Cześć dziś kurczak w sosie musztardowo-miodowym z pieczarkami. Kurczak jest aromatyczny i niewysuszony. Pieczarki idealnie komponują się z sosem. Składniki: 5 sztuk udek kurczaka (ja przedzieliłam na dwie części) kilka sztuk pieczarek 3 łyżki musztardy sarepskiej 3 łyżki miodu 4 łyżki przecieru pomidorowego curry kurkuma imbir 1 cebula czerwona 1 szklanka wody Przygotowanie Cebulę pokroić w niewielka kostkę(...)wrzucić do miski. Dodać kurczaka do cebuli wraz z musztardą, miodem, koncentratem, wodą i przyprawami. Zakrywamy aluminiową folią i wstawiamy na noc do lodówki by kurczak przeszedł przyprawami. Kurczaka przekładamy po nocy w lodówce do żaroodpornego naczynia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na ok 35 min. W tym czasie myjemy pieczarki i możemy je przedzielić na pół
Panda i jej światjakiś czas w obiadowych daniach wracam do najbardziej pospolitej formy drobiu. Mowa oczywiście o kurczaku. Jest to taki rodzaj mięsa wg mnie, który można przyrządzić na nieskończenie wiele sposobów. Jednak tylko niektóre z nich pozwolą wydobyć walory smakowe kurczaka. Większość natomiast sprawia, że kurczak smakuje jałowo. Ja wciąż próbuję odkryć kreacje kurczaka, które mi najbardziej odpowiadają. Obok kurczaka w musztardzie(...)papryce i jeszcze kilku innych ;) jest to kolejne niewiarygodne wydanie, do którego z pewnością jeszcze nie raz wrócę. Sprawdźcie sami: Składniki (dla 2-3 osób): 2 średnie ćwiartki z kurczaka 1 pomarańcza sól, pieprz świeżo mielony majeranek Przygotowanie: Umyte i osuszone udka skrapiamy sosem sojowym, ciemnym, nacieramy solą i sporą ilością świeżo mielonego pieprzu. Oprószamy solidnie majerankiem. Odstawiamy
Kuchnia po mojemubardzo prosty, szybki i pyszny obiad ;) Pierwszy raz gotowałam coś z kardamonem, ma on bardzo przyjemny cytrynowy aromat, bardzo fajnie pasuje do tego dania ;) Składniki: podwójna pierś z kurczaka (600g) ananas u mnie świeży 6 plasterków sera żółtego pieprz, sól kardamon mielony tymianek olej papier do pieczenia Kurczaka dzielimy na 6 części- odcinamy polędwiczki, a dwie pozostałe(...)godziny. (z braku czas, ten etap można pominąć ;) Z papieru do pieczenia wycinamy taki arkusz aby po złożeniu na pół był w stanie zakryć nam całą pierś z kurczaka. Rozkładamy arkusz na blacie, śliską stroną do góry. Smarujemy niewielką ilością oleju. Układamy pierś z kurczaka na jednej połówce papieru i przykrywamy drugą ( papier można spiąć wykałaczkami, wtedy nie będzie się
Czerwona Porzeczkazyskują zupełnie nowy smak. W ogóle czosnek można dodawać do każdej potrawy. Uwydatni i wzmocni jej smak. A my dzisiaj chcieliśmy przedstawić Wam klasyczne danie kuchni francuskiej, czyli pieczonego kurczaka z czterdziestoma ząbkami czosnku. Tak, dobrze widzicie, aż 40. Ale nie obawiajcie się. Zdecydowana większość tych ząbków będzie poza samym kurczakiem, stworzą tylko aromatyczną otoczkę. Bo pieczony czosnek zupełnie zmienia(...)swój delikatny aromat oddaje potrawie. Taki pieczony czosnek można np. rozsmarować na pajdzie chleba. Spróbujcie kiedyś tak zrobić, a już zawsze będziecie do tego wracać. Zapraszamy zatem na kurczaka. Jest to tradycyjny przepis pochodzący z południa Francji, lekko przerobiony przez nas. Potrzebujemy: 1 duży kurczak sól, pieprz mały pęczek ziół: tymianek, natka pietruszki, liść laurowy, szałwia, estragon
Marder&Marder ManufactureMielone z kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami. Zapraszam Was więc na kolejny pyszny obiad z mielonego . Uwielbiam mielone z kurczaka , bo szybko się je przyrządza. Jak już robię mielone z kurczaka to koniecznie z pomidorowym sosem i makaronem. Tak lubią moje dzieci. Wcinają aż im się trzęsą uszy! Nie znam chyba dziecka, które by nie lubiło mielonych. Specjalne danie(...)niejadków. Moje dzieci tak lubią mielone, że nawet przymykają oko na dodatek fety i suszonych pomidorów do farszu. Mielone z kurczaka Składniki: na 16 kotletów, średniej wielkości 1 kg mielonego z kurczaka 1 jajko 100 ml śmietanki 100 g feta, oryginalnej 2 dymki ze szczypiorem 6 suszonych pomidorów w oliwie 2 łyżeczki soli ¾ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
codojedzeniaZapraszamy na orzeźwiającego kurczaka cytrynowego z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Składniki: - 4 udka z kurczaka - 4 duże ziemniaki - sok z połowy cytryny - skórka starta z połowy cytryny - masło - sól, pieprz, czerwona papryka, curry Najpierw obieramy ziemniaki i kroimy na grube kawałki i lekko podgotowujemy. Potem ziemniaki odcedzamy i przekładamy do brytfanki. Do ziemniaków dodajemy kilka kawałków masła i doprawiamy do smaku(...)minut w temperaturze 200 stopni do momentu kiedy ziemniaki nam się lekko zrumienią. W trakcie pieczenia ja mieszam ziemniaki żeby się zrumieniły z obu stron. Teraz zabieramy się za kurczaka. Kurczaka pozbawiamy kości a następnie wrzucamy do miski i dodajemy sok z cytryny, skórkę z cytryny, sól i pieprz i wszystko razem mieszamy i odstawiamy na ok. pół godziny
Kuchenne WariacjeGranat w kurniku to danie kiedy kurczak czeka w lodówce, a Ty masz pustkę w głowie. Zawsze smaczne i sycące, do tego jakaś pyszna surówka i bach! Obiad gotowy. Potrzebujemy: mięsne części kurczaka, u nas 3 udka 2 łyżki przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu, np. od Przyprawy Premium do kupienia TUTAJ woda do podlewania kurczaka 3 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżeczki mąki orkiszowej, ja użyłam mąki Typ 2000 od Cabas.pl Kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelnię wlewamy olej i go rozgrzewamy. Na rozgrzany olej układamy kawałki kurczaka i posypujemy je przyprawą warzywną bez glutaminianu sodu. Kurczaka obsmażamy z 2 stron, następnie podlewamy nieco wodą, aby cały smak z patelni się "odkleił". Kurczaka zalewamy szklanką wody i dusimy około
MamaOskarkaWędzone mięso kurczaka to nie lada gratka - po prostu frykas, a przyrządzone w domowej wędzarni to naprawdę wyjątkowy i niezrównany smak, jeśli macie domową wędzarnię, to naprawdę warto się pokusić Składniki: 2 kurczaki 1,5 kg Zalewa 2,5 litra wody zimnej 2,5 łyżki soli grubo ziarnistej (nie jodowanej) 1/3 szklanki (domowej roboty) octu jabłkowego(...)razem, zalewamy gorącą wodą odstawiamy do wystudzenia. Wszystkie składniki zalewy mieszamy ze sobą dokładnie, czosnek rozgniatamy nie obieramy ze skórki dorzucamy do zalewy. Do miski wkładamy umyte kurczaki, tak aby były przykryte zalewą. Odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce. Dzień przed wędzeniem kurczaki wyjmujemy z zalewy wiążemy grubym sznurkiem za skrzydła, wieszamy w chłodnym miejscu
kgwjanczewosię czy to możliwe aby przy takiej ilości czosnku ten kuraczak był zjadliwy. Ona zapewnia, że tak, teraz i ja mogę się pod tym podpisać. Ba! Mało tego, ten kurczak jest pyszny. Pewnie zastanawiacie się dlaczego akurat jest podanych 40 ząbków. Nigella wyjaśniła, iż przepis ten był jej wkładem do specjalnej książki przygotowanej przez znajomych dla przyjaciela który(...)obchodził 40 urodziny. Swoją drogą ciekawe, czy każdy kto będzie przygotowywał tego kurczaka, dodał tyle ząbków czosnku ile ma lat, czy smak kurczaka by zyskiwał, czy nie. Hmm ale przy 70 ząbkach wolałabym odmłodzić się o połowę ;) Dla 4 osób Potrzebujemy: 8 udek z kurczaka 1 duża cebula świeży tymianek (dodałam suszony) 40 ząbków czosnku
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/nimi reszta przypraw. Danie jest bardzo łatwe do wykonania i zajmuje tyle czasu, ile trwa gotowanie ryżu. Składniki (na 4-5 porcji): 1,5 szklanki ryżu podwójna pierś kurczaka płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku sól, pieprz 1-4 trawy cytrynowe (w zależności od grubości) duża puszka mleka kokosowego pół cebuli olej Ryż ugotować bez soli w podwójnej ilości wody(...)czasie gotowania ryżu pokroić pierś kurczaka w kostkę. Posypać papryką w proszku i pieprzem. Wymieszać. Podsmażyć kurczaka na rozgrzanym oleju. Przełożyć kurczaka do rondla. Wlać mleko kokosowe i wrzucić trawę cytrynową. Jeśli używamy kupnej grubej z jednego końca, miażdżymy ją tłuczkiem. Ustawiamy rondel na ogniu i podgrzewamy. Na patelni po kurczaku zeszklić cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodać
Weekendy w domu i ogrodziedużo mówić. Kurczak jest nieodzowną częścią menu w moim domu. Bywa, że nam się przeje i na jakiś czas "odstawiam go" na boczny tor, ale prędzej czy później wracam się po to smaczne, delikatne białe mięsko. Jeszcze tylko, żeby wszyscy hodowcy stosowali się do norm i nie faszerowali drobiu chemią byłoby idealnie. W każdym razie wracając do kwestii kulinarnych, ostatnio(...)przygotowania obiadu postanowiłam wykorzystać udka kurczaka oraz szafran przywieziony z wyprawy do Tajlandii przez Szwagrów. Powstało barwne, smaczne danie. Składniki: 2 udka kurczaka 1 żółta papryka 1 marchew 2 małe pomidory sól, pieprz kolorowy papryka słodka szafran mielony i w nitkach szczypta chili suszona mięta Przygotowanie: Umyte udka nasoliłam, obsypałam utartym w moździerzu kolorowym pieprzem. Po jakimś czasie natarłam
Kuchnia po mojemuprzygotowanie "małego Conieco" na wynos możemy zaangażować całe towarzystwo. Będzie to fajny wstęp do wspólnego wyjścia, taki spacerowy biforek;) Moje przekąski przygotowałam z gotowych orkiszowo-owsianych wrapów, pikantnych piersi kurczaka i pysznych chrupiących warzyw. Świetnie smakują zaraz po przyrządzeniu, kiedy kurczak jest jeszcze ciepły, ale sprawdzą się także jako danie na wynos. Składniki: 4 wrapy orkiszowo owsiane(...)ziarnami) pierś kurczaka sałata rzymska papryka czerwona awokado (plus sok z cytryny do skropienia) szczypiorek ogórek oliwa do smażenia Na marynatę do kurczaka: 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta z połowy cytryny 1 ząbek czosnku - przeciśnięty przez praskę łyżeczka pasty z ostrej papryki (można zamiast tego użyć posiekanej chilli
Kulinarne Inspiracjejedzonym o każdej porze dnia, jest ona na bazie wywaru z warzyw, mięs, kości zwierzęcych, czy miso- pasty produkowanej ze sfermentowanej soi. Mogą się składać z wieprzowiny (Pork Ramen), kurczaka (Chicken Ramen), warzyw , owoców morza, czy nori, jajek i wszelakich dodatków. Wydawać by się mogło iż Ramen jest jeden. Sama przeglądając różnorakie źródła natrafiłam na wiele przepisów i nie wiedziałam(...)pęczek szczypiorku 4 łyżki stołowe sosu sojowego 2 łyżki stołowe sake (jeśli jednak nie macie sake, można opcjonalnie użyć innego mocnego alkoholu) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju sezamowego Kurczak: podwójna pierś z kurczaka 1 łyżeczka soli Makaron: chiński makaron pszenny: Chuka- men bądź Chow mew 250 g opcjonalnie: makaron typu Capellini- bądź jego cieńszej odmiany: Capelli d'angelo
KreatywnePinyPropozycja kanapeczek tostowych i ogórka z kurczakiem- myślę że będzie hitem na Waszym imprezowym stole. Największym plusem kanapeczek, jest to że możemy je przygotować dużo wcześniej, ponieważ muszą one " poleżeć " w lodówce- by później się pięknie trzymały na talerzu. Z ogórkami, sprawa wygąda podobnie- różnica jest taka , że muszą one oddać nam wodę :) . Przystawki są proste w wykonaniu, są przepyszne(...)szynkę- nie na całość- ale na 3/4 kromki, na to ser topiony. Zwijamy, zawijamy w folię. Odkładamy na minimum 4 godziny do lodówki.Gotowe :) Składniki na ogóreczki z kurczakiem :1 zielony ogórek1 mała pierś z kurczaka lub udko z ugotowanego rosołuprzyprawa cajunserek typu philadelfia Wykonanie:Ogórek obieramy. Kroimy na 4 centymetrowe krążki. Krążki kroimy diagonalnie na pół
Smaki EdytyZawijaniec drobiowo prowansalski SKŁADNIKI: 1 kurczak 1 kg piersi z kurczaka 0,5 słoika papryki konserwowej kolorowej 1 łyżka zioła prowansalskie 1 łyżka majeranku 1 cebula 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka przyprawy chili sól i pieprz 2 ząbki czosnku 1 opak przyprawy do kurczaka tłuszcz PRZYGOTOWANIE: Kurczaka wytrybować,rozciąć wzdłuż zaczynając od piersi. Skórę i mięso(...)kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy w chłodne miejsce na noc. Następnie piersi z kurczaka zmielić w maszynce. Cebulę obrać,pokroić w kostkę,przesmażyć na tłuszczu,ostudzić. Do zmielonego mięsa dodać jajka,cebulę,kaszę,przeciśnięty przez praskę czosnek,oraz przyprawy,dokładnie wymieszać. Paprykę osączyć z zalewy,pokroić w kosteczkę. Na mięso z kurczaka wyłożyć masę,dobrze rozprowadzić,papryką posypać
Kuchnia Danusi