kurczak pieczony - 10104 przepisów (strona:557/674)

Wspomnień czar - Weekend za pół ceny 2015 149

śmietaną i przyprószone mozzarellą . jednym słowem - obiadowa ambrozja! Pan Mąż z kolei postawił na Zapiekankę BroKurową . Ziemniaczane talarki pod przykryciem z brokuł , spowite aksamitnym sosem beszamelowym z kawałkami soczystego kurczaka , przyprószone mozzarellą . Dobroci zapiekankowej było niewątpliwie dużo - solidna pół-kilogramowa porcja! Największy żarłok by się najadł, a i smak niczego sobie. Zboczkowa mnie po prostu zachwyciła, rozkoszowałam się każdym kęsem(...)dzbanku za 4 PLN sztuka. Ponad 30 rodzajów do wyboru - ciężko było się zdecydować! W końcu stanęło na herbacie czarnej Prażone Kasztany (cejlońska z cząstkami jabłek, wyciągiem z pieczonych kasztanów i płatkami ostu) oraz herbacie zielonej Sencha Truskawki w Śmietanie (chińska z dodatkiem owoców, płatków róży i rokitnikiem). Mogę tu wracać dla samej herbaty - doświadczenie było wspaniałe! ______________________~~~~~~~~~~~~~~~~~______________________ Kawiarnia

Grunt to przepis!
Pasztet drobiowy 207

nawet do kilku miesięcy.  Składniki na 2 keksówki o wymiarach LxWxH 30x12x8c: MIĘSO:   2 kg mięsa drobiowego – u mnie ćwiartki z kurczaka – ewentualnie można część mięsa z kurczaka zastąpić mięsem z indyka  ½ kg podgardla wieprzowego  200g wątróbki drobiowej PRZYPRAWY DO MIĘSA:   1 cebula – średnia  3 jaja – całe  2 bułki poznańskie – nie mogą być(...)Jeszcze raz wyrobić ręką – już bez próbowania smaku, bo są wbite surowe jaja . Keksówki wysmarować smalcem i obsypać bułką tartą. Masę pasztetową przełożyć do kek sówek, powierzchnię wyrównać łyżką. Piec 60 minut w temp. 180C – bez termoobiegu; na środkowym poziomie piekarnika . Zostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia   minimum 2 godziny albo dłużej.  Jeść na chlebie posmarowanym masłem

Grunt to przepis!
Strogonow z klopsikami i makaronem / Meatball pasta stroganoff 228

Dziś przedstawiam szybkie i łatwe danie dla całej rodziny. Pyszny strogonow z klopsikami drobiowymi i grzybami w śmietankowym sosie i podany na tagliatelle pełnoziarnistym Lubelli . Danie

karmelowy
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 170

Dodatkowo można zdecydować się na patelnie z wysokim brzegiem lub niskim, patelnie grillowe, woki czy specjalne patelnie do naleśników. Nie ważne też czy masz kuchenkę gazową, elektryczną, indukcję czy piec węglowy – naczynia z serii Saphir Lite kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Patelnia jaką osobiście miałam przyjemność testować to patelnia do smażenia bez tłuszczu głęboka WOLL Szafir. Moja patelnia(...)orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory orzechów co prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko

Smaki Na Talerzu
Radość z gotowania, czyli test patelni WOLL 127

Dodatkowo można zdecydować się na patelnie z wysokim brzegiem lub niskim, patelnie grillowe, woki czy specjalne patelnie do naleśników. Nie ważne też czy masz kuchenkę gazową, elektryczną, indukcję czy piec węglowy – naczynia z serii Saphir Lite kompatybilne są ze wszystkimi rodzajami kuchenek. Patelnia jaką osobiście miałam przyjemność testować to patelnia do smażenia bez tłuszczu głęboka WOLL Szafir. Moja patelnia(...)orzechów włoskich oraz płatków migdałowych. Kolory orzechów co prawda lekko zakłamane, bo zdjęcie robione było przy sztucznym oświetleniu: W mojej kuchni nie mogłoby zabraknąć dań na bazie smażonych kawałków kurczaka czy indyka. Tutaj mięsko przygotowywane do sałatki. Wyszło wyśmienicie. Nieraz przy większej ilości mięsa puszczało ono płyny i kurczak/indyk zamiast smażyć, dusił się. Tutaj cały proces smażenia nastąpił bardzo szybko

Smaki Na Talerzu
Arancini- ryżowe kulki 156

groszku, fajnym pomysłem jest też ser opatulony chudym, wędzonym boczkiem lub szynką parmeńską.  Do czego podać? Przede wszystkim do wszelkich mięs, gulaszy czy potrawek. U mnie był to kurczak w sosie warzywno pomidorowym, a gdy zostało, zjadłam z duszoną rybką.  Na pewno zrobię powtórkę, ale poczekam na jakąś fajną okazję, gdy w domu będzie więcej osób, żeby mogli(...)oczywiście kulisty i stożkowy. Z wody i mąki robimy ciasto, bardzo lejące- tak, by na kulce była tylko cieniutka warstwa (im gęstsze ciasto, tym większe prawdopodobieństwo, że podczas pieczenia odejdzie nam cała panierka).  Obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy na ciepło lub zimno, z sosami majonezowymi

Kuchnia w czekoladzie
Pizza z gruszką, orzechami i szpinakiem 219

albo dodatki nie takie jak lubimy, albo jest to typowo włoska pizza – z małą ilością składników i dużą ilością oliwy… albo raz na jakiś czas ciasto lub kurczak wychodzą przesuszone, w efekcie czego cała pizza jest mało przyjemna do jedzenia… Warto więc wydawać pieniądze, jeśli na wstępie wiesz, że to nie będzie „TO”?? Niedawno natrafiliśmy(...)dwie części. Formujemy okrągłą pizzę. Smarujemy ją połową serka. Posypujemy niewielką ilością tartej mozzarelli. Wykładamy liście szpinaku, oraz plasterki gruszki. Posypujemy posiekanymi orzechami oraz niewielką ilością tartej mozzarelli. Pizzę pieczemy przez około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. W podobny sposób przygotowujemy drugą pizzę. Przed pieczeniem… Druga pizza wyszła nieco większa, potrzymałam ją w piecu minutkę dłużej

Smaki Na Talerzu
Pizza na spodzie z kalafiora 104

Pizza na spodzie z kalafiora to smaczna propozycja na obiad lub kolację. Nazwałam to danie pizzą, ale nie będę Was oszukiwać – nie jest to pizza

365 dni dookoła kuchni
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 241

sposób. Jeśli orzechy wyłuskane zostały na świeżo, czyli w krótkim czasie od zebrania ich, muszą zostać uprzednio wysuszone. Wystarczy wysypać je do dużego płaskiego pojemnika, lekko przykryć papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na kilka dni. W międzyczasie raz dziennie orzechy mieszamy, by równo schły. Jeśli orzechy były przechowywane w łupkach, po wyłuskaniu można je od razu schować(...)Ciastka jeżyki Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola Ciastka orzechowe z Kołaczyc Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym Kruche babeczki orzechowe Sałatka z kaszy bulgur z kurczakiem curry i ananasem Kwiat jabłoni – ciasto orzechowe z jabłkami i kremem z białej czekolady Makowiec na kruchym spodzie Mini tartaletki makowe Piernikowy murzynek z gruszkami Kruszonka lasowiacka Placek z gotowanym

Trzeci talerz
Rosół z gęsi ze szczypiorkowymi kluseczkami 172

Przeciętna rodzina raczej nie zje na raz całej pieczonej gęsi. No chyba, że ktoś ma wyjątkowo spory apetyt :) U nas gęś w całości piecze się rzadko, więc dzielę ją na mniejsze porcję i mrożę. W takich sytuacjach pozostają spore ilości kości, tzw. porcje rosołowe. Je też pakuję oddzielnie i wykorzystuję jako bazę do zup. Z gęsi można ugotować także(...)końcu dodać szczypiorek i wymieszać. Małą łyżeczką nakładać kluseczki na osolony wrzątek. Gotować około minuty od wypłynięcia. Podawać od razu po ugotowaniu. Polecam Wam również tradycyjny niedzielny rosół , z kurczaka i wołowiny, jaki bardzo często podaję w niedzielę. Do takiego rosołu koniecznie musi być domowy makaron, na który mój przepis znajdziecie przy okazji tego wpisu

Codzienna kuchnia niecodzienna
5 pomysłów na jedzenie do pracy na zimno z wykorzystaniem pieczywa 194

Chleb pokrój w kostkę, ułóż na warzywach, skrop oliwą i opiekaj ostatnie 5 minut. Wyjmij blachę z piekarnika i ostudź. Wymieszaj składniki dressingu.  W pojemniku umieść świeży szpinak, pieczone warzywa, grzanki z chleba, kozi ser pokrojony w kostkę oraz posiekane orzechy. Sos zabierz w osobnym pojemniczku. Wymieszaj całość tuż przed jedzeniem. ➤ Do tego przepisu możesz użyć czerstwego pieczywa(...)pieprz. Dodaj chleb, podsmażone warzywa i starty żółty ser. Dobrze wymieszaj, odstaw na 10 minut.  Foremki na muffinki wyłóż papilotkami i posmaruj tłuszczem. Masę rozłóż do foremek i piecz 20 minut w 200 stopniach C. Po ostudzeniu przechowuj w pojemniku w lodówce.  ➤W tym przepisie sprawdzi się zarówno świeże jak i czerstwe pieczywo. Chleb 100% Orkiszowy jest naprawdę

Chilli Czosnek i Oliwa
Powiedz mi co/jak jesz, a powiem Ci kim jesteś 185

cytrynowy, pietruszka i szałwia. v   Lodówka informuje, że tu się jada: jogurty, sery bardziej lub mniej dojrzale, jaja, mleko, sezonowe owoce i warzywa. v   W zamrażarce: porcje kurczaka, krwiste wołowe steki, pare żeberek i kiełbasek na grilla, oraz niesmiertelne frytki! Moja kuchnia/spiżarnia na pewno różni się od kuchni mojej Mamy czy Babci. Świat się zmienia(...)letniego mleka 1 jajko 80 gr roztopionego masła 90 gr cukru Cukier waniliowy Otarta skórka z cytryny 2 łyzki rozpuszczonego masla do posmarowanie buleczek przed pieczeniem. Rozpoczynamy od przygotowania zaczynu z drożdży. Drożdże mieszamy z kilkoma łyżkami lekko podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki

Mia Cucina Sofieta
GRILLOWANE NALEŚNIKI Z ANCHOIS, JAJKIEM I MOZZARELLĄ + RECENZJA 249

zostanę Masterchefem? ;) ) SKŁADNIKI: ( 2 duże naleśniki ) NALEŚNIKI: * mąka pszenna – 0,5 szkl * mleko – ok.1,5 szkl * olej – 3 łyżki * duże jajko – 1 szt * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta FARSZ: * jajka ugotowane na twardo – 3 szt * cebula czerwona – 1 szt * cebula biała – 1 szt * mozzarella ( kulka(...)grillowa, tak jak i inne produkty marki Ballarini ( o , których możecie poczytać np. tutaj! ) spisała się na medal! Przyrządzałam na niej nie tylko naleśniki , ale też mięso ( filet z kurczaka ) , ryby i warzywa! Zero jakichkolwiek rys i zero trudnych do usunięcia zanieczyszczeń. Potrawy przyrządza się błyskawicznie i nie nasiąkają tłuszczem, gdyż nie jest konieczne jego używanie! Patelnia jest lekka

Ostra na Słodko
Akcja kulinarna "Włoskie smaki" - Podsumowanie 266

krem z pieczonych warzyw  - przepis z bloga Definicja smaku Krem z pomidorów ze świeżą bazylią i melisą  - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Krem z pieczonych pomidorów  - Monika Olczak z bloga Cynamon & Chilli Pomidorowy krem z bazylią i mozzarellą  - przepis z bloga Rodzinka od kuchni Ribollita  - Mirabelka z bloga Mirabelkowy(...)cukinią i szynką parmeńską (con prosciutto e zucchine) - Karola z bloga Kuchnia z wyrakiem Tagliatelle z fetą i szpinakiem - Monika Piotrowska z bloga Malowane smakiem Tagliatelle z kurczakiem i mascarpone w sosie pomidorowym - Dagmara Osowska z bloga My Culinary Art Tagliatelle verdi ai tre formaggi - zielone tagliatelle z trzema serami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Tagliatelle z bazyliowo

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania