyżki majonezu1 płaska łyżka ketchupucurrysól, piperzvegetazioła (np. prowansalskie)Wykonanie:Kurczaka kroimy na plastry. Jogurt grecki łączymy z około pół płaskiej łyżeczki curry, ziołami, solą, pieprzem, vegetą i ewentualnie czosnkiem i innymi przyprawami. Kurczaka łączymy z przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut.Po tym czasie kładziemy kurczaka
Anielska Kuchnia AniKurczak maślany, butter chicken, murgh makhani - klasyczne danie kuchni indyjskiej. Potrawę podobno wymyślił Kundan Lal Gujral w 1920 roku, założyciel sieci restauracji Moti Mahal Delux.Kurczak do dania jest marynowany przez noc lub przynajmniej kilka godzin w jogurcie i mieszance przypraw, która zwykle zawiera garam masala, imbir, czosnek, cytrynę, kminek, kurkumę i chili. Tradycyjnie przygotowywany jest w piecu tandoor, podobnie(...)kurczak Tandoori. My jednak zrobimy go na patelni :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Zapraszam do gotowania!Butter chicken or Murgh makhani - classic dish of Indian cuisine. Dish was supposedly invented by Kundan Lal Gujral in 1920, the founder of restaurant chain Moti Mahal Delux. The chicken is marinated overnight or at least for a few hours
Tajskie smakiFilety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej...Soczyste, miękkie mięso z piersi kurczaka.Pyszny śmietanowo-cebulowy sos.I pierzynka z pieczarek.Poezja smaku.Kto nie próbował, niech żałuje!Składniki:2 filety z kurczaka (waga około 500 gram);2 francuskie zupy cebulowe (u mnie Knorr) w proszku;250 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;500 g pieczarek;Przyprawa do kurczaka;Sól;Pieprz(...)Sposób przygotowania:Filety z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Każdą z piersi przekroić wzdłuż na pół. W efekcie końcowym mają powstać 4 cienkie kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w przyprawie do kurczaka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego.Śmietanę wlać do miseczki, dodać zupy cebulowe i dokładnie wymieszać.Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki.Filety z kurczaka ułożone
Gospodyni MiejskaDziś przedstawiam przepis na proste, łatwe i bardzo przyjemne danie obiadowe z rewelacyjnej książki Gordona Ramsay’a „Ramsay’s best menus”. Piersi z kurczaka zapiekane w pomidorach wraz z bakłażanem, cukinią i dużą ilością ziół. Polecam!Scroll down for recipe in EnglishPiersi kurczaka zapiekane z bakłażanem, cukinią i pomidorami(4 porcje)Składniki:4 łyżki oliwy z oliwek(...)serca posól, pozostaw go tak na 30 minut, po czym opłucz pod zimną wodą i osusz papierowymi ręcznikami.Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Dopraw kurczaka z każdej strony solą i pieprzem.Na dużej patelni na dużym ogniu rozgrzej 2 łyżki oleju i włóż kurczaka skórą do dołu. Smaż przez 3-4 minuty do ładnego zarumienienia, po czym odwróć
karmelowyzrobić własne kiszone cytryny już Wam pisałam. Możecie je oczywiście również kupić w sklepach typu kuchnie świata. Czytałam, że marokańskie gospodynie nastawiają tażin zaraz po śniadaniu. Ten tażin z kurczaka jest w nieco unowocześnionej wersji Jamiego Oliwera i potrzebuje tylko 1,5 godziny gotowania, co wcale nie jest kłopotliwe - po wykonaniu wstępnych czynności możecie go zostawić i zająć się czymś(...)stoiskach w wielkie kolorowe stożki (o czym może zaświadczyć moja siostra, która przywiozła mi z Maroka woreczki z przyprawami). Czytałam, że Marokańczycy przygotowują tażin z całego kurczaka - wybierają na targu najładniejszego ptaka, który jest specjalnie dla nich zabijany i oprawiany. Brzmi drastycznie, ale jest przejawem ich dbałości o świeżość składników. My możemy wykorzystać całego kurczaka pokrojonego na ćwiartki
Chilli Czosnek i OliwaGrillowane faszerowane piersi kurczaka, grillowane zielone szparagi i krojona sałatka caprese, idealnie smakują w letnim słońcu. Danie przygotowałam samodzielnie w Restauracji Oaza, gdzie zostałam zaproszona z Piotrem przez portal Kulinarny Poznań. Podczas warsztatu zrealizowanego dzięki Agencji Rynku Rolnego Oddział Terenowy w Poznaniu poznaliśmy smak kurczaka z chowu zrównoważonego (nie znają chemii, antybiotyków ani GMO, są karmione z użyciem ekologicznych zbóż(...)Bartka Maciejewskiego każdy z nas nazbierał samodzielnie ziół, przygotowywał swoje autorskie marynaty i marynował w nich mięso drobiowe przeznaczone na grilla i warzywa od Eko Bazar. Po samodzielnym rozbiorze kurczaka zabrałam się za piersi (oczywiście nie swoje, tylko kurze ), postanowiłam je podać faszerowane serem kozim i wrzucić na grill. Faszerowane piersi kurczaka z grilla były pyszne, soczyste, idealne w smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzyprawowej za'atar (zatar) ( tutaj przepis ) Sumak korzystnie działa na przewód pokarmowy, przyspiesza trawienie oraz zapobiega biegunkom. Poniżej przepis na popularne na Bliskim Wschodzie danie czyli musakhan - bardzo aromatyczny kurczak z sumakiem Składniki (proporcje na około 1,5 kg mięsa) 4 udka z kurczaka 2 duże czerwone cebule pokrojone w cienkie półplasterki 1 czerwona papryczka chili (usunąć nasiona) pokrojona(...)bardzo cienkie plasterki 1/2 szklanki rosołu z kurczaka (może być z kostki, ale wtedy zmniejszamy ilość soli) 1/4 do 1/3 szklanki oliwy lub oleju 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane 4 łyżeczki sumaka (u mnie dostępny w każdym sklepie, w Polsce pewnie będzie można go kupić w sklepach z arabską żywnością) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzedstawiam przepis na bardzo przyjemne i nieśpieszne danie jednego z moich ulubionych kucharzy Billa Grangera z jego książki „Bill’s Italian Food”. Makaron z pikantną potrawką z kurczaka na winie z chilli i ziołami, posypany świeżo startym parmezanem – poezja! Niby niewiele składników a efekt przepyszny. Polecam! Scroll down for recipe in English Pikantny makaron z potrawką(...)kurczaka (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 8 nadudzia z kurczaka, ze skórą 220 g pancetty lub boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula, pokrojone w plasterki 1 marchewka, krojona w plasterki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w plasterki 2 liście laurowe 2 gałązki rozmarynu 2 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki płatków chili 125 ml białego
karmelowymogła już więcej skupić się na pracy i niespokojnie patrzyła na zegarek.Po godzinie przedzierania się przez zatłoczone miasto, Polonesa weszła do mieszkania i odurzył ją zapach potrawki z kurczaka z ziemniakami roznoszący się po całym mieszkaniu. Wiele ją kosztowało by powstrzymać się od spałaszowania swej porcji i zrobić najpierw zdjęcia dzisiejszej potrawy. A nazwa naszej potrawy to ENSOPADO DE FRANGO(...)BATATAS czyli po polsku gulasz z kurczaka i z ziemniakami.Pozwólcie drodzy czytelnicy że dzisiaj będzie bardziej obrazkowo. Brasileiro sfotografował prawie każdy krok przygotowania:SKŁADNIKI:- cały kurczak, którego kroimy w kawałki - 5 ziemniaków średniej wielkości- 3 ząbki czosnku,- 2 cytryny- 1,5 łyżki kuminu - 1 cebula czerwona- 1 zielona papryka- kolendra - 2 łyżki przecier pomidorowy- 2 kostki knorr- sól
Smaki Brazyliiposzukiwaniu "czegoś innego" na obiad, przypomniałam sobie o tym prostym sposobie na kurczaka. Orzeźwiająco, smacznie i aromatycznie - kurczak w sosie z ananasa :) A jak już sobie przypomniałam, to przez 3 dni jedliśmy na obiad właśnie to ;) Jest to też dobry pomysł na obiad, który można przygotować dzień wcześniej. Wystarczy mięso pokroić i przyprawić, a potem schować do lodówki. Sos spokojnie(...)pokusić się na zrobienie jego większej ilości, przełożenie do słoiczków i zapasteryzowanie. A potem, kiedy na zrobienie obiadu nie będzie zbyt dużo czasu, otwieramy słoik i podgrzewamy sos. Usmażenie kurczaka to już kwestia kilkunastu minut.Kurczak:2 średnie pojedyncze piersi z kurczaka,2 jajka,pół szklanki mleka,mąka pszenna,sól, ok. 2 czubate łyżeczki mielonego imbiru,olej do smażenia.Piersi
Codzienna kuchnia niecodziennaŚwietny pomysł na pyszny i szybki obiad - kurczak po chińskuSKŁADNIKI- 2 piersi z kurczaka - 3 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżeczki curry- 1 łyżeczka ostrej papryki - pół łyżeczki cynamonu- pół łyżeczki imbiru- 3 łyżki sosu sojowego- sól(...)pieprz- dymka- olej do smażeniaPRZYGOTOWANIEKurczaka myjemy i kroimy w nieduże kawałki. Solimy i pieprzymy. W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną z resztą przypraw i sosem sojowym.Wrzucamy kawałki kurczaka i dokładnie mieszamy. Smażymy kurczaka na mocno rozgrzanym oleju, by był chrupiący.Zdejmujemy kurczaka z patelni i smażymy posiekaną dymkę.Najlepiej smakuje podany z ryżem curry oraz z sosem
Moje Kuchenne Rewelacje