Chrupiące kąski z kurczaka pierwszy raz jadłam z jakieś 8 lat temu u teściowej. Były pyszne! Chrupiące, idealnie komponują się z sosem i smakują dużym i małym. Wychodzą nawet tym, którzy na codzień nie gotują i robi się je błyskawicznie a potem tylko siup do pieca i możemy na 45 min zająć się sobą Na długi czas zapomniałam zupełnie(...)Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to aby nie solić mięsa, gdyż użyte do panierki krakersy zawierają już sól. Możecie to danie nazywać jak Wam się podoba, kąskami z kurczaka, chrupiącym kurczakiem czy kurczakiem z KFC, bo właśnie w smaku tego kurczaka przypominają. Jeśli trochę przeraża Was wizja kruszenia krakersów do panierki kurczaka, jest na to prosty sposób. Wystarczy krakersy
Mieszam w Garnkuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak z brzoskwiniami , czyli obiad w kilka minut! Szybki i prosty. W dodatku można go dowolnie modyfikować, np. dodając swoje ulubione przyprawy lub mleko kokosowe. Kurczak z brzoskwiniami – Składniki: 1 puszka brzoskwiń w syropie (470g po odsączeniu) 2 duże, pojedyncze piersi z kurczaka (ok. 700g) 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka Gyros 4 łyżeczki oliwy z oliwek(...)łyżek syropu z brzoskwiń (lub więcej jeśli chcemy uzyskać więcej sosu) 300g ryżu długoziarnistego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kurczak z brzoskwiniami – Wykonanie: Kurczaka umyć, oczyścić z błonek, osuszyć, pokroić w kostkę, dodać przyprawę Gyros, 4 łyżeczki oliwy i odstawić na ok. 10-15 minut. Ryż ugotować wg opisu na opakowaniu. Patelnię rozgrzać, wrzucić kurczaka, dodać syrop z brzoskwiń, podsmażyć
Kulinarne PrzebojePoniżej przepis na bardzo smaczną, zdrową i sycącą przekąskę – nie tylko na śniadanie. Kanapki z pesto i kurczakiem 2014-12-25 21:45:00 Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 kanapki) 2 w miarę miękkie i niezbyt wysokie bułki – najlepiej pełnoziarniste filet z kurczaka (200g) 1 nieduże avocado, przynajmniej średnio dojrzałe 1 nieduży pomidor duża garść rukoli kilka łyżeczek pesto(...)naszego przepisu na pesto 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Filet z kurczaka kroimy na plastry o grubości ok. 0,5 cm i delikatnie zbijamy je tłuczkiem do mięsa. Nacieramy solą i pieprzem. Oliwę rozgrzewamy na patelni na średnim ogniu. Plastry kurczaka smażymy dość intensywnie – przez 1 minutę na jednej stronie i dodatkowe
Kulinarna Pokusateż jest to danie nieskomplikowane, ale zarazem bogate smakiem. Jeśli tylko wpadnie wam w ręce świeża szałwia, spróbujcie poświęcić pół godziny (lub mniej) na przygotowanie jej kompozycji ze smażonym kurczakiem i makaronowymi wstążkami. Nie wymaga to wiele czasu ani wysiłku, a efekt jest naprawdę kapitalny! Tagliatelle ze smażonym kurczakiem i szałwią 2015-01-07 12:07:08 Proste, ale bogate(...)smakiem połączenie smażonego kurczaka i szałwii z tagliatelle i parmezanem. Idealne na szybki obiad, choć nic nie stoi na przeszkodzie, aby uświetniło także nieco bardziej doniosłe okazje dla dwojga. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 200g filetu z kurczaka 150g tagliatelle lub wąskiego fettuccine 1 czubata łyżka parmezanu 100ml (pół)wytrawnego białego wina garść świeżych liści szałwii + kilka
Kulinarna Pokusatakie rzeczy stanowiły prawdziwy powiew świeżości po latach dość smętnego, również kulinarnie, PRL-u. To jednak było dwie dekady temu, a więc dawno i w zupełnie innym świecie. Dzisiaj kurczak po andaluzyjsku, który nie jest może szczególnie popularną, ale na pewno też nie jakąś nieznaną u nas potrawą, nie robi już takiego wrażenia. Wciąż jednak można go polecić jako smaczny(...)mało czasochłonny w przygotowaniu. Choć dla mnie osobiście danie to ma w sobie jeszcze coś, co stawowi o jego swoistej unikalności. Jest nim połączenie smaków papryki, pomidorów, zielonych oliwek, kurczaka i szynki w postaci sosu, w którym wszystkie te składniki się duszą. Jego smak jest tak specyficzny, że nie występuje w żadnym innym daniu z mojego „repertuaru”, który, umówmy się
Kulinarna PokusaLubię wędzonego kurczaka i od czasu do czasu powracam do niego w różnych formach. Jedną z nich jest prezentowana poniżej sałatka. Choć może niekoniecznie spodoba się to osobom dbającym o linię, używam do jej przyrządzania nóg z kurczaka, gdyż pierś (filet) wydaje się być jednak zbyt suchym mięsem do połączenia go z gotowanymi jajkami. Jeśli chodzi o avocado i czerwoną(...)składniki zaczynają smakować… jakoś inaczej. Sałatkę podaję z chrupiącym pszennym pieczywem. To wprawdzie mój subiektywny wybór, ale czy to przez specyficzną roszponkę, czy może przez to, że wędzonego kurczaka (w tej czy innej formie) zazwyczaj jadam z takim pieczywem, nie bardzo wyobrażam sobie inny sposób podania. Mam natomiast pewien dylemat, czy dodawać sól – zwykle jednak tego nie robię, gdyż
Kulinarna Pokusanajbardziej europejskiego pochodzenia. Poniżej prezentujemy jeden z tego rodzaju przepisów i zapewniamy, że efekt jest naprawdę smakowity. Oprócz oczywiście tortilli najważniejszym pojedynczym składnikiem jest krótko smażony na oliwie kurczak. Lekko posypany solą i pieprzem, szybko usmażony na silnym ogniu zamyka w sobie wszystkie soki i jest absolutnie pyszny. Uzupełniam go o kilka plastrów żółtego sera, szynki konserwowej i pomidora, które(...)jedzeniu. Oczywiście ze względu na dość dużą użytej sałaty, ma ona swój wpływ na smak przekąski. Z tego punktu widzenia uważam, że najlepsza będzie konkretnie sałata lodowa. Kanapki z kurczakiem w tortilli 2015-05-14 12:08:49 Apetyczna i pożywna przekąska z soczystego smażonego kurczaka, warzyw, szynki i sera owiniętych w pszenną tortillę. Dobra o każdej porze dnia. Zapisz
Kulinarna PokusaKurczak kukurydziany (niemiecki kikok, francuski maispoulard) „pojawił” się 20 lat temu w Nadrenii Północnej – Westfalii. Kurczaki karmione są paszą składającą się w 50% z kukurydzy i 50% z pszenicy. Kurczaki przybywają na wadze wolniej. Ich mięso jest bardziej soczyste, delikatne i „słodkie”. Wyróżnia je żółto pomarańczowa barwa. Kurczakom nie podawane są hormony wzrostu ani antybiotyki, dzięki czemu mięso jest(...)wiele zdrowsze. 4 nogi z kurczaka kukurydzianego*, skórka otarta z 1 cytryny, 1 pomarańcza, gałązka tymianku, sól, 6 łyżek masła, 1 -2 łyżeczki miodu tymiankowego lub lipowego, Skórkę z pomarańczy zetrzeć, pomarańczę obrać, podzielić na cząstki. Nogi kurczaka oczyścić, oprószyć solą, skórką z pomarańczy i cytryny. W formie do pieczenia ułożyć połowę masła, na nim położyć nogi kurczaka, przykryć resztą
królestwo garówKurczak na butelce z piwem Kto nie lubi prostych i szybkich a na dodatek smacznych dań? Ja uwielbiam takie...Z prostych składników, można wyczarować naprawdę niepowtarzalny posiłek. Wystarczy kurczak, trochę przypraw, piwo i ziemniaki, w kilka chwil przygotujecie obiad, który za stałe zagości w Waszym menu. Składniki: cały kurczak bez podrobów (około 1,5-2,0 kg) piwo w butelce(...)sól pieprz czosnek świeży przeciśnięty przez praskę lub granulowany słodka papryka olej do posmarowania kurczaka 1 kg ziemniaków nasze ulubione przyprawy do ziemniaków: sól, pieprz, czosnek, rozmaryn olej do skropienia ziemniaków Sposób przygotowania: Kurczaka myjemy i osuszamy. Dokładnie oprószamy go z zewnątrz solą, pieprzem i papryką, a od wewnątrz czosnkiem. Nacieramy dokładnie i odstawiamy na co co najmniej godzinę
na moim stole...jestem pewna, czy takie danie nazywa się tak, jak podałam w tytule. Jadłam je w Fatimie i muszę przyznać, że to był najsmaczniej przyrządzony kurczak, jaki w życiu jadłam :D Do tego cudowna atmosfera w hotelu i fantastyczna obsługa przesympatycznego i wciąż uśmiechniętego Americo. Próbowałam wyciągnąć, jakich przypraw użył kucharz, bo na pewno nie była to tylko sól i pieprz(...)jest długie pieczenie, wino półwytrawne (początkowo próbowałam z porto, bo obok hotelu była winiarnia, w której można było degustować porto) i coś jeszcze... Składniki (na 1-2 porcje): udko kurczaka podzielone na pałkę i podudzie 4-6 ziemniaków duża papryka lub dwie mniejsze chili (to mój osobisty dodatek) 150 ml białego wina półwytrawnego sól pieprz 4 łyżki oliwy (do smażenia
Weekendy w domu i ogrodzieprzejść do wybranego przepisu wystarczy kliknąć na zdjęcie lub nazwę potrawy. 1. Piersi z kurczaka w panierce z płatków kukurydzianych 2. Oszukane przepiórcze udka 3. Perski kebab (joojeh kebab) 4. Pie z kurczakiem i warzywami 5. Szaszłyki 6. Sałatka "Grzybowa polana" 7. Piersi kurczaka po amerykańsku 8. Grillowany kurczak caprese 9. Gumbo z kurczakiem 10. Sałatka gyros 11. Kanapka souvlaki(...)osół z serowo-mięsnymi pulpecikami 13. Pierogi z kurczakiem, fetą i szpinakiem 14. Zapiekane bułki z wątróbka drobiową 15. Roladki z kurczaka z pieczarkami i mozzarellą 16. Kurczak w cieście z sosem słodko-kwaśnym 17. Enchiladas z kurczakiem i fasolą 18. Kurczak w papirusie, wersja domowa 19. Roladki ze szparagami i mozzarellą 20. Piersi z kurczaka w parmezanowej panierce podane
Przepisy AleksandryPrzedstawiam Wam dzisiaj nasz najlepszy przepis na pieczonego kurczaka. Pyszna chrupiąca skórka i soczyste mięso. Pyszności! Składniki: 1 kurczak o wadze ok. 1,6-1,8 kg, 1 łyżeczka soli, pieprz, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 3 obrane i zmiażdżone ząbki czosnku, 4 łyżki oliwy z oliwek, dodatkowo: dwa cienkie kawałki(...)masła Kurczaka umyć i oczyścić, dokładnie wytrzeć do sucha. W miseczce połączyć ze sobą wszystkie przyprawy, dodać oliwę i wszystko dobrze wymieszać. Kurczaka włożyć do miski, polać marynatą, rozprowadzić ją i dobrze kurczaka wymasować. Przykryć miskę folią spożywczą i włożyć do lodówki na kilka / kilkanaście godzin, najlepiej na noc. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wyciągnąć kurczaka na blaszkę
Plate of Joyprzepis Gordona Ramsaya w jego książce „Gordon Ramsay’s Ultimate Cookery Course” postanowiłam dać jej szansę po raz kolejny i nie żałuję:) Soczysty i dobrze doprawiony kurczak z duszoną cykorią w sosie ze słodkim winem Marsala smakował wybornie. Słodkie wino świetnie zbalansowało gorycz cykorii. Ponadto danie to jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down(...)recipe in English Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala (4 porcje) Składniki: oliwa z oliwek, do smażenia 2 piersi z kurczaka, ze skórą 2 główki cykorii, z odciętym głąbem i przekrojone wzdłuż na pół 4 gałązki tymianku 1 ząbek czosnku, obrany i lekko zgnieciony 1/4 szklanki wina Marsala 3/4 szklanki bulionu z kurczaka 1 łyżka masła sól
karmelowyPijany kurczak SKŁADNIKI: cały kurczak pól litra piwa czosnek, sól, pieprz, papryka, lubczyk, inne ulubione przyprawy Oczyścić kurczaka. Następnie porządnie natrzeć solą, papryką, pieprzem oraz innymi przyprawami oraz czosnkiem od środka. Po zamarynowaniu odstawić kurczaka do lodówki by przeszedł smakami przypraw - nawet na całą noc. Następnie przygotować butelkę z piwem: czyli odklejamy etykietę i wyparzamy. Tak przygotowaną butelkę otworzyć(...)nadziać na nią naszego przyprawionego kurczaka, tak aby szyjka butelki wyszła obok szyi kurczaka. Otwór butelki z piwem musi być odkryty, a skórka kurczaka musi być podciągnięta do samego szczytu butelki. Dzięki temu wypływające piwo będzie spływało po mięsie, a nie po szyjce butelki z piwem. Całość dania delikatnie natrzeć olejem, solą i papryką i wkładamy do piekarnika nagrzanego
MarciochaKucharzyPrzeglądając moją biblioteczkę kulinarną natknęłam się ostatnio na fajny przepis na kurczaka w glazurze karmelowej w stylu azjatyckim i postanowiłam dać mu szansę:) Znalazłam go w książce jednego z moich ulubionych autorów Billa Grangera zatytułowanej „Simple, honest food”, którą zresztą gorąco polecam. Można w niej znaleźć całą masę szybkich i pysznych dań, doskonałych na każdą okazję. Tym razem(...)przygotowałam szybkiego kurczaka w glazurze karmelowej, który okazał się strzałem w dziesiątkę. Soczyste mięso, obtoczone w słodko-słonej glazurze z nutą orientalną – bardzo nam smakowało. Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak w glazurze karmelowej (4 porcje) Składniki: 8 nadudzi z kurczaka bez skóry, przekrojonych na pół 1 łyżka oleju roślinnego 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku, posiekane
karmelowyInne cechy risotto po mediolańsku to dodatek tartego sera czy użycie smalcu zamiast masła. Risotto po mediolańsku samo w sobie jest jednak bardzo uniwersalną bazą dla kolejnych przepisów. Dodatek kurczaka nie mieści się przecież w podstawowej recepturze, a jednak przez wielu jest stosowany. Ja czasami stosuję również owoce morza – krewetki, małże, kalmara. Wówczas potrawa nasuwa mi skojarzenia z hiszpańską paellą(...)Widziałem również wariację z zielonym groszkiem, a możliwości jest przecież bez liku. Risotto po mediolańsku ze smażonym kurczakiem 2015-02-12 11:04:07 Jedno z najbardziej znanych na świecie risotto w wersji wzbogaconej o kawałki smażonego na maśle kurczaka. Obowiązkowy dodatek szafranu nadaje potrawie charakterystyczny intensywnie żółty kolor oraz specyficzny aromat. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 150g
Kulinarna PokusaJeśli chcę zrobić indyjskie danie, które jest pewniakiem, sięgam po ten przepis. Niby nic skomplikowanego - kurczak, pomidory, cebula i śmietanowy sos. Uwielbiam je. W moim wydaniu jest dość delikatne, ponieważ używam tylko 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, ale jeśli chcecie, żeby było bardziej ostre dodajcie jeszcze pół łyżeczki chilli, albo tyle ile uznacie za stosowne.Już na wstępie podkreślam, że kurczak(...)łyżka posiekanego świeżego imbiru1,5 łyżeczki kminu rzymskieg1,5 łyżeczki ziaren kolendry2 ziarna kardamony zielonego1/2 łyżeczki czarnego pieprzu1/4 łyżeczki chilli pieprz cayenne1/4 łyżeczki kurkumy4 łyżeczki koncentratu pomidorowegosólpozostałe1kg piersi z kurczaka pokrojonych w grubszą kostkę (ok 4-5cm)1 cebula2 puszki pomidorów (to wersja dla leniuchów, pracowici mogą kupić 80dag pomidorów, sparzyć skórkę, obrać i pokroić w kostkę, ponoć
W kuchni wieczoremjestem spokojna, tylko staram się tego nie okazywać. Za to wyluzować mogę, ale nie "się", lecz chętnie każdy drób. Luzowanie, to inaczej po prostu odkoszczenie, czyli wyjęcie z kurczaka lub innego ptaszyska kości. Wyjmuję wszystkie poza udowymi i skrzydłami. Potrzeba do tego ostrego noża i na początek sporo cierpliwości, ale z czasem, przy nabraniu wprawy, nie zabiera to dużo(...)czasu. Do tego usunięcie kości zmienia zupełnie ilość porcji z jednego kurczaka, dlatego mój dzisiejszy autorski przepis jest świetny na taki okres, jak przed nami. Początek listopada to czas rodzin, wspomnień o nieobecnych bliskich i podróży, oczywiste, że warto znaleźć potrawy, które można przygotować z wyprzedzeniem i podzielić na większa liczbę biesiadników. Tak jest w przypadku
I tu będę miała takie teDzisiaj zapraszam na domową tortillę z warzywami i gyrosem z kurczaka. Placki robione samodzielnie, pyszny czosnkowy sos jogurtowo - majonezowy, dużo warzyw i gyros z kurczaka. Obiad lekki i aromatyczny. Troszkę pracochłonny, ale moim zdaniem warto. Przepis jest dość długi, ponieważ kolejno, dokładnie opisałam zrobienie placków, sosu, mięsa i warzyw. Zachęcam do zrobienia i życzę smacznego :) Składniki na placki(...)majonezu 3 czubate duże łyżki keczupu 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku 1 czubata mała łyżeczka siekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 1/4 płaskiej łyżeczki soli Składniki na gyros z kurczaka: nieduża podwójna pierś z kurczaka 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę) 3 łyżki oliwy czubata łyżeczka suszonego oregano płaska łyżeczka papryki słodkiej płaska łyżeczka papryki ostrej płaska łyżeczka majeranku płaska
Smak mojego domuDostałam ostatnio bardzo ciekawą w smaku przyprawę madras tandoori i postanowiłam wykorzystać ją, przygotowując kurczaka. Bardzo zależało mi, by zrobić danie, w którym smak i zapach tej przyprawy będą wiodły prym. Idealnie do tego nadaje się pierś kurczaka i moja ulubiona kasza jaglana :) Bardzo żałuję, że nie znam składu tej przyprawy (dostałam trochę z wielkiej torby przywiezionej z Mauritiusa(...)niej kuminu, za którym - delikatnie pisząc - nie przepadam. Wydaje mi się, że zawiera sporo tamaryndowca. Ale co jeszcze? Trudno rozstrzygnąć. Składniki : 200 ml kaszy jaglanej podwójna pierś kurczaka łyżeczka + pół łyżeczki przyprawy madras tandoori mała cebula 2 ząbki czosnku 100 ml sosu sojowego pieprz czarny łyżka oleju do smażenia Pierś kurczaka pokroić w kostkę. Posypać łyżeczką przyprawy i mielonym pieprzem
Weekendy w domu i ogrodzieKolejny szybki obiad i kolejny przepis na kurczaka . Tym razem proponuję grillowane piersi z kurczaka, marynowane kolendrą, jalapeno i sokiem z limonki. Bardzo mięciutkie mięsko, do którego przygotowałam pikantną salsę z pomidorów i brzoskwiń oraz szafranowy ryż . Trudno przyrządzić taki obiad? Absolutnie nie! Grillowany kurczak Składniki: na 4 porcje 600 g piersi z kurczaka 1 doniczka świeżej kolendry(...)jeśli są bardzo duże i grube. Pokrój grubo kolendrę, a jalapeno w drobną kostkę. Wymieszaj z sokiem i otartą skórką z cytryny, oliwą, solą i pieprzem. Dodaj piersi z kurczaka i wymieszaj. Przykryj i odstaw na godzinę. Zamarynowane mięso grilluj na grillowej patelni lub grillu. W międzyczasie ugotuj ryż na sypko według tego przepisu i przygotuj salsę. Masz ochotę
codojedzeniaMoja propozycja na dzisiejszy obiad to kurczak w cieście naleśnikowym. Kawałeczki kurczaka, podane z ziemniaczkami, surówką i pysznym sosikiem.... mniam! Polecam! Kurczak w cieście Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka, jajko, szklanka mleka, szklanka mąki, sól, pieprz, słodka papryka, łyżeczka przyprawy do kurczaka, olej. Wykonanie: Filet z piersi z kurczaka myjemy, osuszamy za pomocą papierowych ręczniczków i kroimy w kostkę(...)Mięso solimy, posypujemy pieprzem i przyprawą do kurczaka. W wysokim naczyniu miksujemy jajko, mleko, mąkę i paprykę słodką. Kurczaka zanurzamy w cieście naleśnikowym i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Kurczaka proponuję podawać z sosami: Tysiąca wysp, Ekspresowy sos do pizzy , pomidorowy sos do pizzy . Smacznego
paapilotkaaSezon grillowy już się rozpoczął, z tej okazji zapraszam na pyszne szaszłyki z kurczakiem w cydrowo-miodowej marynacie :) Składniki na 9 szaszłyków: 2 piersi z kurczaka 9 plastrów wędzonego boczku, przekrojonych na pół 9 szalotek, obranych, przekrojonych na pół 18 kawałków ananasa z zalewy Składniki na marynatę: 5 łyżek cydru 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki(...)oliwek 1 ząbek czosnku, zmiażdżony pieprz do smaku CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN CZAS SMAŻENIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie składniki na marynatę łączymy ze sobą. Kurczaka kroimy w kostkę o boku ok. 2 cm (potrzebujemy 27 kostek). Wkładamy do marynaty, szczelnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Jeżeli planujemy wieczornego grilla, kurczaka najlepiej
My Culinary ArtKurczak faszerowany grzybami to alternatywny pomysł na podanie piersi z kurczaka. Głęboki grzybowy aromat świetnie pasuje do delikatnego mięsa i kremowego puree z ziemniaków. Kilka składników i mamy coś innego niż zwykle. Smak sosu i nadzienia będzie zależał od użytych grzybów – najlepiej użyć mieszanki różnych gatunków: podgrzybków, borowików, maślaków, kurek itp. Jeśli nie przepadacie za grzybami leśnymi można użyć(...)tych hodowlanych np. suszonych pieczarek i orientalnych shitake. Kurczak faszerowany grzybami: 4 pojedyncze piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny – najlepiej użyć mieszanych grzybów) 1 duża cebula 1 cebula szalotka 4 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki (można pominąć
Poezja smaku