przepis Umytą i osuszoną pierś z kurczaka kroimy w paski. Pokrojone mięso przekładamy do miski, dokładnie łączymy z przyprawą do gyrosa i wstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie kurczaka podsmażamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu około 5-7 minut do momentu aż mięso uzyska złoty kolor, od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia(...)miski i dokładnie ze sobą łączymy. Placki tortilli podgrzewamy krótką chwilę w piekarniku, na suchej patelni, w mikrofali lub na parze aby zmiękły. Na środek każdego placka nakładamy porcje sałatki, warzywa polewamy sosem, na wierzchu układamy kawałki kurczaka i polewamy jeszcze odrobiną sosu. Podwijamy dół tortilli do środka i zawijamy ją w rożek, dół placka można dodatkowo owinąć folią
Smakowite Daniawykończenie :) Przepis na tę pyszną sałatkę znalazłam tutaj ( klik ), lecz zamieniłam mięso mielone na kurczaka i użyłam zwykłych chipsów. Składniki: 1 główka sałaty lodowej 3 pomidory 3 piersi z kurczaka 30-40 dag pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 70 g żółtego sera chipsy o ostrym smaku 5 łyżek majonezu 3 łyżki keczupu 1 łyżka musztardy sól(...)oleju. Następnie przyprawiamy je solą, pieprzem i słodką papryką i dusimy po przykryciem aż zmiękną. Następnie smażymy jeszcze przez parę minut bez przykrycia aby płyn nieco odparował i dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilkę smażymy i odstawiamy do przestygnięcia. Kurczaka kroimy w kostkę i przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Smażymy aż mięso będzie miękkie i również odstawiamy do przestygnięcia
My simple kitchenWyszło obłędnie! Cała masa umami i wyrazistych, mocnych, długich smaków. Jako dodatek świetnie sprawdza się jajko ugotowane na półtwardo, które w parze z boczkiem rozpływają się na języku jak masło. Składniki: - 3 litry wody - ćwiartka z kurczaka - plaster boczku - marchewka - pietruszka - dwie garście suszonych grzybów mun - korzeń imbiru - dwie ostre papryczki - 3 duże ząbki czosnku - średnia cebula
Cook&Loveobróbki termicznej. Pamiętajmy, że potrawy dietetyczne nie mają nic wspólnego ze smażeniem. Proponuję mięso duszone, gotowane w wodzie lub na parze, grillowane, pieczone lub wyjątkowo czasem smażone na patelni bez tłuszczu. Przykładowo: grillowana pierś z kurczaka 150g = 185 kcal gotowane udko z kurczaka 150g = 187 kcal mięso mielone wieprzowe z szynki 150g = 192 kcal polędwica wieprzowa 170g
IzaGotujeSkładniki: 400 g świeżego szpinaku, 1 łyżka masła, 2 piersi kurczaka, sól, pieprz. Przygotowanie: Piersi kurczaka dokładnie myjemy pod zimną wodą i
Aga w kuchniulubionego mixu sałat (150 g) 1 czerwona papryka świeża 10 szt. zielonych oliwek 100 g sera typu feta 2 piersi kurczaka (300 g) 2 łyżeczki ulubionej przyprawy do kurczaka 4-5 pomidorów suszonych 5 pomidorków daktylowych lub cherry 1/2 cebuli czerwonej Sos miodowo-musztardowy: 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy (ostrej) 2 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu(...)grzanek czosnkowych Przepis: Mięso myjemy, osuszamy i przyprawiamy. Następnie umieszczamy w parowarze lub w garnku do gotowania na parze i gotujemy przez ok. 20 minut (k urczaka możemy również usmażyć na patelni z dodatkiem oliwy). Po tym czasie kurczaka studzimy i kroimy w kostkę. W dużej misie umieszczamy umyty mix sałat, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz
Emcia Pichcimięs sól pieprz oliwa z oliwek dodatki: pieczone ziemniaki ( przepis tutaj ) wykonanie: Pokrojonego drobno kurczaka, najlepiej dzień wcześniej, marynujemy w oliwie z oliwek, dodając 2 ząbki czosnku, przyprawę knorr do mięs, suszoną bazylię, sól i pieprz, a następnie gotujemy na parze lub smażymy na patelni. Równocześnie gotujemy w osolonej wodzie brokuły i odstawiamy. Z ciasta francuskiego wykrawamy(...)mniejsze (ok. 5 cm) i 4 większe (ok. 7 cm) kwadraty. Na każdym mniejszym kwadracie układamy po trochu kurczaka, brokuł i kulkę mozzarelli, a całość przykrywamy większym kwadratem i łączymy ze sobą ich boki, by powstała rzeczona sakiewka. Tak uformowane sakiewki pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 17 min. Polecamy serwować z pieczonymi ziemniakami i dodatkową porcją
Ania i Marcin gotująCUKINIA FASZEROWANA SZYNKĄ I PAPRYKĄ CYTRYNOWE CIASTECZKA CYTRYNOWO- TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO FILET Z KURCZAKA W CZARNYM SEZAMIE SZARLOTKA Z BEZĄ OWOCOWE CIASTO Z BEZĄ CZEKOLADOWE CIASTO Z CUKINIĄ KURCZAK Z CZERWONYM RYŻEM W SOSIE Z KOLENDRĄ PASZTET Z KASZY JAGLANEJ I FASOLI, PACHNĄCY GRZYBAMI BABKA Z MAKIEM I KAKAO JAJKA WIELKANOCNE BUŁKI DROŻDŻOWE Z SEREM ROLADA BISZKOPTOWA Z CYNAMONEM(...)PARZE Z GRZYBOWYM FARSZEM DESER SEROWO-JAGODOWY WALENTYNKOWE PLACUSZKI KORONKOWE NALEŚNIKI PIECZONE BATATY PLACKI WARZYWNE Z SOSEM Z BOCZNIAKÓW MAKOWE CIASTO Z WIŚNIAMI INDYJSKI KURCZAK W SOSIE CURRY Z CHLEBKIEM NAAN FILECIKI Z KURCZAKA Z NUTĄ INDII LEKKIE CIASTO JOGURTOWO-CYTRYNOWE BRUKSELKA W SEZAMIE PIETRUSZKOWE KOPYTKA JOGURT NATURALNY GOŁĄBKI Z KASZĄ I PIECZARKAMI PIECZONE PIEROGI Z KAPUSTĄ ZIEMNIAKI FASZEROWANE
harrisaczosnkiem. Znacie takie połączenie? Całość została jedynie przyrumieniona na oliwie, a następnie ugotowana na parze. Do przygotowania roladek użyłyśmy ketchupu kieleckiego łagodnego, który otrzymałyśmy w paczce od SPOŁEM - dziękujemy :-) Drobiowe roladki z koperkiem, koperkiem i czosnkiem SKŁADNIKI: 2 pojedyncze filety z kurczaka 2 łyżeczki ketchupu Kieleckiego łagodnego 1/2 pęczka koperku 2 ząbki czosnku sól pieprz(...)posypujemy posiekanym czosnkiem. Filet zwijamy w roladę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy roladki i opiekamy po 2 minuty z każdej strony. Roladki przekładamy do naczynia do gotowania na parze i gotujemy około 20 minut. Smacznego :) Do przygotowania roladek użyłam ketchupu kieleckiego łagodnego, który był w paczuszce otrzymanej od SPOŁEM . Ketchup dostałyśmy w słoiczku, który ukazuje
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkidokładnie mieszamy. Pozostawiamy na 30 minut aby naszło. Kalafior, marchew kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy na parze na półmiękko, studzimy. Ryż gotujemy, na miękko, odkładamy. Do blaszki lub dużego naczynia żaroodpornego nakładamy marchew i kalafior, na to rozkładamy kawałki kurczaka i polewamy pozostałym sosem. Danie posypujemy sezamem i zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180 % C. Na talerz nakładamy
Kulinarne Fantazje MarioliFilety z kurczaka są dobrze doprawione, następnie delikatnie na oleju rzepakowym podsmażone. Pory w plasterkach są dodane, niewielką ilością wody zalewane, chwileczkę duszone, do smaku doprawione. Różyczki brokułu na wierzch poukładane, pod wpływem pary ugotowane, z ryżem pełnoziarnistym podane, a do smaku bazylią czerwoną i czarnuszką udekorowane. Danie smaczne fit– zdrowe, a dzięki przyprawom(...)smaku oryginalne i wyjątkowe. Składniki: 2 filety z kurczaka, 1 por, 2 łyżeczki mieszanki przypraw zioła tajskie, 1 łyżeczka mielonego pieprzu cytrynowego, ½ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego, ½ łyżeczki ciętej trawy cytrynowej, 2 łyżki oleju rzepakowego, 50 ml wody, sól do smaku, 1 świeży brokuł, 250 g ryżu pełnoziarnistego, świeża bazylia czerwona, czarnuszka do posypania. Przygotowanie: Kurczak: Filety oczyszczamy, myjemy
Moniki SmakołykiDobry rosół wymaga czasu. Trzeba go gotować długo, na małym ogniu. Ma tylko pyrkać. Potrzebuje dobrego mięsa i dużo warzyw. Mimo iż rosoły gotuję od zawsze
Stare Garydodajemy do zupy. Gotujemy delikatny wywar. Wyjmujemy mięso i dolewamy zakwas na żur. Gotujemy parę minut. Przyprawiamy sola i pieprzem - można również dodać czosnek do smaku o ile nasze dzieci go preferują. Żur podajemy z jajkiem i kiełbasą lub pokrojoną drobno piersią kurczaka. Dla smaku jeśli dziecku można - dodajemy odrobinę śmietanki. Smacznego!!! Artykuł Żur wielkanocny dla dzieci pochodzi
sierotka maRysia w kuchniprzepisu na opakowaniu (zamiast wody lepiej użyć bulionu). Szparagi myjemy i odłamujemy jasne, twarde końce. Gotujemy na parze lub w małej ilości lekko osolonej wody przez około 4 minuty. Wyjmujemy i kroimy na kawałki (około 3 cm) Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy kurczaka, oregano, sól, pieprz
Oryginalny smakśrednim ogniu z obu stron przez kilka minut aż będzie gotowy. Świetnym dodatkiem do ostrego kurczaka jest „ryż z kalafiora”. Różyczki kalafiora miksujemy w blenderze lub robocie kuchennym do momentu uzyskania konsystencji ryżu. Następnie gotujemy go na parze do zmięknięcia, odsączamy i doprawiamy. My gotowaliśmy kalafiora w parowarze przez 10 minut i doprawiliśmy go przed rozpoczęciem(...)przyprawami. Jest sypki, a zarazem soczysty co stanowi idealną alternatywę dla białego ryżu czy np. komosy ryżowej. Na talerzu układamy ugotowany „ryż” z kalafiora i na nim pokrojone kawałki kurczaka. Smacznego
Kuchenne Wariacje