kuchnia indyjska - 1175 przepisów (strona:2/79)

Chana masala - rozgrzewające curry z ciecierzycy 117

Jesienną rozgrzewkę czas zaczęć, więc trochę przewrotnie nie będzie  dzisiaj klasycznej zupy na niedzielę, a gęste i aromatyczne danie kuchni indyjskiej. Kuchnia indyjska, aż kipi  orientalnymi ostrymi i piekącymi przyprawami jest, więc idealna na chłody jesieni. Jednym z podstawowych dań w tej kuchni są potrawy oparte na warzywach strączkowych takich jak soczewica czy cieciorka z których dość często

Bon appetit mon amie
Naan – indyjskie chlebki 165

kuchnią indyjską zetknęłam się kilkukrotnie. To co mnie urzekło to naan. To rodzaj chlebków pieczonych w rozgrzanym piecu tandoori. Temperatura w takim piecu jest zdecydowanie wyższa niż w piekarniku kuchennym i sięga coś koło 500-600 stopni C. Piec tandoori ma kształt dzbana lub beczki a chlebki naan przyklejane są na bokach pieca. Kiedy chlebek jest gotowy albo sam odpada(...)albo jest zdejmowany przez kucharza. To nieco podobny sposób wypieku jak w kuchni gruzińskiej. Specyfiką kuchni indyjskiej jest to, że zwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż

Mieszam w Garnku
Aromatyczne spotkanie w Boollywood Lounge 114

Dziś na chwilkę chciałam Was przenieść w świat aromatycznej i bardzo kolorowej kuchni indyjskiej. Oto krótka recenzja z mojej wizyty w warszawskiej Boollywood Lounge. Po szczegóły zapraszam poniżej. Aromatyczne spotkanie w Boollywood Lounge W ubiegły wtorek na zaproszenie Zomato miałam ogromną przyjemność uczestniczyć z kulinarnym spotkaniu zorganizowanym w warszawskiej  Bollywood Lounge ,  restauracji, barze i klubie w jednym(...)restauracji w prowadził w nas w kulinarny świat Indii, opowiadając o poszczególnych daniach, które przygotowała na nas restauracja. Fajnie jest posłuchać osoby, która wie o czym mówi, pasjonuje się kuchnią indyjską i potrafi opisać jak powstają dania w jej restauracji. A oto nasze menu: Na wstępie Dim Sum , indochińskie pierożki z nadzieniem z kurczaka Samosa , chrupiące pierożki z kruchego ciasta

Kulinarne przygody Gatity
Ryż z miętą i orzechami. 202

kuchni indyjskiej najbardziej fascynuje mnie ogromna ilość przypraw w jednym daniu, która sprawia że efekt końcowy jest genialny, smak złożony, a przy tym niezwykle harmonijny. Myślę, że ostrość potraw spokojnie możemy dopasowywać do indywidualnych możliwości :) Pierwszym moim daniem inspirowanym kuchnią indyjską jest ryż miętowy z dodatkiem orzechów nerkowca. Może stanowić osobny posiłek lub być dodatkiem do warzyw czy też curry

zadanie-gotowanie
NIE TYLKO CURRY – KUCHNIA INDYJSKA 162

Kuchnia indyjska od dawna jest mi bliska – kiedy kilkanaście... Artykuł NIE TYLKO CURRY – KUCHNIA INDYJSKA pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Ryż smażony po indyjsku 273

Ryż smażony po indyjsku...Smaczny, armomatyczny ryż  z dodatkiem cebuli, kminu, chili i kurkumy.Idealny dodatek do dań kuchni indyjskiej.Pycha!Składniki:250 g surowego ryżu basmati, co odpowiada 2 szklankom ugotowanego ryżu basmati;2 łyżki oleju do smażenia;1 łyżeczka kminu rzymskiego;1 duża cebula;1/2 czerwonej papryczki chili;1/2 łyżeczki chili w proszku;1/4 łyżeczki kurkumy;1/2 łyżeczki soli(...)podsmażać, aż do zeszklenia cebuli.Następnie dodać ugotowany ryż, posiekane chili, chili w proszku, wodę i kurkumę. Całość wymieszać i smażyć razem jeszcze przez kilka minut.Podawać z daniami kuchni indyjskiej (u mnie z Butter Chicken).SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi porcja dla dwóch dorosłych osób i jednego, małego dziecka.Ryż można podać przybrany posiekaną kolendrą

Gospodyni Miejska
BALCHAO – idyjskie curry z krewetek w pomidorach 172

dokładnie to na Goa. Będziemy zajadać się Balchao – czyli indyjskim , bardzo pikantnym , pomidorowym curry z krewetkami. Jest to danie bardzo sycące i niezwykle aromatyczne, jak to na kuchnię indyjską przystało. Swoją niezwykłą ostrość ( tak jest bardzo ostre! ) zawdzięcza masali jererem-meerem ( kumin-pieprz), ale jest ona w fantastyczny sposób przełamana puree z pomidorów oraz mleczkiem kokosowym. Podane z ryżem(...)albo chlebkami naan jest super pomysłem na obiad , kolację na ciepło, albo danie na imprezę. Z całą pewnością zachwyci wielbicieli owoców morza , kuchni indyjskiej … ale też znajdzie wielu zwolenników w tych, którzy do tej pory za taką kuchnią nie przepadali. SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * krewetki królewskie ( obrane ) – 300 g * pomidory – 250 g * cebula – 1 szt * czosnek

Ostra na Słodko
Curry z orzechami nerkowca 120

Dziś, na zakończenie kulinarnej akcji Meggie kuchnia indyjska przygotowałam przepyszne curry z kurczaka z orzechami nerkowca. Jest to jedno z moich ulubionych potraw kuchni indyjskiej - lekko słodkie z niepowtarzalnym, delikatnym smakiem orzechów. Gorąco polecam z pysznym domowym chlebkiem naan . 2 średnie cebule 2 łyżki czubate koncentratu pomidorowego 50g orzechów nerkowca 1,5 łyżeczki przyprawy garam masala 2 ząbki czosnku

Codzienne Gotowanie
Bhaji czyli cebulowe placki 183

Bhaji wywodzi się z kuchni indyjskiej i jest jadane w dowolnych kombinacjach zarówno na ciepło jak i zimno. Jako dodatek do dań lub jako samodzielny posiłek. Jak przystało na kuchnie indyjską bhaji jest potrawą która jest przygotowywana w ekspresowym tempie. Do przygotowania Bhaji potrzebne jest nam niezwykle mało składników. Przygotowanie naszych placków zaczynamy od posiekania cebuli na cienkie półplasterki, następnie

Full Smaku
Kurczak w sosie pomidorowo-orzechowym 188

Jeśli macie ochotę spróbować czegoś na wzór kuchni indyjskiej to gorąco polecam tego kurczaka. Nie ma przy nim dużo pracy, a sosik jest przepyszny pomidorowo-orzechowy. Jeśli jecie to danie wraz z chlebkiem naan , warto zadbać o większą ilość sosiku, w którym można maczać chlebek. Idealne danie na rodzinny obiad czy odwiedziny gości, szczególnie jeśli chcemy rozładować atmosferę. Polecam wtedy(...)gorąco do podania posypać kurczaka w sosie kolendrą. Jeśli nie przekonaliście się jeszcze do tej roślinki to ma naprawdę niebywały smak i aromat i idealnie komponuje się z dania kuchni indyjskiej. Dodatkowo, danie wraz z naanem jest bardzo sycące, więc raczej nie zjecie go dużo i zostanie Wam na kolejny raz (jupi:). Jeśli będziecie jeść rękami, kurczaka warto pociąć naprawdę

Mieszam w Garnku
KLOPSIKI TIKKA MASALA 244

Pokazywałam Wam ostatnio na moim facebooku jaką fantastyczną książkę z kuchnią indyjską ostatnio dostałam. Wypełniona po brzegi super przepisami kusi już od pierwszej strony! Oglądałam … zaznaczałam … czytałam … i oblizywałam się ze smakiem na myśl od smakołykach, które się w niej znajdują. Już wkrótce u mnie w domu wielka uczta ( tylko kto to wszystko zje?! ). Dziś(...)bardzo wolnym ogniu podgrzewamy, by „przeszły”aromatem i dobrze się zagrzały. Podajemy gorące posypane świeżą pietruszką z ugotowanym na sypko ryżem lub chlebkami naan. Smacznego! A wielbicielu kuchni indyjskiej zapraszam do szperania po blogu! Czeka całe mnóstwo fantastycznych indyjskich przepisów

Ostra na Słodko
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 257

Kolejne wspólne gotowanie upłynęło pod znakiem kuchni indyjskiej. Zaproponowałam vindaloo, z racji, że sama bardzo dawno nie robiłam i zapragnęłam przypomnieć sobie (jeszcze w ostatnich dniach zimy) ten niezwykle aromatyczny i rozgrzewający smak. Dla mnie vindaloo stanowi swoiste wyzwanie z tej racji, że jest to nieco trudniejsza w wykonaniu potrawa (choć w sumie jeden z rodzajów sosu curry) tej kuchni(...)czeka na talerzu. Ale to nie koniec – potrawę trzeba jeszcze doprawiać, jakby mało było tych aromatów i smaków! Cała ta procedura doprawiania i przyprawiania powoduje przedziwne rozterki początkującego w kuchni indyjskiej kucharza – jak to sól? Po co znowu kmin rzymski? I znów garam masala? Po co tyle tego...?! I nie wiem, jak dziewczyny, ale ja robiąc pierwszy raz vindaloo srogo

Kuchnia Prezydentowej
Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 241

kropli. Przygotowywane są w glinianych piecach zwanych tandoor i podawane z masłem ghee, kozieradką albo innymi przyprawami. Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie chlebki Naan. Jak wiecie kuchnia indyjska dość często gości w moim domu i choć nie mam pieca tandoor, to chlebki naan goszczą u mnie bardzo często i są takim przysmakiem, którego nie może zabraknąć wśród(...)długości , 15 szerokości i niecały cm grubości ). Wyciągamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 4-5 minut. Podajemy gorące, polane roztopionym masłem ghee. Smacznego! Inne przepisy kuchni indyjskiej dostępne na blogu

Ostra na Słodko
नान – Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR 254

kropli. Przygotowywane są w glinianych piecach zwanych tandoor i podawane z masłem ghee, kozieradką albo innymi przyprawami. Dziś mam dla Was przepis właśnie na takie chlebki Naan. Jak wiecie kuchnia indyjska dość często gości w moim domu i choć nie mam pieca tandoor, to chlebki naan goszczą u mnie bardzo często i są takim przysmakiem, którego nie może zabraknąć wśród(...)długości , 15 szerokości i niecały cm grubości ). Wyciągamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 4-5 minut. Podajemy gorące, polane roztopionym masłem ghee. Smacznego! Inne przepisy kuchni indyjskiej dostępne na blogu

Ostra na Słodko
Kurczak Tikka masala 354

Czujecie zapach indyjskiej kuchni?Tak tak , znów tam pędzimy!Tym razem zabieram Was na jedno ze swoich ulubionych dań, a mianowicie kurczaka Tikka Masala.Jest to tak naprawdę danie brytyjskie, oparte na kuchni indyjskiej.Jest to rodzaj grillowanych lub smażonych filetów z kurczaka uprzednio marynowanych , podawanych w specjalnym śmietanowym sosie masala z pomidorów i aromatycznych przypraw, serwowanych na gorąco.Obłędne!Niesamowicie aromatyczne

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania