Jeśli chodzi o ciastka moimi ulubionymi zdecydowanie są wszystkie te z dużą ilością orzechów i innych bakalii.Chrupiące , kruche … delikatne!Dziś ma dla Was właśnie jedne z tych ulubionych …Owsiane .. z orzechami .. żurawiną … słonecznikiem , sezamem i płatkami migdałów.Nie tylko smaczne , ale również zdrowe i pożywne! SKŁADNIKI:- orzechy laskowe – 0,5 szkl- płatki owsiane
Ostra na SłodkoDziś "Dzień Walentynek" jedni kochają to święto jedni nienawidzą. Mam dwa najpiękniejsze walentynki jakie mogę mieć.... moje dwa słodkie aniołki moje wymarzone córeczki. Dla nich dziś
Basia w kuchniLubicie ciasteczka z makiem? Oto nasz przepis na wesołe piegowate ciastka :)Lekkie, chrupiące, rozpływające się w ustach - po prostu przepyszne. Naprawdę warto wypróbować ten przepis - ciasto łatwo się wałkuje, nie rozpada się przy wycinaniu i nie traci kształtu podczas pieczenia. Te kruche ciasteczka zasmakują nie tylko alergikom :)Składniki:kleik ryżowy dla niemowląt85g (pół paczki)margaryna bezmleczna100gcukier puder50gmak mielony20g
głodny alergikMarthy Steward, rozsławione na cały świat. Kruche, delikatnie słodkie i pełne karminowych kulek żurawiny, które jak nic innego kojarzą się z Bożym Narodzeniem. Moja wersja cranberry noël nieco odbiega od oryginału, a to za sprawą zielonych pistacji, które idealnie się wkomponowały zarówno wizualnie, jak i smakowo. Do takiej interpretacji tych słynnych żurawinowych ciastek zainspirowała mnie kiedyś
Food SquareShortbread to tradycyjne szkockie ciastka,bardzo kruche, z niemałą zawartością masła.Zwykle słodkie,dla odmiany proponuję ich wersję wytrawną.Z moją ulubioną zieloną czubricą, którą poznałam dzięki Ani, mamie Antosi :)Czubrica to przyprawa z rodowodem bułgarskim.Jej głównym składnikiem jest cząber,ale znajdziemy w niej również m.in. czosnek,tymianek i pietruszkę. Do wypieku tych szkockich ciastek w wersji
bistro mamazawsze w okresie przedświątecznym nachodzi mnie ciasteczkowy szał.I wtedy t poza obowiązkowymi piernikami ,których to już cała micha czeka na zdobienie , pojawiają się również ciastka maślane , kruche , z bakaliami , czekoladą ....A dziś kruche gwiazdeczki z dodatkiem maku.Idealne "pochrupanki" do kawy , bądź rozgrzewającej herbaty z dodatkiem cytryny i goździków :)Składniki : Na ok 50 szt.1(...)gładkie ciasto ,Schłodzić ok pół godziny w lodówce/Rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm , Wykrawać gwiazdki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia .Ciastka pieczemy ok 8-10 min w 170'CSmacznego :)Polecam
Malinowa KawiarenkaSkładniki:2 szkl. mąki pszennej200 g margaryny/masła2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 szkl. cukru pudruszczypta solimarmolada owocowa Wykonanie:Mąkę siekamy z tłuszczem
kolorowotorcikowopiekarnika, na środkową półkę. Pieczemy je do zezłocenia – około 15-20 minut, po czym ściągamy z papieru i studzimy na kratce. Ciastka przy stygnięciu zrobią się bardziej kruche. Całkowicie ostudzone ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce lub słoiku, bez dostępu światła i powietrza. Jeśli nie zjecie ich od razu, dobrze przechowywane wytrzymają ponad miesiąc. Z tej porcji otrzymacie
Karo in the KitchenSkładniki: 2 kubki mąki krupczatki 1 kostka zimnego masła 0,5 kubka cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany skórka z połowy cytryny
Luźna KuchniaSkoro jutro Ostatki, skoro po Tłustym Czwartku niejednemu jakiś kilogram doszedł do dźwigania to dziś proponuję faworki pieczone, lekkie i pyszne. Wszystkim posmakują na pewno. ROZWIŃ
Moje Małe CzarowanieTahini – pasta na bazie sezamu służąca do przygotowywania wielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam
Ostra na SłodkoKiedy kilka lat temu odkryłem ciasteczka milanais, nie wiedziałem, jak wcześniej mogłem się bez nich obyć. Obok wszelkich pierniczków i cranberry noël jest to pozycja absolutnie
Food SquareCiasteczka z galaretką, to ciekawa alternatywa dla ciastek przekładanych dżemem. Możecie zrobić je w kilku kolorach, używając wielobarwnych galaretek.Składniki ( na około 35 ciastek
kolorowotorcikowoCzasami zdarza się, że mamy ogromną ochotę na coś słodkiego, a nie ma nic takiego pod ręką a i do sklepu daleko :-) Albo znajomi wpadają z
Kulinarny PamiętnikSezon śliwkowy w pełni więc trzeba korzystać z tych pysznych owoców póki jeszcze są. Było już szybkie ciasto ze śliwkami , pulchne ze śliwkami , ze śliwkami i
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia