kurczaka i kolorowe warzywa. Wrapy to pyszny fast food, który jest nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale również bardzo szybki. Poza tym wrapy możemy podać na obiad, kolacje lub możemy zabrać je ze sobą jako lunch do pracy i szkoły. Pysznie smakują zarówno na zimno jak i na gorąco! Polecam :-) Składniki: hummus: ciecierzyca gotowana na parze Bonduelle(...)woda 10 łyżek, dodatkowo: tortille 8 szt, sałata lodowa pół główki, kukurydza konserwowa 3/4 puszki, pomidor 2 szt, papryka czerwona pół szt, ogórki konserwowe 4 szt, pierś z kurczaka 2 szt, przyprawa gyros 1 łyżka, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Ciecierzycę odcedzamy, następnie miksujemy na gładką masę z dodatkiem wody i tahini. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy
kulinarne odsłony patisuszoną bazylię (około 1 łyżeczki) oraz sok z cytryny. Zanurzyć w niej piersi z kurczaka i odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Następnie smażyć na patelni grillowej do zarumienienia się mięsa z dwóch stron. Szparagi umyć, oderwać łyka. Ja przygotowywałam je na parze, około 20 minut. Można alternatywnie ugotować w osolonej wodzie. Przygotować jajko w koszulce. Do osolonej
Ania i Marcin gotująPRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku. Na patelnie wlewamy olej i podpiekamy mięso, do momentu aż będzie upieczone. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze. Studzimy. Kukurydzę odcedzamy, ser fetę kroimy w kostkę a cebule w talarki. Do dużej, szklanej miski kładziemy część brokuła, na to mięso, polewamy
Kulinarne Fantazje Mariolirazem inny. Dzisiaj proponuję: Posiekaną białą kapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam na pół godziny żeby składniki przeszły smakiem i kapusta zmiękła. W międzyczasie włożyłam do miseczki łyżkę masła, roztartych parę ząbków czosnku, słodką czerwoną paprykę,koperek i sól. Ziemniaki wyłożyłam na blachę i wstawiłam
potrawyregionalneKawałki kurczaka w pysznym, cebulowym sosie. Z przyjemnością wypróbowałam nową bazę do jasnych sosów marki Winiary. Naprawdę, gdy nie ma czasu sprawdza się idealnie - pyszny, domowy sos jest gotowy w parę minut. Jaki? A dokładnie taki na jaki mam ochotę. Delikatnie lub mocno musztardowy czy chrzanowy. Cytrynowy? Ziołowy? A może cebulowy? To tylko niektóre pomysły. Wystarczy jeden dowolny dodatkowy składnik
Kraina Tysiąca Smakówznajdziecie tutaj Przygotowanie: Kaszę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Pierś kurczaka myjemy i tniemy w małą kosteczkę, doprawiamy papryką z solą i pieprzem, grillujemy na patelni grillowej ok 7 minut. Brokuła myjemy i tniemy na małe różyczki, gotujemy na parze ok 15-20 minut. Wszystkie składniki studzimy i łączymy z sobą. następnie dodajemy serek włoski
Niezły Młynekrozpaczać (tym bardziej, że i tam dostanie mi się od Magdy za to co tu wypisuję :)), pora opisać jedzonko :) Otóż wpadliśmy na pomysł zrobienia kurczaka z warzywami w parowarze. Parowar jest cudownym urządzeniem, chociaż trzeba się do niego przyzwyczaić. Ciężko od razu polubić ten smak. W końcu co smażone to smażone :) Ale jak odnajdzie się tę ukrytą subtelną nutkę(...)mówi) urządzenie do gotowania na parze. I jedzenie z takiej maszyny ma same zalety: jest smaczne, jest zdrowe, a przede wszystkim właściwie robi się samo, niewiele trzeba przy tym robić :) Podam zatem przepis na 4 porcje: Kilkanaście malutkich młodych ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 1 sałata karbowana 500 g piersi z kurczaka Ziemniaki oskrobujemy ze skórki i myjemy
Marder&Marder Manufacturecebulka 2 ząbki czosnku 100 g mrożonego szpinaku 3-4 pieczarki lub grzyby 1 duża pierś z kurczaka oregano sól pieprz świeża bazylia kilka pomidorków koktajlowych olej Filet z kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w oregano, soli, pieprzu i oliwie. Odstawiamy na 30 min w chłodne miejsce. Po tym czasie obsmażymy na dość mocno rozgrzanej patelni, aby jedynie zamknąć mięso(...)minuty, aż się zeszkli. Zalewamy winem, uważając na powstałą parę i mieszamy, aż do wchłonięcia płynu, Dodajemy po chochli bulionu z pieczarkami i mieszamy aż ryż go wchłonie. Dobrze jest zmniejszyć nieco płomień, dzięki temu bulion nie będzie odparowywał, tylko wejdzie w ryż. Przed ostatnią porcją bulionu, wrzucamy kurczaka wraz z powstałym płynem, mieszamy, aż się wchłonie i dopiero
Kuchnia od dwojgapełną parą J To danie bardzo mnie zaciekawiło, gdyż jest kombinacją wszystkich moich ukochanych smaków. Oczywiście wyszło rewelacyjne, a co najważniejsze jego przyrządzenie jest banalne, potrzebujecie jedynie 15 minut i obiad gotowy. Idealna propozycja również na lunch w pracy. Piersi z kurczaka z szynką parmeńską, szparagami w sosie z zielonego pesto Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka(...)łyżki zielonego pesto (kupionego lub z tego przepisu ) 3-4 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Jeśli chcemy zrobić samemu Pesto rozpoczynamy pracę od jego wykonania. Piersi kurczaka myjemy oraz oczyszczamy. Kroimy mięso w poprzek na cieńsze filety, z jednej piersi wychodzą mniej więcej 3 mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą (uważajcie z jej ilością, bo szynka jest słona), pieprzem
Mania Gotowaniarazem coś lekkiego, zarazem ciekawego i na pewno smacznego :) Składniki: - 1 cukinia - ok. 100 g piersi z kurczaka - kilka pomidorków koktajlowych - pół pomidorów z puszki - przyprawy: sól, bazylia, oregano, zioła prowansalskie, papryczka chili Przygotowanie: Cukinię obieramy i za pomocą obieraczki tworzymy takie długie pasma, tak jak byśmy ją nadal obierali. Na porcję wydaje mi się, że starczy(...)dobrze ugotować na parze w garnku. Za pomocą blendera miksujemy pomidorki z puszki wraz z solą i ziołami. Do garnka wlewamy wodę, czekamy do momentu zagotowania. Kiedy woda będzie już wrzała, wkładamy cukiniowy makaron i gotujemy przez 4-5 minut, tak aby był średnio twardy. Makaron wykładamy na talerz, na nim układamy pierś z kurczaka, rozkładamy świeże pomidorki
Zdrowie na języku :Pdanie szybkie i jednocześnie lekkostrawne. Jeżeli nie posiadacie takiego garnka do gotowania na parze, równie dobrze można roladki zawinąć, każdą osobno, w folie aluminiową, a ziemniaki wrzucić w rękaw do pieczenia. Wkładamy razem do piekarnika na 40-45 minut. Składniki: -3 piersi z kurczaka -spora garść natki pietruszki -dwa ząbki czosnku -suszona żurawina -10 dag zimnego masła
Kulinarne przemysleniawarzywami smakuje dobrze na ciepło i na zimno. Na obiad podaję ją z kurczakiem, natomiast na zimno świetnie sprawdza się jako przekąska w pracy czy na uczelni. Ze względu na problemy natury ortodontycznej nawet w wersji na zimno warzywa najpierw gotuję chwilkę na parze, by lekko zmiękły. Nie podaję proporcji, ponieważ nie jest trudno dobrać ilość poszczególnych składników
Wrzosowa Polanabiałą rybą i pomidorkami! Są steki z łososia, laksa z pieczonej dyni z kurczakiem, arachidami i ryżem, świetne lasagne z dynią piżmową, szpinakiem, serkiem wiejskim i słonecznikiem czy niesamowite krewetki po marokańsku z puszystym kuskusem z tęczową salsą! Znajdzie się też ryba na parze po azjatycku z czarnym ryżem, warzywami i sosem chili, zapiekany bakłażan z harissą
Plate of Joygustów. Zaczynam! Mięso gulaszowe z indyka, szynkę wieprzową a nawet piersi z kurczaka. Drobno pokrojoną cebulę zeszkliłam na oleju. Dodałam do niej pokrojone w kostkę mięso i podsmażyłam. Wlałam do tego szklankę bulionu i gotowałam na małym ogniu. W międzyczasie pokroiłam drobno: parę ząbków czosnku suszone śliwki suszone figi i suszone morele. Dodałam owoce
potrawyregionalneDziś prosty przepis na szybki obiad :) Miało być trochę więcej kolorów, ale oczywiście niektóre składniki zostały w lodówce :D Najczęściej osoby wchodzące do mnie na bloga
Parowar Faceta