Jesienną rozgrzewkę czas zaczęć, więc trochę przewrotnie nie będzie dzisiaj klasycznej zupy na niedzielę, a gęste i aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska, aż kipi orientalnymi ostrymi i piekącymi przyprawami jest, więc idealna na chłody jesieni. Jednym z podstawowych dań w tej kuchni są potrawy oparte na warzywach strączkowych takich jak soczewica czy cieciorka z których dość często
Bon appetit mon amiekuchnią indyjską zetknęłam się kilkukrotnie. To co mnie urzekło to naan. To rodzaj chlebków pieczonych w rozgrzanym piecu tandoori. Temperatura w takim piecu jest zdecydowanie wyższa niż w piekarniku kuchennym i sięga coś koło 500-600 stopni C. Piec tandoori ma kształt dzbana lub beczki a chlebki naan przyklejane są na bokach pieca. Kiedy chlebek jest gotowy albo sam odpada(...)albo jest zdejmowany przez kucharza. To nieco podobny sposób wypieku jak w kuchni gruzińskiej. Specyfiką kuchni indyjskiej jest to, że zwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż
Mieszam w GarnkuDziś na chwilkę chciałam Was przenieść w świat aromatycznej i bardzo kolorowej kuchni indyjskiej. Oto krótka recenzja z mojej wizyty w warszawskiej Boollywood Lounge. Po szczegóły zapraszam poniżej. Aromatyczne spotkanie w Boollywood Lounge W ubiegły wtorek na zaproszenie Zomato miałam ogromną przyjemność uczestniczyć z kulinarnym spotkaniu zorganizowanym w warszawskiej Bollywood Lounge , restauracji, barze i klubie w jednym(...)restauracji w prowadził w nas w kulinarny świat Indii, opowiadając o poszczególnych daniach, które przygotowała na nas restauracja. Fajnie jest posłuchać osoby, która wie o czym mówi, pasjonuje się kuchnią indyjską i potrafi opisać jak powstają dania w jej restauracji. A oto nasze menu: Na wstępie Dim Sum , indochińskie pierożki z nadzieniem z kurczaka Samosa , chrupiące pierożki z kruchego ciasta
Kulinarne przygody Gatitykuchni indyjskiej najbardziej fascynuje mnie ogromna ilość przypraw w jednym daniu, która sprawia że efekt końcowy jest genialny, smak złożony, a przy tym niezwykle harmonijny. Myślę, że ostrość potraw spokojnie możemy dopasowywać do indywidualnych możliwości :) Pierwszym moim daniem inspirowanym kuchnią indyjską jest ryż miętowy z dodatkiem orzechów nerkowca. Może stanowić osobny posiłek lub być dodatkiem do warzyw czy też curry
zadanie-gotowanieKuchnia indyjska od dawna jest mi bliska – kiedy kilkanaście... Artykuł NIE TYLKO CURRY – KUCHNIA INDYJSKA pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINERyż smażony po indyjsku...Smaczny, armomatyczny ryż z dodatkiem cebuli, kminu, chili i kurkumy.Idealny dodatek do dań kuchni indyjskiej.Pycha!Składniki:250 g surowego ryżu basmati, co odpowiada 2 szklankom ugotowanego ryżu basmati;2 łyżki oleju do smażenia;1 łyżeczka kminu rzymskiego;1 duża cebula;1/2 czerwonej papryczki chili;1/2 łyżeczki chili w proszku;1/4 łyżeczki kurkumy;1/2 łyżeczki soli(...)podsmażać, aż do zeszklenia cebuli.Następnie dodać ugotowany ryż, posiekane chili, chili w proszku, wodę i kurkumę. Całość wymieszać i smażyć razem jeszcze przez kilka minut.Podawać z daniami kuchni indyjskiej (u mnie z Butter Chicken).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch dorosłych osób i jednego, małego dziecka.Ryż można podać przybrany posiekaną kolendrą
Gospodyni Miejskadokładnie to na Goa. Będziemy zajadać się Balchao – czyli indyjskim , bardzo pikantnym , pomidorowym curry z krewetkami. Jest to danie bardzo sycące i niezwykle aromatyczne, jak to na kuchnię indyjską przystało. Swoją niezwykłą ostrość ( tak jest bardzo ostre! ) zawdzięcza masali jererem-meerem ( kumin-pieprz), ale jest ona w fantastyczny sposób przełamana puree z pomidorów oraz mleczkiem kokosowym. Podane z ryżem(...)albo chlebkami naan jest super pomysłem na obiad , kolację na ciepło, albo danie na imprezę. Z całą pewnością zachwyci wielbicieli owoców morza , kuchni indyjskiej … ale też znajdzie wielu zwolenników w tych, którzy do tej pory za taką kuchnią nie przepadali. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * krewetki królewskie ( obrane ) – 300 g * pomidory – 250 g * cebula – 1 szt * czosnek
Ostra na SłodkoDziś, na zakończenie kulinarnej akcji Meggie kuchnia indyjska przygotowałam przepyszne curry z kurczaka z orzechami nerkowca. Jest to jedno z moich ulubionych potraw kuchni indyjskiej - lekko słodkie z niepowtarzalnym, delikatnym smakiem orzechów. Gorąco polecam z pysznym domowym chlebkiem naan . 2 średnie cebule 2 łyżki czubate koncentratu pomidorowego 50g orzechów nerkowca 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala 2 ząbki czosnku
Codzienne GotowanieBhaji wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest jadane w dowolnych kombinacjach zarówno na ciepło jak i zimno. Jako dodatek do dań lub jako samodzielny posiłek. Jak przystało na kuchnie indyjską bhaji jest potrawą która jest przygotowywana w ekspresowym tempie. Do przygotowania Bhaji potrzebne jest nam niezwykle mało składników. Przygotowanie naszych placków zaczynamy od posiekania cebuli na cienkie półplasterki, następnie
Full SmakuJeśli macie ochotę spróbować czegoś na wzór kuchni indyjskiej to gorąco polecam tego kurczaka. Nie ma przy nim dużo pracy, a sosik jest przepyszny pomidorowo-orzechowy. Jeśli jecie to danie wraz z chlebkiem naan , warto zadbać o większą ilość sosiku, w którym można maczać chlebek. Idealne danie na rodzinny obiad czy odwiedziny gości, szczególnie jeśli chcemy rozładować atmosferę. Polecam wtedy(...)gorąco do podania posypać kurczaka w sosie kolendrą. Jeśli nie przekonaliście się jeszcze do tej roślinki to ma naprawdę niebywały smak i aromat i idealnie komponuje się z dania kuchni indyjskiej. Dodatkowo, danie wraz z naanem jest bardzo sycące, więc raczej nie zjecie go dużo i zostanie Wam na kolejny raz (jupi:). Jeśli będziecie jeść rękami, kurczaka warto pociąć naprawdę
Mieszam w GarnkuPokazywałam Wam ostatnio na moim facebooku jaką fantastyczną książkę z kuchnią indyjską ostatnio dostałam. Wypełniona po brzegi super przepisami kusi już od pierwszej strony! Oglądałam … zaznaczałam … czytałam … i oblizywałam się ze smakiem na myśl od smakołykach, które się w niej znajdują. Już wkrótce u mnie w domu wielka uczta ( tylko kto to wszystko zje?! ). Dziś(...)bardzo wolnym ogniu podgrzewamy, by „przeszły”aromatem i dobrze się zagrzały. Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką z ugotowanym na sypko ryżem lub chlebkami naan. Smacznego! A wielbicielu kuchni indyjskiej zapraszam do szperania po blogu! Czeka całe mnóstwo fantastycznych indyjskich przepisów
Ostra na SłodkoKolejne wspólne gotowanie upłynęło pod znakiem kuchni indyjskiej. Zaproponowałam vindaloo, z racji, że sama bardzo dawno nie robiłam i zapragnęłam przypomnieć sobie (jeszcze w ostatnich dniach zimy) ten niezwykle aromatyczny i rozgrzewający smak. Dla mnie vindaloo stanowi swoiste wyzwanie z tej racji, że jest to nieco trudniejsza w wykonaniu potrawa (choć w sumie jeden z rodzajów sosu curry) tej kuchni(...)czeka na talerzu. Ale to nie koniec – potrawę trzeba jeszcze doprawiać, jakby mało było tych aromatów i smaków! Cała ta procedura doprawiania i przyprawiania powoduje przedziwne rozterki początkującego w kuchni indyjskiej kucharza – jak to sól? Po co znowu kmin rzymski? I znów garam masala? Po co tyle tego...?! I nie wiem, jak dziewczyny, ale ja robiąc pierwszy raz vindaloo srogo
Kuchnia Prezydentowejkropli. Przygotowywane są w glinianych piecach zwanych tandoor i podawane z masłem ghee, kozieradką albo innymi przyprawami. Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie chlebki Naan. Jak wiecie kuchnia indyjska dość często gości w moim domu i choć nie mam pieca tandoor, to chlebki naan goszczą u mnie bardzo często i są takim przysmakiem, którego nie może zabraknąć wśród(...)długości , 15 szerokości i niecały cm grubości ). Wyciągamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 4-5 minut. Podajemy gorące, polane roztopionym masłem ghee. Smacznego! Inne przepisy kuchni indyjskiej dostępne na blogu
Ostra na Słodkokropli. Przygotowywane są w glinianych piecach zwanych tandoor i podawane z masłem ghee, kozieradką albo innymi przyprawami. Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie chlebki Naan. Jak wiecie kuchnia indyjska dość często gości w moim domu i choć nie mam pieca tandoor, to chlebki naan goszczą u mnie bardzo często i są takim przysmakiem, którego nie może zabraknąć wśród(...)długości , 15 szerokości i niecały cm grubości ). Wyciągamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 4-5 minut. Podajemy gorące, polane roztopionym masłem ghee. Smacznego! Inne przepisy kuchni indyjskiej dostępne na blogu
Ostra na SłodkoCzujecie zapach indyjskiej kuchni?Tak tak , znów tam pędzimy!Tym razem zabieram Was na jedno ze swoich ulubionych dań, a mianowicie kurczaka Tikka Masala.Jest to tak naprawdę danie brytyjskie, oparte na kuchni indyjskiej.Jest to rodzaj grillowanych lub smażonych filetów z kurczaka uprzednio marynowanych , podawanych w specjalnym śmietanowym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw, serwowanych na gorąco.Obłędne!Niesamowicie aromatyczne
Ostra na Słodko