Warsztaty w Ganesh. Jak zwykle piękną mam minę na zdjęciu :) /zdj. Organizatorzy Moje doświadczenia z kuchnią indyjską nie są zbyt bogate, przyznaję się bez bicia. Jednak kilka "spotkań" z potrawami z tego regionu wspominam bardzo pozytywnie, więc chyba wypadałoby tę wiedzę poszerzyć. A piszę o tym, bo całkiem niedawno byłam na świetnych warsztatach w restauracji Ganesh na Piotrkowskiej
Kraina Tysiąca SmakówFot. Maciej Kulig Kolejne warsztaty kulinarne, w których brałam udział, tym razem w restauracji indyjskiej Ganesh.Czytaj więcej »
Zdrowa Kuchnia Sowywarszawskich restauracji prowadzonych przez hindusów i własnych poczynań kulinarnych. Jadłam dania indyjskie również w Indonezji, gdzie ratowały mnie i męża przed kuchnią lokalną, która niezbyt przypadła nam do gustu. Kuchnia indyjska zachwyciła mnie od samego początku. Bogactwo korzennych przypraw, mnóstwo warzyw, zawiesiste sosy i sposób podania sprawiły, że się zakochałam. Myślę, że to dobry wybór na początek, bo uwielbiam(...)smaki, a ich pokrzepiający i rozgrzewający charakter świetnie sprawdzi się w środku zimy.Na czym bazuje kuchnia indyjska?Jeśli przyjrzycie się trochę głębiej kuchniom różnych krajów i przygotujecie kilka klasycznych dań, szybko okaże się, że te potrawy mają kilka wspólnych mianowników. Najczęściej chodzi o przyprawy, zioła, sosy, dodatki, które nadają pozostałym składnikom specyficzny charakter. Kuchnia indyjska bazuje na przyprawach korzennych, czosnku
W kuchni wieczoremwspaniały daal, za którym Paweł do dziś tęskni i którego ja nie potrafię zrobić. Długo jeszcze mogłabym tak wymieniać.... To właśnie dzięki Panchami, Dineshowi i Pranjitowi poznałam domową kuchnię indyjską. Część przepisów udało mi się spisać, ale nie wszystkie. Stąd moja ogromna radość kiedy zobaczyłam książkę " Kuchnia indyjska. Najlepsze przepisy " ( tutaj znajdziecie recenzję ). Dodatkową rekomendację stanowił dla mnie fakt(...)gronie autorów znalazły się nazwiska Rafi Fenandez i Mriduli Baljekar, najlepszych moim zdaniem znawczyń kuchni indyjskiej. Zazwyczaj, kiedy sprawdzam książkę kucharską wybieram potrawę, którą znam z kraju jej pochodzenia. Tym razem wybór padł na samosy, na których różne wersje podawałam wcześniej przepisy na tym blogu. Tradycyjnie już nie skorzystałam z gotowego ciasta filo, ale przygotowałam własne - na które przepis
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataModa na orientalne przysmaki trwa w najlepsze, a przepisy na azjatyckie dania wciąż spotykają się z ogromnym zainteresowaniem. Jedną z tych diet, które podbiły serca miłośników dobrego jedzenia, jest kuchnia indyjska. Przepisy na dania popularne w Indiach świetnie przyjęły się i w Europie, a i Polacy chętnie sięgają po takie specjały. Jakie cechy są wyjątkowo charakterystyczne dla tej diety? Sadhya(...)Kuchnia indyjska jest w bardzo silnym stopniu związana z tradycją oraz z wierzeniami mieszkańców Indii. Skutkiem takich powiązań jest m. in. całkowity zakaz spożywania wołowiny, gdyż krowa uważana jest w Indiach za zwierzę święte. Najbardziej ortodoksyjni wyznawcy hinduizmu są z kolei przeciwnikami spożywania jakiegokolwiek mięsa. Ich dieta wyklucza zatem i drób, i ryby, a podstawą ich menu stają się produkty
CodogaraDanie z kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska pachnie ziołami,imbirem,curry, kardamonem i jest przecudnie aromatyczna. Klucz do sukcesu to sztuka łączenia przypraw oraz korzeni. Kuchnię indyjską można z dużą swobodą dopasować do własnych upodobań smakowych a dzięki użyciu dwóch czy trzech przypraw stworzymy wyjątkowe potrawy. Proponuję pikantną zupę krem z kalafiora. Jest to lekka,smaczna i kremowa zupa warzywna. Można
potrawyregionalneCzas na pyszne testowanie, tym razem kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska pojawiała się już na blogu, jako samodzielne moje dania. Teraz będzie inaczej, bo do przetestowania otrzymałam produkty firmy Patak's z sosami indyjskim. Jako pierwszy został użyty sos korma, najbardziej delikatny, kremowy i aromatyczny. Wyczuć w nim anyż, wiórki kokosowe, mleko kokosowe i wiele innych przypraw indyjskich. Idealnie pasuje(...)muszę przyznać ze idealnie się komponowały, nawet nie trzeba było dodawać do niego śmietany, bo jego konsystencja była idealna do tych szaszłyków i ryżu. Dla każdego chcącego poznać kuchnie indyjska te produkty mogą być dobrym pierwszym krokiem. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjuż wspominałam, bardzo lubię kuchnię indyjską. Dania tej kuchni są bardzo proste do przygotowania i choć może nie są zbyt fotogeniczne, smakują wyśmienicie. Dlatego też dziś przedstawiam Wam kolejne danie z subkontynentu indyjskiego. Mogę Was zapewnić, że połączenie drobiu z owocami jest wspaniałe, a z mango wręcz wyśmienite! Muszę Was jednak uprzedzić, że aby zacząć przygotowywać dania kuchni indyjskiej(...)chlebkiem nan. Smacznego! PS. Przypadkowo tak się złożyło, że następnego dnia po przygotowaniu tego obiadu Maggie z bloga W pewnej kuchni na wyspach zorganizowała na Mikserze akcję kulinarną " Kuchnia Indyjska " - wspaniale! Tak więc od razu postanowiałam sięzmobilizować i dodać ten wpis, przyłączam się również do akcji i zastanawiam się nad kolejnymi potrawami z tego regionu
Codzienne GotowanieDzisiejsze danie przygotowałam do akcji wspólnego gotowania, którego tematem jest dowolne danie wegańskie. Jestem raczej stworzeniem mięsożernym, jednak zdarza mi się przygotowywać potrawy wegetariańskie, a od czasu gdy odkryłam kuchnię indyjską, doszłam do wniosku, że dania bezmięsne w niczym nie ustępują tym mięsnym. Kuchnia wegańska posuwa się jednak nieco dalej, jest jeszcze bardziej rygorystyczna, ponieważ nie wykorzystuje się w niej(...)zwierzęcego np. jajek, mleka. Nie jestem weganką, ani specjalistką tej kuchni, jednak mam nadzieję, że danie które dziś przygotowałam spełania warunki weganizmu. Sądzę także, że będzie smakowało wszystkim fanom kuchni indyjskiej, jak i tym którzy na codzień jedzą mięso, lecz dla odmiany lubią zjeść coś innego, bezmięsnego, ale o ciekawym, intensywnym smaku. Zapraszam na pyszne i aromatyczne danie
Codzienne GotowanieKuchnia indyjska słynie z bogactwa aromatów, przypraw. Same Indie kojarzone są także z wielokulturowością, religiami, które to rzutują na całą kuchnię indyjską. Tak jak u nas mamy kuchnię ze wschodu (kresową) tak i w Republice Indii znajdziemy podział na kuchnie północy, południa, wschodu, zachodu oraz diaspory. Niemniej jednak to co z pewnością jest identyfikowane ogólnie z kuchnią hinduską czy indyjską(...)znajdziemy w tych miksach takie składniki jak: kurkuma, kmin rzymski, znajdziemy goździki, kardamon, gałka muszkatołowa, kolendra, imbir, pieprz czarny, wiele odmian chilli et cetera, et cetera. Różnorodność smaków czyni kuchnię indyjska rozpoznawalną i lubianą na całym świecie. Podobno w Londynie jest więcej restauracji indyjskich niż w Bombaju i Delhi. Między innymi przez tą rozpoznawalność i intensywne smaki postanowiłem, będąc
Right Behind The Kitchendoskonale smakuje jako przekąska zawinięty w ciasto i usmażony na głębokim oleju. Ze względu na wysoką zawartość białka, ser ten jest dość powszechnie wykorzystywany jako substytut mięsa w tradycyjnej indyjskiej kuchni wegetariańskiej. Szczególnie często używany jest w potrawach typu curry. Używany do wyrobu słodyczy i dodawany do wielu indyjskich potraw mięsnych i warzywnych, może być opiekany na grillu i smażony
vegetanieIndyjska restauracja zlokalizowana w centrum Krakowa na ulicy Świętego Tomasza do której zaprosił nas mój tata z okazji swoich urodzin. Ucieszyła nas ta wiadomość, ponieważ rozkochaliśmy się w kuchni indyjskiej już za pierwszym razem w Indii Masali, którą opisałam http://karolakulinarnie.blogspot.com/2016/04/restauracja-india-masala-w-krakowie.html Zamówiliśmy: Curry z baraniną i ryżem basmati Saag (tradycyjny indyjski sos szpinakowo - śmietanowy) z baraniną Masala (popularny(...)pomidorów, cebuli, imbiru, czosnku i chilli) z grillowaną baraniną Masala z grillowanym kurczakiem Pieczywo indyjskie Restauracja świetna. Bardzo klimatyczne miejsce. Miła i szybka obsługa, a jedzenie jak przystało na kuchnię indyjską niezwykle aromatyczne i pyszne oraz... ostre. Mały minus za to, że nikt nas nie zapytał o stopień ostrości. Wszyscy byli zadowoleni, ale mnie wypaliło jak diabli, ponieważ moje łagodne
Karola gotujeDanie mega odjazdowe jak na dietę ,oczywiście jeśli się lubi kuchnię indyjską.Kuchnia ta jest bardzo złożona,ponieważ jest podzielona na kuchnię wschodnią gdzie jadą się ryż , soczewicę i ryby.W daniach w kuchni bengalskiej bardzo popularne są ryż i soczewica oraz ryby. Kuchnia ta oferuje mniejsze zestawy potraw niż inne kuchnie Indii. Podstawą żywienia ludności zamieszkujące wschodnie Indie są smażone(...)jest w tym rejonie. Większość ludności zamieszkującej południe Indii to hindusi nie jadający mięsa. Potrawy mięsne przyrządzane są tam przez miejscowych wyznawców islamu lub chrześcijan. Kuchnia diaspory-Potrawy kuchni indyjskiej zyskały popularność na całym świecie. W Wielkiej Brytanii , jako byłej metropolii i głównym celu imigracji zarobkowej Hindusów . Najważniejszą zasługą Brytyjczyków dla kuchni orientalnej było spopularyzowanie produkcji i konsumpcji herbaty
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkirozjeżdża lub jest jakiś problem, proszę dajcie mi znać. To dla mnie ważne, żeby na stronie nie było błędów. Dziś ostatni dzień stycznia, czas więc na podsumowanie podróży przez kuchnię indyjską. Nie wylistuję tu wszystkich dań, które się pojawiły, ponieważ zainteresowani mogą zajrzeć do archiwum bloga ze stycznia 2015 (na dole strony) i zobaczyć co robiliśmy, a spisy dań wydają(...)nadzieję, że nowa seria Wam się spodoba. Na koniec chciałabym jeszcze na chwilę wrócić do głównego tematu tego miesiąca i dać kilka wskazówek co warto przeczytać i obejrzeć, jeśli kuchnia indyjska przypadła Wam do gustu i chcielibyście dalej ją poznawać. Książka z przepisami, która zastąpi Wam wszystkie inne książki o kuchni indyjskiej to "India cookbook" wydana przez świetne wydawnictwo
W kuchni wieczoremJesienną rozgrzewkę czas zaczęć, więc trochę przewrotnie nie będzie dzisiaj klasycznej zupy na niedzielę, a gęste i aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska, aż kipi orientalnymi ostrymi i piekącymi przyprawami jest, więc idealna na chłody jesieni. Jednym z podstawowych dań w tej kuchni są potrawy oparte na warzywach strączkowych takich jak soczewica czy cieciorka z których dość często
Bon appetit mon amie