kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:549/674)

Orzeźwiająca tarta cytrynowa 171

Bardzo orzeźwiająca i delikatna w smaku tarta cytrynowa. To ciasto to idealna propozycja na letnie, niedzielne popołudnie. Przygotujecie ją bardzo szybko i z całą pewnością zaskoczycie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bajgle. Czas wolny. 156

trzeba jeszcze obgotować. Ale warto! Jeśli zostaną - można zamrozić i na weekendowe śniadanie będą jak znalazł. Te zrobiłam rano, ale zjedliśmy je niczym hamburgery w porze obiadowej. Z odgrzanym kurczakiem z dnia poprzedniego, sałatą, pomidorem, papryką, ogórkiem, cebulą i oliwkami. A wracając do czasu wolnego. Ciągle czeka na Was konkurs na blogu. W komentarzu wystarczy dokończyć zdanie... Zajrzyjcie TUTAJ(...)łyżeczkami cukru. Na wrzątek "wrzucamy" bajgle i gotujemy po 1- 2minuty z każdej strony. Wyjmujemy i odsączamy z wody.   Bajgle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem, makiem lub czarnuszką.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st.przez ok. 15 minut. W trakcie sprawdzamy czy się nie przypalają. Studzimy

bistro mama
Rolada z ciasta francuskiego z kurczakiem i pieczarkami 199

bidi-language:#0400;} Ciasto rozwijamy ,oprószmy przyprawą do kurczaka ,układamy mięso na całej długości (zostawiamy 2 cm wolnego miejsca przy krótszym boku ciasta). Kurczaka posypujemy przyprawą do kurczaka. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Roladę smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy 40 min w temperaturze 180°C. Podajemy z sosem czosnkowym. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Parmigiana z patisonów - włoska zapiekanka serowa 343

niczym plastry bakłażana w zapiekance :) Podobno Sycylijczycy mają problem z wymawianiem litery "l", stąd otrzymaliśmy parmigianę.  Kolejną ciekawostką są nowoczesne odmiany parmigiany, zawierające zamiast bakłażana panierowane kotlety z kurczaka (chicken parmigiana) lub cielęciny (veal parmigiana), spopularyzowane przez włoską emigrację w USA i Kanadzie. Zapiekankę z kotletami cielęcymi, pod nazwą cotolette alla bolognese przygotowują również rodzimi Włosi, jednak klasyczna parmigiana(...)Uwagi: Do parmigiany najlepsza jest mozzarella do pizzy. Ja takiej nie mogłam dostać, dlatego wykorzystałam mozzarellę w kulce, co jednak nie jest najlepszym wyborem, gdyż ser w czasie pieczenia oddaje płyn i rozwadnia zapiekankę. Inne włoskie sery mogące zastąpić mozzarellę to ricotta salata lub fontina. Najprościej jest użyć dowolnego żółtego sera startego na tarce o grubych oczkach. Bibliografia: Wiki , WiseGEEK

Chilli Czosnek i Oliwa
KUCHENNA APTEKA #28 - RYŻ 163

Ryż to jedna z najpopularniejszych roślin świata. Występuje około 800 odmian ryżu, które różnią się między sobą kształtem ziarna, smakiem, stopniem oczyszczenia, wartością odżywczą i zawartością

Kuchnia MagdaLeny
Lasagne z brokułami 215

Osoby cierpiące na nietolerancję glutenu coraz częściej na półkowych sklepach mogą znaleźć odpowiedniki produktów, których dotychczas nie mogli stosować.Przekreślony kłos, który znajdziemy na produkcie to

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grill elektryczny - czy warto kupić? 172

Grillowanie to nieodłączny element spotkań towarzyskich na świeżym powietrzu w okresie letnim. Na pewno większość z nas przynajmniej raz w roku brała udział lub organizowała spotkanie

Kuchnia MagdaLeny
Październikowe Wyzwanie Blogerek - Skrzydełka w piwnej marynacie 199

Jak co miesiąc z dziewczynami podejmujemy się kolejnych wyzwań kulinarnych. Tym razem to mnie przypadła przyjemność wyboru tematu. Jak widzicie, zdecydowałam, aby motywem przewodnim tego wyzwania

My simple kitchen
Klasyczne kotlety mielone 187

Każda gospodyni ma swój własny przepis na pyszne kotlety mielone. Dziś pokażę Wam swój sprawdzony przepis na to danie. To jest błyskawiczny i bardzo szybki przepis

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
KUCHENNA APTEKA #34 - KIEŁKI 145

Kiełki to przeogromna skarbnica witamin, minerałów, białka oraz innych składników niezbędnych dla prawidłowego rozwoju organizmu. Należą do najzdrowszych pokarmów na świecie. Kiełki powstają z nasion. Jednak

Kuchnia MagdaLeny
Kulinarna podróż czyli co warto zjeść będąc w Tajlandii 243

jest pełna chili. Podobno są trzy rodzaje pikantności- zwykła, tzw "hot"- którą rozumie się przez to, że robi Wam się gorąco jak jecie danie oraz taka supermega, że jedząc piecze nie tylko w środku buziaka ale też usta na zewnątrz i nie wiem ile wody spróbowalibyście wypić i tak nadal jest pikantnie. W restauracjach można pytać o stopień pikantności(...)trawa cytrynowa, obok szalotka, imbir, galangal- brat imbiru oraz kolendra.  Po zrobieniu pasty gotujemy curry w woku ;)  A tu gotowy produkt :)   Kuleczki z mięsa kraba. Kurczak z czerwonym curry na pierwszym planie, mąż wsuwa smażony ryż :) Do wyboru, do koloru :) Tajska sałatka z papai- pyszna i pikantna! :) Kurczak z orzechowym sosem- jedno z łagodniejszych dań Ryż

Czerwona Porzeczka
Kotlet schabowy z frytkami i brukselką 205

Kotlet schabowy z frytkami i brukselką to klasyczna propozycja na smaczny niedzielny obiad. Jeśli dbacie o dietę to frytki możecie zastąpić innym dodatkiem albo upiec je

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kiełbaski w cieście 196

Kiełbaski w cieście to bardzo prosta przystawka, która jest bardzo prosta w przygotowaniu. Ponadto w ten sposób można skusić dziecko do spróbowania mięsa poprzez zabawę w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasztet drobiowy babci Basi 180

Na moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję

Pysznosci Babci Basi
Jak zrobić domową kiełbasę? 497

Jednym z symboli kuchni polskiej jest domowa kiełbasa. Z jednej strony ma niepowtarzalny aromat i zapach, a z drugiej – smakuje wyśmienicie i jest obowiązkowym składnikiem każdego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!