bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 300g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
W garach u Gosipara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak miseczka gęstej, gorącej zupy. Dziś na biało, bo brakuje mi światła ;) Składniki: 6 łyżek ziarna białej quinoy 1 pierś z kurczaka
Quinoa Raz!razem nie poleciałam w słynne kanapki z pastrami, ani żadną pizzę, tylko zrobiłam bałagan, którym ojedliśmy się jak bąki, tak, niech zostaną bąki :) Następnym razem pobałaganię z kurczakiem, a dziś zdradzę Wam moją osobistą fantazję w temacie Pastrami Hash. Składniki: kilka ziemniaków (fajnie jak są młode) ze 2 marchewki 1 cebula, średnia kurkuma , gałka muszkatołowa sól pieprz(...)przygotowana łopatka wołowa (odparowanego wcześniej) szczypiorek 1 pomidor 2 jajka olej kokosowy rafinowany zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Zaczęłam od odparowania wołowiny, czyli pastrami, czyli w garnku do gotowania na parze parowałam 3-4 godziny na małym ogniu, po tym czasie przełożyłam mięso na deskę i dałam mu odpocząć co najmniej 30 minut. W czasie, w którym mięso się parowało
Blondynka Gotujekawałki (mogą być również większe). Na większej patelni rozgrzewamy łyżkę masła i podsmażamy na nim kawałki kurczaka. Dodajemy przeciśnięte przez praskę lub drobno posiekane ząbki czosnku. Do kurczaka wlewamy wino, dodajemy marchewkę, ziemniaki, pieczarki, sok z cytryny oraz śmietankę. Gotujemy razem przez chwilkę, aż lekko odparuje. Przyprawiamy do smaku tymiankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowane mięso z warzywami przekładamy(...)żaroodpornego, którego brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem. Ciasto francuskie kroimy na wąskie paski i układamy na naczyniu kratkę.Pozostawiamy pomiędzy poszczególnymi paskami trochę przestrzeni, aby podczas zapiekania mogła uchodzić para. Wierzch ciasta również smarujemy jajkiem. Tak przygotowaną zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na ok.30-40 minut. Podajemy od razu. Smacznego
bistro mamabottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: pierś z kurczaka słoik selera konserwowego puszka
kulinarnyswiatdomismaki, papryczka chili w płatkach świeżo mielona do smaku. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodajemy, sól, pieprz, papryczką chili i dokładnie mieszamy, żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy. . Filety z kurczaka myjemy, suszymy i rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej. (mięso wkładamy między filię spożywczą, dzięki niej filet nam się nie rozpadnie). Filety posypujemy solą i pieprzem, następnie układamy listki świeżej rukoli(...)dodajemy paski sera mozzarella. Całość zwijamy na roladę, którą przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy). Roladę gotujemy na parze ok. 30 min. Do blendera wkładamy rukolę, orzeszki piniowe, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy
Moniki Smakołykipapryczka chili w płatkach świeżo mielona do smaku. Przygotowanie:(3 rolady)Do mięsa mielonego dodajemy, sól, pieprz, papryczką chili i dokładnie mieszamy, żeby równomiernie rozprowadzić przyprawy.Filety z kurczaka myjemy, suszymy i rozbijamy tłuczkiem jak najcieniej(mięso wkładamy między filię spożywczą, dzięki niej filet nam się nie rozpadnie).Filety posypujemy solą i pieprzem, następnie układamy listki świeżej rukoli(...)sera mozzarella.. Całość zwijamy na roladę, którą przekładamy na folię spożywczą i zwijamy ją jak cukierek (końcówki foli skręcamy i nakłuwamy).Roladę gotujemy na parze ok. 30 min.Do blendera wkładamy rukolę, 2 łyżki orzeszków piniowych, ser żółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
Moniki Smakołykitryb podobny do tego powyżej, ale może nam jeszcze tą zupkę zmiksować na gładki krem. * Sos – tryb, który przez godzinę pracy grzeje i miesza składniki * Gotowanie i gotowanie na parze * Smoothie – tryb szybkiego mieszania * Blendowanie – tryb powolnego mieszania * Kruszenie lodu * Pulse – tryb ręczny Także rano możemy wykorzystać go do przygotowania pożywnego smoothie … a w południe ugotować pyszną(...)zimnych składników ) Ja oczywiście poeksperymentowałam za sprzętem i przygotowałam kilka fantastycznych smakołyków! Dziś mam dla Was przepis na jeden z nich : fantastyczną zupę/krem z cebuli , z serem i kurczakiem i świeżym szczypiorkiem. Niezwykle aromatyczna … sycąca … przepyszna! Dodatek pieczonego kurczaka sprawia, że zupa może zastąpić nam cały, dwudaniowy obiad! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * duża cebula
Ostra na Słodkopadding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:8.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin(...)wysmarowania spodu formy Sałatka: 1 duży słoik pieczarek lub 2 małe 1 słoiczek marynowanych podgrzybków 1 puszka kukurydzy 1 słoik marynowanej papryki 4 ogórki konserwowe 2 piersi z kurczaka 1 duży pęczek szczypiorku 5 jajek ½ pora Dodatkowo: 3 łyżki oleju 5 łyżek majonezu 3 łyżki pikantnego ketchupu Sól, pieprz 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy „Kebab/gyros” Sposób przygotowania Spód pieczarkowy
Kuchnia w czekoladziecebula 2 sztuki, pieprz cayenne 1 łyżeczka, cząber 2 łyżka, pieprz cytrynowy 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżka, jajka 4 sztuki "L", bułka tarta 1-2 szklanki mięso z kurczaka z rosołu, szponder obrać z kości, chrząstek, w rozdrabniaczu razem z jajkami wszystko zmiksować na papkę wątróbkę wieprzową dobrze w rondlu podsmażyć i udusić z cebulą, wystudzone blenderem zmiksować do masy(...)tyle, ile masa wciągnie, aby nie była za luźna i za gęsta i dobrze wszystko wyrobić blacha z papierem do pieczenia 30x24 cm, masę wyłożyć do formy, dobrze odpowietrzyć parę razy stukając o blat stołu formą tępą stroną noża zrobić skośną kratkę, w nagrzanym piekarniku na 200C, grzanie góra/dół, wstawić pojemnik z wodą, piec około 45 minut
W Mojej Kuchni Lubięsoli, jeśli pomidory są słone) i wymieszać dokładnie cały farsz. Filety z kurczaka oczyszczamy i osuszyć, naciąć, tworząc kieszonki. Podzielić farsz na 3 części i nałożyć na każdą porcję kurczaka, zamykając je tak, aby farsz się nie rozsypywał. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Selera obrać, oczyścić i pokroić w słupki. Rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać papryką, solą, ziołami(...)wymieszać, aby frytki były równomiernie doprawione. Naczynie żaroodporne oraz blachę z frytkami wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Brokuł ugotować na parze(15-20 minut). Całość podawać z listkami świeżej bazylii lub koperku. Wpis dodaję do akcji Gotuj z Newellą
FitKotpara-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 kg surowego kurczaka 2 łyżeczki soli 3 łyżki suszonego tymianku
kulinarnyswiatdomiSkładniki: podudzia z kurczaka zagrodowego 6 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa w płynie 1 łyżka, woda 3 litry, oliwki zielone 20 sztuk, jajka ugotowane na twardo 2 sztuki, żelatyna 4 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka udka opłukać i zalać wodą, zagotować i zebrać cedzakiem tzw. "szumy" dodać mały seler, pietruszkę, 3 marchewki, kawałek pory, kucharka, przyprawę(...)płynie, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotować 20 minut na mniejszym ogniu, zostawić po ugotowaniu na 30 minut i wyjąć udka, warzywa ugotować jajka na twardo i obrać, oliwki zielone z papryką odcedzić z zalewy na sitku samo mięsko z udek pokroić na kawałeczki, drobno pokroić marchewkę, wsypać mielony pieprz i wymieszać oliwki przekroić na połowę
W Mojej Kuchni Lubiędziś serwowałam - mam niedostyt, że takie pyszne jak cioci jednak mi nie wyszły, niemniej wszyscy zajadali z apetytem do ostatniej różyczki (a zrobiłam podwójną porcję;) Podawałam z nugettsami z kurczaka, miętowym dipem i swoją marynowaną papryczką chociaż z powodzeniem mogłyby wystąpić bez dodatków . Kalafiorowe chmury Składniki: 1 kalafior zalewa: 1,5 litra wody 1/2 szklanki mleka(...)ciasto: 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka szczypta soli olej do smażenia dip miętowy:- 200ml jogurtu naturalnego- 2 gałązki mięty- szczypta cukru- szczypta soli- parę kropel cytryny(uwaga: kalafiorowe chmurki wspaniale smakują również z sosem czosnkowym:) Składniki na zalewę zagotować, do wrzątku wkładać umytego i podzielonego na różyczki kalafiora, gotować około 15 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapara-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 400g pieczarek w zalewie
W garach u Gosikurczaka, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem ok. 40 min (od czasu do czasu mieszamy), pod koniec dodajemy zielone oliwki. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para
R'n'G Kitchenstyle-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif";} Nadchodzi wiosna (nie tylko ta kalendarzowa, bo do mojej kuchni wkrada się już(...)mój organizm domaga się lekkiego, kolorowego jedzonka. Sałatki każdej maści są dla mnie teraz najsmaczniejsze. Postanowiłam przygotować coś chrupiącego, ale w wersji bardziej obiadowej, treściwej. Drób ok., ale z kurczakiem jedliśmy już wczoraj. Pomyślałam chwilkę i poszperałam w lodówce. Znalazłam moją ukochaną sałatę lodowa i kilka innych, fajnych i „niezbędnych” składników. Fajnie było by, gdyby było w niej coś innego
Wielki apetytjeden z głównych celów tej procedury. Wytrybowane mięso to także wygoda dla osób, które będą spożywać posiłek. W tym przepisie usuwamy z mięsa również skórę, co często idzie w parze z usunięciem kości. Kolejna sprawa to użycie w tym przepisie świeżego oregano. Dodane zarówno do duszenia jak i już na samym końcu do potrawy na talerzu, daje(...)Potrawę można podać zarówno z pieczywem jak i makaronem, aczkolwiek moim zdaniem najlepszym wyborem jest makaron typu „kolanka” lub podobny, ugotowany bardziej nawet normale niż al dente. Udka z kurczaka a la peperonata 2015-04-17 10:40:12 Oryginalne, choć przyrządzone z prostych składników danie pochodzące z kuchni włoskiej, które nie tylko doskonale smakuje, ale również świetnie wygląda zachęcając
Kulinarna Pokusapara-margin-left:0cm; line-height:107%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri",sans-serif; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 szt. podwójny filet z kurczaka
W garach u Gosipara-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki; 0,5 kg skrzydełek z kurczaka 3 pęczki białych szparagów
W garach u GosiMicrosoftInternetExplorer4 Do mleka dodajemy sos, jajko, mąkę (masa ma być gęsta), przyprawę. Całość dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy w dużą kostkę, mieszamy z kurkumą. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Kawałki kurczaka zanurzamy w cieście, przy pomocy wykałaczki do szaszłyka przekładamy na głęboki olej. Po usmażeniu osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionymi dodatkami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language
R'n'G Kitchenjeszcze nie zawiodłam). Tym razem w mojej kuchni zagościł upragniony wok. A ja, oczami wyobraźni, już widziałam na nim pyszne azjatyckie potrawy, oraz inne „cuda” z gotowaniem na parze, smażeniem w głębokim tłuszczu i duszeniem włącznie. Na chwilę obecną, nie mogę powiedzieć, jak się zachowuje w każdej z tych ekstremalnych sytuacji, ale obiecuję, że przetestuję wszechstronnie jego(...)szybką potrawę, ryż po kantońsku. Ryż smażony to idealna propozycja na ciepły posiłek, szybka i pyszna alternatywa zamiast kanapkowej kolacji... Zamiast gotowanej szynki można dodać krewetki lub kawałki kurczaka. Natomiast w wersji bez mięsa i warzyw, świetnie pasuje do ryb i mięsa z grilla. Ryż smażony po kantońsku i test woka Ballarini Składniki na 4 osoby 200 g ryżu
Mia Cucina Sofieta