kurczak pieczony - 10604 przepisów (strona:552/707)

Kotlet z fileta indyka w zdrowej panierce kukurydzianej 199

kokosowym. W połączeniu z kotlecikami dip naprawdę oferuje nieziemskie połączenie smaków. Zobacz również: Noodle z kurczakiem i cukinią w sosie curry Filet z indyka w sosie miodowym z cytryną Kurczak tikka masala – prosty przepis Trudność Średnio zaawansowany Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 20 min. Całkowity czas 35 min. USTAW TIMER SKŁADNIKI (ILOŚĆ NA 2 PORCJE) Kotlety z filetów indyka(...)obtaczaj w płatkach kukurydzianych. 3 Podsmaż pierś na nagrzanej patelni z niewielką ilością oliwy - aż panierka zbije się w całość. Następnie przełóż kotlety do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180*C na ok 5-7 minut. W ten sposób upewniamy się, że mięso nie będzie surowe. DIP POMIDOROWY 4 W trakcie pieczenia kotletów, obierz

A to pestka
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod serowym beszamelem 215

ciasta naleśnikowego (najlepiej najpierw je przemieszać) i rozlewać ciasto kulistym ruchem na całej patelni. Smażyć z obu stron. Usmażone naleśniki zostawić do ostudzenia. Farsz: Szpinak wcześniej odmrozić. Pierś z kurczaka umyć, odciąć tłuszcz i błony, po czym pokroić na niewielką kostkę. Przełożyć do głębokiej patelni, polać oliwą, przyprawić solą i pieprzem, włączyć palniki i smażyć na średnim ogniu mieszając(...)odrobinę mozzarelli, zawinąć i ułożyć w naczyniach jeden obok drugiego. Naleśniki polać beszamelem, posypać odrobiną oregano, nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Zapiekać około 30 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć pokrywę

Passions hobbies life
Chlebki Pita 282

nieco inna, bardziej zwarta i mięsista) 2 łyżeczki suchych drożdży około 1 i 1/4 szkl. letniej wody 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Przykładowe dodatki: ok. 500 g piersi kurczaka przyprawa kebab-gyros 1 czerwona cebula 1-2 pomidory lub pomidorki koktajlowe 1 mini sałata rzymska Sos: 3-4 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego Sok z połowy cytryny(...)około 8 kawałków. Formujemy bułeczki i odstawiamy na około 20 minut. Następnie każdą bułeczkę lekko rozpłaszczamy w dłoniach i wałkujemy na płaski placek. Rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia*, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 8-10 minut (do lekkiego zarumienienia).   Umyte i osuszone

Smaki Na Talerzu
FOODBOOK #2 - Co jem w ciągu dnia? 215

bardzo zasmakowały i które robię na co dzień. Zazwyczaj nie fotografuję przekąsek, ale są to przeważnie jakieś owoce, kanapki lub owsiane ciacha z zaufanej piekarni gdy nie mam czasu piec w domu. ZOBACZ FILMIK! ŚNIADANIE Ostatnio bardzo zasmakował mi omlet z odżywką białkową w porze śniadaniowej. Robię do niego przepyszny krem pomarańczowy, który jest idealnym dodatkiem do wszelkich naleśników, placuszków(...)odżywką białkową, masłem orzechowym i cynamonem. Tak przygotowany krem rozsmarowuję na usmażonym wcześniej omlecie i układam ulubione owoce. OBIAD Na obiad wykorzystałam po raz kolejny wcześniej ugotowaną pierś z kurczaka. Pokroiłam ją w plastry i namoczyłam w mleku, żółtku i najróżniejszych przyprawach. Następnie obtoczyłam kawałki mięsa w mące ryżowej i usmażyłam z obu stron na oleju kokosowym. Podałam z gotowanymi

Kuchnia Ellie
Podsumowanie 2016 roku - Odkrycie nowych smaków 196

czasie pikników, czy podczas grilla. Przepis znajdziecie tutaj. Świeta, święta i po świętach.. ..a w czasie ich trwania fenomen zrobiły choinki z brownie. Przepis jest tutaj. Słodkości najczęściej pieczone To zdecydowanie bezy. W różnej formie: kolorowych bezików, tortów bezowych, czy bezy pavlowej. Robione często, przy każdej okazji, jak i bez okazji. Królowały w tym roku bezsprzecznie:) Przepis(...)roku było bananowe brownie . Wracało jak bumerang w różnej formie, z rozmaitymi dodatkami. Zawsze pysznie, zawsze dietetycznie. Moje ulubione danie minionego roku to makaron naleśnikowy z sosem pomidorwym z kurczakiem . Jeśli jeszcze nie znacie to może warto właśnie nim rozpocząć 2017 rok :) Jakie dania królowały u Was w minionym roku? Co było Waszym kulinarnym odkryciem?:) Podzielcie się z nami

Kolizje Smaków
Tagine z kurczakiem i gruszkami 244

łyżeczki nasion kolendry i dodałem je do moździerza wraz z 10 goździkami, 3 łyżeczkami cynamonu, łyżeczką kurkumy i szczyptą soli. Całość roztarłem na proszek i dodałem do kurczaka. Mięso dokładnie wymieszałem z przyprawami i odstawiłem na godzinę do lodówki. Największy problem z przygotowaniem taginu polega na konieczności posiadania odpowiedniego glinianego naczynia przypominającego stożek. Niestety nie dysponowałem nim, lecz zastąpiłem(...)tarty, aby w tym miejscu nie było żadnych szpar. Danie w tak przygotowanym naczyniu umieściłem w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (ogrzewanie góra i dół) na środkowym poziomie i piekłem przez 40 minut. Na patelni roztopiłem łyżkę masła i dodałem do niej 3 łyżki miodu. Kiedy miód zaczął lekko się pienić dodałem na patelnię dwie obrane, pozbawione gniazd nasiennych

Wyprawy kulinarne
Kalafior faszerowany mięsem z udek kurczaka 339

będzie suchy. Danie idealne do podgrzewania. Składniki na 3-4 porcje: 1 średniej wielkości kalafior 1/2 kg udek z kurczaka bez skóry i kości sól, pieprz przyprawa do kurczaka posiekany koperek świeży lub suszony posiekana pietruszka świeża lub suszona 3/4 szklanki mleka 1 łyżki masła 1-2 łyżki mąki pszennej pół opakowania sera pleśniowego (ja użyłam lazura) Udka umyć(...)można przedziurawić kalafiora!). Następnie do przygotowanego wgłębienia dodać zmielone mięso i wszystko delikatnie ubić. Piekarnik rozgrzać do 195°C. Kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego (farszem do dołu) i piec pod przykryciem około 35 minut.  W międzyczasie przygotować sos beszamelowy - na patelni rozpuścić masło i dodać mąkę. Wszystko ze sobą połączyć i gotować na małym ogniu. Następnie powoli dolewać zimne

Ugotować
Chipsy z jarmużu 202

koktajli, albo jako farsz do mięsa, a od tamtych warsztatów gdy tylko mam okazję, przygotowuję też miskę chipsów. – zielony koktajl z jarmużu, pomarańczy i chia – Pierś kurczaka faszerowana grzybami, serem i jarmużem W zeszłym roku posiałam jarmuż na działce, zbierałam go latem, jesienią, zbieram go nawet teraz w styczniu. Chipsy z jarmużu robię w wersji pikantnej. Ostatnio dostałam(...)liście dzielimy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy oliwę z przyprawą i wkładamy listki jarmużu i mieszamy dokładnie z przyprawioną oliwą tak, aby pokryła ona każdy liść. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy jarmuż. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni C i pieczemy około 6-8 minut, aż chipsy będą chrupkie, lecz nie spalone. Gotowe chipsy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SŁONECZNIKOWIEC (CIASTO ZE SŁONECZNIKIEM) 2906

Dziś dalej będę Was męczyć słonecznikiem :D Miałam go w domu ponad kilogram (!), dlatego oprócz ostatnich filetów z kurczaka w panierce ze słonecznika , zapas tych małych pestek wykorzystałam do starego, poczciwego słonecznikowca. Pomyślałam sobie, że to może być moja pierwsza tegoroczna, świąteczna propozycja dla Was, gdyż ciasto doskonale pasuje na wszelkie uroczystości i na pewno będzie się pięknie prezentowało(...)dużych jajek (w temperaturze pokojowej) szczypta soli 1 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki ciemnego kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA KARMELIZOWANY SŁONECZNIK: 50 g masła 1/2 szklanki cukru 4 łyżki mleka 300 g łuskanego słonecznika SKŁADNIKI NA KREM MAŚLANO-KAJMAKOWY: 250 g miękkiego masła 1 puszka kajmaku

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierś z kurczaka marynowana w sosie sojowym, czyli nasze danie a'la chińskie 212

krótki, czasu ciągle za mało. Madzia śpi, jeden kot śpi, drugi kot poleciał gdzieś pohasać, a ja robię co trzeba. Czyli dokarmiłem zakwas (po południu chleb z niego będę piekł), wyrobiłem ciasto na chleb pszenny na drożdżach i teraz sobie ten chleb wyrasta spokojnie (zaraz idę wyrabiać ciasto na kolejne dwa - na grilla jedziemy i trzeba się pokazać jakoś(...)się one przydadzą. My, do przygotowania tego obiadu, użyliśmy multicookera, którym zabawiamy się od jakiegoś czasu. Ale równie dobrze, można użyć tradycyjnych garnków i patelni :) Potrzebujemy: 1 pierś z kurczaka 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka octu balsamicznego pieprz do smaku duża garść orzechów włoskich 3 selery naciowe 3 marchewki oliwa z oliwek Pierś kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę

Marder&Marder Manufacture
Zapiekanka gyros po mojemu 276

ogórkami konserwowymi. Ja ogórki zamieniłam na pieczarki i kukurydzę. Mówię Wam - jest na prawdę pysznie :) SKŁADNIKI: (porcja dla 3-4 osób)   1 szkl suchego ryżu 50 dag piersi kurczaka przyprawa do gyrosa 2 cebule 1 czerwona papryka 25 dag pieczarek 1/2 puszki kukurydzy 3 czubate łyżki keczupu 2 czubate łyżki majonezu ser żółty do posypania 1. Ryż ugotować(...)Ryż z majonezem i keczupem 2) Warzywa 3) Mięso 4) Ryż z majonezem i keczupem 5) Ser żółty  Uwaga: Nam zapiekanka najbardziej smakuje na drugi dzień. Wtedy piekę ją pod przykryciem bez dodatku sera, a na drugi dzień posypuję serem i odgrzewam w piekarniku lub w mikrofalówce

Kto ugości moich gości?
Sałatka w tortilli 198

Uwielbiam przygotowywać najróżniejsze, kolorowe sałatki. Ostatnio zamiast podać sałatkę tradycyjnie przygotowałam ją w tortilli. Wyszło pysznie. Całość polałam pyszną remuladą duńską od Folwark. Spróbujcie mojej propozycji

Słodkie okruszki
Faszerowane papryki z tuńczykiem 134

Te niesamowicie limonkowe krewetki nadają genialny smak tej prostej meksykańskiej sałatce, warto je podać jeszcze w momencie kiedy są ciepłe, dopiero co zostały zrobione. Dlatego przygotujcie

nietylkopasta.pl
Mięso w codziennej diecie - jakie wybrać? 183

rozwojowi m.in. miażdżycy czy nowotworów jelita grubego. Białe mięso Mięso białe to tkanka mięśniowa oraz organy wewnętrzne ptaków, zaliczamy do niego mięso z: gęsi, gołębi, indyków, kaczek, kur i kurczaków, przepiórek itd. Ze względu na przystosowanie ciał ptaków do lotu ich masa ciała jest maksymalnie redukowana, a więc zawartość tłuszczu w ich mięsie będzie zdecydowanie mniejsza – tym samym dostarczy(...)mięso czerwone. Wystarczy jego ograniczenie w zależności od indywidualnych predyspozycji, zbilansowanie diety jako całości, a także zwrócenie uwagi na sposób ich przygotowania – polecane jest oczywiście duszenie, gotowanie, grillowanie oraz pieczenie. Bardzo ważne jest także pamiętanie o odpowiedniej jakości spożywanego mięsa

Z notatnika dietetyka
Aromatyczny Ramen 157

proste! 😉 Przygotowanie 30 minutes Gotowanie 3 hours Czas całkowity 3 hours 30 minutes Składniki: Bulion 600 g łopatki wieprzowej 500 g żeberek wieprzowych 500 g porcji rosołowej z kurczaka 50 g imbiru (świeżego w kawałku) 3 ząbki czosnku 2 średnie marchewki pęczek cebulki dymki 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sake 1 łyżeczka oleju sezamowego Dodatki kiełki fasoli mung pędy(...)gotujemy ramen na niskiej mocy przez ok. 1,5-2h. Wywar odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odcedzamy z niego kości i warzywa, a łopatkę przekładamy na blachę i pieczemy w 180° przez ok. 15-20 minut, by zyskała złoty kolor. Ramen stawiamy na ogniu i ponownie gotujemy. Kiedy wywar zacznie wrzeć dodajemy sos sojowy, sake oraz oraz olej sezamowy. Mieszamy

Mostek w kuchni

Proponowane wyszukiwania