Połączenie kruchego ciasta z kremem i sezonowymi owocami to mój ulubiony sposób na przygotowanie pysznych babeczek /tartaletek/.....na każdą okazję
Zakamarki mojej kuchniKruche, rozpływające się w ustach, bez dodatków niewiadomego pochodzenia - domowe bezy ! Najlepsze są te długo, długo, długo suszone w niewysokiej temperaturze. Pamiętam, jak to się
kolorowotorcikowożurawinową Ciasteczka francuskie z jabłkamiCiasteczka francuskie z marmoladą różanąCiasteczka Klementynki (ciasteczka serowe z marmoladą) Ciasteczka korzenne Ciasteczka kruche wykrawane Ciasteczka kruche z beząCiasteczka orzechowe Ciasteczka owsianeCiasteczka pełnoziarniste z orzechami i migdałami Ciasteczka z lentilkami Ciastka pieguski Francuskie paluszki z solą i kminkiemKruche babeczki z kremem Muffinki czekoladowe z wiśniami Muffinki kawowe Muffinki
Kuchnia domowa AniCiasteczka do kawy? Łasuchów kruchych ciasteczek z migdałami zapraszam :) Czas przygotowania to ok 15-20, a efekt....cóż warto, tak , tak - grzechu warte :)Zaczynamy:) Składniki
Smaki EdytyPrzepis na ciastka pochodzi z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja upiekła ciasteczka w kształcie orzeszków, ja w kształcie połówek jajek. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą kruche i delikatne, idealnie nadają się do przekładania kremami. Wczoraj pokazałam je Wam na fanpage'u i od razu dostałam kilka wiadomości o przepis, więc oto jest :) Składniki(...)lodówce przez przynajmniej 30 minut. Foremki natłuścić i wyłożyć ciastem. Ponownie schować do lodówki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i piec ciastka przez około 25-30 minut, do lekkiego zrumienienia. Upieczone wystudzić i dekorować kremem. Wystudzone ciastka udekorować najpierw gęstym białym lukrem, a kiedy wyschnie na środku nałożyć łyżkę
Codzienna kuchnia niecodziennaMyślę, że takie krucho-drożdżowe ciasteczka nie wymagają komentarza. Są pyszne i tyle. Polecam gorąco! Składniki: 40 dkg mąki 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 dkg drożdży 1k. Kasi lub innej margaryny do pieczenia 2 łyzki cukru 1 mały cukier waniliowy (połowa do ciasta, połowa do posypania ciastek) 2 żółtka 3 łyżki wody marmolada Wykonanie: Mąkę, cukier, żółtka
Walijskie Pichcenieeksperymentować do woli, za każdym razem mogą być nieco inne - w zależności od użytego ciasta. Jeśli nie mamy resztek ciasta możemy też specjalnie upiec, np. kruche ciasto lub użyć kupnych ciastek, a następnie rozkruszyć je w misce. Jeśli chcemy zrobić wersję light proponuje do ich zrobienia użyć np. ciasta marchewkowego light lub ciasta jogurtowego (http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/05/dietetyczne-cytrynowe-ciasto-jogurtowe.html,http://mania-gotowania.blogspot.com/2013/06/ciasto-marchewkowe-light.html)
Mania GotowaniaPierwsza moja magdalenka była ciepła- nie jestem znana z cierpliwości. Zawiodła mnie- zwykłe ciastko. Ale już kolejna, przestudzona, zachwyciła mnie gładką konsystencją i lekko kruchymi brzegami. Zapach róży nie był szczególnie wyczuwalny, ale ciastka te są ogólnie bardzo delikatne w smaku. Świetnie pasują do gorzkiej, aromatycznej herbaty.Wtedy wyczuć można wszystkie niuanse. I bardzo ciężko się kontrolować i nie zjeść
les mirabellesdekorować ulubionymi ozdobami, które przykleja się rzadkim białym lukrem.I jak tu powstrzymać się przed zjedzeniem? ;)...nawet mały prezent znalazł się pod choinką ;)Ciastka są bardzo delikatne i kruche. Dosłownie rozpływają się w ustach. Można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pudełku, ale są tak pyszne, ze szybko znikają :)Życzę Wam smacznych choinek
Codzienna kuchnia niecodziennaTen przepis dosyć długo czekał na realizację. Zapisałam sobie go w notesie do zrobienia i ciągle go odkładałam na później. Musze przyznać, że czekać warto było
ciastkarnia na kruchym spodziePiekło się je chyba w każdym domu. Na blogu jest już przepis na Ciastka przez maszynkę mojej Mamy, a dziś zapraszam na ciastka z przepisu znalezionego w Przyjaciółce. Pysznie kruche i cudownie maślane, takie którym nie sposób się oprzeć ... proste w formie i wyglądzie. Zapraszam.Składniki: (z podanej porcji wychodzi około 50 ciastek
Walijskie PichcenieDelikatnie kruche , maślane z delikatnym smakiem pomarańczy . Smakują wybornie polane gorzką czekoladą , która podkreśla cytrusowy smak. 250 g miękkiego masłapół szklanki cukru pudru2 lyżki mąki ziemniaczanej2 szklanki mąki pszennejpół łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki skórki otartej z pomarańczy60 ml soku z pomarańczysok z połowy cytryny.Gorzka czekolada do udekorowania ciastek. Miękkie masło zmiksować z cukrem , dodać pozostałe składniki
Malinowa Kawiarenkaprodukcji (wiedząc co dodaję do środka), postanowiłam, że upiekę trochę kruchych słodkości do herbaty. Będę całkowicie szczera, jak powiem Wam, że wyszły przepyszne!!! Do ciastek dodałam to co akurat miałam pod ręką, wyszły kruche, czekoladowe i takie trochę jesienne - pewnie za sprawą orzechów włoskich. Koniecznie wypróbujcie ! Przypominam również o trwającym na blogu konkursie - > chętnych zapraszam do udziału!"Składniki
Słodkie PrzyjemnościJuż po pierwszym pieczeniu tych ciastek, zyskały one miano naszych ulubionych :) Kruche, pachnące, pełne pysznych niespodzianek. Świetne do kawy i do herbaty, polecam :) 1,5 szklanki bezglutenowych płatków owsianych (błyskawicznych) 200 ml mleka 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego 1/4 szklanki mąki gryczanej łyżka cynamonu łyżka wiórków kokosowych łyżka suszonej żurawiny łyżka posiekanej gorzkiej czekolady 3 suszone daktyle(...)minut. Dodajemy mąkę wymieszaną z cynamonem i wiórkami, syrop z agawy oraz posiekane bakalie i czekoladę. Zagniatamy i formujemy około 12 okrągłych i płaskich (ok.1 cm) ciastek. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Smacznego :) function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else
Mienta blogsztuk: 125 g masła 90 g cukru pudru 1 jajko 200 g mąki pszennej skórka otarta z 1/2 cytryny Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera. Końcówką do ciasta kruchego lub ręcznie wyrabiamy elastyczne ciasto. Owijamy w folię i wkładamy na około 1 h do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, wycinamy foremkami rożne kształty. Układamy(...)całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 2-3 h. Następnie końcówką do ubijania białek ubijamy krótką chwilę. Gotowym kremem przekładamy ciasteczka. Rozsmarowujemy krem na jednym ciastku i przykrywamy drugim. Dekorujemy wedle uznania. Gotowe od razu do spożycia, lepsze jak przejdą sobą po paru godzinach * źródło : magazyn kulinarny Lecker The post Maślano – Czekoladowe Ciasteczka appeared
Made By Mom And Son